Preview: Montréal Canadiens

Preview: Montréal Canadiens

Det finns nog ingen realistisk Habsfan som tror på en slutspelsplats den kommande säsongen och knappast den följande heller men sedan kan Habs vara redo för att utmana och kanske inte bara om en slutspelsplats.

Den femte juni andades många Habsfans ut när Cole Caufield skrev på ett nytt 8-årigt kontrakt med en caphit på 7,85 miljoner per säsong och en vecka innan draften skrev även Sean Monahan på ett nytt kontrakt för 1 år. Dessutom signades Michael Pezzetta för ytterligare två år innan draften drog i gång.

Under draften valde Habs följande spelare:
#5 David Reinbacher back
#69 Jacob Fowler målvakt
#101 Florian Xhekaj forward
#110 Bogban Konyshkov back
#128 Quentin Miller målvakt
#133 Sam Harris forward
#144 Yevgeni Volokhin målvakt
#165 Filip Eriksson center
#197 Filip Mittelstadt back

Habs gjorde en trade under draften då man skickade 2 draftval, #31 och #37 i årets draft + backen Gianni Fairbrother till Colorado i utbyte mot Alex Newhook som gick som #16 i draften 2019. Efter förra årets homerun i draften var många fans besvikna över resultatet från det här årets draft, det är framförallt valet av Reinbacher som upprörde många. De hade helst sett att Habs valt den ryske supertalangen Matvei Michkov men efter draften verkar de stå allt mer klart att Michkov meddelade vissa intresserade lag däribland Habs att han skulle fullfölja sitt kontrakt i KHL samtidigt som minst 2 andra lag (Philadelphia & Washington) fick ett annat besked som innebar att Michkov skulle försöka komma över till Nordamerika så fort han kunde.

Habs lämnade sedan qualifying offers till Lucas Condotta, Rafaël Harvey-Pinard, Alex Newhook, Mitchell Stephens och Jesse Ylönen och alla skrev sedan på för mellan 1 och 4 säsonger. Efter en relativt händelselös FA-frenzy där Habs signade Lias Andersson, Phillippe Maillet och Brady Keeper samt tradade Joel Edmundson, så gjorde Habs GM Kent Hughes två trader för att lösa den här sommarens stora uppgift. En del fans och även några inom media trodde/hoppades på stora snabba affärer där Habs brist på capspace mirakulöst skulle lösas genom att några av Joel Armia, Mike Hoffman, David Savard, Jake Allen, Chris Wideman, Christian Dvorak, Josh Anderson, Brendan Gallagher och Carey Price skulle tradas för talanger och/eller draftval.

Hughes löste problemet genom att först trada Mike Hoffman och Rem Pitlick till Pittsburgh i utbyte mot Jeff Petry, Casey DeSmith, Nathan Légaré och ett val i andrarundan 2025. Pittsburgh behöll dessutom 25% av Petrys caphit. En vecka senare kom trade #2 och då skickades Jeff Petry till Detroit för den svenske backen Gustav Lindström och ett villkorligt val i fjärderundan 2025 och nu behöll Habs 50% av Petrys återstående caphit. Troligen kommer det ytterligare en trade där Casey DeSmith eller ev. någon annan målvakt tradas för en talang eller ett draftval.

Jag har inte räknat själv men enligt de som kan det här med capspace så innebär dessa trader att Habs nu genom att skicka ned de spelare som inte behöver passera waivers (Slafkovsky, Xhekaj, Harris, Harvey-Pinard, Guhle, Barron är några som spelade i Habs förra säsongen som inte behöver passera waivers) innan säsongen börjar kan starta säsongen med Carey Price i laget. Sedan kommer Price sättas på LTIR och då kan de nedskickade spelarna kallas upp igen. Skillnaden mot att som förra säsongen tvingas sätta Price på LTIR innan säsongen börjar är att Habs då har nästan 7 miljoner dollar i capspace vid säsongens start jämfört med förra säsongens knappa halva miljon.

Dagen före starten på träningslägret kom den tredje och avslutande traden när DeSmith tradades till Vancouver i utbyte mot Tanner Pearson och ett val i den tredje rundan 2025. Traden innebär att Habs de kommande två drafterna sammanlagt har 11 draftval i de tre första rundorna (5 st 2024 och 6 st 2025). Det är antagligen inte förrän just säsongen 2025-26 som Habs kan vara ett slutspelslag igen och att de i draften innan den säsongen har 2 val i alla de tre inledande rundorna är en styrka som antingen kan användas till att välja ändå fler talanger (om Habs nu inte är utvecklats så mycket som jag hoppas) eller i trader för redan etablerade spelare.

Habs startade sitt träningsläger inför säsongen onsdagen den 20 september och 72 spelare var inbjudna: 10 målvakter, 23 backar och 39 forwards. Habs kommer spela 6 träningsmatcher mot New Jersey (1), Ottawa (1) och Toronto (4), dessutom har de som traditionen bjuder spelat en internmatch i Centre Bell. I samband med träningslägret startade meddelade Habs och Paul Byron mycket väntat att Byron lägger av som spelare. Byron har däremot inte gjort sitt i Habs organisation utan han fick omedelbart jobb inom Habs avdelning för spelarutveckling där han kommer att jobba med Marie-Philip Poulin, Francis Bouillon och Rob Ramage.


Som sagt det finns nog ingen som på fullt allvar tror att Habs kommer vara ett slutspelslag den här säsongen men konstigare saker har hänt. Realistiskt sett måste först och främst laget ha betydligt mindre skador än de två senaste säsongerna, sedan måste lagets PP och PK bli mycket bättre. Om alla tre sakerna inträffar så kommer Habs ta betydligt fler poäng den här säsongen men det ska inte räcka ändå även om ingen av de fyra ”stora” (Boston, Florida, Tampa och Toronto) har blivit bättre snarare tvärtom men Detroit, Ottawa och framförallt Buffalo blir precis som Habs bättre för varje säsong.

Jag kanske är för optimistisk men jag tror faktiskt att Habs kan närma sig både Detroit och Ottawa samtidigt som Buffalo mycket väl kan ta en slutspelsplats i år. Ska man se på hur stora chanser Habs har att få välja bland de 5 första även i den här säsongens draft så lär Anaheim och San Jose från Pacific vara två av favoriterna till att få välja först och Chicago och Arizona lär vara sämst i Central om nu inte Winnipeg bestämmer sig för att spränga sitt lag. I Metropolitan är Philadelphia stor kandidat till sistaplatsen och vem vet hur Columbus reagerar efter fiaskot med Babcock. St. Louis, Vancouver och Detroit är övriga lag som jag gissar kan hamna bland de tio sämsta i årets NHL.

Jag tror att Habs kommer vara bättre än Anaheim, San Jose, Chicago och Philadelphia och det är inte alls omöjligt att Arizona har ytterligare en riktigt usel säsong så Habs kommer kanske inte vara bland de 5 lag som kommer ha störst chans att vinna draftlotteriet.

Svenskar i organisationen
Lias Andersson, center kan ta en plats i Habs eller vara trolig förstecenter i Laval.
Adam Engström, back Rögle.
Filip Eriksson, center Växjö.
Emil Heineman, forward är en av flera unga spelare som kan ta en av de sista platserna i Habs inför säsongsstarten.
Gustav Lindström, back troligen sjätte/sjunde back i Habs eller i första backparet i Laval.
Mattias Norlinder, back skador har nog förstört hans chanser att nå NHL, troligen en viktigt back i Laval om han inte väljer att åka hem till Sverige.

Rocket de Laval
Om nu Habs kommer missa en slutspelsplats så är förhoppningarna desto större på farmarlaget i förorten Laval. Under förutsättning att ingen spelare plockas upp av något annat lag på waivers kan deras laguppställning i säsongens första hemmamatch (i princip redan utsåld) se ut ungefär såhär:

Gabriel Bourque - Philippe Maillet - Nathan Légaré
Emil Heineman - Lias Andersson - Joshua Roy
Xavier Simoneau – Sean Farrell – Filip Mesar
Lucas Condotta – Owen Beck – Ty Smilanic

Justin Barron – Brady Keeper
William Trudeau – Mattias Norlinder
Nicolas Beaudin – Logan Mailleux

Cayden Primeau (Jakub Dobes)

En sådan laguppställning ser fruktansvärt stark ut om man jämför med konkurrenterna. En förstakedja bestående av tre franskkanadensare som alla varit med i hetluften garanterar dessutom att hemmahallen Place Bell kommer vara en upplevelse som motståndarlagen definitivt inte kommer att uppskatta.

---

Målvakter:

Förhoppningen är att Sam Montembeault kan fortsätta att utvecklas till en stabil 1A eller 1B målvakt, veteranen Jake Allen har två år kvar på sitt kontrakt med en no trade klausul på 7 resp. 3 lag och han kommer troligen vara 1B bakom Montembeault. Om Allen inte tradas till en contender vid trading deadline så lär han antingen försvinna inför nästa säsong eller bli en renodlad backup till Montembeault eller någon annan 2024-25. Cayden Primeau som har stannat av i utvecklingen lär bli starter i Laval om inte något annat lag plockar honom.

Habs har dessutom signat tjecken Jakub Dobes och planen är att han ska vara backup i farmarlaget Rocket de Laval eller möjligen lånas ut till ett lag i Europa. Dobes gjorde en mycket bra säsong i NCAA 2021-22 då han tillsammans med Luke Hughes utsågs till årets rookie i NCAA. Sedan tidigare har Habs även rättigheterna till Joe Vrbetic som förra säsongen spelade i ECHL för Trois-Rivieres Lions, Vrbetic kommer kanske få ett kontrakt med antingen Laval eller Trois-Rivieres för den kommande säsongen.

Habs som tidigare (p.g.a. av att man hade Carey Price) inte haft många målvaktstalanger på gång draftade 2 målvakter förra säsongen, förutom nyss nämnde Dobes så valde Habs även Emmett Croteau i det årets sjätte runda, Croteau kommer även den här säsongen spela i USHL. I årets draft valde Habs hela 3 målvakter och åtminstone 2 av dem ser mycket intressanta ut.

Jacob Fowler som förra säsongen blev utsedd till bäste målvakt i USHL kommer den här säsongen spela för Boston College i NCAA och han har en mycket god chans att bli uttagen i USA:s lag till JVM där han t.o.m. kan bli förstemålvakt. Hemmasonen Quentin Miller (född i Montréal) var förra säsongen backup i Quebec Remparts som vann QMJHL och Memorial Cup och den kommande är han starter. Miller coachades förra säsongen av Patrick Roy och den kommande säsongen är det Simon Gagné som är headcoach i Quebec. Den tredje målvakten Habs valde i årets draft har minst sagt imponerat under försäsongen i den ryska juniorligan MHL, Yevgeni Volokhin har 6 vinster på 7 matcher och han har bara släppt in 8 mål och räddningsprocenten är finfina ,951. Han har startat bra i ligastarten också även om siffrorna är lite sämre, GAA 2,41 och ,910 i räddningsprocent.

Dessutom har Rocket de Laval signat Strauss Mann som spelade i Skellefteå 2021-22 och det året var han även uttagen i USA:s lag till VM.

Backar:

Habs har när detta skrivs 16 kontrakterade backar och av dem tror jag att högst 12 kan få speltid i Habs under säsongen. Habs val i årets förstarunda David Reinbacher tror och hoppas jag kommer skickas tillbaka till Kloten i Schweiz men det är inte alls omöjligt att han kan få chansen att spela någon match i NHL innan det sker.

Mike Matheson och David Savard är givna bland Habs sex toppbackar, Matheson visade när han kom tillbaka efter sin skada vilken viktig spelare han är och kommer vara för Habs de närmaste säsongerna. Savard som har ytterligare ett år kvar på sitt kontrakt kommer antagligen att tradas antingen vid tradingdeadline eller inför nästa säsong men fram tills dess lär han få mycket speltid speciellt i boxplay.

Förra säsongen rookiesensationer på backsidan Kaiden Guhle, Jordan Harris, Arber Xhekaj och Johnathan Kovacevic lär ha stora chanser att ta de övriga fyra platserna bland Habs tre backpar men risken finns att någon av dem kommer få det tuffare under sophomoresäsongen och då står en veteran Chris Wideman och tre till beredda att ta chansen. Wideman är skadad och när han är OK tror jag att han skickas till Laval där han kan bli en viktig veteranback i ett annars ungt lag.

Justin Barron, Nicolas Beaudin och Gustav Lindström valdes alla tre tidigt i draften (som #25, 27 & 38) men ingen av dem har tagit det sista steget för att bli riktigt ordinarie i NHL (även om Lindström kommit över 120 matcher för ett svagt Detroit). Beaudin är den som jag tror har minst chans att ta det där klivet men han kan bli en viktig spelare för Laval, Barron kommer garanterat få ytterligare en chans, han lyckades inte riktigt ifjol men det är fortfarande för tidigt att ge upp hoppet om honom. Lindström är den jag tror mest på själv, jag skulle inte bli förvånad om han är det här årets Kovacevic, det vill säga spelaren som varken fans eller de i media kände till eller trodde på men som tog ett jättekliv i utvecklingen och blev bofast i laget.

Den siste som jag tror kan få chansen i NHL under säsongen är Logan Mailleux som nu fått OK från Bettman och NHL att spela i NHL. Jag tror att han kan få chansen i någon hemmamatch framåt våren men han bör starta i AHL för även om han vräkte in 25 mål från sin backplats i London Knights (och gjorde 24 poäng på 21 slutspelsmatcher) så är det en rejäl skillnad mellan att möta 18- till 20-åringar i OHL och att möta NHL-forwards med kanske 10 år i NHL bakom sig.

De fyra som enligt mig inte bör få chansen i NHL under säsongen är Mattias Norlinder som fått sin karriär urspårad av skador. William Trudeau är pålitlig i AHL men inte i närhet av att ta en plats i NHL än även om han har utvecklats rejält den senaste tiden. Jayden Struble har fysiken men kan han bli snabbare både i tanken och i fötterna för annars lär det inte bli någon NHL-karriär för honom. Den siste på min lista är Brady Keeper som spelat 2 matcher i NHL och 1 Stanley Cup-match för Florida men det var när Florida hade stora skadebekymmer.

Av de osignade backtalangerna är det givetvis amerikanen Lane Hutson som alla kommer hålla ögonen på under årets NCAA-säsong. Hutson som förra säsongen blev förste back genom tiderna att vinna poängligan i Hockey East som är en av NCAA:s Div 1 ligor. Han blev givetvis utsedd till årets rookie efter sina 9 mål och 34 poäng på 24 matcher i Hockey East, sammanlagt gjorde han 15 mål och 48 poäng på 39 matcher, han slog därmed Brian Leetch rekord från 1987 när det gäller flest poäng av en freshman genom tiderna i Hockey East.

Efter draften 2022 där han oförklarligt föll till #62 där Habs valde honom belönades han av NHL:s Scouting Bureau med E:J. McGuire Award of Exellence en trofe som i årets draft gick till Connor Bedard. Under förra säsongen vann han enligt EliteProspect 17 awards däribland en bronsmedalj med USA i förra säsongens senior-VM där han gjorde 2 mål och 6 poäng på 9 matcher. Habsfans drömmer redan om ett PP där Hutson som QB matar passningar till Cole Caufield (och kanske Logan Mailleux).

Tvåa på listan är svenske Adam Engström som i Rögle tog stora steg i sin utveckling under fjolåret, finske Petteri Nurmi är också högintressant. Habs har tre ryska backar i sin talangpool, Daniil Sobolev som spelar i OHL fick halva säsongen i fjol förstörd pga skada men om han kan vara lika bra som innan skadan kan kan få ett kontrakt med Habs efter säsongen.

Dmitri Kostenko och Bogdan Konyushkov spelar båda i KHL och Kostenko lär knappast nå NHL eller AHL, Konyushkov är betydligt mer intressant, de som sett dokumentären om Habs draft vet att Montreals scouter hade höga tankar om honom och han har inlett KHL-säsongen riktigt bra. Jag är ganska säker på att varken Miguël Tourigny eller Luke Mittelstadt kommer att nå NHL även om Tourigny utvecklades rejält under förra säsongen, Tourigny har fått ett AHL-kontakt med Laval, Mittelstadt som ska spela för Minnesota Gophers i NCAA känns lika ljummen som Kostenko.
Laval har förutom Tourigny även signat följande backar, Olivier Galipeau, Noah Laaouan, Christopher Merisier-Ortiz, Tobie Paquette-Bison och John Parker-Jones som även kan spela forward,

Forwards:

Habs har 28 forwards signade och av dem är det bara sex som troligen inte har en chans att ta en plats i Montreal inför säsongsstarten. Christian Dvorak kommer enligt GM Hughes inte vara spelklar förrän tidigast november och det är både bra och dåligt. Bra för att det betyder att någon ung spelare bör få chansen, dåligt för att förhoppningen under sommaren var att Dvorak skulle göra en bra säsong och därmed vara intressant vid årets trading deadline och chansen för att det ska inträffa minskar för varje match han är borta.

Även nykomlingen Tanner Pearson kan missa säsongsstarten p.g.a en handledsskada som missköttes i Vancouver, där han gått från att ha förväntats missa tre veckor till att inte vara 100% 11 månader senare. Om Pearson som sägs ha ca 80% rörlighet och styrka i sin opererade handled klarar av att ta en plats under träningslägret kommer han antagligen få chansen i Habs bottom six där han kan bli en bra mentor och om han gör en bra säsong lär han med sin slutspelserfarenhet vara eftertraktad vid trading deadline. Om han inte övertygar kommer han antingen tradas, skickas till AHL eller om hans handled inte är OK sättas på LITR.

Med Dvorak skadad anser jag att 8 forwards är helt givna: Cole Caufield, Nick Suzuki, Kirby Dach, Alex Newhook, Rafäel Harvey-Pinard, Josh Anderson, Juraj Slafkovsky och Brendan Gallagher, Caufield och Suzuki lär få starta i förstakedjan och jag gissar att Kirby Dach kommer vara tredje länk i början innan han kanske får ta rollen som andrecenter. Nyförvärvet Newhook lär få chansen antingen som center i andrakedjan eller som ytterforward i någon av de två första kedjorna. Josh Anderson kommer troligen börja i andrakedjan men kan hamna längre ned i rangordningen längre fram (han lär dock få mycket speltid i PP).

Gallagher kommer få mindre ansvar och speltid vilket förhoppningsvis ger utdelning i en frisk och utvilad pest som får större utrymme mot sämre motståndare. Slafkovsky och Harvey-Pinard kommer från två helt väsensskilda erfarenheter, Slafkovsky kastades in i hetluften direkt och tvingades pga. Habs alla skador vara kvar i NHL istället för att utvecklas i AHL och till råga på det blev han själv skadad och missade halva säsongen. Harvey-Pinard å sin sida tog verkligen chansen när han just på grund av alla skador fick chansen. Han gjorde hela 16 mål och 31 poäng när han kom upp och turligt klickade med Nick Suzuki men jag tror inte han får chansen i förstakedjan i år, i alla fall inte direkt. Det är inte alls omöjligt att Harvey-Pinard hade sina minuter i rampljuset i fjol och inte når de höjderna den här säsongen utan istället återigen hamnar i AHL.

Sean Monahan är givetvis egentligen också given i laget men hur är hans hälsa, har han lyckats med sin rehab så att han håller en hel säsong. Det återstår att se men om han gör en bra säsong och är frisk vid trading deadline så lär contenders stå på rad för att trada till sig honom. Michael Pezzetta är en energispelare för bottom six men om han bara hade haft lite bättre teknik hade han kunnat spela högre upp i laguppställningen som det är nu så är han antagligen given i Habs lag men om Habs har mindre skador i år kommer han nog som healthy scratch få se en hel del matcher från läktaren.

Joel Armia är lite av elefanten i rummet, han har egentligen ingen plats i dagens Habs och hans caphit är för hög. En lösning är att sätta honom på waivers men det är inte troligt att något lag skulle plocka upp honom, sedan kan man försöka trada honom men först och främst måste man då behålla 50% av hans caphit (och det är i så fall Habs sista tillåtna den här säsongen) och kanske även krydda med något draftval eller en talang för att bli av med honom. Att köpa ut Armia från hans kontrakt är egentligen för dyrt eftersom han har 2 år kvar men om han blir kvar i Habs den här säsongen så lär han antingen köpas ut eller tradas bort inför nästa säsong.

Jake Evans har haft en hel del skador men om han är frisk så lär han vara Habs fjärdecenter den här säsongen om nu inte någon av Sean Farrell eller Owen Beck kan ta den positionen från honom. Farrell som är närmast laget ska egentligen spela högre upp i laguppställningen så han kan även få spela på en kant i tredjekedjan. Beck bör kunna bli Habs nästa Philip Danault men jag tror inte han är redo för NHL riktigt än , han skulle nog må bra av en säsong i AHL.

Jesse Ylönen, Emil Heineman och Joshua Roy är de tre återstående spelarna jag tror kan få speltid i Habs under säsongen. Ylönen som tack vare att han måste passera waivers för att kunna skickas till AHL är närmast en fast plats enligt mig och när han fick chansen förra säsongen så gjorde han bra ifrån sig med 16 poäng på 37 matcher. Roy har två raka JVM-guld bakom sig och under de två turneringarna gjorde han 8 mål och 19 poäng på 14 matcher. Problemet för Roy är att han är en top six spelare och därför tror jag han hamnar i Laval där han kommer få mycket speltid i en viktig roll.

Emil Heineman gjorde stor succé i Laval förra säsongen när han åkte över efter att Leksand blivit utslagna av Rögle. Han gjorde 7 mål och 9 poäng på 11 matcher och många fans har nog fått alldeles för stora förväntningar på Heineman tack var det. Han kan mycket väl ta en plats i Habs men jag tror att han kommer få starta i Laval för att sedan bli uppkallad till NHL under säsongen och lyckas han då kan han bli den här säsongens Harvey-Pinard.

Nathan Légaré som kom från Pittsburgh i Petrytraden är född i Montreal och det finns en liten chans att han kan ta det sista steget och nå NHL men troligare är att han komma vräka in poäng i AHL. Samma sak gäller även de två centrar som Habs signade som FA, Phillippe Maillet är en 30-årig veteran som gjort mycket bra ifrån sig i KHL (53 poäng på 66 matcher i fjol) men han är antagligen för långsam för NHL. Lias Andersson var enormt hypad inte bara i Sverige men han har verkligen haft svårt att övertyga sedan han draftades som #7 sammanlagt 2017. Han har bara gjort 17 poäng på 110 matcher i NHL men förra säsongen verkar det ha lossnat lite för då gjorde han 59 poäng på 67 matcher för LA Kings farmarlag Ontario Reign i AHL. Antagligen måste Habs få några centrar skadade för att Andersson ska kunna ta en plats i Habs.

De sex som jag anser inte kommer få spela i NHL den här säsongen är Lucas Condotta, Mitchell Stephens, Riley Kidney, Jan Mysák, Xavier Simoneau och Filip Mesár. Av dem är det nog bara Kidney, Mysák, Simoneau och Mesár som kan nå NHL i framtiden, Condotta och Stephens lär förutom att bli uppkallade vid skador få hålla till i AHL eller dra till Europa.

Av Habs osignade talanger återfinns Alexander Gordin i VHL (ryska andraligan) och det är inte troligt att han har en framtid i Habs organisation. Finske Oliver Kapanen och svensken Filip Eriksson från Växjö har däremot båda två en ganska god chans att få ett kontrakt med Habs i framtiden. Österrikaren Vincenz Rohrer som förra säsongen spelade i OHL kommer den här säsongen spela för Zug i NLA (den schweiziska ligan) och han har nog mindre chans än Kapanen och Eriksson att nå NHL.

Delvis på grund av reglerna för hur länge ett lag kan vänta med att signa en spelare har Habs valt att drafta många forwards som spelar i NCAA, Blake Biondi, Jack Smith, Sam Harris, Rhett Pitlick och Luke Tuch kommer alla spela den kommande säsongen i NCAA och av dem kommer nog ingen att signas efter NCAA-säsongen är slut. Av dem är Biondi som missade stora delar av förra säsongen och Tuch som fick spela för USA i vårens VM-turnering de mest intressanta.

Ty Smilanic (som kom till Habs i Newhook-traden) har däremot valt att avsluta sin NCAA-karriär och istället försöka få ett kontrakt med Habs, det troligaste är att han kommer signas av Laval. Jared Davidson som förra säsongen spelade i WHL har också signats av Laval och det gör att Habs bara har två forwards som spelar i OHL (ingen i WHL och ingen i QMJHL), Florian Xhekaj och Cédrick Guindon behöver båda två säsonger till innan de kan vara aktuella för NHL eller AHL.

Laval har förutom Davidson signat följande forwards, Brandon Gignac, Gabriel Bourque, Riley McKay, Nolan Yaremko, Jakov Novak och Alex-Olivier Voyer. NHL-veteranen Bourque kommer med all sannolikhet bli utsedd till lagkapten i Laval. Den stora anledningen till att Laval har signat så många spelare är givetvis förra säsongens skadekarusell där vid ett tillfälle tio utespelare och en målvakt från Laval var uppkallade till NHL.

--

Tre styrkor:

Coachen
Martin St. Louis är just nu den perfekta coachen för Habs unga lag, han är entusiasmerande och han verkar vara en mycket duktig lärare med en enorm kunskap och hans erfarenhet som spelare är också något som han verkar kunna förmedla till sina adepter.

Firma Suzuki & Caufield
Habs två bästa forwards kommer antagligen få starta i samma kedja och om allt går väl så kommer duon bli en av NHL:s mest fruktade, kanske inte den här säsongen men med rätt utveckling kan de hjälpas åt så att Suzuki blir den förste i Habs som når 100 poäng sedan Mats Näslund gjorde 110 poäng 1986 och Caufield blir den förste Montrealspelaren som gör 50 mål på en säsong sedan Stephane Richer gjorde 51 mål 1990

Talangpoolen
Habs har antagligen NHL:s djupaste talangpool (Athletics Corey Pronman nämner 19 spelare förutom Mailleux som har NHL-potential), så även om kanske det inte finns någon blivande superstjärna där så ser framtiden riktigt ljus ut. Framtiden kan vara närmare än vad många tror även om den inte är här just den kommande säsongen.

--

Tre svagheter:

Coachen
Det kanske ser märkligt ut att jag har Martin St. Louis överst både på den positiva och den negativa sidan men faktum är att St. Louis har än inte blivit testad som matchcoach och det är inte säkert att det sker i år heller men han är fortfarande grön och oerfaren i båset.

Specialty Teams
Montreal måste förbättra sitt PP och PK rejält om laget ska någon som helst chans att konkurrera om slutspelsplatserna. Förra säsongen var det bara 3 lag som var sämre än Habs både när det gäller PP (Islanders, Ducks och Flyers) och PK (Blues, Ducks och Canucks). I år behöver Habs bättra sig rejält och förhoppningsvis nå ca 20% i PP och 79% i PK för att sedan ta ytterligare kliv de kommande säsongerna.

Målvakterna
Ingen kan påstå att Habs målvakter skrämmer slag på motståndarna, Jake Allen är en stabil 1B målvakt och Sam Montembeault tog stora kliv i sin utveckling i fjol. Allen är definitivt borta när Habs ska vara en contender och Montembeault kommer antagligen bara vara backup till antingen Jakob Fowler eller någon annan målvakt som Habs tradat till sig

-- 

Preliminär laguppställning:

Corey Caufield – Nick Suzuki – Kirby Dach
Rafäel Harvey- Pinard – Alex Newhook – Josh Anderson
Juraj Slafkovsky - Sean Monahan - Brendan Gallagher
Tanner Pearson - Jake Evans – Joel Armia

Mike Matheson – Kaiden Guhle
David Savard – Jordan Harris
Johnathan Kovacevic – Gustav Lindström

Sam Montembeault (Jake Allen)

Scratched: Arber Xhekaj, Michael Pezzetta, Jesse Ylönen
Skadade: Chris Wideman
LTIR: Christian Dvorak, Carey Price,

--

Säsongens poängkung:
Nick Suzuki: Suzuki måste bli Habs bäste poängplockare, Caufield kommer kommer göra flest mål men den ende som skulle kunna hota Suzuki när det gäller poäng är Sean Monahan och om Monahan gör en pangsäsong så lär han bli tradad till en contender vid trading deadline och då lär Suzuki ta hem den inbördes poängligan. Inte helt omöjligt att Suzuki kan nå drygt 80 poäng och senast en Habsspelare gjorde det var 2007-08 då Alex Kovalev gjorde 84 poäng.

Säsongens viktigaste spelare:
Nick Suzuki: Förutom att han troligen kommer göra flest poäng så är han lagkapten och han kommer sköta den sysslan bättre i år än i fjol och då är det givet att det är han det mesta hänger på.

Säsongens unga spelare:
Juraj Slafkovsky: Efter en halvt misslyckad säsong p.g.a. skador så tror och hoppas jag att Slafkovsky den här säsongen får en lättare resa, inte omöjligt att han kan göra 15 mål och närmare 40 poäng. Efter 10-15 matcher i fjol borde han blivit skickad till AHL men eftersom Habs hade så mycket skador blev han kvar och blev sedan själv skadad.

Säsongens doldis:
Johnathan Kovacevic: Jag tror att Kovacevic kommer ha ännu en stabil säsong utan att märkas speciellt mycket och när det gäller hans spelartyp så är det utmärkt om han inte syns för då gör han precis vad han ska göra och inget annat.

Säsongens besvikelse:
Bland spelarna är det antagligen någon av de unga backarna (Justin Barron, Jordan Harris, Kaiden Guhle eller Arber Xhekaj) som kommer få en sophomore slump. Annars så tror jag att Habsfans som är besatta av draftval kommer bryta ihop och bli enormt besvikna p.g.a. att Habs kommer göra en betydligt bättre säsong i år och inte hamna bland fem sämsta lagen i serien.



TV: Washington förlorare för femte matchen i rad – Montreal överlägsna
 

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2023-09-27 17:00:00
Author

Fler artiklar om Montreal