En granskning av Montreal och motståndarnas offensiv
SvenskaFans senaste tillskott, Carl Larsson, tar sig en titt på Montreal och deras motståndares offensiv.
Grundserien börjar lida mot sitt slut och lagen kämpar just nu för att få med sig den bästa möjliga placeringen in i det stundande slutspelet. Habs gör för tillfället mindre mål per match än 23 lag i ligan, 20 på hemmais respektive plats 24 ”on the road”, det innebär att man gjort 0.03 mål fler per match denna säsong jämfört med den förra, även fast Montreal har dubbelt som många spelare i år som kan komma upp i minst 70 spelade matcher under grundseriespelet.
Så, vad är det då som felar? Är det Jacques Martins spelsystem, för små forwards, en liten avsaknad av talang, skador på nyckelspelare eller kanske en kombination av dessa anledningar? Syftet med denna undersökning är att granska Habs offensiv, på hemmaplan respektive bortaplan och jämföra det med motståndarlagen för att en insikt i vad som verkligen händer på isen.
Skador
Självklart är det oerhört tungt att förlora Markov efter endast sju matcher och Gorges vid mitten av säsongen, men deras poängproduktion och roller i laget har axlats näst intill perfekt av Subban och Wisniewski samtidigt som Mara och Sopel har täckt upp för Spacek. Bland de forwards som spelar mest under matcherna och är de som ska leda offensiven är det bara Cammalleri som är den vikigaste kuggen som varit borta. Och ändå kommer han troligtvis att spela fler matcher i år än han gjorde förra säsongen. Montreal är, trots att det känns som att spelarna skadar sig hela tiden, endast placerad på en sjuttonde plats vad gäller snittet på antal spelare som fått kliva av under en match i ligan. Habs har alltså haft en relativt frisk forwardsuppsättning den här säsongen. Så att skylla den bristande målproduktionen på skador håller inte riktigt.
Powerplay
I snitt går 79,7% av en match utan att någon drar på sig en utvisning. Det betyder att två lag sammanlagt sitter utvisade i 12.2 minuter per match. Det låter visserligen mycket, men när man räknar in hur många av de minuterna som är exempelvis så kallade fighting majors så kan man tycka att man ibland stirrar sig för blind på powerplay och boxplay statistiken. När man ska jämföra lagen inför en match på tv så är det första man får se (efter målvaktsstatistiken) just statistiken i special teams även fast majoriteten av matchen spelas med fulltaliga lag på isen. Det är sällan vi ser att fem mot fem spelet nämns, medan special teams alltid är ett hett samtalsämne.
Ja, power play är viktigt så det är trevligt att se att Habs är det sjunde bästa laget i den spelformen i NHL, plats 13 hemma och 8 på bortaplan men sammanhanget behövs för att kunna förstå vilken roll special teams spelar för offensiven. Exempelvis har man utnyttjat 8 färre power play möjligheter än motståndarna, och har bara gjort ett mer shorthanded mål än motståndarna. På bortais är det dock ännu värre. Habs har det miserabla -28 i utnyttjade möjligheter och -3 i shorthanded mål. Helt plötsligt känns inte den sjunde bästa powerplay statistiken så när powerplayet resulterar i -2 mål i jämförelse. Kort sammanfattat, även fast PP spelet har varit bra så har det varit bortkastat och har kostat många Canadiens vinster.
Om merparten av de skickliga forwardsen i laget är småväxta, är det bästa försvaret mot lag som förlitar sig på att vinna den fysiska kampen att straffa den i powerplay. Det är dock svårt att göra när man är -28 "on the road" och -36 overall.
Vem som helst som följer Montreal vet att Canadiens drar på sig många hakning- och slashingutvisningar, i synnerhet på bortais och ofta är de onödiga. Det är en grov brist på disciplin, och det ska coachen ansvara för. Det är därför jag inte kan undvika att märka att det endast tog två veckor för Jacques Lemaire att återfå disciplinen i New Jersey efter han tog över, så vad är problemet i Montreal?
Lika många spelare på isen
Två tredjedelar av en match spelas med lika många spelare på banan, 5 mot 5, 4 mot 4 eller 3 mot 3. Hur lagen presterar i de spelformerna har störst påverkan på resultatet, vinst eller förlust. I Habs fall, med merparten av de offensiva forwardsen friska under större delen av säsongen har de lyckats hålla sig kvar på en slutspelsplats även fast laget är rankat på plats 26 i gjorda mål framåt med lika många spelare på isen i vardera lag. Tack för det, Carey Price. Den offensiva hjälpen har ökat denna säsong för Price. Förra året gjorde man nämligen 2.28 mål per match och hittills är man uppe i 2.59 GF/g. Man kan inte låta bli att undra vad Price hade kunnat gjort med de 2.93 målen per match som laget gjorde under Jaroslav Halaks sista säsong.
Visst är det lätt för vissa att påpeka motsatsen om man tänker på debaclen under den senaste tiden, faktum är dock att han har gjort fler storartade insatser än dåliga och han är den stora anledningen till att Habs fans vågar prata om slutspelet till våren. Skulden för den nuvarande svackan, liksom den i december hade kunnat vara mindre riktad mot Price om Habs offensiv hade gjort ett bättre jobb.
Personligen har jag svårt för att skylla förluster på en målvakt när laget snittat 1.0 mål per match under de senaste 5 matcherna, precis som jag hade svårt för att skylla på Price under decembersvackan när laget snittade 1.9 mål framåt på 10 matcher.
De tre zonerna
För att lättare kunna förstå Canadiens och motståndarnas prestationer med spel med lika många spelare på isen så delade jag upp planen i tre zoner.
Zon 1 - Bakom mål till nedre delen av tekningscirklarna
Zon 2 – I eller kring tekningscirklarna i den offensiva zonen
Zon 3 – Vart som helst bakom det
Syftet är att beräkna trycket mot kassen, både framåt och bakåt samt på hemma och bortais. Duktiga målvakter i NHL räddar ungefär 92 % av skotten de får emot sig men inte alla mål kommer från samma ställe, såklart.
Skott från zon 1 blir i 20 % av fallen mål, ifrån zon 2 går däremot lite mindre än 10 % in och skotten från zon 3 räddas i 97 procent av fallen. Zonerna kommer att visa hur viktigt det är att ta sig in framför mål och hur skottstatistiken ofta är missledande.
Position för mål med lika många spelare på isen
När man kollar på Habs zoner så visar det tydligt att laget tvingas skjuta längre ifrån målet på bortais när hemmalaget har förmånen att göra det sista bytet, där de i de allra flesta fallen ser till att de har den perfekta match-up'en:
Canadiens målzoner, hemma:
Zon 1: 52.6 %
Z2: 39.7%
Z3: 7.7 %
Borta:
Z1: 47.0 %
Z2: 28.8 %
Z3: 24.4 %
Motståndarna, å andra sidan, tvingas inte att göra mål från så långt avstånd som Habs. Den här statistiken berättar så klart bara halva historien. Men det är ändå en indikation på skottkvalitet och vad som krävs för att göra mål. Vill man göra mål på Carey Price ska man skjuta nära målet:
Motståndarnas målzoner, hemma
Z1: 63.2 %
Z2: 21.1 %
Z3: 15.8 %
Borta:
Z1: 67.7 %
Z2: 16.9 %
Z3: 15.4 %
Skott på mål med lika många spelare på isen
Det mest intressanta med denna statistik är att Habs faktiskt skjuter fler skott i Zon 1 på bortaplan jämfört med vad de gör hemma, om än bara 2.4 % fler. Det här motbevisar den allmänna uppfattningen om att Montreal inte går tillräckligt mycket på mål på bortaplan. Generellt sett skjuter motståndarna alltid fler skott i zon 1 än vad Habs gör, vart de än spelar:
Canadiens skottzoner, hemma
Z1: 23.6 %
Z2: 34.2%
Z3: 42.4 %
Borta:
Z1: 26 %
Z2: 24.9 %
Z3: 49.1 %
Generellt sett påvisar detta att Canadiens tvingas till skott utifrån mer på bortaplan, och en lägre procentuell andel av skotten tas framför kassen. Som Carey Price och många andra sagt tidigare, när spelarna i motståndarlaget inte får många chanser precis framför mål, så blir livet mycket lättare. Här kan vi se hur motståndarna gör det bättre framför mål än vad Habs gör:
Motståndarnas skottzoner, hemma:
Z1: 30.7 %
Z2: 24.7 %
Z3: 44.6 %
Borta:
Z1: 27,3 %
Z2: 28.7 %
Z3: 44.0 %
Skottprocent med lika många spelare på banan
Nu när vi vet var målen och skotten kommer från, i förhållande till motståndarna, det är nu viktigt att sätta in i sammanhanget för att se hur framgångsrika Habs är med sina möjligheter. Som jag nämnde tidigare, det är förvånansvärt att Habs skjuter fler skott i zon 1 på bortais. Skottprecisionen kommer att berätta den fullständiga historien.
Canadiens har lite problem med att ta sig igenom anfallszonen för att ta sig till zon 1. Problemet är att de blir för stressade på grund av tidsbristen, både hemma och borta. Att minskningen på 4.6 % i skottprecision är 27 % sämre än hemma, betyder att man gått miste om 11 mål i spel med jämna lag på banan och omkring 3-5 bortavinster. Förmånen med sista bytet när hemmalaget ska skydda sig mot insläppt mål:
Canadiens skottprocent, hemma:
Z1%: 17,2 %
Z2%: 9.0 %
Z3%: 1.4 %
Borta:
Z1%: 12.6%
Z2%: 8.1%
Z3%: 3.4%
För motståndarna ser vi endast ett litet tapp på 0.6 % i Zon 1 när de spelar i Bell Centre där Habs har sista bytet en bättre statistik.
För att lättare förstå deras hemmastatistik på hemmaplan: Habs har skjutit 26 färre skott i zon 1, 67 fler i zon 2 och 13 fler i zon 3.
Motståndarnas skottprocent, hemma:
Z1%: 17.3%
Z2%: 7.1%
Z3: 3.0 %
Borta:
Z1%: 16.7%
Z2%: 4.0%
Z3%: 2.3 %
På bortaplan däremot ligger Habs -32 i zon 1 skott, +11 i zon 2 och +56 skott från zon 3. Det betyder att man sammanlagt hamnar på -10 i målskillnad med jämnt antal spelare på banan. Det är alltså lätt att se var problemet ligger och vad som behöver ändras.
Uppenbarligen är det inte riktigt rätt att skylla på skador i defensiven när Habs forwards inte vill eller kan betala priset för att ta sig till den gyllene zon 1 för att ta skotten. Om forwardsen kunde våga ta sig in framför kassen oftare för att skjuta, ta returer eller styra pucken från nära avstånd så skulle man helt klart kunna förvänta sig att den läskigt låga effektiviteten på 12.6 höjs rejält. Vilket kommer att resultera i fler vinster, och vem vet... kanske det även slutar med hemmafördel i slutspelets första runda?
Max Pacioretty är ett ypperligt exempel på hur man ska spela. 9 av hans 14 mål har nämligen kommit från zon 1. Och nu har han gått på is igen, förhoppningsvis får vi se att fler tar efter honom och betalar priset. Om det inte händer är det upp till Carey Price och någon annan hjälte att driva laget förbi första rundan.