VVF: De sämsta landslagsspelarna

VVF: De sämsta landslagsspelarna

Veckans viktigaste frågor ställer sig undrande till om en tränare fått sparken för gott i Italien och vi rör om i dopningsgrytan i Spanien. Dessutom väljer vår panel ut de sämsta landslagsspelarna.



Ligacupens näst mest omtalade händelse denna säsong efter Bradfords framfart blev Eden Hazards något omilda behandling av en bollpojke när de blev eliminerade av Swansea i semifinalen. Fotbollsvärlden verkar tudelad i frågan där en del tycker Hazards agerande var helt oacceptabelt, medan andra tycker att bollpojken tack vare sitt maskande får skylla sig själv. Vilken sida står du på?

Henrik Örtenvik: Min spontana reaktion var att belgaren är dum i huvudet. Men när jag lugnat ner mig en smula landade jag i åsikten att Hazard agerade jäkligt onödigt och impulsivt som den yngling han faktiskt är. Han ska inte försöka sparka bollen från bollkallen helt enkelt. Men bollkallen agerade inte direkt skrupelfritt och jag skulle nog kunna leva med att belgaren får sitt röda kort borttaget i efterhand.
 
FA-cupspelet denna helg var en riktig klang- och jubelföreställning för flera lag från de lägre divisionerna. Flera Premier League-klubbar blev utslagna och andra fick slåss med näbbar och klor för att ta sig vidare eller få till ett omspel. Vilken var enligt dig helgens mest oväntade resultat?
Henrik Örtenvik:
Norwich bottennapp mot Conferencelaget Luton överraskade givetvis. Det skiljer hela 85 (!) placeringar mellan klubbarna. Chris Hughtons Norwich, som sett så pigga ut under hösten, har verkligen problem just nu. Men det resultat jag blev mest förvånad över var Liverpools förlust mot Oldham, som ligger på 19:e plats i League One - 56 placeringar bakom Brendan Rodgers manskap. Även om de spelade med ett ungt lag som kanske inte hade marginalerna på sin sida, så är det för jäkla dåligt att förlora mot ett lag som Oldham som dessutom var inne i en brutal formsvacka. Jag tycker det är beklagligt att många Premier League-klubbar inte tar FA-cupen på allvar. 

Dags för landskamper igen veckan som kommer och tid för förbundskaptenerna att låta oprövade kort få stiga fram och visa upp sig. Alla som får chansen har ju inte möjligheten att etablera sig och vissa kanske bara får dra på sig landslagströjan en enda gång. Jag undrar, vem är den sämste spelaren som du sett i ett engelskt landslag?
Henrik Örtenvik:
Men gud vilken svår fråga! Väldigt många spelare får ju chansen i alla fall en gång i en träningsmatch. Spontant vill jag säga Scott Carson, men det känns så taskigt eftersom han är mest sammankopplad med denna miss. Å andra sidan var missen otroligt kostsam. Steve McClaren fick sparken dagen efter och England missade EM.

Veckans viktigaste mål:
Henrik Örtenvik: Adam Le Fondre (Reading) 2-2 v Chelsea
Adam Le Fondre, kvittering mot Chelsea i 95:e som betyder så mycket för klubben och för spelarens självförtroende.

Veckans viktigaste match:
Henrik Örtenvik:
Newcastle - Chelsea, lördag 2 feb, 16:00 Viasat Fotboll
Manchester City - Liverpool, söndag 3 feb 17:00 Viasat Fotboll
I helgen är det två matcher som sticker ut. Det nyfranska Newcastle tar emot skakiga Chelsea på hemmaplan. Känns som det kan gå hur som helst. På söndagen åker Liverpool till Manchesters blåa del för en rejäl utmaning. Spelar Liverpool som mot Arsenal i veckan så kan det bli en tuff match för City.  

Veckans artikeltips:
Henrik Örtenvik:
"Vad är Newcastle" - en artikel om klubbens identitet


* I matchen mot Southampton i veckan gjorde Wayne Rooney sitt 100:e mål för Man Utd på Old Trafford.
* I den matchen tappade Southampton återigen en ledning och man har totalt gått miste om 22 poäng efter att ha varit i ledning i matcherna.
* Ytterligare en milstolpe från ovanstående match då Man Utd blev första lag att upp nå 300 hemmasegrar i Premier League.
* Rafa Benitez har tagit 22 poäng på sina 12 första matcher, Roberto Di Matteo tog 24.
* Adam Le Fondre har noterats för 6 mål som inhoppare, bäst så här långt i ligan.



Nej, det gick inte längre att behålla Luigi Delneri i Genoa, resultaten var helt enkelt för dåliga. Delneri gjorde sig ett namn när han förde Chievo till Serie A och ett tag ledde Serie A som nykomlingar. Han värvades sedan till CL-mästarna Porto, men trivdes inte och flyttade hem. Sedan har han misslyckanden i Palermo, Roma, Chievo (igen), Sampdoria och Juventus på sin lista. Frågan är: Finns det längre något hopp för honom att få träna i Serie A igen?
Jonas Söderström: Det hade nog inte skadat honom att bli lite mer flexibel och inte köra så surskalligt med samma format som gav succé i Chievo. Det var trots allt ganska många år sedan, mycket har förändrats sedan dess. Skulle han kunna bevisa att han lärt sig saker på vägen och kunna integrera dem i sitt benhårda 4-4-2 tror jag säkert att han skulle kunna lyckas med en ödmjuk och formbar trupp i en lågt siktande klubb. Siena eller Torino skulle passa utmärkt i dagens lägen, även om det inte kommer hända.
 
Delneri måste vara med från början. Att hoppa in i november när allt redan fallerat passar inte honom, han behöver blanka papper att rita på. Till hans fördel ska ändå tillstås att han tog Sampdoria till Champions League-kval för att inte alls länge sedan. Det måste ses som ett lyckat arbete.
 
I ett relativt lugnt italienskt transferfönster så är en av de mer spektakulära övergångarna Stefano Sorrentinos flytt till Palermo från Chievo. Hur ser du på detta karriärsval från den erkänt duktige burväktaren? Var det verkligen så klokt att lämna ett mittentryggt Chievo till förmån för ett på nedflyttningsplats liggande alltid lika turbulent Palermo?
Jonas Söderström: Sett utifrån och på sportslig grung, inte alls. Chievo har allt Palermo saknar. Man kan ju bara gissa vad som fick Sorrentino att välja som han gjorde. Säkert bättre betalt. Publiken är bättre. Sicilien är närmare Kampanien där han är född än Verona, både geografiskt och kulturellt. Han kanske inte kunde välja utan tog vad han fick. Eller vad han tvingades ta. Det kan finnas en miljard orsaker som jag som synes enbart kan spekulera i. Klart är i alla fall att det finns mer potential i Palermo, sportsligt och ekonomiskt. Oavsett är han för bra för både Chievo och Palermo i dagens läge.
 
Dags för landskamper igen veckan som kommer och tid för förbundskaptenerna att låta oprövade kort få stiga fram och visa upp sig. Alla som får chansen har ju inte möjligheten att etablera sig och vissa kanske bara får dra på sig landslagströjan en enda gång. Jag undrar, vem är den sämste spelaren som du sett i ett italienskt landslag?
Jonas Söderström:
Marco Cassetti. Han gjorde fem landskamper, men bara en av värde. Det var i den första kvalmatchen under Lippis andra era, efter EM 2008. Han kom in från bänken i andra halvlek och hade haft ett bättre eftermäle om han stannat kvar där. Han var förförligt vilsen. Inte en brytning, inte en passning blev rätt. Det var som om man kastat in en volleybollspelare i en fotbollsmatch. En 9-årig volleybollspelare.
 
Cassetti gjorde inga fler landkamper efter den.

Veckans viktigaste mål:
Jonas Söderström:
Alberto Paloschi (Chievo) 1-0 v Lazio
Paloschi mot Lazio. Det är alltid kul att se ett lag jaga en domare som bevisligen har gjort rätt, men det "drabbade" laget har ingen aning om det. Kan man kalla det "polemisk slapstick"? Juves agerande är naturligtvis ännu värre, trots att båda sidor kan tolka regelboken till sin egen fördel. Men där handlade det ju inte om ett mål, som efterfrågades här.
 
Veckans viktigaste match:
Jonas Söderström:
Milan - Udinese, söndag 3 feb 20:45 TV4 Sport Xtra
Vilken match får vi inte missa i helgen? Milan-Udinese. Balotelli på San Siro. Oavsett om han spelar eller inte kommer han få mer tid i bild än bollen. Sannolikt kommer Milan vara taggade till tänderna, det är ju så det brukar funka när de fina gästerna anlänt tidigare - Beckham, Ibrahimovic med flera. Guidolin kan paja partyt.
 
Veckans artikeltips:
Jonas Söderström: Den tokige Balotelli


- ”Om jag är en lögnare så är Rafa Benitez smal” – Marco Materazzis beef med Rafael Benitez ser inte ut att vara löst ännu.


* Edison Cavanis 100:e mål kom på bortaplan mot Fiorentina, samma arena och samma lag som han gjorde sitt första Serie A-mål på.
* Atalanta har dragit på sig flest röda kort i ligan hittills, 9 st.
* Mauro Icardi blev den förste tonåringen att göra fyra mål i en match i Serie A sedan Carlo Galli 1950.
* Catania har tagit 16 poäng efter att ha legat i underläge denna säsong, flest av alla lag i ligan.
* Mario Balotelli noterades endast för en assist under sin tid i England. Assisten kom dock till Sergio Agüeros mål som avgjorde ligan förra säsongen.



 
En spansk doktor vid namn Eufemiano Fuentes står åtalad för att ha hjälpt cyklister att dopa sig. Doktorn själv säger att han även jobbat med andra idrottare, t.ex. fotbollsspelare, men till detta har man inte tagit hänsyn till i den kommande rättegången. Hur har reaktionerna varit i Spanien kring det faktum att landets framgångsrika spelare nu dras ner i smutsen av denne man?
Robert Johansson:
Det känns som uttalandet mottogs med mer axelryckning den här gången, värre var det första gången det togs upp. Det är klart att spanjorerna går i taket, vem skulle inte det? Samtidigt börjar de bli vana. Franska tidningar har i några år fört en kampanj som svartmålat spanjorerna och fler med dem. Så är det när man vinner och än så länge har ingen spanjor fällts för otillåtna medel. Men jag skulle ljuga om jag sa att inte oron finns där. Det jobbiga med Fuentes påstående att VM- och EM-titlar skulle försvinna om han berättar allt han vet är nämligen att Spanien på sistone vunnit mästerskap i Basket, Handboll, Fotboll, Tennis och Formel 1. Tänk om det skulle ligga något i det han säger. DET skulle vara tidernas mest organiserade dopingbrott. Just därför känns det också osannolikt, i alla fall tills motsatsen bevisats, men visst ligger tankarna och gnager någonstans i det fördolda?
 
Vi vet vid det här laget hur stora de ekonomiska problemen är i Spanien för tillfället och behöver inte redogöra mer kring det. Men däremot undrar jag hur dessa problem har påverkat lagen under januarifönstret? Har det gjorts några som helst iögonfallande köp?
Robert Johansson:
De spanska lagen är ju ganska flitiga på att låna nu för tiden, det finns liksom inga andra alternativ. Málaga har gjort två fina lånaffärer i Chelseas Lucas Piazón och PSG´s Diego Lugano för att bara nämna något lag och Atlético köpte in Insúa från Sporting Club Portugal för runt fyra miljoner Euro. Märkvärdigare än så är det inte, det beror dock inte bara på ekonomiska faktorer utan också på situationen i lagen just nu och marknaden. Men visst måste klubbarna tänka sig för innan de spenderar. Ironiskt nog är det ett av få lag i ligan som inte har ekonomisk kris som är avstängda av UEFA för att deltaga i Europaspel. När slår lien på riktigt?
 
Dags för landskamper igen veckan som kommer och tid för förbundskaptenerna att låta oprövade kort få stiga fram och visa upp sig. Alla som får chansen har ju inte möjligheten att etablera sig och vissa kanske bara får dra på sig landslagströjan en enda gång. Jag undrar, vem är den sämste spelaren som du sett i ett spanskt landslag?
Robert Johansson:
Den sämste? My god. Det måste funnits hur många misslyckade spelare som helst genom åren, precis som i vilket annat landslag som helst. Spanien har också en tradition av att testa många nya spelare vid träningslandskamper så det finns en del att välja mellan. Frågan är omöjlig att svara på men den första jag tänker på är Ivan Campo. Den hårigare spanjoren föll mig aldrig i smaken men fick många chanser i tröjan. Campo gjorde ett okej jobb i Real Madrid men i Spanien var han ofta sent ute och drog med sig många frisparkar, och skapade ofta farligheter för motståndarna. Ivan Campo får det bli.
 
Veckans viktigaste mål
Robert Johansson:
Ricardo Costa (Valencia) 3-2 v Deportivo La Coruña
Valencias 3-2 i den svängiga tillställningen mot Deportivo. För Depors del innebar målet en jobbig och ovälkommen förlust medan Los Che klättrade upp mot en plats många trodde de redan skulle ha. Ricardo Costas mål blev det sista och alltså det viktigaste.

Veckans viktigaste match:
Robert Johansson:
Valencia - Barcelona, söndag3 feb, 19:00 C More Sport
Matchen kanske inte blir den toppfighten vi alla trodde inför säsongen men Los Che brukar ändå kunna ge katalanerna en strid ända in på mållinjen. Definitivt den mest underhållande matchen i helgen om allt vill sig väl.
 
Veckans artikeltips:
Robert Johansson: Málagas talang Isco förlänger till 2016. Kanske inte för att bli klubben trogen men för att Málaga i alla fall ska få några pengar för honom när han väl lämnar. Bayern München sägs vara huvudspekulant och alternativet hade varit att Isco gått gratis i sommar. Stort gjort av en yngling med hjärtat på rätta stället.


* Leo Messi fortsätter att slakta rekord. Han blev den förste spelaren att göra mål i 11 raka ligamatcher i Spanien. Han är också den förste att nå 200 ligamål i klubbens historia.
* Leo Messi har dessutom varit inblandad i Barcelonas senaste 18 mål i mötena med Real Madrid.
* Real Madrid har inte slagit Barcelona i Spanska Cupen på Bernabeu sedan 1970.
* Sevillas Federico Fazio är den spelare som fått med sig flest straffsparkar under de senaste fyra säsongerna, fem stycken.
* Rayo har lyckats vinna tre raka hemmamatcher i La Liga för första gången på över tio år.




Bayern München har under de senaste åren haft lite problem att hitta rätt spelare till de centrala försvarspositionerna. Flera namn har provats där utan att man egentligen har hittat en härförare. I somras anslöt Dante från Mönchengladbach och om vi stämmer av hans insatser så här långt; kan han vara den försvarsgeneral Bayern har saknat?
Andreas Holm: Även om han inte är en ”försvarsgeneral” i sin rätta betydelse så är Philipp Lahm fortfarande generalen i backlinjen, och kommer alltid att vara. Däremot mer centralt har Dante överträffat mina förväntningar den här säsongen. Nog för att han gjorde en bra säsong i Borussia Mönchengladbach i fjol, men jag var inte helt övertygad om att han skulle spela så här bra i Bayern München. En skada på Dante skulle försvaga Bayern rejält tror jag, och det säger en hel del om hans betydelse.

Stefan Kießling har denna säsong redan skrivit in sig i målprotokollet 13 gånger i Bundesliga. Dock så ser det svårt ut för honom att ta en plats i landslaget med tanke på att namnen som står före i kön är Klose och Gomez. Hur pass långt efter dessa herrar tycker du att Kießling är egentligen? Eller borde han få en ärlig chans att visa upp sig?
Andreas Holm: För mig är Stefan Kießling given i det tyska landslaget. Att han blev petad tidigare den här säsongen var ett stort skämt i sig, och jag vet inte var det har brustit mellan honom och Joachim Löw. Då han blev petad var Mario Gomez och så även Miroslav Klose borta – om jag inte minns fel – så att han petades då berodde knappast på konkurrenssituationen. Jag tycker inte alls att Kießling är särskilt långt efter varken Klose eller Gomez. Den förstnämnde är visserligen aningen skarpare i det mesta, den andre har en förmåga att göra en väldig massa mål. Men givetvis ska Stefan Kießling vara med i det tyska landslaget. Ingen tvekan.
 
Dags för landskamper igen veckan som kommer och tid för förbundskaptenerna att låta oprövade kort få stiga fram och visa upp sig. Alla som får chansen har ju inte möjligheten att etablera sig och vissa kanske bara får dra på sig landslagströjan en enda gång. Jag undrar, vem är den sämste spelaren som du sett i ett tyskt landslag?
Andreas Holm: 
Det är en svår fråga, och ett kort och dåligt minne gör inte saken bättre. Det harsäkert funnits tonvis med misslyckade landslagsspelare, även innan jag började följa Nationalelf på nära håll. Dock så dyker ju så klart namnet David Odonkor upp. Okej, jag tror vi alla minns hans inhopp mot Polen 2006, när han på tilläggstid sprang längs kanten och hittade in till Oliver Neuville i straffområdet som i sin tur gjorde 2-1. Men det var väl ungefär det. Odonkor var en snabb spelare, men några större egenskaper än så hade han egentligen inte. Han kändes lovande ett tag i Borussia Dortmund, men tynade bort allt mer efter en misslyckad flytt till Spanien. I dag, som 29-åring spelar han i stället i den ukrainska ligan, och landslaget har inte varit aktuellt sedan EM 2008, och kommer aldrig att bli det igen. Det vågar jag lova.

Veckans viktigaste mål
Andreas Holm:
Heung-Min Son (Hamburger SV) 1-1 v Werder Bremen

Veckans viktigaste match:
Andreas Holm:
Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund, söndag 3 feb, 17:30 Eurosport 2
Fredagsmatchen mellan Bremen och Hannover är så klart intressant men sett till tabellen går det inte att undkomma matchen i Leverkusen där Borussia Dortmund gästar. Bayer Leverkusen har andraplatsen bara en poäng före Borussia Dortmund.
 
Veckans artikeltips:
Andreas Holm:
Schalke byter offensivkraft


- Helgens godbitar från Bundesliga


* Den från Schalke flyktade Lewis Holtby spelade 99 ligamatcher och var involverad i 36 mål. Hans ersättare Michel Bastos spelade 98 ligamatcher för Lyon och fick ihop 26 mål och 13 assist.
* Werder Bremens kapten Clemes Fritz blev i sin 227:e ligamatch utvisad för första gången i sin karriär.
* Dennis Aogo däremot väntade 117 matcher innan han gjorde sitt första mål för sitt Hamburg.
* Greuter Fürth är sjätte lag genom tiderna att bara ha 9 poäng så här långt in på säsongen. De tidigare fem blev alla nedflyttade.
* Wolfsburgs Alexander Madlung har redan gjort dubbelt så många mål 2013 som under perioden 2010-2012 då han bara mäktade med en fullträff.



Det har varit en exodus av spelare från Frankrike under januarifönstret. Alla vägar har dock inte burit till Rom, däremot till Newcastle som numera är under franskt kolonialstyre helt och hållet. Vilken av alla exporter tror du har bäst chans att lyckas i sin nya klubb?
John Cederblad:
Det har varit så många ordvitsar om ”Châteauneuf/Newcastle” i Frankrike så att en göteborgare skulle ha känt sig som hemma.

Toulouse-Sissoko är världsklass, kan omöjligt misslyckas. Yanga-Mbiwa bör bli värdefull om inte Pardew envisas med att spela honom som mittfältare. Doh! Debuchy är redan fransk veteran i Newcastle med sin tre veckor i klubben? Han kommer att spela upp sig.

I övrigt vill, tror, hoppas och ber jag för att Loïc Rémy får till det i QPR. Det är han värd. Bakom risigt självförtroende och eviga skador finns en av Frankrikes bästa anfallare. Go Loïc!
 
Det blåser franska vindar över Italien och två ynglingar som de senaste veckorna väckt uppmärksamhet i två storklubbar är Paul Pogba (Juventus) och M’Baye Niang (Milan). Har deras framgångar väckt någon som helst uppmärksamhet i hemlandet ännu?
John Cederblad:Den stora publiken fick nog upp ögonen för Pogba när Sir Alex sågade honom vid fotknölarna då han lämnade för Juventus, och sedan dess har det ju bara gått spikrakt uppåt. Till hösten ligger stort ansvar på honom då han är kronprinsen som ska han leda U21. Just nu finns inget U21-lag alls – det har på franskt manér imploderat efter partyskandal och pinsam förlust mot Norge.

Niang ligger mer i medieskugga – men hans tid kommer, var så säker.
 
Dags för landskamper igen veckan som kommer och tid för förbundskaptenerna att låta oprövade kort få stiga fram och visa upp sig. Alla som får chansen har ju inte möjligheten att etablera sig och vissa kanske bara får dra på sig landslagströjan en enda gång. Jag undrar, vem är den sämste spelaren som du sett i ett franskt landslag?
John Cederblad:
Oj du, Frankrike har en lång tradition av att testa spelare som alla andra förstår inte platsar. Men så vann man VM 1998 med Stéphane Guivarc’h på topp, så vem är jag att försöka göra mig lustig. Och varför dra in Pascal Chimbonda?

Roligast alla kategorier var när Les Bleus kämpade för att ta sig till VM 2006 och Domenech bytte in landets egen Joey Barton, Franck Jurietti, på övertid. Det höll ändå hela vägen till Tyskland och fem sekunder är fortfarande det oslagbara rekordet i kortast spelad tid i landslaget. Det blev aldrig något mer för Franck nämligen.
 
Veckans viktigaste mål:
John Cederblad:
Fabien Camus (Troyes) 1-0 v Brest
Troyes är bland det osexigaste vi har, men Fabien Camus frispark var tjusig och enormt viktig i bottenstriden när man vann mot Brest, 2-1.

Veckans viktigaste match:
John Cederblad:
Toulouse – PSG, fredagen 1 feb, 20:30 TV4 Sport
Ingen Beckham i truppen, men nu måste ett halvskakigt Paris trampa igång. Toulouse har tappat Sissoko men är alltid svårmanövrerade när man får ligga på kontring.

Veckans artikeltips:
John Cederblad: Beckham klar för PSG


- "He'll be great for French football. Although, he'll remain 2nd best/best looking, Englishman in France. That'll hurt his confidence!" - Joey Barton räds inte konkurrensen


* Salvatore Sirigu slog klubbrekord för PSG när han raderade ut Bernard Lamas rekord på 697 minuter utan insläppt mål.
* Sébastien Puygrenier har gjort 17 mål i Ligue 1 sedan 2006/07, flest av alla försvarsspelare under denna tid.
* PSG har lyckats slå Lille i båda ligamatcherna för första gången sedan säsongen 1996/97
* Bröderna Ayew har stått för 43% av Marseilles mål denna säsong.
* Marseille har redan vunnit fler matcher denna säsong jämfört med hela förra säsongen.

Marko Uusitalomarko.uusitalo@svenskafans.com@markowarheart2013-02-01 08:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 11)