VVF: Skitungar istället för huliganer
Det är den tiden på året när tränarna börjar få det hett om öronen. Vi synar några exempel i varje liga. Panelen berättar dessutom om spelsystemstrender.
Stoke och Tony Pulis kom i somras överens om att gå skilda vägar. Det notoriskt långbollande Stoke vände sig till Mark Hughes. Har deras spel ändrats sedan Hughes kom in med sin filosofi, eller är det fortfarande samma gamla primitiva spel som visats upp under hösten?
Henrik Örtenvik: Jag är inte rätt man att svara på frågan, då jag knappt sett Stoke under hösten. Däremot har jag ju följt snacket om Hughes ambitioner om ett annat Stoke. Det började ju så bra och laget överraskande högt efter de första omgångarna. Men nu ligger Stoke där många tippade dem och visst känns det som att svetten börjar lacka i Hughes armhålor.
Han har själv sagt att han har lärt sig av tidigare misstag, där han tagit in för många spelare på en och samma gång (QPR) och att förändringen av Stoke kommer att ta tid. Frågan är väl bara om fansen har tålamodet att vänta.
Men vad jag förstår av den utmärkta Stokeredaktionen så kämpar Hughes fortfarande för att hitta ny identitet. Laget spelar mer offensivt, men är också mindre stabila defensivt. De har gjort mindre mål än förra säsongen och står för fler stora misstag. Problemet för Hughes är ju att det blir svårare att försvara sin filosofi ju längre kräftgången fortsätter.
Sir Alex Ferguson var inte den ende höga profilen som lämnade Man Utd i somras, även den mångårige ledaren (i alla fall på kontoret) David Gill lämnade över sin post. Var det ett så smart drag att låta två så stora namn gå samtidigt, eller var det nödvändigt för att helt kunna vända blad?
Henrik Örtenvik: David Gill annonserade sin avgång innan Sir Alex och gjorde det eftersom han skulle få ett jobb inom Uefa. När Gill lämnade klubben sa han att klubben behöver förnya sig och att det fick räcka med tio år. Dock, som jag förstår det, är han väl fortafarande kvar i styrelsen? Men för att besvara din fråga så handlar det inte om att "låta" två personer gå. Det är två starka karaktärer och Unitedprofiler som helt enkelt tyckte att det var dags för någon annan att ta över.
Har du sett någon tendens åt vilket håll den engelska fotbollen är på väg vad gäller spelsystem, finns det någon särskild trend som råder i Premier League?
Henrik Örtenvik: Svår fråga. Spontant tänker jag på att allt fler av topplagen vill ha ett snabbt "possession"-spel. Liverpool har gått från gamla stofiler till en ung manager i Brendan Rodgers. Everton har, i alla fall hittills, gått superbt bra under Roberto Martinez som verkligen fått Everton att se ut som ett helt annat lag. Andre Villas Boas vill att hans Tottenham spelar offensiv, flödande fotboll, vilket vi dock inte sett särskilt mycket av hittills. Mauricio Pocchettino har gått in och gjort något jäkligt spännande av Southampton. Jag läste någonstans att passningsprocenten ökat med över 10 procent de senaste 10 åren och de unga tränarna (om man nu är ung när man är 40?) Pocchettino, Villas Boas, Martinez och Rodgers bidrar till den statistiken.
Veckans viktigaste mål
Henrik Örtenvik: Andre Villas Boas har fått mycket kritik i media och laget har harvat på en niondeplats fram tills i onsdags. Lewis Holtby lättade lite på trycket med sitt första Premier League-mål.
Veckans viktigaste match:
Henrik Örtenvik: Två matcher sticker ut denna helg. Ett formtoppat Everton kommer till The Emirates. Kommer Wenger att fortsätta motbevisa de som inte tror på Arsenal? Southampton gästas av Manchester City. Är Pocchettinos hand synad nu? De har börjat tappa i tabellen efter tre raka förluster.
Veckans artikeltips:
Henrik Örtenvik: Bästa mustaschen genom tiderna!
- Sheffield Wednesday är det enda laget i de fyra högsta engelska serierna som ännu inte hållit nollan denna säsong.
- Luis Suarez är förste spelare någonsin att göra hattrick vid tre olika tillfällen mot samma lag (Norwich).
- Senaste lag att vinna ligan efter att ha förlorat fyra av sina första 14 matcher var Everton 1986-87.
- Sunderland har gjort fler mål på hemmaplan än Man Utd. Sunderland har dock gjort flest självmål denna säsong också, 4 st.
- José Mourinho har aldrig förlorat en PL-match i december.
Delio Rossi fick aldrig fart på Sampdorias spel denna säsong och han fick således till slut ställa sin plats till förfogande. Vad väntar du dig av den nyutnämnde Sinisa Mihajlovic som ersättare? Var någonstans i tabellen anser du att Sampdoria rimligen borde ligga?
Håkan Dik: Han har inlett lovande och redan tydligt deklarerat att han inte tänker låta Sampdoria bli ett lag som backar hem och låter motståndarna anfalla. Istället vill han fokusera på sitt egna manskap och ingjuta mod i dem efter Rossis tunga inledning. Det är Samp som ska föra matcherna och attackera har den gode Sinisa sagt.
Sett till hans inledning så verkar det ha gett lite effekt i alla fall då Sampdoria agerat annorlunda och med mer pondus. Fortsätter han på den vägen räcker det mer än väl till en stabil mittenplacering i tabellen. Sampdoria är alldeles för bra (och klassiska) för att harva längre ner i tabellen än så.
Juventus curva var i helgen avstängd i matchen mot Udinese, enligt den rådande regel som förbjuder territoriell rasism. Då kom tidningen Tuttosport med idén om att låta barn och ungdomar fylla de tomma platserna istället så att arenan ändå skulle fyllas. Ett beslut som Juventus också anammade. Bra eller plojar man bort den effekt som den tomma curvan skulle ha haft egentligen?
Håkan Dik: Inledningsvis tyckte jag det var hur grymt som helst men när sedan småttingarna började ropa ”Merda!” så föll korthuset pladask. I slutändan en lyckad operation men där patienten ändå dog om jag skulle få uttrycka det så. Vågar förbundet på sig något liknande nästa gång?
Har du sett någon tendens åt vilket håll den italienska fotbollen är på väg vad gäller spelsystem, finns det någon särskild trend som råder i Serie A?
Håkan Dik: 3-5-2 känns relativt modernt i Italien idag tycker jag. Juve har sedan länge arbetat in det och så även Napoli och Inter under Mazzarris ledning. Skönt med lite variation tycker jag då det är väldigt sällan man ute i övriga Europa ser lag spela just 3-5-2. Trebackslinjen känns överlag överrepresenterad i Serie A bland ett par av de mindre lagen dessutom.
Annars tycker jag det mesta är sig likt stundtals med lite lägre tempo och fysiska dueller och mer avvaktande spel med mycket finess kombinerat med ”gör-det-själv”.
Veckans viktigaste mål:
Håkan Dik: Llorentes mål i slutminuten är typiska för lag som i slutändan vinner ligatiteln.
Veckans viktigaste match:
Håkan Dik: Roma-Fiorentina. Vattnas i munnen bara jag tänker på det.
Veckans artikeltips:
Håkan Dik: Ni är bortskämda, ungjävlar!
- Milan är det lag som haft högst bollinnehav i Serie A så här långt, 60,8%.
- Arturo Vidal är den spelare som gjort flest mål för Juventus sedan Antonio Conte tog över. 32 på 100 matcher.
- Borja Valero gjorde två mål i segern mot Verona, senast han noterades dubbelt i målprotokollet var 2008.
- Juventus är uppe i sex raka nollor i Serie A. Deras bästa facit sedan 2002.
- Torino har den längsta pågående sviten för insläppta mål. 13 and counting.
I somras försvann några stora anfallsprofiler från La Liga, Soldado, Llorente och Negredo. Min fråga är, hur har respektive klubb lyckats ersätta sina skyttekungar?
Robert Johansson:
– Spanien har ju det problemet att många stjärnor lämnade ligan och landet i somras och att gemene man, utanför Spanien, upplever ligan som mer och mer profilfattig. På kort sikt stämmer troligen det påståendet ganska väl. Det gör att klubbarna inte bara ska ersätta flyktad målproduktion utan de måste också tänka på att skapa nya profiler som ska vara ett ansikte utåt. Ofta går detta kanske hand i hand men det är inte en helt lätt uppgift. Resultatet är också skiftande.
I Valencia har Jonas klivit fram och är med sina åtta mål bäst i laget såhär långt. Rakitic, Bacca och Gameiro delar på målskyttet i Sevilla och har tillsammans gjort 19 mål. Medan Athletic Bilbao har en annorlunda situation där ingen har gjort mer än tre mål, men samtidigt fler spelare gjort mål. Ser man på den total målproduktionen och tabelläget så är det godkänt ändå då samtliga tre lag ligger ovanför tabellens mitt och alla är inblandade i kampen om Europaspel.
Atheltic Club var bland det hetaste man kunde hitta i Europa för några säsonger med ett lag som spelade underhållande och som bestod av en uppsjö talanger. Har talanger som Muniain tagit ytterligare steg i sin utveckling och har Atheltic fler nya stjärnor på gång?
Robert Johansson:
– Hela Athletic hade väl egentligen ett mellanår förra året och är väl först nu på väg att utvecklas igen, när Bielsa lämnat. Munuain är inget undantag. När hela basklaget nu verkar ha vaknat till liv igen så har Munuain också gjort det, inte minst genom att sänka Barcelona i den senaste omgången. En av de stora stjärnorna, som förvisso inte är en ung och lovande sådan, är Beñat som efter flytten från Betis visat sig vara livsviktig för Athletic.
Har du sett någon tendens åt vilket håll den spanska fotbollen är på väg vad gäller spelsystem, finns det någon särskild trend som råder i La Liga?
Robert Johansson:
– Ingen vetenskaplig undersökning men det känns som de flesta lagen försöker spela någon form av 4-1-4-1 alternativt 4-2-3-1 som egentligen är en vidareutveckling av landslagets spel. Fyra gubbar i backlinjen, minst en defensiv mittfältare (pivote) som genom att jaga i fatt förlorade bollar och stoppa kontringar låter en spelfördelare och de andra offensiva pjäserna briljera framåt. Inte sällan använder sig lagen av en så kallad falsk nia som har till uppgift att dels göra mål, dels ta djup och ge medspelare understöd.
Veckans viktigaste mål
Robert Johansson:
– Inget svårt val. Munuains avgörande 1-0 på Barcelona. Ett mål som gav katalanerna deras första förlust och som definitivt gör ligan levande igen. Atlético har samma poäng som Barcelona och Real Madrid ligger tre poäng bakom. Viva la liga!
Veckans viktigaste match:
Robert Johansson:
– Eftersom det spanska förbundet vill göra Copa del Rey mer attraktiv är det inte ligamatcher i helgen utan just cupmatcher. Av dessa finner jag på förhand "derbyt" Gimnastic Tarragona - Valencia mest intressant. Såhär tidigt i cupen händer förvisso en del skrällar men det beror ofta på la ligalagens inställning. I det här mötet blir det lite känslor i alla fall. Avspark lördag kl.17.
Veckans artikeltips:
Robert Johansson:
– Ni har väl inte missat vår julkalender? En tradition vi började i bloggformat en gång i tiden och som vi nu är inne på sjunde-åttonde året med. Här är lucka två, Zlatan Ibrahimovic och hans misslyckade sejour i Barcelona.
- Real Betis har en svit på 11 raka bortamatcher utan seger, deras sämsta facit på 2000-talet.
- Diego Lopez lyckades för första gången sedan han kom till Real Madrid att hålla nollan i två matcher i rad i ligan.
- Neymar och Diego Costa är de spelare som fått med sig flest frisparkar i de fem stora ligorna, 51 var.
- Barcelonas förlust mot Athletic Club i helgen var deras första på fyra år när man spelat utan Leo Messi. Vinsten var blott den andra på 24 matcher för Bilbao-laget mot Barca.
- Jonas blev förste brasilianare att göra hattrick i någon av de fem stora ligorna den här säsongen.
Nürnberg har under de senaste säsongerna varit ett stabilt mittenlag, men den här säsongen under Gertjan Verbeek har man inte lyckats få igång sitt spel och man ligger under strecket med oroväckande få poäng. Varför föll valet på holländaren i somras och har han fått mycket kritik för lagets start på säsongen? Ser du en överhängande risk att de kommer att åka ur?
Andreas Holm: Det kändes väntat att Wiesinger skulle få när Nürnberg inlett som de gjort, men det går knappast att påstå att Gertjan Verbeek varit någon frälsare så här långt. Verbeek ändrar inte på sin stil trots att det bevisligen inte fungerat särskilt bra heller, och det har nu gått 14 (!) matcher utan att klubben lyckats vinna. Nürnberg var, åtminstone av mig, tippade i den nedre delen av halvan och det finns absolut en risk att de åker ut, och faktum är att det mesta pekar på det just nu.
Det har talats om att Dietmar Hopp som idag äger 49% av Hoffenheim snart kan bli majoritetsägare i klubben. Hur går det ihop sig med 51%-regeln?
Andreas Holm: Det gör det inte.
Har du sett någon tendens åt vilket håll den tyska fotbollen är på väg vad gäller spelsystem, finns det någon särskild trend som råder i Bundesliga?
Andreas Holm: Tyskarna håller – till största del åtminstone – fast vid 4-5-1-stilen, eller 4-2-3-1 rättare sagt. Att ha två defensiva mittfältare, så kallade ”sexor”, är tyskt i sig. Sedan finns det så klart ”Bayern-trenden” och "Dortmund-trenden", men dee är egentligen inget annat lag i ligan kapabelt till att ta efter.
Veckans viktigaste mål: Szabolcz Huszti, Hannover (2-0 v Eintracht Frankfurt)
Andreas Holm: Mer i krysset än så här blir det nästan inte. Huszti har haft det aningen trögt den här säsongen men Hannovers hemmaspel är fortsatt bra – till skillnad från bortaspelet.
Veckans viktigaste match: Borussia Dortmund – Bayer Leverkusen, lördag 7 december 18:30, Eurosport 2
Andreas Holm: Återigen dags för toppmatch. Bayer Leverkusen, just nu tvåa, gästar trean Borussia Dortmund och det mesta pekar ju på att dessa två lagen kommer att slåss om andraplatsen bakom Bayern den här säsongen – även om det rent sportsligt ger lika mycket att komma tvåa som trea.
Veckans artikeltips: Büskens tid i Fortuna är över
- Borussia Dortmund är det enda lag som tagit sig till kvartsfinal i tyska cupen utan att släppa in mål.
- Bayern kan skriva in ett nytt klubbrekord i böckerna. Man har nu sex raka bortasegrar i tyska cupen utan att släppa in ett mål.
- Bayern München är det mest passningssäkra laget i toppligorna. 88,8% av passningarna når fram.
- Borussia Mönchengladbachs Raffael har redan nu tangerat sitt personliga målrekord på 7 mål i Bundesliga.
- Nürnberg tangerade ett klubbrekord på 14 raka matcher utan seger i ligan. Senast det hände var 1984/85.
Det var ett tag sedan vi hörde från Loulou Nicollin, men nu när Montpellier ligger strax över nedflyttningsstrecket kommer han som sig bör fram i rampljuset igen. ”Jag tror jag gjorde ett misstag” är hans omdöme om Jean Fernandez som anställdes som huvudtränare i somras. Bör Fernandez vara orolig eller är detta först och främst en väckarklocka?
John Cederblad: Vilken soppa. Först sågning, sen ursäkt från Nicollin och så avgår Fernandez under torsdagen. Så visst skulle han vara orolig. Kombon Nicollin och den mer tystlåtne Fernandez kändes aldrig riktigt bra.
Vem som ersätter är inte klart, men comeback för tidigare tränaren Rolland Courbis känns möjlig och då har vi två citatmaskiner i samma klubb. Courbis skulle vara en värdig verbal sparringpartner till Nicollin.
Efter helgens matcher kan vi konstatera att alla tre nykomlingar för tillfället befinner sig bland de sju bästa i Ligue 1. Hur förklarar du denna fina start för samtliga lag som tagit steget upp?
John Cederblad: Två av de tre är ju lite speciella. Monaco siktar på titeln direkt med ryska miljarder i ryggen. Nantes är en av kulturbärarna i fransk fotboll och ska vara med i topp tio, även om det gått snabbare än beräknat.
Överraskningen är Guingamp som varit fantastiska på hemmaplan. Vi får se hur länge det håller. Efter helgens sjunde raka utan förlust (fem segrar – två oavgjorda) åkte man på pumpen mot Bordeaux i veckan. Spelmässigt såg det inget vidare ut och jag tror inte klubben har råd med någon längre svacka. Det känns som en bräcklig framgångsvåg...
Har du sett någon tendens åt vilket håll den franska fotbollen är på väg vad gäller spelsystem, finns det någon särskild trend som råder i Ligue 1?
John Cederblad: ”Whatever works”, är det en trend?. Fyra i backlinjen sedan har 4-2-3-1:s förlovade land allt fler lag som testar 4-3-3, vilket känns bra. Även 4-4-2 verkar vara gångbart igen. Försikt experimentlusta, mycket försiktig.
Veckans viktigaste mål Guingamp (Sankhare) 1-0 v. Nantes
John Cederblad: Kanske ingen kioskvältare men Sankhares nick var matchens enda mål och gav en viktig trepoängare.
Veckans viktigaste match: Marseille – Nantes, 6 december, 20:30.
John Cederblad: Verkar inte ha snabbats upp av någon svensk kanal, men Marseille föll mot Lille tidigare i veckan och har press på sig. Om Nantes är fågel,fisk eller mittemellan vet vi mer om efter fredagens match.
Veckans artikeltips: OM-podden: "Talangfabriken och Lille"
- De senaste tre matcherna med Ajaccio och Bastia har get totalt 8 röda kort.
- Bafetimbi Gomis är med sina 92 mål bäste aktive målskytt i Ligue 1 just nu.
- Mickael Landreau spelade sin 603 match i Ligue 1 vilket är nytt rekord för ligan.
- Rennes har bara vunnit 17,6% av sina hemmamatcher under 2013. Den sämsta siffran någonsin för dem i Ligue 1.
- Sedan Herve Renard tog över Sochaux så har laget varit ledning under 21 minuter av totalt 540 spelade.