Lagbanner
Spelarbetyg, Montreal Canadiens 2007/08

Spelarbetyg, Montreal Canadiens 2007/08

Vi fick vara med om en fantastisk Montreal säsong, det var ju ett tag sedan sist. Tyvärr fick den fina säsongen ett snabbt och olyckligt slut då Philadelphia vann fyra raka matcher på en vecka och slog ut Montreal med 4-1 i matcher. Men Montreal och de flesta andra lagen i ligan har redan blickar inställda på nästa säsong.

Vi har som sagt redan börjat fundera om kommande säsong, vilka spelare kommer att lämna klubben, vilka nya ungdommar kommer att komma upp från farmalagen och vilka nyförvär kommer vi att få se. Men innan vi lämnar förra säsongen bakom oss så kommer en liten betygsättning på Montreal spelarna, betygen och statistiken är baserad på både grund- och slutspelet bara så ni tänker på det när ni ser betygen.

MÅLVAKTERNA:
#31 Carey Price – betyg 3

Matcher: 52
Vinster: 29
Förluster: 21
Insläppta: 133
Skott: 1586
Nollor: 5

Innan säsongen startade gick snacket om att Price kommer att bli den nya stormålvakten i NHL. Han inledde väldigt bra när han fick chansen att spela, han fortsatte och blev bara bättre och bättre, men det höll inte hela vägen. Price gjorde ett dåligt slutspel och Montreal blev utslagna. Det finns mycket stor potential i den här killen så framöver så ser det riktigt bra ut för Montreal. Han höll nollan 5 gånger på 52 matcher under hans första NHL säsong, det är inte att förglömma.


#41 Jaroslav Halak – betygssätts ej

Matcher: 6
Vinster: 2
Förluster: 3
Insläppta: 13
Skott: 178
Nollor: 1

Halak spelade bara 8 matcher, han startade säsongen i Hamilton men blev uppkallad som reservmålvakt när Huet blev borttradead. I Hamilton hade han imponerande i snitt 2.10 insläppta mål per match, samma snitt hade han i de 6 matcherna som han gjorde för Montreal i grundserien. Han är bara 23 år gammal och kan bli en kommande stormålvakt.


BACKARNA:
#3 Ryan O’Byrne – betyg 3

Matcher: 37
Mål: 1
Assist: 6
Poäng: 7
Plus/Minus: +5
Utv.min: 45 min

24 årige O’Byrne gjorde sin första säsong i NHL. Han spelade totalt 37 matcher och gjorde 7 poäng, varav 1 mål. Blev uppkallad från farmalaget Hamilton Bulldogs i december månad och var mer eller mindre en reservback som spelade då andra spelare saknades. Har potential att bli en bra back framöver.


#8 Mike Komisarek – betyg 5

Matcher: 87
Mål: 5
Assist: 15
Poäng: 20
Plus/Minus: +12
Utv.min: 119 min

Tuffingen, han som plockar bort motståndarna framför det egna målet, han som inte är rädd att täcka ett skott med munnen (som han gjorde en match), Komisarek är den typen av spelare som man egentligen inte saknar förrän han är borta. Montreals, utan tvekan, bästa defensiva back och använder sina 110 kg på ett mycket effektivt sätt, trots sin storlek är han en skapligt bra skridskoåkare. Totalt blockerade Komisarek 227 skott i grundserien, det var mest av alla i hela serien.


#26 Josh Gorges – betyg 3

Matcher: 74
Mål: 0
Assist: 12
Poäng: 12
Plus/Minus: -2
Utv.min: 32 min

Gorges kom från San José Sharks förra säsongen och spelade då 7 matcher i Montreal. Den här säsongen blev det hela 74 matcher och han visade att han är en back inför framtiden. Gorges är som Komisarek, en mycket bra defensiv back, han har visserligen inte samma storlek vad det gäller längd och vikt, men han lyckas ändå få bort motståndarna framför det egna målet.


#32 Mark Streit – betyg 5

Matcher: 92
Mål: 14
Assist: 52
Poäng: 66
Plus/Minus: -7
Utv.min: 36 min

Schweiziske backen Streit var Montreals bästa back sett över hela säsongen. Han gjorde mest poäng av alla backarna och var trea i den interna poängligan, på 92 matcher blev det hela 66 poäng. Streit flyttades upp i banan och spelade anfallare vid ett flertal tillfällen vilket var en bidragande orsak till att han fick lite mer poäng. Ända plumpen i protokollet var att han hamnade på -7 i plus/minus statistiken. Tyvärr är Streit en freeagent till sommaren och han kan byta klubb om han behagar, men han har sagt att han gärna stannar i klubben, vi håller tummarna.


#44 Roman Hamrlik – betyg 2

Matcher: 89
Mål: 6
Assist: 23
Poäng: 29
Plus/Minus: +4
Utv.min: 46 min

Tjecken som kom under sommaren och skulle fylla upp saknaden efter Sheldon Souray, Hamrlik tog till och med över Sourays, nummer 44. Det blev ingen större succé, offensivt i varje fall, vi har vant av oss att Hamrlik är en offensiv back som brukar producera poäng. Det blev inte så många i år, 29 poäng på 89 matcher är inte särskilt bra om jämför det med 28 poäng på 58 matcher som han gjorde säsongen 05-06 när han spelade för Calgary Flames.


#51 Francis Bouillon – betyg 3

Matcher: 81
Mål: 3
Assist: 8
Poäng: 11
Plus/Minus: +9
Utv.min: 65 min

Bouillon gjorde sin 8e säsong i Montreal och har nu spelat över 400 matcher för klubben, slutade på +9 i plus/minus statistiken vilket är ett bra lyft om man ser till förra säsongen då han hamnade på -10. Ska man gnälla på något så tycker jag att Bouillons poängskörd blev lite gles, 11 poäng på 81 matcher.


#71 Patrice Brisebois – betyg 2

Matcher: 53
Mål: 4
Assist: 13
Poäng: 17
Plus/Minus: -5
Utv.min: 32 min

1990 kom den här herren till Montreal, han tillbringade 14 säsonger med klubben innan han försvann till Colorado Avalanche där han var i 2 säsonger innan han kom tillbaka till Montreal. Den här säsongen fungerade Brisebois mer som en 6-7e back och var petad/skadad ungefär halva säsongen. Gjorde ett bra slutspel och lyckades skrapa ihop 6 poäng på 10 matcher, bäst av samtliga backar i laget.


#79 Andrei Markov – betyg 4

Matcher: 94
Mål: 17
Assist: 45
Poäng: 62
Plus/Minus: +1
Utv.min: 71 min

Gjorde en bra säsong och spelade lagets samtliga 94 matcher. Personligen hade jag gärna sett att Markov gjort lite mer mål, det blev trots allt 17 stycken och de flesta av dessa kom i powerplay. Känns som Markov bara blir bättre och bättre och med tanke på att han bara är 29 år gammal så har han nog många år framför sig som en toppförsvarare i NHL, förhoppningsvis i den klassiska röd-blå-vita Montreal dressen. 


ANFALLARNA:
#6 Tom Kostopoulos – betyg 3

Matcher: 79
Mål: 10
Assist: 7
Poäng: 17
Plus/Minus: -4
Utv. min: 119 min

Många var lite negativt inställda till den amerikansk-grekiske Kostopoulos när han skrev på för klubben förra sommaren. Han tystade kritikerna genom sitt tuffa spel och blev ganska snabbt en publikfavorit. Ledde laget med sina 3 mål i numerärt underläge och var stundtals lagets bäste spelare i slutspelet.


#11 Saku Koivu – betyg 3

Matcher: 84
Mål: 19
Assist: 46
Poäng: 65
Plus/Minus: -3
Utv. min: 97 min

I grundserien var finländaren godkänd, varken mer eller mindre. Däremot visade Koivu prov på sin storhet under slutspelet och var mycket bra, han gjorde 9 poäng på 7 matcher. Han missade avslutningen av grundserien samt början av slutspelet på grund av en skada. Den 34-årige Koivu börjar kanske se slutet av sin karriär, troligtvis blir det ett par säsonger till innan han lägger skridskorna på hyllan.


#14 Tomas Plekanec – betyg 4

Matcher: 93
Mål: 33
Assist: 45
Poäng: 78
Plus/Minus: +14
Utv. min: 44 min

Den här säsongen kom äntligen genombrottet, Plekanec gjorde en mycket bra säsong och stod för 78 poäng. Han har länge varit en lovande spelare som inte riktigt blommat ut, men i år har han till och med tagit över rollen som förstecenter från Saku Koivu. Tillsammans med Kovalev och Andrei Kostitsyn bildade han en av ligans bästa kedjor som öste in mål i powerplay, vilket tyvärr kom av sig i slutspelet, men det här var ändå en lyckad säsong för tjecken Plekanec.


#20 Bryan Smolinski – betyg 2

Matcher: 76
Mål: 9
Assist: 19
Poäng: 28
Plus/Minus: -5
Utv. min: 22 min

Inför säsongen behövde Montreal en rutinerad center, man skaffade sig Smolinski när det visade sig att man gick miste om både Gomez, Briere och Drury. Smolinski skötte sig helt ok och han visade att han fortfarande är en bra tekare, något som Montreal var/är i stort behov av. Han är en freeagent till sommaren och kommer troligtvis inte att återvända till klubben.


#21 Christopher Higgins – betyg 3

Matcher: 94
Mål: 30
Assist: 27
Poäng: 57
Plus/Minus: +1
Utv. min: 24 min

Känns som att Higgins blir bättre och bättre för varje säsong, 25 åringen har tiden framför sig och kan få många bra år framigenom som hockeyspelare om han fortsätter att utvecklas. 57 poäng är bra och han är den spelare som sköt mest skott i grundserien för Montreal, 241 skott totalt.


#22 Steve Bégin – betyg 3

Matcher: 56
Mål: 3
Assist: 8
Poäng: 11
Plus/Minus: +1
Utv. min: 56 min

Bégin är en spelare som alltid gör ett bra jobb och offrar sig helhjärtat för laget i varje byte. Han har aldrig varit någon större poängkung, i år blev det bara 11 poäng på 56 matcher. Han var skadad vid två tillfällen, åkte bland annat på en axelskada som höll honom borta i över en månadstid.


#25 Mathieu Dandenault – betyg 2

Matcher: 70
Mål: 9
Assist: 5
Poäng: 14
Plus/Minus: -14
Utv. min: 36 min

Dandenault är en före detta back som under senare år flyttat upp i banan och spelar forward. Det blev ingen vidare säsong för kanadensaren, han lyckades göra 9 mål och 14 poäng, men slutade på -14 i plus/minus statistiken på de 70 matcher han spelade. Framtiden ser inte ljus ut för den 32 årige Dandenault, som ändå tillför laget en hel del rutin.


#27 Alexei Kovalev – betyg 4

Matcher: 94
Mål: 40
Assist: 55
Poäng: 95
Plus/Minus: +14
Utv. min: 78 min

Jag och många andra trodde nog att Kovalev var slut som hockeyspelare, när han var som mest uträknad gör han sin bästa säsong på 8 år och gör hela 95 poäng. I grundserien var han bäst i hela ligan vad det gäller poäng i powerplay, det blev hela 47 av den varan. Anledningen att han inte får en 5a av mig beror på att han var så gott som osynlig i slutspelsmatcherna mot Philadelphia när laget behövde honom som mest. Kovalev har visat den här säsongen att han fortfarande är en mycket bra spelare och förhoppningsvis har ett par år till som toppspelar i världens bästa liga. Totalt har han gjort över 800 poäng och spelat mer än 1000 matcher för Rangers, Penguins och Canadiens.


#28 Kyle Chipchura – betyg 2

Matcher: 36
Mål: 4
Assist: 7
Poäng: 11
Plus/Minus: -1
Utv. min: 10 min

Chipchura var den kanske mest lovande spelaren i laget innan säsongen började, han startade i Montreal men det blev bara 4 mål på 36 matcher och Chipchura blev nedflyttad till Hamilton. Han är bara 22 år gammal och det kommer att komma mer chanser för honom i Canadiens och NHL.


#36 Matt D’Agostini – betygssätts ej

Matcher: 1
Mål: 0
Assist: 0
Poäng: 0
Plus/Minus: +-0
Utv. min: 2 min

Precis som Stewart och Locke så gjorde även D’Agostini bara 1 match för Montreal. Han är en skapligt bra AHL spelare, gjorde 53 poäng på 76 matcher är fullt godkänt. Förhoppningvis blir det mer spel i Canadiens nästa säsong.


#40 Maxim Lapierre – betyg 2

Matcher: 65
Mål: 7
Assist: 14
Poäng: 21
Plus/Minus: +-0
Utv. min: 66 min

Skulle ha fått en 3a i betyg av mig om han gjort lite bättre ifrån sig i slutspelet. 3 assist och -5 i är inte godkänt. Saknar rutin, men kommer nog att bli bättre nästa säsong. I grundserien var han bra, gjorde 18 poäng på 53 matcher.


#45 Corey Locke – betygssätts ej

Matcher: 1
Mål: 0
Assist: 0
Poäng: 0
Plus/Minus: -1
Utv. min: 0 min

Locke spelade bara en match för Canadiens, detta var hans NHL debut och det var i vinstmatchen mot Chicago Black Hawks. Locke gjorde inga poäng, men det finns fina resurser att plocka fram ur den här killen. Han har gjort över 180 poäng i Hamilton och är därmed deras bästa poäng plockare genom tiderna.


#46 Andrei Kostitsyn – betyg 4

Matcher: 90
Mål: 31
Assist: 30
Poäng: 61
Plus/Minus: +11
Utv. min: 31 min

Vitryssen Kostitsyns stora genombrott, han har gästspelat i Montreal de två tidigare säsongerna, men det är först i år han har tagit en ordinarie plats i Montreal, i första kedjan dessutom. Det blev 61 poäng på 90 matcher och förhoppningsvis kan han komma upp till närmare 80 poäng om en säsong eller två.


#54 Mikhail Grabovski – betyg 2

Matcher: 24
Mål: 3
Assist: 6
Poäng: 9
Plus/Minus: -4
Utv. min: 8 min

Precis som Chipchura är Grabovski en talang som inte lyckades blomma ut den här säsongen. Den 24 årige tysken med det ryskklingande namnet fick chansen i 24 matcher och fick ihop 9 poäng. Han är ganska liten i växten, vilket talar emot honom. Det krävs så mycket mer för en kortväxtspelare att slå igenom i NHL, det krävs att man har St.Louis skicklighet eller Kariyas speed.


#70 Gregory Stewart – betygsätts ej

Matcher: 1
Mål: 0
Assist: 0
Poäng: 0
Plus/Minus: +-0
Utv. min: 5 min

Stewart spelade bara en match, det var sista grundspelsmatchen mot ärkerivalen Toronto Maple Leafs. Montreal vann matchen med 3-1, inga poäng av Stewart, men med en sekund kvar av matchen lyckades han hamna i bråk McCabe. Inte alla spelare som hamnar i en fight i sin NHL debut, fighten kan vi säga slutade oavgjort.


#73 Michael Ryder – betyg 2

Matcher: 74
Mål: 14
Assist: 17
Poäng: 31
Plus/Minus: -3
Utv. min: 32 min

Årets stora besvikelse, en kille som gjorde 30 mål både förra och förr förra säsongen, i år blev det ”bara” 14 mål och totalt 31 poäng. Var petad till och från under säsongen, bland annat i slutspelet där han inte gjorde en ända poäng på de 4 matcherna som han spelade. Kommer att bli en freeagent till sommaren och det finns inget som talar för att Ryder blir kvar i Montreal. Trots den dåliga säsongen blev Ryder 8a i den interna poängligan.


#74 Sergei Kostitsyn – betyg 3

Matcher: 64
Mål: 12
Assist: 23
Poäng: 35
Plus/Minus: +14
Utv. min: 65 min

Broder till Andrei som gjorde 22 poäng på 22 matcher för farmalaget Hamilton Bulldoggs. Blev uppkallad till Montreal och tog vara på chansen, 35 poäng blev det totalt. Var den anfallaren som överraskade mest i slutspelet och gjorde 8 poäng och lyckades skrapa ihop +5, vilket är väldigt starkt med tanke på Montreals mediokra slutspel.


#84 Guillaume Latendresse – betyg 2

Matcher: 81
Mål: 16
Assist: 12
Poäng: 28
Plus/Minus: -7
Utv. min: 60 min

Mannen med kanske ligans coolaste namn, men det hjälper tyvärr inte så mycket på isen. Latendresse gjorde en mycket bra förstasäsong förra året och skulle bli bättre i år, men så var icke fallet. Gör trots allt 27 poäng och han är bara 21 år gammal så där finns stor potential inför framtiden. 


Som sagt, en bra säsong som fick ett abrupt slut. Inget att hänga läpp för, det ingår i idrottens ibland väldigt griniga filosofi. Tyvärr höll inte Price som förstemålvakt i slutspelet, men det är inte bara hans fel, laget lyckades ju inte göra mål på Philadelphias Martin Biron. Med facit i hand så var det väldigt dumt att tradea bort Huet till Washington. Lätt att säga nu, alla är vi väl experter med facit i hand. Annars ser det bra ut med Price och Halak i målet, nästa säsong är de unga målvakterna ett år äldre och det kan betyda väldigt mycket rutin. Backsidan ser också skapligt bra ut, förhoppningsvis får vi behålla Mark Streit som blir en freeagent. Brisebois ser inte ut att hålla så många säsonger mer, blir inte förvånad om det visar sig att det här var hans sista säsong. Däremot så har Gorges och O’Byrne växt fram och blivit två etablerade försvarsspelare. Anfallsmässigt ser det också bra ut, kanske ser lite tunt ut på sikt, spelare som Koivu och Kovalev börjar bli gamla och förhoppningsvis så kommer det in en riktigt bra anfallare under sommaren. Montreal har många ungdomar som skulle kunna bli väldigt bra, tänker på bröderna Kostitsyn, Chipchura, Latendresse och Lapierre. Får man behålla de unga killarna och de växer ut till de stjärnor de har potentialen att bli så har Montreal ett topplag inom ett par år.

Martin Cerina2008-05-28 22:11:00
Author

Fler artiklar om Montreal