Fem nya poäng till Canadiens efter att laget spelat ut Detroit Red Wings
Efter en mycket bra match mot Toronto Maple Leafs följde en ännu bättre mot det lag som just nu har mest poäng i NHL: Detroit Red Wings. Ska man gå efter de här två veckornas sista tre matcher är kanske inte chansen att nå en slutspelsplats helt borta trots allt.
När jag insåg att jag inte skulle hinna med att skriva veckorapporten för vecka 3 under måndagen, bestämde jag mig för att slå ihop två rapporter till en eftersom Canadiens bara hade en match under vecka 4 innan All-Star uppehållet. 18,000 fans besökte Canadiens ”Fans Practice” på söndagen efter att laget besegrat Toronto Maple Leafs. Folk började köa redan kl. 07:00 trots att dörrarna inte öppnades förrän kl. 08:30. De fick bland annat se en ”skill competition” mellan Canadiens spelarna förutom spel 4 mot 4 och en del övningar i PK och PP.
Utomhusmatchen i Hamilton sågs av över 20,000, tyvärr vann Marlies överlägset med 7-2. Hamilton har just nu 5 poäng upp till en slutspelsplats men laget har spelat färre matcher än de flesta konkurrenterna. Andreas Engqvist är lagets näst bäste poängplockare med 23 poäng på 26 matcher, andra positiva saker från Hamilton är att Ian Schultz (kom till Canadiens i Halak traden) verkar ha tagit flera steg framåt i utvecklingen, han är en av relativt få Hamiltonspelare som har + i +/- statistiken. Louis Leblanc och Frederic St-Denis är också positiva överraskningar så här långt. Negativt är att Aaron Palushaj inte verkar ta det där sista klivet, han är inte tillräckligt bra för att spela topp 6 i NHL och alldeles för dålig defensivt för att spela bland bottom 6. Alexander Avtsin är också en klar besvikelse och jag skulle inte bli förvånad om han återvänder till Ryssland efter året.
Bland juniorer och universitetsspelare är det desto mer positivt. Nathan Beaulieu, Jarred Tinordi, Brendan Gallagher, Michaël Bournival och Daniel Pribyl spelade ju alla i JVM för sina respektive landslag. Patrick Holland som laget fick i Cammalleri affären är en tänkbar spelare för en tredje/fjärdekedja i framtiden. Danny Kristo har gjort 27 poäng på 25 matcher för University of North Dakota, Mac Bennett, Greg Pateryn, Darren Dietz, Morgan Ellis och Josiah Didier är alla backar som har en hyfsad chans att ta få kontrakt med Canadiens och eventuellt ta en plats i NHL inom en femårsperiod om de fortsätter utvecklas på rätt sätt (gör en av dem det är det jättebra). Det är bara på målvaktssidan som det är riktigt tomt bakom Price och Budaj, en målvakt i någon av de första rundorna i årets draft är nog inte bara en möjlighet utan ett måste. Malcolm Subban är ett namn som nog dessvärre kommer att gå tidigare än vad Canadiens kan tänka sig att drafta en målvakt.
Jag har inget större förtroende för coachen Randy Cunneyworth just nu, i matchen mot Boston Bruins spelade Lars Eller över 20 minuter och Tomas Plekanec bara drygt 11 minuter. En vecka senare när Canadiens möter Pittsburgh Penguins spelar Plekanec över 24 minuter och Eller bara 10 minuter. Även om heta spelare ska spela mer så får inte en spelare som Plekanec missbrukas, var finns logiken i de stora skillnaderna? Det är inte utan anledning som Cunneyworth tillbringat större delen av sin karriär som coach i AHL, han kan möjligen jobba som assistant coach i NHL men någon headcoach av NHL kaliber är han definitivt inte än, han kanske kan bli men Canadiens har inte råd att vänta på att han ska utvecklas.
Raphael Diaz kommer att göra Carey Price sällskap till Ottawa och All-Star Weekend. Han ersätter Adam Larsson bland rookies, Larsson har tackat nej eftersom han känner sig sliten.
De här två veckornas första match var också bottennappet, Canadiens gör ytterligare en av dessa mycket dåliga insatser som betyder att laget just nu inte är på slutspelsplats. Tabelläget gör att Canadiens inte har råd med att tappa så många fler matcher och som det verkar just nu så kommer laget inte att hamna bättre än kanske en nionde eller tionde plats i den östra divisionen. Det finns egentligen ingenting positivt att skriva om och jag känner inte för att gnälla mer. Jag konstaterar bara två saker: Michal Neuvirth får många skott på sig under matchen men det är inte många som kan kallas målchanser och att ärkesvinet Dale Hunter skulle skicka ut någon för att ge sig på René Bourque behövde man ingen universitetsexamen för att räkna ut.
Resultat: Montreal Canadiens – Washington Capitals 0 - 3 (0-2) (0-0) (0-1)
Skottstatistik 16 - 31 (7-5) (7-5) (17-6)
Målskyttar: -
Poäng: -
Räddningsprocent: C Price 0,813
Skott på mål: M Pacioretty 6, S Gomez & E Cole 5 skott var
Utvisningsminuter: R Bourque 5, M Darche 4, M Pacioretty, A Emelin, J Gorges 2 min var
Speltid: P.K. Subban 23:44, E Cole 21:09, T Plekanec 21:04
I matchen mot Pittsburgh får Canadiens en drömstart när Lars Eller gör 1-0 redan efter 34 sekunder, Kris Letang kvitterar för Pittsburgh efter drygt 4 minuter. Erik Cole ger Canadiens ledningen igen bara 99 sekunder senare, resten av perioden är Pittsburgh det något bättre laget. I början av den andra perioden gör Andrei Kostitsyn 3-1 på PP, när Canadiens får nästa chans i PP så är det Pittsburgh som gör mål genom Dustin Jeffrey. Max Pacioretty gör 4-2 efter drygt halva perioden som är fylld av chanser åt båda lagen. I den tredje börjar Canadiens försvara sin ledning efter att Dustin Jeffrey reducerat till 4-3 efter 3:32. Pittsburgh trycker på och Canadiens kontrar men efter det sista powerbreaket blir Canadiens ängsliga och försiktiga och det straffar sig efter 17:17 när NHL's just nu bäste spelare Evgeni Malkin kvitterar. I den följande förlängningen är Canadiens det klart bästa laget, laget vet att man stinker på straffar men lyckas inte avgöra under förlängningen. Under straffläggningen är det bara Malkin som lyckas sätta en puck och Canadiens förlorar sin sjunde straffläggning under säsongen. Kort sammanfattning en bra match av Canadiens i ca 55 minuter sedan blir laget alldeles för försiktiga och en superstjärna som Malkin missar inte en sån chans.
Resultat: Montreal Canadiens – Pittsburgh Penguins 4 - 5 (2-1) (2-1) (0-2)(0-0)(0-1) STRAFFAR
Skottstatistik 29 - 38 (6-10) (12-12) (7-14)(4-2)
Målskyttar: L Eller, E Cole, M Pacioretty, A Kostitsyn
Poäng: A Kostitsyn 2 (1+1), E Cole 2 (1+1), T Kaberle 2 (0+2), L Eller 1 (1+0), M Pacioretty 1 (1+0), D Desharnais 1 (0+1), P.K. Subban 1 (0+1)
Räddningsprocent: P Budaj 0,895
Skott på mål: M Pacioretty 5, T Plekanec 4, A Kostitsyn 3 skott var
Utvisningsminuter: M Pacioretty 7, E Cole 4, P. K. Subban 2 min var
Speltid: J Gorges 24:45, T Plekanec 24:00, P. K. Subban 23:04
Tredje matchen var borta mot Toronto Maple Leafs som nu har halkat ned från en slutspelsplats och Canadiens gör en av sina bättre matcher när de besegrar det ojämna Maple Leafs med 3-1. Första perioden är mållös ända tills René Bourgue utnyttjar en sargstuds till att göra 0-1, bara 29 sekunder senare kvitterar Toronto efter ett misstag av P.K. Subban genom Matthew Lombardi. Den andra perioden utvecklas till en kamp mellan målvakterna Jonas Gustavsson och Carey Price som bägge gör fantastiska räddningar. I början av den tredje perioden blir det ett längre avbrott när en glassektion bakom Carey Price mål byts ut, efter det tar Canadiens över fullständigt. Efter 3:29 gör Raphael Diaz 1-2 efter att Joffrey Lupul tappat pucken i egen zon. Toronto får en chans att kvittera i PP men Price är omutligt och räddar allt. Lars Eller avgör matchen när han gör 1-3 efter 11:25 på en wraparound. Efter 1-3 målet så bevakar Canadiens bara sin ledning och Price räddar de få chanser som Toronto skapar. Varför kan inte Canadiens spela så här alla matcher, om de hade gjort det skulle de ha haft 10 till 15 poäng mer och ligga på en slutspelsplats.
Resultat: Toronto Maple Leafs – Montreal Canadiens 1 - 3 (1-1) (0-0) (0-2)
Skottstatistik 33 - 23 (10-8) (12-9) (11-6)
Målskyttar: R Bourque, R Diaz, L Eller
Poäng: R Bourque 1 (1+0), R Diaz 1 (1+0), L Eller 1 (1+0), S Gomez 1 (0+1), T Plekanec 1 (0+1), T Moen 1 (0+1), E Cole 1 (0+1), A Kostitsyn 1 (0+1)
Räddningsprocent: C Price 0,970
Skott på mål: P. K. Subban 4, L Eller & E Cole 3 skott var
Utvisningsminuter: P.K. Subban, H Gill, T Kaberle 2 min var
Speltid: E Cole 21:38, J Gorges 21:23, P.K. Subban 21:17
Inför matchen mot Detroit Red Wings kallade Canadiens upp Andreas Engqvist från Hamilton efter att Travis Moen blivit sjuk under dagen och Petteri Nokelainen satts upp på Injury Reserve. Om Nicklas Lidström betyder så här mycket för Detroit väntar svåra tider runt hörnet för laget från Motor City. Canadiens kommer ut och kör fullständigt över Detroit i den första perioden. René Bourque inleder målgörandet när han får Scott Gomez hårda passning på benet framför mål. 2-0 kommer när Alexei Emelin gör sitt första mål i NHL karriären efter att Andrei Kostitsyn offrat sig och spelat upp pucken till blålinjen. Sedan får Canadiens ett PP men P.K. Subban tar en slarvig och självisk utvisning som gör att han blir bänkad resten av perioden. 3-0 kommer istället genom David Desharnais som varit lagets bäste spelare sedan nyår och med bara 27 sekunder kvar av den första perioden kommer 4-0 genom Tomas Plekanec. På de få sekunder som återstår av perioden får Canadiens två stora chanser till att utöka ledningen. Jimmy Howard är utplockad ur Detroits kasse när den andra perioden börjar och P.K. Subban kommer inte att få spela något den här perioden heller. Målvaktsbytet i Detroit hjälper inte, Ty Conklin släpper in de två första skotten han får på sig. 5-0 görs av Max Pacioretty och David Desharnais gör 6-0 på ett sällsynt PP-mål för Canadiens. Resten av perioden känns avslagen men Detroit kommer igen lite och vinner skotten med 12-5 i perioden. Tredje perioden hinner knappt börja innan TV-kommentatorerna nämner något om Carey Price och en shutout och efter 21 sekunders spel är pucken i mål bakom Price dit förpassad av Jiri Hudler, en av få Detroitspelare som inte behöver skämmas för sin insats i matchen. Han gör även 6-2 6 minuter senare. P.K. Subban får spela i den tredje perioden efter bänkningen och matchen känns avgjord. Publiken tycker i alla fall att det är roligt, det var längesen man hörde publiken sjunga så här mycket i Bell Centre. Erik Cole fastställer slutresultatet till 7-2 när drygt en minut återstår av matchen.
Resultat: Montreal Canadiens – Detroit Red Wings 7 - 2 (4-0 (2-0) (1-2)
Skottstatistik 25 - 28 (12-6) (5-12) (8-10)
Målskyttar: D Desharnais 2, M Pacioretty, E Cole, T Plekanec, A Emelin, R Bourque
Poäng: D Desharnais 3 (2+1), E Cole 3 (1+2), R Bourque 2 (1+1), M Pacioretty 2 (1+1), T Kaberle 2 (0+2), T Plekanec 1 (1+0), A Emelin 1 (1+0), S Gomez 1 (0+1), A Kostitsyn 1 (0+1), R Diaz 1 (0+1), L Eller 1 (0+1)
Räddningsprocent: C Price 0,929
Skott på mål: R Bourque 4, T Plekanec, D Desharnais, E Cole, A Emelin 3 skott var
Utvisningsminuter: A Emelin, H Gill, L Eller, P.K. Subban 2 min var
Speltid: J Gorges 21:30, T Plekanec 20:30, R Diaz 19:39 & A Engqvist 10:31
Poängligan efter vecka 4
Namn | GP | G | A | P | +/- | PIM | skott |
Erik Cole | 49 | 19 | 20 | 39 | +10 | 22 | 148 |
Max Pacioretty | 46 | 17 | 18 | 35 | +1 | 40 | 163 |
David Desharnais | 49 | 9 | 26 | 35 | +11 | 14 | 58 |
Tomas Plekanec | 49 | 10 | 23 | 33 | -11 | 40 | 131 |
Andrei Kostitsyn | 39 | 11 | 11 | 22 | -6 | 10 | 66 |
Tomas Kaberle | 49 | 1 | 21 | 22 | -10 | 6 | 66 |
Lars Eller | 46 | 10 | 10 | 20 | +3 | 28 | 74 |
René Bourque | 43 | 15 | 4 | 19 | -2 | 46 | 102 |
P.K. Subban | 48 | 3 | 16 | 19 | +0 | 57 | 127 |
Travis Moen | 46 | 9 | 7 | 16 | -3 | 41 | 44 |
Brian Gionta | 31 | 8 | 7 | 15 | -7 | 16 | 75 |
Raphael Diaz | 46 | 3 | 12 | 15 | -1 | 22 | 47 |
Tomas Kaberle spelade 29 matcher för Carolina Hurricanes med följande statistik:
29 GP, 0 G, 9 A, 9 P, -12, 2 PIM, 35 skott
René Bourque spelade 38 matcher för Calgary Flames med följande statistik:
38 GP, 13 G, 3 A, 16 P, -3, 41 PIM, 91 skott
Målvaktsligan t.o.m. vecka 4
Namn | GP | W | L | OTL | SO | SV% | GAA |
Carey Price | 42 | 17 | 17 | 8 | 2 | 0,914 | 2,40 |
Peter Budaj | 7 | 2 | 4 | 1 | 0 | 0,910 | 2,69 |
Jag tar med månadsstatistiken också även om en match återstår.
Individuell statistik sammanlagt:
Mest poäng: E Cole 39 poäng (19+20), 42 i NHL
Mest mål: E Cole 19 mål, delad 20 i NHL
Mest assist: D Desharnais 26 assist, delad 29 i NHL
Bäst +/-: D Desharnais +11, delad 57 i NHL
Mest utvisningsminuter: P.K. Subban 57 PIM, deald 46 i NHL
Mest PP mål: E Cole 7, delad 11 i NHL
Mest SH mål: L Eller 2, delad 7 i NHL
Mest GW mål: M Pacioretty 3, delad 43 i NHL
Mest OT mål: M Pacioretty & J Gorges 1, deald 9 i NHL
Mest skott: M Pacioretty 163 skott, 16 i NHL
Bäst skottprocent (minst 60 skott): A Kostitsyn 16,7%, delad 23 i NHL
Mest istid i snitt forwards: T Plekanec 20:45, 101 i NHL totalt
Mest istid i snitt backar: P.K. Subban 23:43, 27 i NHL totalt
Mest tekningar: T Plekanec 997, 3 i NHL
Bäst tekningsprocent (minst 100 tekningar): P Nokelainen 54,9%, 30 i NHL
Mest tacklingar: A Emelin 132, 18 i NHL
Mest täckta skott: J Gorges 134, 1 i NHL
Flest Giveaways: P.K. Subban 50, 8 i NHL
Flest Takeaways: E Cole & R Bourque 26, delad 84 i NHL
Målvaktsstatistik sammanlagt:
Flest startade matcher: C Price 42, delad 4 i NHL
Flest segrar: C Price 17, delad 16 i NHL
Minst insläppta mål(minst 20 spelade matcher): C Price 102, 33 i NHL
GAA (minst 20 spelade matcher): C Price 2,40, 14 i NHL
Flest räddningar: C Price 1,185, 8 i NHL
Bäst räddningsprocent (minst 20 spelade matcher): C Price 0,914, 21 i NHL
Flest hållna nollor: C Price 2, delad 13 i NHL
Flest poäng: C Price & P Budaj 1, delad 9 i NHL
Mest PIM: C Price 4 PIM, delad 2 i NHL
Flest spelade minuter: C Price 2,544:36, 4 i NHL
Lag statistik sammanlagt:
Poäng: 47 poäng (4 DIV, 11 CONF, 23 NHL)
Vinster: 19 vinster (5 DIV, delad 14 CONF, delad 25 NHL)
Pointpercentage: 0,480% (4 DIV, 11 CONF, 23 NHL)
Mål framåt per match: 2,63 G/G (4 DIV, 9 CONF, 14 NHL)
Gjorda mål: 129 mål (4 DIV, 10 CONF, 14 NHL)
Insläppta mål per match: 2,59 GA/G (2 DIV, 4 CONF, 12 NHL)
Insläppta mål: 127 mål (2 DIV, 4 CONF, 11 NHL)
PP%: 12,6 PP% (5 DIV, 15 CONF, 30 NHL)
PP mål: 24 PPG (5 DIV, 12 CONF, delad 23 NHL)
Antal numerära överlägen: 191 PP Opp (1 DIV, 3 CONF, 5 NHL)
PK%: 89,4 PK%, (1 DIV, 1 CONF, 1 NHL)
Insläppta mål i PK: 20 PPGA (1 DIV, 3 CONF, 3 NHL)
Antal gånger en man mindre: 189 TS (5 DIV, 12 CONF, 25 NHL)
SH framåt: 4 SHG (delad 2 DIV, delad 6 CONF, delad 8 NHL)
Insläppta SH mål: 6 SHGA (delad 4 DIV, delad 12 CONF, delad 27 NHL)
Skott framåt per match: 29,3 S/G (3 DIV, 9 CONF, 18 NHL)
Skott mot egna målet per match: 28,6 SA/G (1 DIV, 3 CONF, 6 NHL)
PIM per match: 10,1 PIM/G (delad 1 DIV, delad 3 CONF, delad 7 NHL
Utvisningsminuter totalt: 495 PIM (1 DIV, 3 CONF, 7 NHL)
Lagstraff: 12 B PIM (delad 3 DIV, delad 9 CONF, delad 19 NHL)
Tekningsprocent: 48,3 FO% (5 DIV, 13 CONF, 26 NHL)
Täckta skott: 815 BkS (1 DIV, 1 CONF, 1 NHL)
Giveaways: 477 GvA (2 DIV, 2 CONF, 6 NHL)
Takeaways: 289 TkA (4 DIV, 11 CONF, 23 NHL)
Tacklingar: 1038 Hits (3 DIV, 10 CONF, 18 NHL)
Milestones:
Skadeläge: Om Andrei Markov finns inga nyheter, vi får se om han dyker upp i februari (är slutspelschansen borta ska han nog inte göra comeback förrän i de sista matcherna, det finns ingen anledning att chansa om det ändå är kört). Ryan White tränar för fullt kommer nog att göra comeback någon gång i februari, Brian Gionta missar hela februari efter sin operation. Petteri Nokelainen och Travis Moen missade den sista matchen mot Detroit, Moen är nog tillbaka i nästa match, Nokelainen kan missa nästa vecka om det vill sig illa.
Veckan som kommer:
Tisdag den 31 januari i Bell Centre mot Buffalo Sabres (kl. 01:30 Viasat Xstra NHL 6)
Torsdag den 2 februari borta mot New Jersey Devils
Lördag den 4 februari i Bell Centre mot Washington Capitals
Söndag den 5 februari i Bell Centre mot Winnipeg Jets
Källor: NHL.com, TSN.ca, Canadiens.com