Habs: You Ain't Seen Nothing Yet
Preview av Philadelphia Flyers – Montréal Canadiens som möts för sjunde gången i Stanley Cup sammanhang när de drabbar samman i slutspelets första omgång.
Montréal och Philadelphia har mött varandra 199 gånger i NHL och Habs har vunnit 90 av dem. De senaste tre säsongerna har de mötts 9 gånger och Flyers har vunnit 6 av dem men 4 av Flyers segrar kom efter OT/SO. Säsongen som föregick det här slutspelet vann Flyers 2 av 3 matcher båda efter OT.
I slutspelet har Flyers och Habs stött på varandra sex gånger och lagen har vunnit 3 serier var, senast som var i den östra Conference-finalen 2010 vann Philadelphia med 4-1 i matcher. Lagen har spelat 31 slutspelsmatcher och Habs har övertaget med 16 vinster och 93-89 i målskillnad.
Habs överraskade stort när de slog Pittsburgh och de flesta som såg matcherna är överens om att Habs var det bättre laget även om Carey Price kanske var tungan på vågen i framförallt den första viktiga matchen. Att Shea Weber och Jeff Petry skulle spela viktiga roller var ingen överraskning men ingen hade nog trott att Ben Chiarot skulle spela så pass bra att han nästan fick lika mycket istid som de två stora. Brett Kulak som är Petrys backpartner tog också för sig ordentligt och det gör att Habs första två backpar håller absolut högsta NHL-klass.
Det tredje backparet med Victor Mete och Xavier Ouellet fick betydligt mindre istid och förtroende än under serien och även om Ouellet spelade så pass bra att han fick tillbaka en hel del speltid under serien så är det tredje backparet troligen Habs svagaste länk. Jag skulle inte alls bli förvånad om Coach Julien väljer att peta Mete för antingen Cale Fleury, Noah Juulsen eller Christian Folin när det är dags för att möta Flyers.
Ungtupparna Jesperi Kotkaniemi och Nick Suzuki såg genom sitt spel till att Julien valde att splittra sin ordinarie förstakedja (som inte fick till det offensivt även om den som vanligt dominerade defensivt). Suzuki som fyllde 21 år igår fick mest speltid av Habs alla forwards mot Pens och i den tredje matchen fick han ta över som förstecenter mellan Brendan Gallagher och Tomas Tatar och de båda spelade bättre framförallt under den fjärde matchen. Gallagher som skadades under match två var trots det outtröttlig i sitt slit längs sargen och framför mål. Hade han hetat något annat hade han garanterat fått minst en utvisning med sig per match men tyvärr verkar domarna bestämt sig för att det är fritt fram att crosschecka och slasha Gallagher.
Kotkaniemi som gjorde mål i de två inlednande matcherna blev i den tredje matchen befordrad till att leda andra kedjan som i match fyra bestod av max Domi och Jonathan Drouin på kanterna. Om den trion får lite kemi och spelet att stämma lär Flyers backar få det besvärligt. Kotkaniemi var den i Habs som tacklade mest i matcherna mot Pittsburgh men han var samtidigt den som hade bäst corsi av Habs forwards. Tatar, Domi och Drouin måste alla tre steppa upp mot Flyers för att Habs ska ha en chans, alla tre blev bättre ju längre serien mot Pittsburgh gick och även om Tatar inte fick det offensiva spelet att stämma så stod för en av matchseriens viktigaste räddningar när han täckte ett skott som antagligen gått in i främsta krysset när den första matchen stod och vägde i tredje perioden.
Phillip Danault blev av med platsen i första kedjan mellan Gallagher och Tatar men anledningen var inte att han var dålig för han dominerade i det defensiva spelet där han matchades stenhårt mot Crosby och Malkin. Danault vann över 56% av sina tekningar och i den fjärde matchen var han obesegrad i tekningscirkel under de två första perioderna. Artturi Lehkonen är de stora matchernas man, han vann både mål och poängligan under sin sista säsong i SHL och han har gjort 7 poäng på 9 slutspelsmatcher för Habs. Lehkonen och Danault fick i den tredje matchen Paul Byron som tredje länk och om bara Suzuki och Kotkaniemi kan ta hand om ansvaret för de två första kedjorna har Habs nu en av NHL:s absolut bästa checkingkedjor.
Joel Armia som inte fåt till det offensivt hamnade därmed i fjärdekedjan men han kommer givetvis fortsätta att få spela i PK där han efter just Danault, Byron och Lehkonen är en viktig del. Veteranen Dale Weise verkar ha fått en given plats i fjärdekedjan och han gör sitt bästa på begränsad speltid, han har inte många byten per period men han syns oftast och i matcherna mot Pittsburgh var det nästan alltid positivt. Vem som får den sista platsen i fjärdekedjan står mellan Jordan Weal som petades efter två matcher, Alex Belzile som NHL-debuterade som 29-åring i den fjärde matchen, Charles Hudon och Ryan Poehling. Jake Evans som enligt mig vore den som passade bäst mot Flyers är troligen borta hela serien mot Flyers efter en huvudskada (misstänkt hjärnskakning) i den tredje matchen. Om Poehling har huvudet på rätt plats är det hans stora chans om han kan visa att han accepterar en begränsad roll med stort defensivt ansvar.
Specialty Teams var även i matcherna mot Pittsburgh inte tillräckligt bra, trots 12 chanser i PP misslyckades Habs med att göra ett enda mål. Lagets PK fungerade hyfsat det var bara i den tredje matchen som Pittsburghs PP spelade en roll när Pens tog ledningen med 2-1. Flyers lyckades inte heller göra mål i PP under sina kvalificeringsmatcher så det lag som får utdelning med en man mer på isen kan få en avgörande fördel.
---
Nyckelspelare:
Matchvinnaren:
Kollektivet: Habs kommer inte vara beroende av en enda spelare utan istället har de massor av jokrar som alla kan kliva fram i en match och om de sprider ut sina toppmatcher kan de ställa till det för favoriten Philadelphia. Jesperi Kotkaniemi, Nick Suzuki, Tomas Tatar, Jonathan Drouin, Max Domi, Brendan Gallagher, Joel Armia och Paul Byron har alla kapacitet att vara matchvinnare. Sedan kommer Artturi Lehkonen och Phillip Danault dra ett enormt lass i defensiven.
Försvarsgeneralen:
Shea Weber som leder Habs poängliga i slutspelet är givetvis den stora ledaren men det är en trio backar som Carey Price och Habs lutar sig mot. Jeff Petry med 2 GW mål och Ben Chiarot som tagit enorma steg under säsongen är oerhört viktiga och en stor anledning till att Claude Julien äckliga effektiva defensiv. En av de tre nämnda backarna kommer antagligen vara på isen under minst 50 minuter av matcherna.
Målvakten:
Carey Price kommer som vanligt vara Habs viktigaste spelare även om många inom media och framförallt fans till andra lag anser att han är en av ligans mest överskattade spelare. Spelarna och coacherna i NHL tycker däremot inte det och vem bryr sig om vad andra lags fans tycker ändå. Lite statistik från när det verkligen gäller:
Price mot Pittsburgh: 3W, 1L, ,940 SAV%, 1,67 GAA, 1 SO
Price senaste 10 matcher i Stanley Cup: 5 W, 5L, ,939 SAV%, 1,78 GAA, 1 SO
World Cup 2016 5 matcher: 5W, 0L, ,957 SAV%, 1,40 GAA, 1 SO
OS 2014 5 matcher: 5W, 0L, ,972 SAV%, 0,59 GAA, 2 SO
Doldisen:
Paul Byron , speedkulan är tillbaka på allvar och som han spelar. Byron som är sorgligt underskattad både av vissa Habs fans och andra ger Habs en extra dimension. Nu hittade jag inte statistiken men Habs med eller utan Byron är två olika lag, med Byron i laget tillhör Habs definitivt de 8 bästa lagen i öst (i alla fall om statistiken stämmer). Om Suzuki och Kotkaniemi klarar av att leda de två första kedjorna kommer Byron tillsammans med Artturi Lehkonen och Phillip Danault bilda en av NHL:s absolut bästa kedjor de kommande säsongerna.
---
Tre nycklar till seger:
Specialty Teams
Habs specialty teams, både PK och PP måste lyckas bättre än under seriespelet där speciellt PK var alldeles för dåligt. I matcherna mot Pittsburgh misslyckades Habs att göra mål på sina 12 chanser och det håller inte mot Flyers. Habs PK var betydligt bättre det var bara i den tredje matchen som Pittsburghs PP gjorde avtryck, sammanlagt hade Habs 82,4% efter 3 mål på 17 tillfällen. I spel 5 vs 5 tillhör Habs de bästa lagen i ligan och bättre spel av specialty teams är en absolut nödvändighet för att kunna slå Philadelphia som hade nästan 21% i PP och nästan 82% i PK under seriespelet.
Snabbheten
Habs forwards snabba forwards måste få fart och hålla uppe farten plus att Habs snabba omställningar måste fungera, Habs får absolut inte fastna i egen zon för då kommer Flyers till slut att mala ned försvaret. Om Paul Byron & co. får flyga fritt kommer de ställa till det rejält för Flyers.
Effektiviteten
Habs var under säsongen ett av ligans absolut bästa lag (framförallt i spel 5 mot )5 enligt diverse avancerad statistik men lagets oförmåga att sätta sina chanser (plus specialty teams) gjorde att Habs hamnade i slagvattnet när skadorna kom före jul. Om Nick Suzuki får fart på Tomas Tatars målskytte är mycket vunnit för man ska inte tro att Petry och Weber kommer göra lika mycket mål och poäng som mot Pittsburgh.
---
Preliminära laguppställning:
Montréal Canadiens:
Tomas Tatar – Nick Suzuki – Brendan Gallagher
Max Domi – Jesperi Kotkaniemi – Jonathan Drouin
Paul Byron – Phillip Danault – Artturi Lehkonen
Dale Weise – Ryan Poehling – Joel Armia
Charles Hudon – Jordan Weal – Jake Evans
Alex Belzile
Ben Chiarot – Shea Weber
Brett Kulak – Jeff Petry
Xavier Ouellet – Christian Folin
Victor Mete – Noah Juulsen
Gustaf Olofsson – Cale Fleury
Alexander Romanov
Carey Price
(Cayden Primeau, Charlie Lindgren, Michael McNiven)
Alexander Romanov har kommit till Montréal och efter att karantänen är avklarad kommer han delta i Habs träningar i Toronto under Play-In men han får inte spela för Habs förrän nästa säsong. Jake Evans fick troligen en hjärnskakning i match 3 mot Pittsburgh så han är troligen borta för hela matchserien mot Flyers.
---
Så går det:
Det finns faktiskt avancerad statistik som förutsäger att Habs ska slå ut Flyers (se @ChartingHockey på twitter) men om man ska vara ärlig borde Flyers vara för starka. Mycket hänger på de inledande matcherna, Habs behöver vinna minst en av de två första matcherna för att ha en chans. Realistiskt sett borde Flyers gå vidare efter 4-2 eller 4-3 i matcher.
---
Spelschema:
12/8 Philadelphia Flyers – Montréal Canadiens
14/8 Philadelphia Flyers – Montréal Canadiens
16/8 Montréal Canadiens – Philadelphia Flyers
18/8 Montréal Canadiens – Philadelphia Flyers
19/8 Philadelphia Flyers – Montréal Canadiens
21/8 Montréal Canadiens – Philadelphia Flyers
23/8 Philadelphia Flyers – Montréal Canadiens