Lagbanner
Habs har blandat och gett i säsongsinledningen
Kan Nick Suzuki lägga sig i kampen om Calder Trophy?

Habs har blandat och gett i säsongsinledningen

12 poäng på 11 matcher är varken succé eller katastrof men om man tittar lite på vilka motståndare Habs har mött så är betyget ändå klart godkänt.

Till skillnad mot Toronto (väldigt många hemmamatcher) och Buffalo (som knappt mött några tippade topplag) har enligt min mening Montreal haft en tuff inledning på säsongen som fortsätter med tre bortamatcher mot Arizona, Vegas och Dallas den här veckan. Habs har spelat 11 matcher och tagit 12 poäng vilket inte räcker till en slutspelsplats. Här är resultaten:

Carolina – Montreal 4-3 SO
Toronto – Montreal 5-6 SO
Buffalo – Montreal 5-4 OT

Montreal – Detroit 2-4
Montreal – St. Louis 6-3
Montreal – Tampa Bay 1-3

Montreal – Minnesota 4-0
St. Louis – Montreal 2-5
Minnesota – Montreal 4-3

Montreal – San Jose 2-4
Montreal – Toronto 5-2


Tittar man närmare på Habs motståndare så förstår ni kanske varför jag tycker att Habs haft ett tufft spelschema hittills:

  • Buffalo är ett lag som Habs haft svårt mot trots att Sabres oftast varit betydligt sämre, under de senaste fem säsongerna har Habs bara vunnit 8 av 20 matcher.
  • Under de senaste tre säsongerna är det likadant med Carolina då Habs bara har vunnit 3 av 9 matcher mot Canes.
  • Mot Detroit hade Habs en svit på tio raka segrar och sviter bryts alltid förr eller senare.
  • Om Habs hade ett rejält övertag mot Detroit så var det det motsatta mot Minnesota som innan säsongen vunnit 8 raka matcher mot Habs och efter att Habs brutit den sviten så vann Wild sin sjunde raka hemmamatch mot Habs.
  • Likadant fast värre är situationen mot San Jose som förra veckan vann sin nionde raka match mot Habs.
  • St. Louis är ett annat lag som Habs har haft det ganska besvärligt mot de senaste fyra säsongerna med endast 3 segrar på 8 matcher.
  • Tampa Bay är förutom att det är ett av NHL:s absolut bästa lag ett lag som alltid haft tuffa bataljer mot Montreal, under de senaste 5 åren har Habs bara vunnit 8 av 21 matcher mot Bolts.
  • Media älskling Toronto har efter att laget brutit Habs svit på tio raka segrar 2018 haft ett rejält övertag på Habs som bara vunnit 2 matcher av 8 de senaste två säsongerna.

Om man ser till matcherna så har Habs egentligen spelat tillräckligt bra för att plocka fler poäng. I de tre första matcherna hämtade Habs upp ett tvåmålsunderläge innan matcherna gick till förlängning och straffar. Matcherna mot Detroit och San Jose är de enda där Habs verkligen inte förtjänade några poäng och fem minuters dåligt spel straxt före och efter den första periodpausen mot Tampa Bay räckte för att den matchen skulle vara körd. Habs gjorde två fantastiskt bra matcher mot St. Louis och en riktigt bra första match mot Minnesota men bara en bra period i den andra matchen som Wild vann när Habs hamnade i utvisningsbekymmer. I den senaste matchen mot Toronto släppte Habs in Maple Leafs i matchen i den andra perioden innan man körde över Toronto i den tredje perioden.

Specialty Teams
Habs Specialty Teams har precis som ifjol varit ett sorgebarn i säsongsinledningen men den här säsongen är det lagets PK som varit uselt, 10 insläppta mål på 35 tillfällen ger ynkliga 68,6% och plats 30 i ligan. I PP har spelet däremot fungerat bra och även gett bra utdelning, Habs har gjort 11 mål på 38 tillfällen vilket ger en sjätteplats i ligan med fina 26,3%. Jag har roat mig med att räkna på hur det skulle sett ut om laget hade behållit fjolårets statistik i säsongsinledningen och den uträkningen visade att Habs skulle gjort 5 mål mindre i PP samtidigt som laget skulle släppt in 4 mål mindre i PK. Resultatet hade därmed troligen inte förändrat lagets poängskörd i dagsläget. Nu hoppas jag verkligen att inga fans tror att Habs kommer fortsätta att ha drygt 25% i PP samtidigt som lagets PK fortsätter vara under 70%. Kan Montreal behålla ca 20% i PP samtidigt som man höjer PK till ca 80% så kommer det ge laget stora möjligheter att förbättra fjolårets poängskörd i alla fall om laget fortsätter spela så bra 5 vs 5 (27-20 i målskillnad efter 11 matcher).

5 vs. 5
Habs har precis som i fjol spelat en rolig och effektiv ishockey när lagen spelat 5 mot 5, Habs har gjort 40 mål hittills (delad 7:e plats i NHL) och av dem har laget gjort 27 i spel 5 vs 5 (delad 5:e plats). När det gäller insläppta mål ligger Habs på plats 16 med 35 insläppta mål varav 20 kommit i spel 5 vs 5 och det ger laget plats 11 i NHL. Tittar man på lite mer avancerad statistik så tillhör Habs i princip i varje kategori NHL:s bättre (eller roligaste) lag och förhoppningsvis kan det ge utdelning även när det gäller poäng under säsongen. Rekommenderar att ni tittar på http://Chartinghockey.ca där Sean Tierney har flera lättlästa diagram över flera olika varianter av avancerad statistik.

Spelarkritik
När det gäller spelarna så är Joel Armia, Nick Cousins, Jonathan Drouin, Max Domi, Brendan Gallagher, Cale Fleury, Jeff Petry, Nick Suzuki och Nate Thompson de största positiva utropstecknen, Uncle Nate som han kallas på sociala medier har tagit Nick Suzuki under sina erfarna vingar och precis som Baloo så lär han honom allt han kan. Suzuki som såg lite vilsen ut i de första matcherna ser betydligt bättre ut efter att han hamnade i fjärdekedjan jämte Thompson och Cousins. Suzuki får spela både PP och PK så han genomgår en gedigen NHL-utbildning.

Den andre ynglingen Fleury har blandat och gett, han har sett riktigt bra ut i vissa matcher för att spela slarvigt och hafsigt i nästa. Det är något man får stå ut med när det handlar om en 20-årig rookieback, frågan är om han utvecklas bäst i NHL eller om han skulle må bra av fler matcher med betydligt större ansvar i AHL. Cousins åkte oturligt på en skada innan säsongen startade men sedan han gjorde comeback har Habs fjärdekedja spelat lysande och Cousins (och Thompson) gör poäng i aldrig tidigare sedd hastighet. Domi har trots att han fått spela med väldigt skiftande yttrar fortsatt i samma anda som i fjol, han gör som väntat inte alls lika många mål men han har flest assist i Habs och om han får behålla Armia och Drouin på kanterna lär han lätt komma över 50 assist under säsongen.

Gallagher är Habs ”Heart and Soul” och om han kan undvika skador lär han göra över 30 mål för tredje raka säsongen och det är inte omöjligt att han kan närma sig 40 mål om kedjan med Danault och Tatar fortsätter leverera för Habs. Drouin som avslutade förra säsongen urdåligt har under sommaren tagit hjälp av Habs ass. coach Dominique Ducharme för att bli en jämnare och mer komplett spelare och hittills är resultaten strålande. Drouin är Domis förste utmanare om vem som ska vinna Habs poängliga i år. Armia har verkligen tagit en stort steg i sin utveckling eller rättare sagt nu spelar han lika bra på matcherna som på träning, Armia som var en målsprutande juniorstjärna i Finland och draftades som de 16:e spelaren sammanlagt 2011 blev i Buffalo och Winnipeg en utpräglad defensivspelare som briljerade i PK men i Habs har han fått chansen i PP och självförtroendet från juniortiden är tillbaka. Det är dags att damma av Jetsfansens hashtagg på twitter #OneManArmia.

Ben Chiarot, Phillip Danault, Christian Folin, Artturi Lehkonen, Victor Mete, Tomas Tatar och Shea Weber tillhör spelarna som varken spelat bättre eller sämre än mina förväntningar. Chiarot börjar anpassa sig till det snabbare spelet i den östra konferensen och han rensar alltid bra framför mål. Folin ser ut som förra året, han är inte spektakulär på något sätt utan en stabil back som just nu hamnat på läktaren när Habs försöker bestämma sig för om de ska satsa på att Fleury ska hålla hela säsongen eller om de ska göra en backtrade (stor eller liten).

Lehkonen verkar aldrig ta det där sista steget och bli den spelare han såg ut att kunna bli men det är bara att titta på Armia, olika spelare kräver olika lång tid. Weber är långsammare i dag men står oftast rätt och när han får siktet inställt lär målen också komma, att laget är en så tätt sammansatt grupp är till stor del lagkaptenen Webers förtjänst. Både Danault och Tatar satte flera personliga rekord förra säsongen och de har också inlett säsongen bra även om Tatar verkligen inte har haft turen på sin sida när det gäller utvisningarna. Mete är tillräckligt bra för att fylla hålet jämte Weber men om Habs ska bli en contender måste det till en uppgradering där.

Paul Byron, Jesperi Kotkaniemi, Brett Kulak, Mike Reilly, Jordan Weal och målvakterna Keith Kincaid och Carey Price har väl inte riktigt levt upp till mina förväntningar. När det gäller Kotkaniemi så är det kanske inte helt oväntat att han har det svårare under sin andra säsong men poängen lär komma, Kulak och Reilly har båda haft svårt att prestera jämnt, de har båda blandat bra spel med hissnande felpass i egen zon.

Weal har haft svårt att leva upp till det spel som gjorde att han såg ut som en riktig steal efter trading deadline i fjol. Byron har nog tappat lite i snabbhet och även hjärnskakningen han fick i fighten mot MacKenzie Weegar har nog satt sina spår. Byron är fortfarande en av Habs ledare på isen och viktig pusselbit i Habs PK men tiden börjar nog rinna ut för honom.

När det gäller målvakterna så har Kincaid en väldigt annorlunda spelstil jämfört med Price och det är naturligt att både han och försvaret behöver tid för att anpassa sig till varandra, laget har dessutom stått för två riktiga skitmatcher när Kincaid stått i målet. Price är långt ifrån den gångna vårens form men jag ser hellre att Price är mänsklig nu på hösten och att han storspelar under våren än tvärtom.

Milstolpar & rekord
  • Brendan Gallagher har nått 300 poäng i NHL
  • Jonathan Drouin har nått 200:e poäng i NHL
  • Max Domi har nått 150:e assist i NHL
  • Jeff Petry har nu gjort 100 poäng i Habs
  • Nick Suzuki & Cale Fleury har spelat sin första match i NHL
  • Keith Kincaid, Nick Cousins & Ben Chiarot har spelat sin första match för Habs
  • Victor Mete & Nick Suzuki har gjort sitt första mål i NHL
  • Carey Price har hållit nolla #45 i NHL
  • Nate Thompson har nått upp till 700 matcher i NHL
  • Mete gjorde sitt första mål i NHL i sin 127:e match och det är ett nytt Habsrekord eftersom han slog Mike Komisarek som gjorde sitt första mål i sin 123:e match för Habs.
  • Mete är med sina 127 matcher för att göra sitt första mål på plats 12 genom tiderna i NHL, etta är David Hale som gjorde sitt första mål i sin 231:a NHL-match.
  • Mete och Suzuki gjorde sina första mål i NHL i samma match och det var första gången sedan 2005 som två Habsspelare gjorde sina första mål i NHL i samma match
  • Nick Suzuki är med sina 3 mål på 11 matcher delad trea genom tiderna i Habs, det är bara Stephane Richer (5 mål) & Brendan Gallagher (4 mål) är bättre medan Saku Koivu, Shayne Corson och Mark Hunter också gjorde 3 mål på sina 11 första matcher i Habs.

Kommande milstolpar
  • Brendan Gallagher 150 assist och 500 matcher i NHL
  • Jesperi Kotkaniemi 50 poäng och 100 matcher i NHL
  • Tomas Tatar 150 mål och 300 poäng i NHL
  • Nate Thompson & Phillip Danault 150 poäng i NHL
  • Jordan Weal 200 matcher i NHL
  • Shea Weber 100 poäng i Habs plus 550 poäng och 100 PP mål i NHL

Intern Poängliga
Namn GP G A P
Brendan Gallagher 11 5 5 10
Jonathan Drouin 11 5 5 10
Max Domi 11 3 7 10
Joel Armia 9 6 2 8
Tomas Tatar 11 3 5 8
Phillip Danault 11 4 3 7
Jeff Petry 11 2 4 6
Shea Weber 11 1 5 6
Nate Thompson 11 0 5 5
Nick Suzuki 11 3 1 4
Nick Cousins 5 1 3 4
Artturi Lehkonen 11 1 3 4





 

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2019-10-29 21:30:00
Author

Fler artiklar om Montreal