Regarding Habs: Subban överst på dagordningen
Nu väntar bråda dagar för Canadiens GM Marc Bergevin, han måste få till en överenskommelse med P.K. Subban som är RFA innan det är dags för Habs korta träningsläger inför säsongsstarten när den nu blir.
Redan på tisdag (det nya avtalet måste vara underskrivet innan lagens GM kan kontakta spelarna igen och även börja trada spelare igen) måste Canadiens GM Marc Bergevin börja arbetet med att komma överens med P.K. Subban om ett nytt kontrakt. Subban ska ha ett möte med sin agent Don Meehan under måndagen så förhoppningsvis går det snabbt när väl förhandlingarna får börja. Subban är en av ca 10 spelare i NHL som fortfarande är RFA. Enligt rykten innan lockouten så erbjöd Bergevin ett tvåårskontrakt värt ca 6 miljoner dollar medan Subban och hans agent ville ha minst ett femårigt kontrakt värt ca 5 miljoner per år. Canadiens har sällan eller aldrig erbjudit en RFA ett långt kontrakt och jag tror inte att det blir så nu heller men 3 år och ca 12 miljoner låter rimligt enligt mig
De flesta av Canadiens spelare som varit över i Europa har klarat sig hyfsat (Max Pacioretty undantagen eftersom han bröt sitt kontrakt efter en svag start och en öm axel), De schweiziska backarna Raphael Diaz och Yannick Weber har producerat i sina respektive lag men troligen så är det bara Diaz som kommer att ta en plats i Canadiens, Weber kan bli tradad innan säsongsstarten. David Desharnais var trög i starten men kom igång ordentligt mot slutet i Schweiz och kommer med all säkerhet få förtroendet som center mellan Erik Cole och Max Pacioretty även den här säsongen. Lars Eller imponerade till en början i Finland och är given i Habs tredjekedja antingen som center eller vid sidan av Scott Gomez. Tomas Kaberle gjorde också bra ifrån sig i Kladno innan hans kontrakt avslutades i november men han är också en kandidat för en eventuell trade innan säsongsstarten. Tomas Plekanec vräkte in poäng i Kladno tillsammans med Jaromir Jagr, totalt blev det 46 poäng på 32 matcher innan han skadade sig. I KHL har backarna Andrei Markov och Alexei Emelin spelat stabilt, Markov var revbensskadan under hösten men verkar ha kommit igång bra efter det. Emelin var även en av Rysslands bättre backar i den träningsturnering som spelades innan jul i Ryssland (Förövrigt kan man fråga sig vad dessa turneringar har för betydelse? Säkert ekonomiskt men hur länge kan sponsorerna vara så dumma att de slänger ut pengar på en produkt som varken spelare eller lag i respektive land vill ha, dessutom är det sällan någon publik vare sig i arenorna eller framför teven.)
I Hamilton har det gått dåligt ett bra tag, det kulminerade runt nyår när Hamilton spelade tre raka matcher utan att göra något mål. Det har blivit lite bättre efter det med tre poäng på tre matcher. De spelare som visat framfötterna hittills i Hamilton är backen Nathan Beaulieu som kommit igång på slutet och Brendan Gallagher och Gabriel Dumont. Dumont fick ju smaka på spel i NHL redan förra säsongen och han kan nog bli aktuell för spel även den här säsongen om en del veteraner misslyckas. Rookien Gallagher och Dumont delar ledningen i Hamiltons poängliga med 20 poäng vardera (10 mål + 10 assist). Den defensive finske centern Joonas Nättinen gör också bra ifrån sig, han har bäst +/- i laget med +6 förutom hans 9 poäng. Beaulieu har sämst +/- med -11 men det var inte helt oväntat, det är en sak att vara en offensiv back bland juniorerna och någonting helt annorlunda bland erfarna proffs i AHL. Hamilton har släppt Darryl Boyce efter hans tryout, Alain Berger har åkt hem till Schweiz där han säkert kan få speltid nu när lockouten är över. Dessutom har man bytt bort backen Brendon Nash mot backen Jason DeSantis (bytet gäller bara i AHL, Nash är fortfarande Canadiens spelare och DeSantis är Floridas).
I ECHL är det bara Scott Gomez som producerar, han har gjort 13 poäng (6 mål!) på 11 matcher, Colby Armstrong är skadad och var placerad på sitt lags LTIR. Armstrong kan troligen inte delta i Habs träningsläger innan säsongen pga det men han skadade sig den 12 december så han kanske hinner bli fit for fight.
När det gäller juniorerna så har ligorna i Canada fortsatt spela under JVM och Charles Hudon som fick lämna det kanadensiska laget innan turneringen startade pga skada har gjort comeback och gjorde 2 mål och 1 assist i sin första match efter skadan. Hudon har gjort 39 poäng på 29 matcher i QMJHL, Olivier Archambault ligger på straxt under 1 poäng per match i snitt med 36 poäng på 38 matcher.
I OHL har Brady Vail ungefär samma snitt som Archambault med 36 poäng på 39 matcher men han är till skillnad får Archambault i huvudsak en defensiv center som spelar mot motståndarnas främsta spelare. Alex Galchenyuk har som alla vet vunnit JVM guld med USA och gjorde en stark turnering med 8 poäng under turneringen. Han var framförallt bra i början av turneringen men gjorde även en bra final. I OHL har han plockat 61 poäng på 33 matcher och ligger därmed på fjärde plats i poängligan just nu 6 poäng efter ledaren som inte platsade i Canadas JVM lag. Galchenyuk kommer att bli inbjuden till Habs träningsläger men jag tror det är bättre att han fortsätter säsongen i OHL för att nästa säsong vara en av kandidaterna till Calder Trophy.
I WHL fortsätter Tim Bozon att producera under de senaste fem matcherna har han plockat 12 poäng och ligger på femte plats i WHL's poängliga med 57 poäng på 41 matcher. Backarna Dalton Thrower och Darren Dietz som bägge spelar för Saskatoon Blades har också kommit igång precis som Saskatoon som inledde säsongen uselt men har nu tagit sig upp på slutspelsplats. Dietz har plockat 24 poäng på 40 matcher medan Thrower har 12 på 25 matcher, Thrower har dessutom +13 i +/- som är riktigt bra med tanke på hur dåligt Saskatoon spelade ett tag.
I NCAA är det spelarna i North Dakota som går bäst, Danny Kristo har gjort poäng i fem raka matcher och har sammanlagt 25 poäng på 18 matcher medan centern Mark MacMillan plockar poäng i lite långsammare takt med 16 poäng på 20 matcher.
Sebastian Collberg var med i Sveriges JVM lag och gjorde 4 mål och 2 assist, till skillnad från Nyström och vissa andra svenska journalister har jag inte blivit jätteimponerad av Collberg. Han kommer antagligen inte att ta en plats bland Frölundas topp sex forwards, han är alldeles för svag defensivt för det och offensivt så har han ett grymt skott men det är egentligen allt. Jag förstår mycket väl varför han föll som en sten under fjolårets draft, han kan fortfarande bli en mycket bra hockeyspelare men troligen inte i Canadiens. Han behöver minst tre säsonger till (helst i Nordamerika) innan han är redo för NHL. Tyvärr tror jag att varken han eller Canadiens kommer att ha tålamod för det och risken är stor att han blir en ny Harju, Omark, Ritola eller Axelsson.
Så här tror jag att rangordningen i Canadiens organisation är bland de kontrakterade (+Subban):
Målvakter:
#31 Carey Price
#30 Peter Budaj
Robert Mayer
Cedrick Desjardins
Peter Delmas
Backar:
#76 PK Subban
#26 Josh Gorges
#79 Andrei Markov
#22 Tomas Kaberle
#61 Raphael Diaz
#74 Alexei Emelin
#55 Francois Bouillon
#68 Yannick Weber
#32 Frederic St.Denis
Nathan Beaulieu
#47 Brendon Nash
Jarred Tinordi
Morgan Ellis
Greg Pateryn
Center:
#14 Tomas Plekanec
#51 David Desharnais
#11 Scott Gomez
#81 Lars Eller
#15 Petteri Nokelainen
#37 Gabriel Dumont
Alex Galchenyuk
#71 Louis Leblanc
Michael Bournival
Joonas Nättinen
Right Wing:
#72 Erik Cole
#21 Brian Gionta
#20 Colby Armstrong
#53 Ryan White
Brendan Gallagher
#45 Mike Blunden
#60 Aaron Palushaj
Patrick Holland
Steve Quailer
Left Wing:
#67 Max Pacioretty
#17 Rene Bourque
#8 Brandon Prust
#32 Travis Moen
#57 Blake Geoffrion
Plekanec, Pateryn, Nättinen, Armstrong, Palushaj och Geoffrion är skadade just nu. Bourque opererades i augusti och skulle normalt ha varit tillbaka lagom till jul så han borde vara fit for fight om inget oförutsett skett under rehabiliteringen. Geoffrion missar med stor sannolikhet resten av säsongen med sin skallfraktur. Min ranking är efter hur läget är idag och inte efter vilken talang respektive spelare har. Givetvis kan flera av de som spelar forwards byta position för att ta en plats i laget, dessutom kan Yannick Weber komma att spela forward i en checkingkedja. En trolig 23-mannatrupp om det inte blir några trader inför NHL-premiären:
#31 Carey Price
#30 Peter Budaj
#76 PK Subban
#26 Josh Gorges
#79 Andrei Markov
#74 Alexei Emerlin
#22 Tomas Kaberle
#61 Raphael Diaz
#55 Francois Bouillon
#72 Erik Cole
#51 David Desharnais
#67 Max Pacioretty
#21 Brian Gionta C.
#14 Tomas Plekanec
#17 Rene Bourque
#81 Lars Eller
#11 Scott Gomez
#8 Brandon Prust
#20 Colby Armstrong
#15 Petteri Nokelainen
#32 Travis Moen
#53 Ryan White
#45 Mike Blunden
Inför säsongen så rankade SvenskaFans canadiens på plats 26. Här är länken till den artikeln: http://www.svenskafans.com/nhl/montreal/SvenskaFans-rankar-26-Montreal-Canadiens-454049.aspx
En förkortad säsong blir betydligt mer chansartad och en bra eller dålig start på säsongen kan vara helt avgörande. Canadiens kan med en målvakt som Carey Price mycket väl överraska nu när det bara blir 48 eller 50 matcher. Price är kapabel till att vinna minst 30 matcher om han har flyt och 60 poäng kan räcka riktigt långt. Lockoutsäsongen 1994-95 räckte det med 17 segrar och 42 poäng för att ta sig till slutspel (visserligen innan förlängningar och straffavgörande), så allt kan hända.
källor: Habseyesontheprize.com och habsprospects.com
Jag höll på att glömma:
Montreal Canadiens fanns före NHL bildades och kommer fortfarande att finnas kvar när Gary Bettman ligger i sin grav. Den tanken gör mig varm inombords.