Veckans viktigaste frågor: Det räcker inte med att betala

Veckans viktigaste frågor: Det räcker inte med att betala

Veckans viktigaste frågor undrar hur Tottenham mår, hur det gick med Romas nystart och hur bra Atlético kan bli. Dessutom: tysk förbundskapten och franska arenor.



Tottenham förlorade hemma mot Fulham och inkasserade sin tredje förlust på en vecka. Veckans förlust mot Inter blev dock inte så kostsam eftersom man ändå gick vidare i Europa League, men det var med ett nödrop. Ska man dra någon slutsats av den gångna veckan eller är det bara en tillfällig dipp under en annars framgångsrik säsong?
Henrik Örtenvik: - Jag skulle snarare säga att förlusten mot Inter lade grunden till förlusten mot Fulham. I införsnacket konstaterade någon att Tottenham redan spelat fler matcher än Fulham kommer göra på hela säsongen. Samt att Tottenham spelat tre gånger sedan Fulham spelade senast. Då är det inte så genialiskt att åka till Milano med en slapp attityd och dessutom tvingas till 30 minuters förlängning. Det var hårresande att läsa uttalanden från Dembele som sa att de åkte dit med en lite för lätt inställning till matchen.
 
- Slutsatsen man kan dra är att Tottenhams säsong är körd. Man var, trots ett innermittfält med Jake Livermore, långa stunder överlägsna mot Liverpool men gav sedan bort matchen. Och Fulham ska man bara besegra. Nu väntar många tuffa möten och jag tror inte att Tottenham klarar fjärdeplatsen.



Peter Odemwingie har fortsatt föra ett personligt krig (nu senast på Twitter) mot sin klubb West Bromwich som alltjämt bänkar honom på heltid. Kan du klargöra lite grann var hela soppan började och om den kommer att få ett slut inom en överskådlig framtid?
Henrik Örtenvik: - Enligt Odenwingie så var allt klart med att han skulle gå till QPR. Han tackade av spelare och ledare och åkte till London. Men sen sket sig allt av någon anledning. En del av den här Twittertiraden kom ju från supportrar som påminde honom om att han faktiskt har rätt att köpa ut sig från sitt kontrakt. Så, jag skulle väl tro att det lutar åt det. Tottenham skulle behöva en anfallare...

 Det är nu bara åtta lag kvar och kämpar om årets upplaga av Champions League, men redan så är det flera lag som satsat stort under sommaren som åkt ur. Man City, Chelsea och Zenit överlevde inte ens gruppspelet, medan Arsenal och Man Utd trots åtskilliga spenderade Euro under sommaren fick se sig stoppade redan i åttondelsfinal. Hur vill du förklara dessa mindre goda resultat för dessa som satsat så mycket pengar?
Henrik Örtenvik: - Det går inte att måla med ett penseldrag och förklara ett generellt misslyckande. Tittar man på var och ett av de engelska lag du nämnde så finns ändå en högst rimlig förklaring till varför det gick som det gick. City fick en mardrömsgrupp med Real Madrid, Ajax och Borussia Dortmund. Chelsea hade både Schaktar Donetsk och Juventus. United såg i 150 av 180 minuter ut att gå vidare och Arsenal fick möta superstarka Bayern.

Veckans viktigaste mål:
Henrik Örtenvik: Cristian Benteke (Aston Villa) 3-2 v QPR
3-2-målet mot QPR ger välbehövlig luft under Paul Lamberts vingar inför landslagsuppehållet

Veckans viktigaste match: Sheffield United - Brentford, lördag 23 mars, 13:45
Henrik Örtenvik: - Då det är landslagsuppehåll så innebär det att de två högsta divisionerna vilar. I League One börjar det dra ihop sig med  sju lag inom sex poäng med bara sex matcher kvar. Vill Sheffield United ta sig upp till The Championship så får de se till att tvåla dit Brentford som just nu har en direktplats upp.

Veckans artikeltips:
Henrik Örtenvik: 
Clean as a whistle - om ett vilset fotbollsförbund 

http://img.cdn.svenskafans.com/Image/7/274320.jpg
* England har aldrig förlorat en tävlingslandskamp när Theo Walcott varit med
* Sedan 2008 har Stoke stått för 2 358 långa inkast. Det är 1 296 fler än något annat lag under samma period.
* James Milner är den spelare som gjort flest mål (29 st) i Premier Leauge utan att någonsin satt två eller fler mål i samma match. 
* Jussi Jääskeläinen har tvingats göra 121 räddningar hittills, det är fler än någon annan målvakt i Europas fem bästa ligor.



Romas nystart förra säsongen har inte riktigt tagit fart som man tänkt sig. Två tränare har redan avverkats och resultaten har inte varit optimala. Nu senast pratades det som ytterligare kapitaltillskott till klubben från shejker, som sen kanske inte var shejker, eller hur det nu var. Vad är det som händer i klubben egentligen? Ser du någon klar utstakad linje för dem och hur pass ljus framtid har denna satsning?
Jonas Söderström: Först tyckte man att Luis Enrique skulle skapa ett nytt Barcelona. Det var en förhoppning utan verklighetsförankring. Sen skulle Zeman göra Roma till ett zemanskt Roma med allt var det innebär. De förhoppningarna saknade också grund i verkligheten, i synnerhet när man värvade spelare som absolut inte passade in i mallen. Nu har man kastat bort tvås säsonger och måste hitta på en ny plan för tredje sommaren i rad. Det är lätt att påstå att det saknas en riktning i dagens Roma. Å andra sidan kan man också säga att Roma i alla normaltillstånd är ett lag som blir femma. Det är Capellos och möjligen Spallettis Roma som är undantagen, allt annat är precis som det ska.

Ska Rom slåss om titeln behöver man veta exakt vad man ska göra och dessutom göra det, på alla nivåer.


Lazio var länge med och såg ut att vara en kandidat att knipa en Champions League-plats men man har tappat greppet på sistone då man endast vunnit 1 av 8 matcher i ligan. Samtidigt sitter ett par spelare som kunnat vara nyttiga på bänken eftersom de inte varit intresserade av att förlänga sina kontrakt. Vad är din åsikt om den principfasthet som råder hos president Lotito vad gäller Diakités och Cavandas ”avstängningar”?
Jonas Söderström: Att stänga av en spelare som inte vill förlänga sitt kontrakt är en högst tvivelaktig metod. Spelaren har kontrakt, ett kontrakt klubben skrivit på. Om man nu ska stänga av en spelare sista halvåret, varför skriver man då helårskontrakt? Och hur skulle det se ut om en spelare som vill förlänga men inte får det börjar strejka av just den anledningen? Har man policyn att stänga av spelare som inte vill förlänga är det minsta man kan begära att samma klubb inte värvar spelare som Bosman. Gör man det är man superhycklare.

Vad gäller just Lazo och Lotito kan jag inte annat än sympatisera med hållningen vad gäller löner. Det går uppenbarligen alldeles utmärkt att skapa ett välpresterande lag utan att betala höga löner, och det går uppenbarligen alldeles utmärkt att attrahera stora spelare utan att betala höga löner - se på Hernanes, se på Klose. Dessutom vore det ju en förmån för alla att få jobba med Petkovic.

Vad gäller de aktuella fallen med Diakité och Cavanda är klubbens principer utan tvekan viktigare är spelarna. Har man hållit emot Pandev och Ledesma kör man utan att blinka över Diakité och Cavanda.

Det är nu bara åtta lag kvar och kämpar om årets upplaga av Champions League, men redan så är det flera lag som satsat stort under sommaren som åkt ur. Man City, Chelsea och Zenit överlevde inte ens gruppspelet, medan Arsenal och Man Utd trots åtskilliga spenderade Euro under sommaren fick se sig stoppade redan i åttondelsfinal. Hur vill du förklara dessa mindre goda resultat för dessa som satsat så mycket pengar?
Jonas Söderström: Att det lyckligtvis går bra att skapa vinnande lag även med mindre pengar. Hjärnans muskler kan slå ekonomiska muskler. Sen kan det ju bli så att vi ser PSG-City i final om ett år och då betyder årets slutspel ingenting. Det vi kan glädja oss över nu, såvida man inte håller på ovan nämnda klubbar, är ju att det inte räcker med att betala för att nå framgång. Fotbollen lever fortfarande och det extra spänningsmomenten som blir när nyrik möter i jämförelsen fattig är alltid intressant. Fattig vinner ju tydligen, åtminstone för tillfället.

Veckans viktigaste mål: Gomez (Catania) 1-0 v Udinese
Jonas Söderström: Gomez första i Catanias segermatch mot Udinese. Ett CCCP-samspel mellan två anfallare som man sällan ser.

Veckans viktigaste match: Inter - Juventus, nästa helg lördag 30 mars, 15:00
Jonas Söderström: Inter-Juventus. Behövs inte förklaras egentligen, oavsett allt är det alltid en het match. Juve vill säkert ta revansch för höstförlusten och Inter vill säkert passa på att sätta dit de svartvita då de har Bayern i ögonvrån.

Veckans artikeltips:
Jonas Söderström: Mondo Nerazzuro - Fanradio

http://img.cdn.svenskafans.com/Image/7/274320.jpg
* 167 gånger: Sebastian Givonco är den spelare som har haft mest bollkontakt i offensivt straffområde av alla i Serie A.
* Palermo har inte vunnit på 15 ligamatcher. Senast det hände, 1973, åkte man ur Serie A. 
* Alessandro Diamanti har dragit på sig 120 frisparkar hittills under säsongen. 35 fler än någon annan.
* Antonio Cassano har stått för 51 assist sedan säsongen 2007/08. Fler än någon annan under samma period.
* Bara Cavani och Cassano har träffat målramen fler gånger (sex) än Tottis fem hittills under säsongen.



Levante blev något överraskande av med sin bäste målskytt Obafemi Martins som valde att flytta till MLS och Seattle. Vad låg bakom detta beslut och hur pass illa är det för Levante som gått kräftgång de senaste veckorna?
Robert Johansson: – Klart det inte är bra för Levantes del. Martins, som fotbollskunniga höjde på ögonen när han blev klar för Levante, har varit över förväntan i Valencialaget och det är många som gärna hade haft honom kvar tills kontraktet skulle gå ut i juni. Att nigerianen istället valde att köpa ut sig själv från ligan för att spela i MLS antyder på att något inte stod rätt till i Levante, men alla inblandade väljer att tiga. Martins själv säger att han önskar Levante sitt bästa och att han inte vill tala mer om det utan istället ta chansen spela i USA. Kanske är det bara så att Martins fick ett bra erbjudande han inte kunde säga nej till, kanske är det så att laget Levante faller samman. Levante har stått pall för det mesta under två säsonger nu och inte slutat att överraska. När de nu förlorar, förmodligen på samma sätt som Málaga - de orkar inte med spel i både liga och Europa samtidigt, så faller laget som en fura och det börjas säkerligen snackas i leden. När Levante spelade 1-1 borta mot Granada i förra omgången började till exempel lagkaptenen Ballesteros slåss i matchens slutskede med Granadaspelaren Aranda, tidigare i just Levante. Kanske är det så att Levante till sist slutar på den plats i nedre delen av tabellen vi alla trott det ska göra. Värre än så tror jag inte det blir.

Diego Simeone har förlängt sitt kontrakt med Atlético till 2017. Vad är det han lyckats med i klubben som många andra tidigare tränare inte har? Tror du denna upplaga av Atlético kan utmana Barca och Real även kommande säsonger?
Robert Johansson: – Ja och nej. Kapacitet att göra bra ifrån sig i enstaka matcher mot de två giganterna finns absolut men någonstans känns inte Atlético starka nog över en hel säsong. Ni kan det bra vid det här laget, Atlético är Atlético. En säsong utan en avgörande svacka skulle inte vara en Atléticosäsong. Det Simeone gjort är däremot att minimera dessa dalar. Som gammal trotjänare och spelare är han klubben personifierad. Precis som Pep Guardiola var/är i Barcelona. Simeone har med sig så pass mycket respekt från alla håll och kanter i Atlético att alla lyssnar när han talar och bara i och med det kommer man långt. Skulle los colchoneros däremot tappa Falcao, vilket de troligen gör, ja då, blir det en helt annan sak. Simeone kommer säkert fortsätta göra bra resultat men rent spontant får Atlético kämpa hårt för att slå sig in bland topp-tre utan colombianen.

Det är nu bara åtta lag kvar och kämpar om årets upplaga av Champions League, men redan så är det flera lag som satsat stort under sommaren som åkt ur. Man City, Chelsea och Zenit överlevde inte ens gruppspelet, medan Arsenal och Man Utd trots åtskilliga spenderade Euro under sommaren fick se sig stoppade redan i åttondelsfinal. Hur vill du förklara dessa mindre goda resultat för dessa som satsat så mycket pengar?
Robert Johansson: – Pengar är inte allt och det är väl tur det. Någonstans finns det kvar en oberäknelighet som gör att så många faktiskt gillar fotboll och sport i allmänhet. Det ska spelas om det på plan också. I några av fallen handlar det om små marginaler, otur med lottningen eller avgörande skador men på det stora hela har man inte varit bra nog. Det räcker så. Att det sedan förmodligen svider extra mycket när man satsat så hårt är en annan sak. Inte minst Premier League står nog frågande kvar på perrongen och undrar vad som hände just nu.

Veckans viktigaste mål: Sergio Garcia (Espanyol) 2-0 v Málaga
Robert Johansson: – Viktigt och viktigt, framför allt var det snyggt. Kolla hur snyggt Garcia sprätter upp bollen i taket bakom Willy Caballero.

Veckans viktigaste match: Frankrike - Spanien, tisdag 26 mars, 21:00
Robert Johansson: – Nu är det ju uppehåll i ligan på grund av landskamper, och vinnaren är given. Spaniens VM-kval borta mot Frankrike på tisdag. Efter ett snöpligt oavgjort hemma mot samma fransmän krävs nu poäng, allra helst seger, i Paris för att inte tappa greppet om direktplatsen till Brasilien nästa sommar.

Veckans artikeltips:
Robert Johansson: Zoran Zoric och hans Spanienblogg

http://img.cdn.svenskafans.com/Image/7/274320.jpg
* 15 spelare i Real Madrid har stått för assist hittills. Det är fler än i någon annan klubb.
* Endast 6,8 procent av straffarna i La Liga räddas. Det är den lägsta siffran i Europas toppligor.
* Granada är det enda lag som har en försvarare som bästa målskytt (5 st) i de fem bästa ligorna.
* Med 46 procent är Rayo Vallencano det lag som haft högst bollinnehav i en match mot Barcelona.
* Real Madrid har vunnit 82 procent av matcherna när Raphaël Varane är med. 59 procent när han saknas...

http://img.cdn.svenskafans.com/Image/7/164218.jpg

VM-kvalet fortsätter till helgen som kommer och Tyskland skall utan problem även denna gång kunna ta sig till slutspelet nästa år. Ett slutspel som kan bli Jogi Löws sista då hans kontrakt med förbundet går ut efter VM. Hur ser du på en fortsättning för honom, skall han vara kvar eller är det dags att någon annan kommer in med lite nya fräscha idéer?
Andreas Holm: Jag tycker helt klart att det är dags för en förändring. Dels har jag haft lite svårt att förstå och lita på Löws val och filosofi på sistone, och dels tycker jag att det efter åtta år är alldeles lagom att byta förbundskapten. Hela landslaget har just genomgått något av ett generationsskifte med nya fräscha spelare som redan håller hög världsklass, och då skulle det inte skada att också fräscha till ledarstaben aningen. Då syftar jag inte åldersmässigt utan snarare att få in lite ny luft.

Det planeras en utrensning av spelare i Man City till sommaren (om man nu vill tro på just de ryktena) och en av spelarna som skall vara på väg bort är Edin Džeko. Han skall i så fall tillbaka till Tyskland och Borussia Dortmund för att ersätta Lewandowski som verkar ha en halv fot ute ur klubben redan (återigen, om man vill tro de ryktena). Hur skulle du se på detta byte av anfallare? Vore Džeko den optimale ersättaren?
Andreas Holm: 
Rent sportsligt tror jag att Edin Dzeko vore en klart lämplig ersättare till Robert Lewandowski. Han kan den tyska fotbollen och han är en av Europas bättre på sin position. Dock är det annat som också ska vägas in, och där framför allt den ekonomiska aspekten, vilken även Borussia Dortmunds sportchef Michael Zorc lyft fram flera gånger om. Dessutom ska han köpas loss av City, och det låter ju inte som att man skulle få något rea-pris direkt, inte minst efter att ha spelat ut desamma ur Champions League. En vettig ersättare - absolut - men inte den optimale. Jag tror att en spelare som Diouf från Hannover skullev ara en betydligt bättre lösning. 

Det är nu bara åtta lag kvar och kämpar om årets upplaga av Champions League, men redan så är det flera lag som satsat stort under sommaren som åkt ur. Man City, Chelsea och Zenit överlevde inte ens gruppspelet, medan Arsenal och Man Utd trots åtskilliga spenderade Euro under sommaren fick se sig stoppade redan i åttondelsfinal. Hur vill du förklara dessa mindre goda resultat för dessa som satsat så mycket pengar?
Andreas Holm:
Det är väl här man ska välja att hålla med Mancini eller att hålla med Wenger? Jag kan börja med att hålla med Mancini: "Sådan är fotbollen". Jo, tack, det svänger emellanåt, och visst har Wenger rätt i att de engelska lagen inte är lika framträdande i kvantitet som tidigare, men hallå - Chelsea vann Champions League för ett år sedan. Jag tror mycket beror på motståndet i åttondelen. Arsenal hade Bayern München - som är storfavoriter till en finalplats, medan United mötte ett starkt Real Madrid. Samtidigt som Malaga och Porto möttes och Dortmund fick leka bort Shakhtar Donetsk. Sådan är fotbollen, sådan är fotbollen...

Veckans viktigaste mål
Andreas Holm: 
Thanos Petsos (Greuther Fürth) 2-1 v Werder Bremen
Enbart för att det var en sådan vacker frispark. Greuther fick visserligen en poäng, men laget är fastkilat i botten och kommer att åka ur.

Veckans viktigaste match: 
Andreas Holm: Tyskland - Kazakstan, tisdag 26 mars, 20:45
Ja, det var ju antingen denna eller Kazakstan - Tyskland, men det får väl ses betydligt viktigare att göra en bra match inför hemmapubliken i Nürnberg även om så klart seger är ett måste i båda matcherna.
 
Veckans artikeltips:
Andreas Holm:
Östlagen i Tyskland - 1993 vs 2013

http://img.cdn.svenskafans.com/Image/7/274320.jpg
* 150 landskamper - Lothar Matthäus har rekordet i tyska landslaget.
* Hoffenheim har fått 101 hörnor hittills, men är det enda laget i Bundesliga som inte gjort ett enda hörnmål.
* Bayern München är det första laget i Bundesliga som vunnit 12 matcher utomlands under en säsong.
* Dortmund har bara vunnit en av de senaste nio matcherna i Europa mot spanskt motstånd (2-1 vs. Real 2012/13)
* Jan-Ingwer Callsen-Brackers 1-0 för Augsburg efter åtta minuter är klubbens snabbaste hittills i Bundesliga.
 


Enligt den senaste finansiella rapporten från Ligue 1 så är det bara tre klubbar som kommer över 7 miljoner Euro vad gäller intäkter från matchbiljetter. Hur har publiktillströmningen varit i Frankrike egentligen? Finns det tilltro till att man kan höja denna siffra de närmsta åren?
John Cederblad: Sifforna har försämrats de senaste åren, men inte dramatiskt. Utvecklingen är ändå oroande och halvknepig att analysera. Ekonomiskt går alla storklubbar, utom PSG, igenom ett stålbad. Flera publikmagneter (Saint-Etienne, Marseille) bygger om och håller stora sektioner stängda.

Läget är dock långt ifrån nattsvart – om man höjer blicken och tittar två, tre år framåt. Den tidigare förhoppningen att Financial Fair Play skulle ge vind i seglen åt den hårt reglerade franska klubbfotbollen har nog de flesta släppt. Istället är det arenorna klubbarna sätter sitt hopp till.

Precis som i Italien får man ibland ducka för fallande betongklumpar på vissa matcher, men EM 2016 står för dörren. Det byggs som aldrig för. Flera mindre klubbar har redan hamrat klart. På tur står Lyon, Bordeaux, Nice, Marseille, Saint-Etienne mfl. De flesta med helt nya och några med kraftigt renoverade arenor.

Lille var först ut av de större klubbarna och invigde sitt stadion i höstas. Förra säsongens snitt låg på c:a 17 000 besökare för LOSC – hittills den här säsongen ligger man på c:a 40 000. Du kan lite på att alla klubbkassörer sitter och drömmer om 2015/2016.


Nancy tog en viktig seger när man i söndags besegrade formstarka Nice på hemmaplan och man har nu tagit två segrar på de tre senaste matcherna och den tredje matchen var en knapp förlust mot PSG. Räcker denna sena uppryckning för att de ska klara sig kvar?
John Cederblad: Om klubbar kan diagnostiseras med depression så stod Nancy först i vårdkön i höstas. Kaos med supportrarna, samma mellan ledning och spelartrupp. De usla resultaten har dock långsamt blivit till något annat.

Jag tror ändå att de får det tufft. Ska jag vara helt ärlig gör det mig inget om de ramlar ur. Nancy är en av två klubbar (Lorient är den andra) i Ligue 1 som valt att spela på konstgräs

Det är nu bara åtta lag kvar och kämpar om årets upplaga av Champions League, men redan så är det flera lag som satsat stort under sommaren som åkt ur. Man City, Chelsea och Zenit överlevde inte ens gruppspelet, medan Arsenal och Man Utd trots åtskilliga spenderade Euro under sommaren fick se sig stoppade redan i åttondelsfinal. Hur vill du förklara dessa mindre goda resultat för dessa som satsat så mycket pengar?
John Cederblad: Jag har svårt att dra några långsiktiga växlar alls. Real och Bayern kickade ut United och Arsenal. City hamnade i en mardrömsgrupp osv. Det är inga lingonlag som är kvar heller. Ibland slår rutin pengar, ibland avgör smådetaljer. Klubbarna med stor penningpung är tillbaka nästa år – med lite mer erfarenhet.

Veckans viktigaste mål: Corentin Jean (Troyes) 1-1 v Montpellier
John Cederblad: Killen är 17 år och gör här sitt tredje mål på två matcher. Lägg namnet på minnet.
 
Veckans viktigaste match: Frankrike - Spanien, tisdag 26 mars, 21:00
John Cederblad:
 Det var länge sedan en fransk kvalmatch känts så haussad. Efter en strålande match och 1-1 i Spanien kan gruppen avgöras - om Les Bleus gör sitt redan under fredagen mot Georgien.

Veckans artikeltips:
John Cederblad: Benzema kan inte göra allt själv


Sidney Govou svårt skadad. En lång, minst sagt brokig och ändå framgångsrik karriär är med största sannolikhet över.

http://img.cdn.svenskafans.com/Image/7/274320.jpg
* Ligue 2-laget Châteauroux har aldrig förlorat hemma och aldrig vunnit borta den här säsongen.
* Réveillère är den enda spelare som spelat under förbundskaptenerna Santini, Domenech, Blanc och Deschamps.
* Mamadou Sakho är den ende utespelaren som spelat alla minuter (630) med Deschamps som förbundskapten.
* Bordeaux-matcherna är de som innehåller minst mål av alla i de fem största ligorna. 1,8 per match...

SvenskaFans.com2013-03-22 08:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 16)
Goals of the week (omgång 15)