Lagbanner
Canadiens tappade tvåmålsledning, förlorade match 2

Canadiens tappade tvåmålsledning, förlorade match 2

Trots tvåmålsledning och ett fantastiskt spel av Carey Price förlorade Canadiens den andra matchen i serien mot Boston Bruins.

Mycket av snacket efter första matchen handlade om rasismen som drabbade PK Subban efter hans avgörande mål i första matchen, som Dan Augustsson skrev bra om igår. När det nu var dags för match två valde Michel Therrien att göra en förändring i laguppställningen. Michael Bournival, som gjorde en bra serie mot Tampa Bay, tog Travis Moens plats i fjärdekedjan. I övrigt var kedjorna och backparen desamma. I Bruins tog Andrei Meszaros plats i laget istället för Matt Bartkowski, som var den som satt i utvisningsbåset när Subban pangade in avgörandet.
 
Matchen började redan 12.30 lokal tid, då NBC som sänder ville få in matchen innan de påbörjade sina sändningar från galopptävlingen Kentucky Derby. En ovan starttid för Canadiens, som endast spelat två tidiga matcher under hela säsongen. De två matcherna, i början på februari, slutade bägge i förluster. Boston å andra sidan kom in till matchen med 16-3-1 i matinéer under säsongen.  
 
Rene Rancourt, kanske hela Nordamerikas sämste professionella sångare, drog i vanlig ordning igång publiken i TD Garden, när han avslutade nationalsången med inte mindre än fyra fistpumps. Och på isen var det allt annat än sömnigt, även om de båda lagen verkade ha vaknat på fel sida med tanke på hur grinigt det var tidigt.
 
Tidigt i matchen var spelet ganska jämnt, men när Brandon Prust drog på sig en onödig utvisning när Dale Weise redan satt i utvisningsbåset fick Boston chansen att spela 5-mot-3 i en minut. Man gjorde inget mål, men därefter var det tydligt vilket lag som höll i taktpinnen.
 
1-0 skulle också komma i den första perioden. Svenske Carl Söderberg serverade Daniel Paille, som stod helt ensam i slottet och kunde sätta pucken förbi Carey Price via Francis Bouillons ben. Det var långt ifrån orättvist, och resten av perioden dominerades av Bruins. Montreal skapade inte mycket att skriva hem om i perioden, trots två power play.
 
Andra perioden inleddes i fyra mot fyra efter att Subban och Chara rykt ihop med dryga minuten kvar av den första perioden. Och när de båda precis kommit in på isen tappade Brad Marchand nonchalant pucken i mittzonen. Montreal fick ned pucken och satte genast press mot Tuukka Rask, och efter viss kalabalik hittade Tomas Plekanec fram med pucken till Mike Weaver, som kvitterade med sitt första mål i slutspelet, och på samma gång gick upp på samma position i skytteligan som hittills osynlige Thomas Vanek.
 
Efter målet var spelet relativt jämt, men det var Boston som skapade de klart vassaste chanserna. Price rånade Loui Eriksson när han försökte runda Canadienskeepern. Därefter träffade Jerome Iginla stolpen, och strax därefter styrdes ytterligare ett skott via Prices stolpe.
 
Bostons press fortsatte, och ungefär halvvägs in i perioden landade en puck bakom Carey Price. Milan Lucic hade dock föst in den med handen, och han försökte inte ens låtsas fira målet. Det dömdes givetvis bort, men strax därefter fick Lucic chansen på riktigt. En stenhård passning över centrallinjen och en fin sidledsrörelse från Lucic gav ett jätteläge, men vem var där om inte Carey Price?
 
Istället var det Montreal som skulle ta ledningen. Efter lite gurgel framför mål visades Lars Eller och Torey Krug ut, och en kort stund in på 4-mot-4 spelet drog Andrej Mezsaros på sig en onödig roughingutvisning. 4-mot-3 spelet som följde var riktigt lamt, men med bara någon sekund kvar på dubbelutvisningen tog PK Subban tag i pucken och hittade fram till Thomas Vanek. Vanek satte bara klubban till och styrde upp den i nättaket, och gick därmed förbi storskytten Mike Weaver i den interna statistiken. 2-1, och det var inte särskilt rättvist.
 
På tekningen som följde blev det grinigt i mittcirkeln. Grinigast av alla var Iginla, som såg ut att vilja slå Brendan Gallagher på käften. Gallagher log sitt vanliga rövleende, och Boston drog på sig ett lagstraff. Montreal var på väg att få Boston dit man ville.
 
Montreal inledde den tredje perioden bra, och när man efter sex minuters spel fick chansen i power play smällde det igen. Återigen PK Subban med skottet, och återigen Thomas Vanek med styrningen i mål.
 
Men som så många gånger tidigare i årets slutspel skulle en tvåmålsledning inte hålla. Halvvägs in i perioden hittade Dougie Hamilton in med ett handledsskott bakom en skymd Carey Price. Och nu var kärran i rullning. Patrice Bergeron hittade in med ett skott ur dålig vinkel, ett skott som återigen styrdes via Francis Bouillon som blev tvåmålsskytt för Boston.
 
Och med 16.28 spelade kom också det avgörande målet. Torey Krug hittade fram med en passning över centrallinjen till Reilly Smith. Smith satte upp pucken högt bakom Price, som inte såg helt kry/pigg ut i sidledsförflyttningen. 4-3, och trots att det var tre och en halv minut kvar att spela kände man att Montreal inte hade krafterna som hade krävts för att komma tillbaka. Med minuten kvar att spela fastställde Milan Lucic slutresultatet, 5-3, i öppen kasse.
 
På förhand hade man varit oerhört nöjd med att komma ur de två första matcherna med 1-1, men med tanke på hur matchen såg ut idag känns det som en stor besvikelse. Att komma hem med 2-0 i matcher hade satt en oerhörd press på Boston, men nu känns det istället som att den tredje matchen blir en nyckelmatch för Habs. Nya tag på tisdag, inför hemmafansen.
 
Boston Bruins – Montreal Canadiens 5-3 (1-0, 0-2, 4-1)
Serien är oavgjord, 1-1 i matcher
 
Period 1
1-0(13.02) Daniel Paille (Carl Söderberg, Andrej Meszaros)
 
Period 2
1-1 (01.09) Mike Weaver (Tomas Plekanec, Brendan Gallagher)
1-2 (18.09) Thomas Vanek (PK Subban, Max Pacioretty) – PPG
 
Period 3
1-3 (06.30) Thomas Vanek (PK Subban, David Desharnais) – PPG
2-3 (10.56) Dougie Hamilton (Brad Marchand, Patrice Bergeron)
3-3 (14.17) Patrice Bergeron (Brad Marchand)
4-3 (16.28) Reilly Smith (Torey Krug, Zdeno Chara)
5-3 (18.54) Milan Lucic (David Krejci, Devan Miller) – mål i öppet mål
 
Skott: 35-28 (13-6, 13-15, 9-7)
Tekningar: 37-31
Tacklingar: 34-31
Utvisningsminuter: 18-12
 
Power play:
Boston: 0/3
Montreal: 2/6
 
Målvakter:
Tuukka Rask: 25 räddningar, 3 insläppta, 89,3%
Carey Price: 30 räddningar, 4 insläppta, 88,2%
 

Oliver Åbondeoliver_abonde@hotmail.com@OAbonde2014-05-03 21:34:38
Author

Fler artiklar om Montreal