Elfte Habsrapporten: Montreal Canadiens i praktiken klara för slutspel.
Under Canadiens senaste tio matcher har laget vunnit åtta och i praktiken fixat en slutspelsplats när sex matcher återstår av säsongen
Det är dags för den nästa sista Habs rapporten som gäller grundserien för nu är Montreal Canadiens i praktiken klara för slutspelet och där väntar troligen Tampa Bay Lightning i den första rundan.
I den här rapportens första match så blev Montreal Canadiens det första laget i NHL-historien som vände ett underläge med 3 mål med mindre än tre och en halv minut kvar till seger. Efter vändningen mot Ottawa så har Montreal spelat med en helt annan pondus och självsäkerhet och plockat 16 poäng av 18 möjliga (matchen mot Ottawa inräknad). Montreals spel med en man mindre på isen fortsätter att vara ett av de bästa i NHL men PP fungerar inte riktigt lika bra. Laget spelar ofta riktigt bra med en man mer på isen men får inte den utdelning som man förtjänar. Nu när Vanek, Desharnais och Pacioretty kommit igång ordentligt så måste motståndarna kanske börja släppa lite på bevakningen av Markov och Subban på blålinjen och då kan målen börja ramla in igen.
Lite Statistik
Montreal har bara en match kvar mot lagen från den västra konferensen och har hittills tagit 29 poäng av 54 möjliga efter 14 vinster, 12 förluster och 1 övertidsförlust. Mot lagen i Metropolitan har Montreal följande statistik när två matcher återstår: 13 vinster, 7 förluster och 2 förluster efter OT eller straffar. Mot lagen i den egna divisionen har Montreal följande statistik när tre matcher återstår mot lagen i Atlantic: 16 vinster, 7 förluster och 4 förluster efter OT eller straffar. Buffalo Sabres har besegrats alla fyra gånger lagen mötts och i två av matcherna höll Montreal nollan. Mot lagen i den östra konferensen har Montreal bara förlorat matchserien mot Philadelphia men man kan tappa matchserien mot Rangers, Tampa Bay och Detroit samtidigt som man kan svepa Islanders under de sex avslutande matcherna.
Hemma i Centre Bell har Montreal vunnit 21 matcher, förlorat 12 och förlorat 5 efter OT/straffar medan bortastatistiken ser ut som följer: 22 vinster, 14 förluster och 2 förluster efter OT/straffar. Montreal ligger på 20:e plats när de gäller gjorda mål per match och på 8:e plats när det gäller insläppta mål per match. I PP är man på plats 15 i NHL och i PK ligger laget på plats 3 och under de nio matcher som den här rapporten gäller har laget endast släppt in två mål i PK vilket ger drygt 94% i PK. När det gäller blockerade skott så är man överlägset bäst i NHL med drygt 100 fler täckta skott än tvåan. Montreal har dessutom inte förlorat under ordinarie tid om laget lett efter två perioder, man har bara 3 förluster efter OT/straffar.
En riktig förstakedja
Sedan Thomas Vanek placerades med radarparet David Desharnais och Max Pacioretty har trion vräkt in poäng (14 mål, 31 poäng och 4 GW mål). Det ser nästan ut som om trion spelat ihop under flera säsonger, de hittar varandra väldigt lätt i anfallszon och minst ett par gånger per match har de skapat sådant tryck på motståndarna att det sett ut som Montreal spelat med en man mer. I och med att Desharnais-kedjan ofta skapar sådant tryck får ofta Tomas Plekanec-Alex Galchenyuk-Brendan Gallagher och Daniel Briere-Brian Gionta-Rene Bourque börja spelet i anfallszon och skapar då mycket lättare målchanser.
Hela laget levererar
Montreal har använt 23 utespelare under periodens nio matcher och av dem så har 18 gjort poäng och 14 gjort mål (plus Alex Galchenyuk som avgjorde straffläggningen mot Boston). Travis Moen, Brandon Prust och Dale Weise som bildade Habs fjärdekedja ett tag levererade under ett par matcher ordentligt, i segern över Colorado så gjorde samtliga var sitt mål. Rene Bourque som var petad fem matcher i rad har sett riktigt bra ut när han fick en plats i laget när Brandon Prust försvann för resten av grundserien med en skada. Tomas Plekanec som har dragit ett stort lass under hela säsongen har mot slutet fått betydligt mer utdelning för sitt slit. Brian Gionta och Daniel Briere verkar också ladda upp för slutspelet och båda ser i vissa matcher ut som i fornstora dagar. Brendan Gallagher och Alex Galchenyuk börjar återfå kemin från början av säsongen och tillsammans med Plekanec är de ett fruktansvärt bra vapen att kasta in när Desharnias & Co. kört slut på motståndarna.
Backsituationen
I Josh Gorges frånvaro har Francis Bouillon plockats in i laget igen och parats ihop med PK Subban. Så länge Bouillons speltid inte blir alltför stor så klarar han sig hyfsat men han måste vilas emellanåt vilket innebär att Douglas Murray och Jarred Tinordi då får för mycket istid. Utan nykomlingen Mike Weaver så hade det antagligen sett riktigt illa ut men han har blivit något av en ny favorit i Centre Bell med sin orädda spelstil.
Alexei Emelin börjar se mer och mer ut som förra säsongen innan han skadade knäet. Speciellt Boston verkar locka fram det bästa i honom, han trivs när det är tufft och verkar kunna reta upp Lucic, Chara & Co. bara genom sin närvaro på isen och Bostons fans håller fortfarande på att tjafsa om Emelins höfttackling på Lucic i den senaste matchen. I och med att PK Subban spelar med Bouillon i Gorges frånvaro så tvingas han till större risker och i matchen mot Detroit så var det Subban som gav bort pucken vid tre av Detroits mål. Andrei Markov tvingas spela alldeles för mycket nu med Gorges skadad men än så länge så verkar han klara av det men risken finns att han tvingas gå in i slutspelet rejält sliten. Nathan Beaulieu och Greg Pateryn blir antagligen uppkallade till slutspelet så att det finns fler alternativ ifall Gorges inte är fit for fight för den första omgången.
Carey Price
Det är ingen tillfällighet att Montreal började vinna igen när Carey Price gjorde comeback efter den skada han ådrog sig under OS. Det faktum att Peter Budaj och Dustin Tokarski spelade bra efter OS-uppehållet och lyckades ge laget några segrar gjorde antagligen att Price fick vila en eller flera matcher extra. Han tränade med laget en ganska lång tid innan han väl spelade sin första match sedan OS-finalen. Dustin Tokarski har med sitt spel visat att han tänker utmana Peter Budaj om jobbet som andremålvakt nästa säsong och det gör att Montreal kanske får möjlighet att trada en av dem under sommaren till ett lag med målvaktsproblem.
Skador orsak till oro?
Just nu är hela den under ett par matcher i periodens början så effektiva fjärdekedja skadad, Dale Weise med en skadad handled, Travis Moen med en möjlig hjärnskakning och Brandon Prust med en axelskada. Av dem så kommer Prust inte att spela mer under serien, de andra kan kanske göra comeback under de återstående sex matcherna. Det stora orosmolnet är Josh Gorges som verkligen saknas i försvaret men det sägs att han ska vara spelklar till slutspelet. Han träffades av ett skott på handen när han täckte skott och bröt då ett eller flera ben i handen och blev opererad i början av mars. Ryan White och Michael Bournival har gjort comeback efter sina skador och spelar just nu tillsammans med Lars Eller i Habs nya fjärdekedja.
Vila Markov eller inte
Med en hel Josh Gorges hade Andrei Markov garanterat fått vila en eller ett par matcher nu i slutet av serien när slutspelsplatsen i princip är klar men vågar coach Therrien ställa över veteranen och spela både Douglas Murray och Francis Bouillon. Det är desto mer troligt att Montreal kommer att alternera med tre målvakter under slutspurten för att spara Carey Price, både Peter Budaj och Dustin Tokarski har spelat riktigt bra i sina senaste starter. Price kanske bara ska spela tre av matcherna medan de två andra delar på de övriga tre matcherna så att Price kan gå in i slutspelet fräsch och spelsugen.
Tim Bozon
Habs talangen Tim Bozon som placerades i koma i början av mars när han insjuknade i hjärnhinneinflammation har gjort en häpnadsväckande återhämtning. Han har nu fått lämna sjukhuset men han kommer givetvis att missa resten av säsongen.
Montreal har skrivit kontrakt med backen Mac Bennett som valdes av Montreal i den tredje rundan av draften 2009. Bennett som är 183 cm lång och väger 88 kg har spelat 136 matcher för Michigan Wolverines i NCAA och gjort 65 poäng. Han har fått ett tvåvägskontrakt på två år, inga summor har blivit offentliga än men han har antagligen fått ett standard entrylevelkontrakt. Bennett kommer från en riktig hockeyfamilj, två av hans farbröder Curt och Harvey Jr. spelade i NHL och hans farfar Harvey Bennett Sr. var den som vaktade Boston Bruins mål när Maurice ”Rocket” Richard gjorde sitt legendariska 50:e mål i sin 50:e match säsongen 1944-45.
Rapportens tre stjärnor
1. Thomas Vanek
Under de nio matcher som den här rapporten handlar om har han gjort 6 mål och 10 poäng, totalt har han gjort 27 mål och 64 poäng under säsongen. Han spelar just nu lysande tillsammans med David Desharnais och Max Pacioretty i Habs förstakedja. Att hans familj har valt att flytta till Montreal från Buffalo gör dessutom att hoppet ökar när det gäller att få honom att stanna i flera säsonger (Familjen flyttade inte till Long Island utan valde att bo kvar i Buffalo efter traden till Islanders)
2. Max Pacioretty
Verkar trivas fruktansvärt bra tillsammans med sin nye kedjekamrat Vanek och har i intervjuer sagt att han kommer lära sig massor av Vanek under den här säsongen. Han har gjort mål i fyra av de fem senaste matcherna och totalt 5 mål och 10 poäng under den här perioden. Under de nio matcherna har han skjutit hela 31 skott och kommer att ge allt för att nå 40 mål under säsongen (trots att han missat 9 matcher pga skador).
3. David Desharnais
Den tredje stjärnan kunde egentligen gått till vem som helst av Carey Price, PK Subban, Andrei Markov, Alexei Emelin, Mike Weaver, Tomas Plekanec eller Daniel Briere som samtliga varit fruktansvärt bra under den här perioden men det går bara inte att låta bli att ge den till David Desharnais. Desharnais som trots att hans kedjekamrater får alla rubriker är den i Montreal som gjort flest poäng av alla med 3 mål och 11 poäng under de nio matcherna. Det finns just nu ingen bland Montreals fans som vågar stå för åsikterna de hade under Desharnais dåliga inledning på säsongen, under sina 19 första matcher gjorde Desharnais endast 1 poäng och var petad under några matcher men under de 54 matcher som han spelat sedan dess har han gjort 48 poäng.
Stjärnligan
1. Carey Price (14 p)
2. Max Pacioretty (12 p)
3. PK Subban (8 p)
David Desharnais (8p)
5. Tomas Plekanec (7 p)
6. Alex Galchenyuk (6 p)
7. Andrei Markov (3 p)
Thomas Vanek (3 p)
9. Lars Eller (2 p)
Brendan Gallagher (2 p)
11. Michael Bournival (1 p)
Josh Gorges (1 p)
Ryan White (1 p)
Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.
Canadiens senaste matcher
15/3 Montreal – Ottawa 5-4 (OT)
16/3 Buffalo – Montreal 0-2
18/3 Montreal – Colorado 6-3
20/3 Montreal – Columbus 2-3
22/3 Toronto – Montreal 3-4
24/3 Boston – Montreal 1-2 (SO)
25/3 Montreal – Buffalo 2-0
27/3 Detroit – Montreal 4-5
29/3 Florida – Montreal 1-4
Canadiens kommande matcher
1/4 Tampa Bay – Montreal
4/4 Ottawa – Monreal
5/4 Montreal – Detroit
9/4 Chicago – Montreal
10/4 Montreal - NY Islanders
12/4 Montreal - NY Rangers
Lagstatistik
Record: 43-26-7
Poängprocent: 61,2%
Poäng: 93
Gjorda mål: 193
Gjorda mål/match: 2,54
Insläppta mål: 186
Insläppta mål/match: 2,45
Powerplay: 18,2%
PP mål: 48
PP tillfällen: 264
Insläppta mål i PP: 7
Penalty killing: 85,9%
Insläppta mål i PK: 37
PK tillfällen: 263
Mål SH: 6
Mål OT: 6
Tekningar: 49,6%
Vunna tekningar: 2355
Förlorade tekningar: 2388
Utvisningsminuter: 955
Utvisningsminuter per match: 12,6
Majors: 39
Misconducts: 10
Game Misconducts: 3
Match penalties: 0
Tacklingar: 1621
Blockerade skott: 1384
Giveaways: 595
Takeaways: 413
Skott: 2179
Skott per match: 28,7
Skott emot: 2329
Skott emot per match: 30,6
Individuella ledare
Mål: Max Pacioretty (35)
Assist: PK Subban (43)
Poäng:Max Pacioretty (35+19, 54 poäng)
(Thomas Vanek 6+5 11 poäng på 12 matcher i Montreal, 27+37 64 poäng på 72 matcher sammanlagt)
PP-mål: Max Pacioretty (10)
PP-poäng: PK Subban (4+19=23)
Matchvinnande mål: Max Pacioretty (10)
Mål i OT: Max Pacioretty (2)
SH-mål: Tomas Plekanec (3)
Skott: Max Pacioretty (247)
Skottprocent: David Desharnais (17,2)
Flest missade skott: Max Pacioretty (89)
Blockerade skott: Josh Gorges (173)
Bäst +/-: Tomas Plekanec (+10)
Sämst +/-: Lars Eller (-18)
Tacklingar: Alexei Emelin (172)
Utvisningsminuter: Brandon Prust (121)
Majors: Brandon Prust (11)
Tekningsprocent (minst 100 tekningar): Lars Eller (53,3%)
Vunna tekningar: Tomas Plekanec (765)
Flest takeaways: Brendan Gallagher (40)
Flest giveaways: PK Subban (81)
Mest speltid per match, försvarare: Andrei Markov (25:10)
Minst speltid per match, försvarare: Nathan Beaulieu (13:01)
Mest speltid per match, forwards: Tomas Plekanec (19:50)
Minst speltid per match, forwards: Joonas Nättinen (1:45)
Räddningsprocent: Dustin Tokarski (,946) (Carey Price ,925)
Insläppta mål per match: Dustin Tokarski (1,84) (Carey Price 2,36)
Shutouts: Carey Price (5)
Räddningar: Carey Price (1561)
Vinster: Carey Price (32)