Lagbanner
Habs lagkapten Shea Weber till Vegas för Evgenii Dadonov

Habs lagkapten Shea Weber till Vegas för Evgenii Dadonov

Montréal Canadiens tradade under torsdagen sin långtidsskadade (och i praktiken redan pensionerade) lagkapten Shea Weber till Vegas Golden Knight.

Redan vid trading deadline var det nära att Habs GM Kent Hughes fick till en trade av Shea Weber, då var den troliga bytespartnern Arizona Coyotes. Traden föll antagligen på att Arizona ville ha antingen en viss talang eller ett ganska tidigt val i draften för att ta emot Shea Weber och framförallt hans kontrakt med en caphit på drygt 7,8 miljoner om året.

Webers kontrakt som gäller i fyra säsonger till går visserligen in i slutstadiet vilket gör att han bara ska få 6 miljoner under resten av kontraktet. Weber spelade enligt lagkamrater och andra som står laget nära med en bruten tumme, en bruten fotled, två trasiga knän och en utsliten höft under förra säsongens slutspel som slutade med en förlust i Stanley Cup finalen för Habs.
 


Weber som kom till Habs i en trade för P.K. Subban sommaren 2016 blev utsedd till lagkapten (Habs 30:e genom tiderna) den 1 oktober 2018 och under sina säsonger i Habs gjorde han 58 mål och 146 poäng på 275 matcher och 5 mål och 14 poäng på 38 slutspelsmatcher.
   
Dadonov som är 33 år har spelat 413 matcher under 8 NHL-säsonger och gjort 124 mål och 265 poäng. Förra säsongen gjorde den ryske forwarden 20 mål och 43 poäng på 78 matcher. Dadonov kan möjligen tradas vidare till något annat lag redan nu runt draften men jag är ganska övertygad om att han kommer få spela i Montréal för att sedan troligen tradas till en Stanley Cup utmanare vid trading deadline.
 
Det dröjde inte många minuter innan man började (vissa fans och delar av media började redan under förra säsongen) spekulera i vem som kommer de Habs nästa lagkapten. Lägst odds är det på Nick Suzuki men jag är lite tveksam till att han kommer få axla det tunga ansvaret redan nu. Jag tror att Suzuki kommer bli utsedd till Canadiens 32:e lagkapten och att någon av Brendan Gallagher, Paul Byron eller Joel Edmundson kommer få fylla luckan mellan Weber och Suzuki under några säsonger.

För lite knappt ett år sedan gjorde Shea Weber sitt sista mål för Habs när Montréal slog ut Vegas och tog sig till Stanley Cup-finalen.
Habs GM Kent Hughes kommer ha svettiga dagar fram till och under draften, det ryktas om att flera lag har hört sig för om Jeff Petry och ändå fler lag har stött på angående Josh Anderson. Andra namn som det ryktas om är Brendan Gallagher, Christian Dvorak, Paul Byron och Mike Hoffman. Det är helt säkert att minst en av ovan nämnda spelare inte kommer spela i Montréal den kommande säsongen men jag är ganska övertygad om att Dvorak inte kommer tradas och att Gallagher kommer tradas är jag mycket tveksam till (det är mest fans som spekulerat angående Gallagher).

Habs draftval i förstarundan 2021 Logan Mailleux är just nu i Montréal för rehab av sin opererade axel, han kommer dels tillbringa tid med Habs läkare, massörer och fysiologer men även träffa Habs vice-president över Hockey Communications Chantal Machabée för att prata om det sociala program Habs och han kom överens om efter att han draftades förra säsongen. Mailleux kommer även delta i Habs rookiecamper efter draften (även om han inte kan medverka i övningar på isen).

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2022-06-17 21:45:00
Author

Fler artiklar om Montreal