Ranking av NHL-organisationer
Här kommer en liten presentation av mig själv, plus min personliga ranking av de olika NHL organisationerna.
Jag tänkte ta och presentera mig lite och samtidigt provocera lite genom att lägga upp min personliga lista hur jag rankar NHL-lagen. Jag är en 47-årig smålänning som jobbar som säkerhetsansvarig i en av Sveriges större livsmedelsaffärer. Som ni förstår av mitt jobb kan ni inte räkna med några saftiga avslöjanden om mitt privatliv, men jag kan avslöja att jag är singel (ganska förståeligt). Jobbet passar mig perfekt med mycket kvällsjobb och långa sovmornar (kan alltså ligga och kolla på NHL hockey varje natt om jag så vill). Det är min äldre brors och hans bäste kompis fel att jag blivit så tokig (i hockey alltså). Jag var ganska normal i början, men på gymnasiet började jag nog sticka ut lite. Jag var t.ex. ensam i klassen att titta på finalen i Canada-Cup 1981, hade ett stort prov dagen efter men vem brydde sig, inte jag i alla fall. Efter det har det bara blivit värre.
Jag har som sagt varit hockeytokig länge, men blivit mer och mer kräsen. Jag har inte betalat för att gå på en Elitseriematch på väldigt länge (sponsorer har gott om biljetter) och tittar inte på Elitserien på TV före slutspelet börjar och knappt ens då. Landskamper tittar jag aldrig på och ishockey-VM har jag inte sett på de senaste 5 åren. Den enda ishockey jag följer noggrant förutom NHL är junior-VM och OS (förhoppningsvis blir det World-Cup snart igen).
NHL följer jag på TV via ESPN America, ESPN player på internet, diverse kanadensiska bloggar och hemsidor, bl. a. NHL.com, TSN.ca, Downgoesbrown.com, ESPN.com, Lionsinwinter.ca, thehockeywriters.com, fromtherink.com mm. Fromtherink rekommenderar jag att ni kollar in, de har något de kallar ”Aggregated NHL Power Rankings” där de jämför och räknar ut ett snitt för 5 olika sidors rankings (ESPN, CBS, Sportsnet, SportsIllustrated och TSN). Just nu är TSN inte alls i samklang med de övriga, jag tror att det beror på att den i första hand är avsedd för de som håller på med Fantasy Hockey plus att den använder en formel för att räkna ut rankingen och inte går efter skribenternas åsikter.
Nu till min personliga ranking av NHL-lagen (OBS detta är inte en rankning av hur bra lagen är i år, utan vad jag tycker om lagets historia, organisationen, ledning, stad mm.)
Vi börjar med de 15 första:
# 1. Montreal Canadiens: Ingen större sensation kanske, eftersom det är Montreal jag kommer att skriva om, men 24 Stanley-Cup titlar säger allt. Deras nuvarande slump på 16 år är det längsta de har fått vänta mellan 2 Stanley Cup triumfer
# 2. Boston Bruins: Det lag som Canadiens har mött flest gånger, över 700 matcher lagen emellan. Big Bad Bruins har inte alltid haft det så lätt, de har just nu väntat 37 säsonger på en ny Stanley-Cup vinst, det är bara 5 lag som just nu har väntat längre. Går dock nästan alltid till slutspel. Floppen förra året mot Flyers gjorde att de nog missade sin bästa chans på länge att gå hela vägen.
# 3. Chicago Blackhawks: Vann förra säsongen efter att ha väntat 47 säsonger, det är bara Rangers som har haft en värre slump. Hade dock varit i 5 finaler under tiden. Hette tidigare Black Hawks så om jag någon gång skriver fel så vet ni varför (jag har alltid förkortat laget CBH). Stan Mikita, Pierre Pilote, Keith Magnuson och i modernare tid Chris Chelios, Jeremy Roenick och Jonathan Toews är enligt min mening typiska Blackhawks spelare. De gav/ger aldrig bort en millimeter av isen gratis. Ta Stan Mikita: 2 Hart, 4 Art Ross och 2 Lady Byng. Ende spelare i NHL's historia att vinna Hart, Art Ross och Lady Byng samma säsong, dessutom gjorde han det 2 år i rad! Han gick från att ha varit en av ligans smutsigaste och mest utvisade (146 och 154 utvisningsminuter) till att vinna sin första Lady Byng från säsongen 1962-63 till 1967-68. Bara Jagr och Lidström kan hota honom som den bäste NHL-spelare som fötts i Europa.
# 4. Detroit Red Wings: Detroit var så dåliga, så länge (mellan 67 och 83 gick de till slutspel bara 2 gånger och de hade 41 säsonger utan Stanley Cup vinst mellan 55 och 97) att de kallades Dead Wings. Det vände när Mike Ilitch (Pizzakung, ägare till Little Ceasars Pizza) köpte laget 82, dessutom anställdes Jimmy Devellano (invald i HHoF i år) som GM samma år, 1983 draftades Steve Yzerman, 93 kom den 4 hörnstenen i det nya Detroit när Scotty Bowman anställdes som coach. Alla 4 är invalda i Hockey Hall of Fame (kommer att använda förkortningen HHoF mycket).Bowman har slutat, Yzerman stack i år till Tampa Bay, Jimmy Devellano 67 närmar sig pension, han är just nu senior vice president och Mike Ilitch är 81 år gammal. Kan den nya generationen som kommer nu klara att hålla Red Wings som ett topplag? Tillåter mig att tvivla på det.
# 5. Toronto Maple Leafs: Har missat playoff 5 år i rad och har varken gått till Stanley-Cup final eller vunnit Stanley Cup på 42 säsonger. Under denna tid har ingen Maple Leafs spelare vunnit någon av de stora spelartroféerna heller. Trots detta är detta NHL's rikaste klubb, mycket tack vare bristande konkurrens i Ontario. Även om Ottawa har tillkommit så är Ottawa inte i närheten av att på något sätt minska Maple Leafs populäritet. Får Burke chansen att vända skutan eller har fansen/ägarna inte tillräckligt med tålamod, se hur lång tid det tog för Detroit att bli ett vinnande lag igen, Yzerman draftades 83, de vann inte Stanley Cup förrän 97, 14 år senare. Nu har ju inte Toronto något val i första rundan i år heller, så det dröjer nog innan de blir ett vinnande lag igen.
# 6. New York Rangers: Stöddig organisation trots att de inte hade vunnit på 53 säsonger innan de vann 93-94. Har mindervärdeskomplex då de jämför sig med Yankees (MLB) och Giants (NFL). Madison Square Garden är ett råtthål jämfört med många nya arenor (ska renoveras, var verkligen på tiden). Var mitt favoritlag från början men Esposito traden förstörde allt, jag tycker visserligen att Phil Esposito är en legend,men priset var alldeles för högt. Jean Ratelle och Brad Park, 2 av de bästa spelarna genom tiderna som aldrig fått vinna Stanley-Cup. Ratelle speciellt var min store favorit, den spelare som närmast kan liknas med den store Jean Béliveau.
Lag med Sean Avery skall alltid räknas som sämst,men eftersom ”the original six” går före alla andra hamnar Rangers på plats 6.
# 7. Philadelphia Flyers: City of Brotherly Love! My ass! Står för sin egen typ av hockey och skiter fullständigt i vad andra tycker om dem. Respekt! Philadelphia är nog staternas bästa sportstad, trots att lagen inte vinner resp. buckla så ofta, så har de alltid en fanatisk supporterkultur oberoende av sport
# 8. Buffalo Sabres: Taskigt läge, relativt liten stad, klassisk ishockey, tänk bara på kedjan med René Robert, Gilbert Perreault och Rick Martin, ”The French Connection Line”. Ligger högt upp på gamla meriter, men kan nästan räknas som Canada's sjunde lag i NHL p.g.a. sitt läge i norra New York (staten alltså).
# 9. Calgary Flames: Jag säger bara Lanny McDonald och Jarome Iginla. De spelarna står för allt det som jag tycker att NHL behöver mer av. Kommer att komma tillbaka till toppen, behöver en ny arena. Publiken finns även om den är kräsen, finns massor med bra juniorlag i området.
#10. Minnesota Wild: Ska ishockey spelas någon stans i USA så är det i Minnesota. Flytten av North Stars till Texas var och är fortfarande obegriplig.
#11. Los Angeles Kings: Hockey fungerar i Kalifornien, gammal är äldst alltså är Kings högst rankat av lagen från västkusten.
#12. Saint Louis Blues: Har funnits sedan 68, började med 3 raka finaler men har inte gjort så stort väsen av sig efter det. Många stora har fått sin skolning dä, både spelare och ledare. Börjar snart bli deras tur.
#13. San Jose Sharks: Hockey fungerar i Kalifornien, börjar bli lite rivalitet lagen emellan. Nu börjar det komma in spelare i NHL som är födda i Kalifornien också.
#14. New Jersey Devils: Har alltid varit en underdog, föraktat, förtalat (Alla som tyckte att de spelade tråkig ishockey, skulle jag gärna sett komma åkande en mot en mot Scott Stevens.).Jag blir automatiskt något av en fan när svensk media börjar gnälla över tråkig hockey när det var Falk och Boork som uppfann ”the trap”.
#15. Anaheim Ducks: Hockey fungerar i Kalifornien, sen Disney försvann kan man dessutom börja respektera laget, nya loggan är dock ingen hit, liknar mer ett typsnitt..