Montréal Canadiens: Säsongen som gick del 2
Nu är det dags för Habs målvakter och backar att granskas lite närmare dessutom tittar jag närmare på alla spelare som hade AHL-kontrakt.
Först ut är spelarna som har kontrakt med Rocket de Laval, sammanlagt 10 spelare var signade av Laval när säsongen var över och av dem har en, backen Maxim Lamarche ett kontrakt som sträcker sig över 2019-20. I slutet av juni skrev letten Nikita Jevpalovs dessutom på för ytterligare en säsong med Laval. Majoriteten av Lavals signade spelare var givetvis spelare från Quebec eller åtminstone franskspråkiga och så kommer det nog fortsätta åtminstone tills ryktet om ett ECHL-lag i Trois-Rivieres blir verklighet. Om/när Montréal har en överenskommelse med ett lag från trakten som spelar i ECHL så lär det vara ECHL-laget som signar franskkanadensare i första hand medan AHL-laget kan välja spelare även från andra delar av Kanada och USA.
Rocket de Laval
MV:
Etienne Marcoux fick bara spela 5 matcher i AHL och resten av säsongen tillbringade 25-åringen i Brampton Beast i ECHL där han stod 38 matcher i serien och 6 matcher i slutspelet. Marcoux kommer nog inte att återkomma nästa säsong utom möjligen som lån vid skador.
LAVAL 5 GP, 1 W, 3L, 1 OTL, 3,45 GAA, ,868 SAV%
Connor LaCouvee som också är 25 år inledde säsonen i Maine Mariners i ECHL innan han fick hoppa in i 3 matcher för Utica Comets i AHL. När Laval fick Charlie Lindgren skadad och Marcoux inte ansågs hålla måttet lånade Laval LaCouvee av Maine och han gjorde sån succé under utlåningen att Laval valde att ge honom ett kontrakt när Lindgren blev skadad igen. Det är inte alls omöjligt att LaCouvee får en ny chans i Laval nästa säsong men hans spel gör också att andra lag nog också är intresserade av LaCouvee som andre- eller tredjemålvakt.
LAVAL 14 GP, 7 W, 5 L, 2 OTL, 2,49 GAA, ,913 SV%
AHL 17 GP, 7 W, 6 L, 2 OTL, 2,55 GAA, ,908 SAV%
Backar:
Ryan Culkin är en 25-årig back som spelat i AHL och ECHL sedan 2014, han fick ett kontrakt med Laval 2018 men det blev bara 10 matcher i AHL pga av att konkurrensen var för tuff och han lär inte få ett nytt i sommar.
LAVAL 10 GP, 1 G, 0 A, 1 P, +0, 8 PIM
Maxim Lamarche som efter säsongen bara har 3 matcher kvar till 200 matcher i AHL fick i somras ett tvåårigt kontrakt och till skillnad från de övriga backarna som Laval skrev kontrakt med så har han varit given i laget. Den 27-årige hemmasonen (född i Laval) var pålitligheten själv och jag skulle inte bli förvånad om han har ett A eller kanske till och med ett C på bröstet nästa säsong.
LAVAL 73 GP, 3 G, 16 A, 19 P, -1, 40 PIM
T.J. Melancon som är 22 år fick precis som Culkin ett kontrakt med Laval som reserv om laget eller Habs skulle drabbas av många skador på backsidan. Tyvärr för Melancon så fick han aldrig chansen att spela för Laval utan tillbringade hela säsongen i Norfolk Admirals i ECHL och han kommer garanterat inte få ett nytt kontrakt.
-
Centrar:
Veteranen Alex Belzile var mycket pga att det dröjde innan Jake Evans kom igång efter sin skada på försäsongen Lavals bäste forward när han gjorde sin hittills bästa säsong. Mycket välförtjänt fick 28-åringen nyligen sitt första NHL-kontrakt när har signades av Habs, kontraktet är ett ettårigt tvåvägskontrakt med en caphit på 700000. Belzile är dessutom garanterad minst 200000 vare sig han spelar i AHL eller NHL nästa säsong.
LAVAL 74 GP, 19 G, 35 A, 54 P, -11, 80 PIM
Letten Nikita Jevpalovs är undantaget bland Lavals signade spelare, anledningen till att letten fick ett kontrakt är att han spelade juniorhockey i QMJHL och där hade han Joël Bouchard som coach. Även om han inte gjorde någon fantastisk säsong så är jag lite förvånad att han inte fick en plats i Lettlands VM-lag (han spelade VM för Lettland i fjol). Med tanke på hans historia med coach Bouchard var det väntat att Jevpalovs skulle få ett nytt kontrakt med Laval och den 29 maj skrev han på för ytterligare ett år, förhoppningsvis fortsätter han och Lukas Vejdemo att ha ett framgångsrikt samarbete.
LAVAL 69 GP, 13 G, 12 A, 25 P, +1, 38 PIM
Unge Phelix Martineau har delat säsongen mellan Fort Wayne Komets i ECHL och Laval utan att imponera men jag skulle inte bli förvånad om Martineau som är född i Laval får en ny chans nästa säsong.
LAVAL 30 GP, 0 G, 4 A, 4 P, -9, 16 PIM
LW:
-
RW:
Den store och tuffe Morgan Adams-Moisan har tillbringat större delen av säsongen i ECHL där han varit Maine Mariners enforcer och jag tror inte han får en ny chans i Laval den kommande säsongen.
LAVAL 16 GP, 1 G, 1 A, 2 P, -2, 26 PIM
Alexandre Grenier som draftades av Vancouver i den tredje rundan 2011 var under säsongen en pålitlig mitten 6 spelare men förväntningarna var betydligt högre än så vilket gör att jag är tveksam till att han får ett nytt erbjudande från Laval.
LAVAL 68 GP, 11 G, 16 A, 27 P, -16, 54 PIM
Förutom de ovan nämnda och spelarna som nämns i genomgången av de som har kontrakt med eller vars rättigheter tillhör Canadiens har backarna Ryan Sproul, Michal Moravcik, Simon Despres och Adam Plant samt forwards Byron Froese, Michael Chaput, Kenny Agostini, Alex Kile, Joe Cox, Marco Roy, Nikita Scherbak, Matthew Struthers, Thomas Ebbing och Philippe Hudon spelat för Laval under säsongen.
Då var det dags att titta till spelarna som antingen har kontrakt med eller vars NHL-rättigheter tillhör Montréal Canadiens, först målvakterna.
MV:
Om man tittar på statistiken för Carey Price ser kanske inte hans säsong så imponerande ut men efter två lite skakiga månader i oktober/november så är hans statistik från 1 december och framåt desto bättre. Han är tvåa i vinster, tvåa i antal räddningar, tia i GAA bland de som spelat minst 20 matcher under perioden och avslutningsvis femma i räddningsprocent bland de som spelat minst 20 matcher under perioden. Periodvis visade han samma form som gav honom Grand Slam i troféer säsongen 2014-15 och troligtvis lär han kunna hålla väldigt hög standard i minst fem säsonger till.
MTL 66 GP, 35 W, 24 L, 6 OTL, 2,49 GAA, ,918 SAV% och 4 SO
Antti Niemi kunde inte upprepa fjolårets spel då han visade prov på den form som gjorde att han kan titulera sig Stanley Cup-mästare. Han blandade bländande spel med att likna ett trasigt såll, höjdpunkten var givetvis den 15 januari då han räddade 52 skott i Habs vinst över Florida Panthers. Det är redan klart att den 35-årige finnen inte får något nytt kontrakt med Montréal, han ryktas vara på väg till Jokerit.
MTL 17 GP, 8 W, 6 L, 2 OTL, 3,78 GAA, ,887 SAV%
Charlie Lindgren hade en riktig skitsäsong med svagt spel och många skador som han hade svårt att återhämta sig ifrån. Den sista skadan kom i mitten av mars och matchen den 9 mars kan vara den sista han spelade för Laval. När han var frisk från skadan blev han uppkallad till Montréal där han stod i säsongens sista match. Lindgren kommer vara backup till Price nästa säsong om han bara visar någorlunda jämn form.
MTL 1 GP, 1 W, 1 L, 1 OTL, 4,62 GAA, ,898 SAV%
LAVAL 33 GP, 11 W, 14 L, 6 OTL, 2,94 GAA, ,884 SAV%
Mike McNiven som gjorde sin första säsong som proffs hade problem med att hålla en jämn standard, han var näst intill omutlig under december och början av januari men innan dess hade han varit nedskickat i ECHL ett tag. En säsong är alldeles för lite för att avgöra om McNiven som för två år sedan utsågs till juniorligornas bäste målvakt har vad som behövs för att nå NHL eller åtminstone bli en pålitlig målvakt i AHL. Han kommer troligen inleda säsongen som #1 i Laval men Cayden Primeau lär försöka passera honom i rangordning redan under den här säsongen.
LAVAL 30 GP, 11 W, 12 L, 3 OTL, 2,52 GAA, ,902 SAV% och 2 SO
ECHL 1 GP, 1 W, 0 L, 0 OTL, 1,94 GAA, ,935 SAV%
Målvaktstalangen Cayden Primeau hade en lysande säsong 2017-18 men 2018-19 var ett snäpp bättre, han vann sammanlagt sju priser i NCAA bland annat Mike Richter Award som går till NCAA:s bäste målvakt. Han var dessutom USA:s målvakt i JVM där det blev silver och som säsongsavslutning blev han uttagen som tredjemålvakt i USA:s lag till stora VM. Dessförinnan hann han skriva på ett treårigt entrylevelkontrakt med Montréal men eftersom han inte spelade någon match för Habs börjar kontraktet inte gälla förrän nästa säsong. Primeau kan vara den som tar över efter Price och om hans utveckling fortsätter i samma takt kan det bli tidigare än planerat (2 år i AHL och 2-3 år som backup i NHL).
NCAA 36 GP, 25 W, 10 L, 1 OTL, 2,09 GAA, ,933 SAV% och 5 SO
Backar:
Montréal Canadiens är ett lag med Shea Weber och ett annat mycket sämre utan lagkaptenen, någon annan slutsats kan man knappast komma fram till om man tittar närmare på statistiken. Fram till att Weber gjorde comeback släppte Habs in 3,37 mål per match i snitt efter hans comeback släppte laget bara in 2,67 mål per match. Hans comeback var så bra att han även om han trampade vatten under våren pga bristande grundträning antagligen kommer få några röster i Norrisomröstningen. Det går inte heller att komma ifrån att det är en helt annan stämning i laget den här säsongen jämfört med de närmast föregående och där är Weber en otroligt stor anledning. Under nästa säsong kan Weber nå dels 1000 matcher i NHL och dels avancera upp från 20:e platsen genom tiderna bland backarna när det gäller mål genom att passera legenderna Larry Robinson och Brad Park. Han bör också göra sitt 100:e mål i PP och gå upp på delad 11:e plats bland backarna genom tiderna, av de som är före honom har inget spelat mindre än 135 matcher mer än Weber (en tredjeplats genom tiderna (137 mål) innan han slutar är en mycket rimligt målsättning).
MTL 58 GP, 14 G, 19 A, 33 P, +15, 28 PIM
Jeff Petry har under säsongen nämnts både som en outsider till Norris och som en av NHL:s mest underskattade spelare, de båda synpunkterna går visserligen inte ihop men visst har Petrys aktier bland NHL:s ”experter” stigit rejält och om Bergevin är intresserad av att trada honom borde hans värde vara skyhögt nu i sommar. Petry har kontrakt till 2021 och dessutom en NTC-klausul (15 lag han godkänner en trade till) så om inte Bergevin ser chansen att trada till sig en annan toppback ser jag inte att han tradas under året (trading deadline är en annan sak). Petry som satte personliga rekord i mål, assist och poäng kom på 15:e plats i backarnas poängliga i NHL före spelare som John Klingberg, Drew Doughty, Oliver Ekman-Larsson, Alex Pietrangelo, Duncan Keith och Erik Karlsson.
MTL 82 GP, 13 G, 33 A, 46 P, -5, 28 PIM
När Habs tradade till sig Brett Kulak precis innan säsongen startade var det knappt någon som höjde på ögonbrynen förutom att Bergevin fick en hel del kritik för att han skickade två spelare (Matt Taormina & Rinat Valiev) för en ”AHL-back”. Efter att Kulak varit Lavals bäste back i 19 matcher blev han uppkallad till Montréal där han så småningom etablerade sig som en topp 4 back (oftast jämte Jeff Petry). Kulak som tidigare gjort 11 poäng på 101 matcher för Calgary krossade de siffrorna med Montréal. Kulak som skulle blivit RFA i sommar har fått ett nytt treårigt kontrakt med en caphit på 1,850000 och det är ett fyndpris om du frågar mig.
MTL 57 GP, 6 g, 11 A 17 P, +12, 31 PIM
LAVAL 19 GP, 3 G, 8 A, 11 P, +2, 4 PIM
21-årige Victor Mete fick ett uppvaknande när han skickades till AHL och det dröjde inte länge förrän han var tillbaka i NHL där han oftast spelade med Shea Weber. Frågan alla ställer sig är om Mete är fågel eller fisk, att han hör hemma i NHL tvekar ingen på men ska han verkligen spela i de första två backparen eller hör han hemma i det tredje backparet. Sen undrar givetvis Habs fans när hans första mål med Habs kommer, under säsongen kunde lagkamraterna med Carey Price i spetsen knappt dölja sina flin när Mete missade flera solklara målchanser (120 matcher i NHL utan mål).
MTL 71 GP, 0 G, 13 A, 13 P, +17, 6 PIM
LAVAL 7 GP, 1 G, 3 A, 4 P, +2, 0 PIM
Veteranbacken Jordie Benn gjorde en riktigt bra säsong i det tredje backparet, om veteranens istid inte blir för hög är han en mycket bra back som Montréal antagligen inte kommer att ha råd att signa i sommar. Benn satte under sin åttonde NHL-säsong personliga rekord när det gäller mål, assist och poäng.
MTL 81 GP, 5 G, 17 A, 22 P, +15, 39 PIM
Svensken Christian Folin kom från Philadelphia vid trading deadline och fick en hel del förtroende under resten av säsongen. Att Habs gillade vad de såg blev klart när Folin fick ett nytt ett-årigt kontrakt redan i april. Svensken kommer om inget oförutsett inträffar få spela i det tredje backparet eller vara sjunde back den kommande säsongen.
MTL 19 GP, 0 G, 4 A, 4 P, +1, 11 PIM
NHL 45 GP, 0 G, 6 A, 6 P, +6, 27 PIM
Mike Reilly som blir UFA precis som Benn har nog också spelat sin sista match för Montreal, Reilly som imponerade under den föregående säsongen tappade under 2018-19 sin plats i laguppställningen till Brett Kulak. Jag gissar att Reilly kommer signa för något annat lag för mer pengar än vad Marc Bergevin eventuellt kommer med att erbjuda.
MTL 57 GP, 3 G, 8 A, 11 P, +0, 16 PIM
Veteranen Karl Alzner sattes på läktaren i Habs första match och efter sporadisk istid under 8 matcher satte Habs honom på waivers i november och den 28 november spelade han sin första match med Laval. På grund av AHL:s veteranregler spelade Alzner endast 34 matcher för Laval (han spelade desutom ytterligare en match i NHL när han var uppkallad i januari). Trots att Alzner är populär i Laval som mentor är det Inte alls omöjligt att Habs väljer att köpa ut honom i sommar. Habs får då betala honom lite drygt en miljon om året i sex år (tom 2024-25), besparing blir då sammanlagt 3,2 miljoner i caphit. Själv skulle jag nog behålla honom en säsong till och köpa ut honom sommaren 2020.
MTL 9 GP, 0 G, 1 A, 1 P, +1, 2 PIM
LAVAL 34 GP, 1 G, 5 A, 6 P, +2, 10 PIM
Gustav Olofsson som blir FA i sommar missade i princip hela säsongen, han skadades i slutet av förra säsongen och direkt efter att Minnesota skickat honom till Montréal (eller Laval eftersom han när han tradades fanns i farmarlaget Iowa Wild) gick han sönder direkt och han opererade sin vänstra axeln den 29 oktober. Han var antagligen påtänkt för den plats som Brett Kulak la beslag på och kan få en ny chans till minimilön.
LAVAL 2 GP, 0 G, 1 A, 1 P, +0, 0 PIM
Josh Brook hade en fantastik säsong i WHL där han vann poängligan bland backarna och blev uttagen i östra konferensens All Star Team 1. Han vann backarnas poängliga trots att han blev uttagen till JVM där han och övriga kanadensare åkte ut redan i kvartsfinalen. Efter att hans Moose Jaw blivit utslagna ut slutspelet anslöt han till Laval där det blev sju matcher för backen som signades av Habs redan förra året. Brook bör kunna göra bra ifrån sig i Laval den kommande säsongen och kanske till och med få några matcher med Habs. Tyvärr har vissa delar av Habs fans redan visat sitt missnöje med Brook och anledningen är så fånig som att Brook spelade förra säsongens träningsmatcher med #76 på ryggen.
WHL 59 GP, 16 G, 59 A, 75 P, +24, 89 PIM
WHL playoffs 4 GP, 0 G, 3 A, 3 P, +1, 1 PIM
LAVAL 7 GP, 0 G, 1 A, 1 P, -2, 10 PIM
Talangen Noah Juulsen råkade ut för en allvarlig ansiktsskada den 19 november då han fick en puck i ansiktet under en match mot Washington, efter att han vilat två veckor och klarat hjärnskakningstrappan fick han spela igen. Tyvärr höll han tyst om att han såg suddigt i vissa situationer och efter att han skickats till AHL så sattes han den 27 december (efter 4 matcher i NHL & 3 i AHL) på skadelistan igen och under våren var hans karriär i fara (fanns risk att han skulle bli av med synen på ena ögat). När säsongen var slut meddelade han och Montréal att han skulle bli helt återställd och att han skulle kunna träna för fullt under sommaren.
MTL 21 GP, 1 G, 4 A, 5 P, +5, 6 PIM
LAVAL 3 GP, 0 G, 0 A, 0 P, -1, 0 PIM
Brett Lernout som spelat 20 matcher med Habs 2016-17 & 2017-18 blev under säsongen passerad av många backar och som RFA är risken ganska stor att han inte får något QO (Qualifying Offer) av Montréal. Han kan möjligen få ett kontrakt med minimilön på ett eller två år men det är möjligt att han tror att ett miljöombyte kan ge honom en ny chans i NHL.
LAVAL 74 GP, 4 G, 5 A, 9 P, +3, 41 PIM
David Sklenicka hade det (precis som landsmannen Michal Moravcik som bröt kontraktet och återvände till Tjeckien) det besvärligt i början men blev ju längre säsongen led varmare i kläderna. Han blev efter säsongen uttagen i Tjeckiens lag till VM där han gjorde 1 assist på 9 matcher med ganska sparsam istid. Om han inte klarar av att ta en plats i nästa års Montréal så är risken väldigt stor att den tjeckiske landslagsmannen antingen kommer begära en trade eller återvända till Europa.
LAVAL 68 GP, 3 G, 6 A, 9 P, +3, 50 PIM
Cale Fleury som gjorde sin första säsong som proffs fick ju längre säsongen gick större förtroende i Laval och även om han inte precis står och knackar på porten till NHL så kan han nog nå dit även om han kanske inte utvecklas riktigt lika snabbt som förväntat.
LAVAL 60 GP, 9 G, 14 A, 23 P, -16, 23 PIM
Xavier Ouellet tog en plats i Habs i början av säsongen men när Shea Weber gjorde comeback i slutet av november var han dagar i Habs räknade. Han sattes på waivers och när ingen plockade honom skickades han till Laval där han snabbt blev en populär ledargestalt som efter att Byron Froese blivit tradad tog över som lagkapten. Han skulle blivit RFA i sommar men den 27 maj skrev han på ett nytt ettårigt tvåvägskontrakt med Habs med en caphit 700,000, lönen i AHL är 300,000 och han är garanterad minst 400,000. Om han inte tar en plats i Habs är han perfekt som ledare i Laval och chansen är mycket stor att han kommer inleda säsongen som lagkapten i Laval.
MTL 19 GP, 0 G, 3 A, 3 P, -3, 13 PIM
LAVAL 47 GP, 7 G, 21 A, 28 P, -11, 20 PIM
Montréal signade i början av maj den 22-årige finländske backen Otto Leskinen som fick ett tvåårigt entrylevelkontrakt. Leskinen som är LD och fick debutera i det finska landslaget under säsongen kan kanske överraska ”experterna” bland fansen och konkurrera om en plats i Habs redan nästa säsong, att han har rykte om sig att vara något av en PowerPlayspecialist gör hans namn väldigt intressant.
Liiga 57 GP, 8 G, 23 A, 31 P, -17, 34 PIM
Lite oroande att Scott Walford som draftades av Habs i den tredje rundan 2017 inte skrivit på ett kontrakt med Habs än (måste signas senast den 1 juni 2019). Risken finns att backen som tog stora steg i sin utveckling under säsongen inte ser en framtid i Montreal och därför väljer att nobba Habs erbjudande för det vore mycket förvånande om Bergevin inte försökt signa honom.
WHL 62 GP, 9 G, 38 A, 47 P, +12, 70 PIM
WHL playoffs 10 GP, 0 G, 7 A, 7 P, -2, 8 PIM
Jarret Tyszka är i samma sits som Walford men den skadeförföljde backen som valdes av Habs i den femte rundan 2017 har rasat rejält i rankingen av Habs backtalanger. Det kan vara så att Bergevin istället för att erbjuda honom ett entrylevelkontrakt kommer att erbjuda honom ett kontrakt med Laval för att ge honom en chans att bevisa att han kan klara det tuffare spelet i farmarligan.
WHL 41 GP, 8 G, 22 A, 30 P, +2, 34 PIM
WHL playoffs 6 GP, 0 G, 5 A, 5 P, -4, 4 PIM
Ryske Alexander Romanov som Habs överraskande valde redan som den 38:e spelaren sammanlagt i draften 2018 har under säsongen verkligen bevisat att Trevor Timmins gjorde rätt. Det började med att 18-åringen tog en plats i CSKA Moskva, han blev sedan uttagen till Rysslands JVM-lag och väl där fick han ett internationellt genombrott och utsågs till turneringens bäste back. Tillbaka i CSKA gjorde han sitt första mål i KHL den 31 januari innan han blev skadad. Han fick sedan spela sporadiskt i Gagarin Cup som CSKA vann, Romanov har kontrakt med CSKA i ytterligare en säsong.
KHL 43 GP, 1 G, 3 A, 4 P, +16, 12 PIM
Gagarin Cup 4 GP, 0 G, 0 A, 0 P, +2, 2 PIM
Jordan Harris som draftades av Habs i den tredje rundan 2019 gjorde succé som freshman i Northeastern University Huskies där han spelade framför Cayden Primeau. Harris måste inte signas förrän 2022 men om utvecklingen fortsätter i samma takt lär Habs vilja signa honom senast sommaren 2021.
NCAA 39 GP, 1 G, 12 A, 13 P, +21, 8 PIM
Svenske Arvid Henriksson som draftades i den sjunde rundan 2016 lär inte få något kontrakt med Montréal, Henriksson kommer nästa säsong spela för Lake Superior State University i NCAA
USHL 29 GP, 0 G, 1 A, 1 P, +3, 28 PIM
NAHL 10 GP, 0 G, 0 A, 0 P, -1, 2 PIM
Nikolas Koberstein måste signas av Habs senast den 15 augusti 2019 men det lär inte ske. Koberstein skrev kontrakt med Kansas City i ECHL efter att hans säsong i NCCA tagit slut.
NCAA 35 GP, 0 G, 10 A, 10 P, -3, 60 PIM
ECHL 9 GP, 1 G, 0 A, 1 P, +2, 21 PIM
ECHL playoff 7 GP, 0 G, 1 A, 1 P, -3, 5 PIM