Sjätte Habsrapporten: Halvvägs genom säsongen, men finns mycket kvar att önska
Efter precis halva säsongen är Montreal Canadiens med marginal på slutspelsplats. Men trots det finns mycket att vara missnöjd med i hur det ser ut just nu. Denna version av Habsrapporten ifrågasätter både Marc Bergevin och Michel Therrien, och funderar på om inte Canadiens är för konservativa med sina unga spelare.
41 spelade, 41 kvar, Habs blandar och ger
I skrivande stund har exakt halva säsongen spelats för Montreal Canadiens, och det har varit en hoppig resa så här långt. Med 50 poäng huserar Habs på tredje plats i Atlantic Division, tre poäng före närmast jagande Toronto och 8 poäng före New Jersey som ligger närmast utanför den sista wild card-platsen i öst. Men trots att laget inte ligger mer än fyra poäng från första plats i Atlantic är det svårt att känna sig riktigt nöjd just nu. Känslan är att det här laget besitter så mycket mer potential än vad som kommer ut just nu. Man är osäkra bakåt, och framåt vet ingen om Canadiens kommer framstå som ett lag fullt av Lionel Messis eller Suleyman Sleymans. Det är sällan laget spelar sig till en mängd chanser i en match, istället kommer oftast chanserna genom individuella prestationer. Det lär inte kunna hålla i sig hela säsongen, så för att säsongen ska bli så rolig som förhoppningen var på förhand är det många som måste höja sig.
Händelserika veckor för Pacioretty
De senaste två månaderna har Max Pacioretty varit Canadiens absolut vassaste vapen offensivt. Till skillnad från början av säsongen använder han sin kropp mycket mer och skapar chanser genom att ta plats. De senaste sex matcherna har det blivit fem mål, och han är just nu inte bara det vassaste vapnet utan också det enda vapnet. Dagen innan julafton födde hans fru dessutom parets första barn, som fick det fantastiska namnet Lorenzo Pacioretty. Och som om inte det vore nog fick den ständigt tursamme Max en puck i ansiktet under matchen mot Tampa Bay, vilket gjorde honom till den andra tandlösa medlemmen i familjen Pacioretty.
Halvtidsutvärdering av silly season – underkänt
När halva säsongen nu är spelat känns det som ett bra tillfälle att se tillbaka på spelarna som togs in till Canadiens inför säsongen. Och det ser inte jättebra ut för Marc Bergevin, om man säger så.
George Parros togs in via trade från Florida Panthers, och han har väl inte varit någon succé precis. Efter hjärnskakningen han ådrog sig redan i första matchen mot Toronto var han borta länge, och när han väl kom tillbaka dröjde det inte länge innan han åkte på en ny smäll i en fight. När han väl har spelat har han inte varit något annat än betungande för laget på isen, som tvingats möblera om mycket i kedjorna under matchen för att inte ge Parros för mycket istid.
Douglas Murray var en av två spelare som togs in på free agency, och inte heller han har varit särskilt bra. Murray är om möjligt ännu långsammare än han var för ett par säsonger sedan, vilket gör honom i det närmaste oanvändbar i annat än spel 4-mot-5. Faktum är att Arik Parnass på Habs eyes on the Prize efter en titt på mer avancerad statistik utnämnde Murray till en av den sämsta, om inte den sämsta NHL-backen i spel 5-mot-5 . Hans Corsi% vid tidpunkten när artikeln skrevs var faktiskt sämre än John Scotts, vilket säger en del. Och även om man som jag inte förstår jättemycket av avancerad hockeystatistik kan man kolla på diagrammen här och förstå en hel del om hur dålig Murray faktiskt är.
Den andra spelaren som kom in via free agency, Daniel Briere, var också spelaren man hade mest hopp över. Men inte heller det har gått bra. Briere är inte i närheten av den spelaren han en gång var i Buffalo och Philadelphia, och ser just nu mest oinspirerad ut på isen. Briere har rent ut sagt varit dålig, och har faktiskt till och med varit en healthy scratch ett gäng matcher. Det i ett lag där den offensiva spetskvaliteten är ganska begränsad.
Tre värvningar, tre misslyckanden. Bergevins off season får så här långt ges ett rejält underkännande.
Dags att ge chansen till de unga?
Canadiens har ofta varit fega vad gäller att låta unga spelare ta plats i laget. Att en spelare som Alex Galchenyuk tog plats i truppen redan förra året var ett välkommet trendbrott, men det behövs mer. Galchenyuk är en av få spelare i truppen som har potentialen att vara verkliga elitspelare offensivt, men trots det ligger han bara på 2 minuters powerplay-tid per match. Dessutom spelar han under 15 minuter i snitt per match, det trots att han ligger trea i lagets interna poängliga med Tomas Plekanec som enda forward framför sig. Jag skulle även uppskatta mer istid till en spelare som Michael Bournival, som inte gör någon nytta i en fjärdekedja med bara några minuters istid. Om Therrien tänker fortsätta använda honom som han gör just nu, vore det kanske lämpligt för Bergevin att se till Bournivals utveckling och skicka ner honom till AHL.
Det skulle även vara välkommet med en ung back till laguppställningen, eller kanske till och med två med tanke på att Alexei Emelin inte liknat sig själv sen han kom tillbaka från sin knäskada. Greg Pateryn verkar av rapporterna vara den som ligger närmast till hans för att fylla den ständigt genomusla sjätte backplatsen som ockuperas av Francis Bouillon eller Douglas Murray. Pateryns namn nämns ofta efter Jarred Tinordi och Nathan Beaulieu när folk vill plocka upp en ung back, men Pateryn verkar göra en kanonsäsong i Hamilton, och han gjorde minst lika bra ifrån sig som de två andra när han fick chansen i NHL förra året.
Michel Therrien, snart på en Arbetsförmedling nära dig?
Hur säkert står egentligen Michel Therrien bakom Canadiens bänk? Det är en fråga som mer och mer börjar bli en realitet, i alla fall i mina ögon. Efter en bra fjolårssäsong och en okej inledning på den här säsongen tycker jag mig se ett Canadiens som blir mer och mer oinspirerat på isen, och man har både en enorm ojämnhet och en svårighet att göra mål trots att man har en del spelare som borde kunna göra poäng. Varken Brendan Gallagher eller Alex Galchenyuk har upplevt några större svårigheter med sitt andra ord, vilket i teorin borde betyda att Canadiens är ett bättre lag i fjol än förra året.
I mina ögon är det dock tvärtom. Jag vet inte om laget spelar så dåligt att Therrien borde få sparken redan nu, men med potentialen som finns i laget är spelet på isen faktiskt en besvikelse kväll efter kväll. Marc Dumont benämnde Therriens hockey just nu som en Randy Cunneyworth-Jacques Martin-hybrid, vilket är rätt träffsäkert. Som efterträdare bland de som spekulerar om Therriens möjliga sparkande nämns ofta Guy Boucher, den tidigare Tampa-coachen. Boucher har coachat Hamilton Bulldogs i en säsong, 2009/10, då han tog ’Dogs till en överlägsen förstaplats i AHL:s västra konferens, och till en konferensfinal trots att han tappade spelare som David Desharnais, PK Subban och Max Pacioretty till Canadiens vid olika tidpunkter under säsongen.
Pacioretty till OS, Galchenyuk utanför
Direkt efter Winter Classic offentliggjorde Team USA sin trupp som ska slåss om guldet i Sotji. Montreal Canadiens får en representant i stars and stripes, Max Pacioretty. Att döma av den här intressanta artikeln har Paciorettys fina spel under säsongen tagit honom in i laget och blivit en given spelare, från att från början ha setts som en spelare precis utanför truppen. Enligt samma artikel har även Alex Galchenyuks namn diskuterats en del. Till slut verkade dock hans namn försvinna ur diskussionerna, och det verkar som att både Chicagos Brandon Saad och Ottawas Bobby Ryan, som överraskande nog inte är med i truppen, är före Chuckie i rangordningen om spelare skulle bli skadade.
Övriga nationer tar ut sina trupper den kommande veckan.
Rapportens tre stjärnor
1. Max Pacioretty
5 mål på 6 matcher, och egentligen den enda spelaren i Canadiens som presterar på en riktigt bra nivå just nu. Pacioretty behöver verkligen hålla i sin utmärkta form just nu, för som resten av laget presterar kommer det behövas om Habs ska kunna hålla i sin slutspelsplats. Har riktigt skarpa skott i fler än en bössa också, hans nyfödde son Lorenzo vägde 4,25 kilo och mätte 53 centimeter och är med det nästan lika stor som David Desharnais vilket Dave Stubbs fyndigt påpekade.
2. Carey Price
Price siffror ser kanske inte jättebra ut, men 3 segrar och en övertidsförlust de senaste fem starterna är riktigt bra med tanke på hur ostabilt försvaret framför honom är för tillfället. Det är fler än en gång de senaste veckorna Price har hållit Canadiens kvar i matcher, och med en sämre målvakt hade läget varit riktigt illa just nu.
3. David Desharnais
Den lille centern har efter en tung inledning på säsongen börjat hitta tillbaka till spelet som gav honom ett fyraårskontrakt efter 2012/13. Samspelet med Max Pacioretty börjar verkligen fungera igen, och Desharnais börjar bli en allt viktigare del av power play-spelet. Och om inte annat förtjänar han tredjestjärnan för sitt byte i övertiden mot Nashville.
Stjärnligan
1. PK Subban (8 p)
Carey Price (8 p)
3. Max Pacioretty (7 p)
4. Tomas Plekanec (4 p)
Alex Galchenyuk (4 p)
6. Lars Eller (2 p)
Andrei Markov (2 p)
David Desharnais (2 p)
9. Michael Bournival (1 p)
Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.
Canadiens senaste matcher
17/12 Montreal – Phoenix 3-1
19/12 St. Louis – Montreal 5-1
21/12 Nashville – Montreal 3-4 OT
28/12 Tampa Bay – Montreal 1-2 SO
29/12 Florida – Montreal 4-1
31/12 Carolina – Montreal 5-4 OT
Canadiens kommande matcher
2/1 Dallas – Montreal
4/1 Montreal – Ottawa
6/1 Montreal – Florida
8/1 Philadelphia – Montreal
11/1 Montreal – Chicago
14/1 Montreal – New Jersey
Lagstatistik
Record: 23-14-4
Poängprocent: 61,0%
Poäng: 50
Gjorda mål: 100
Gjorda mål/match: 2,44
Insläppta mål: 91
Insläppta mål/match: 2,22
Powerplay: 21,0%
PP mål: 30
PP tillfällen: 143
Insläppta mål i PP: 1
Penalty killing: 86,5%
Insläppta mål i PK: 19
PK tillfällen: 139
Mål SH: 4
Mål OT: 2
Tekningar: 49,4%
Vunna tekningar: 1287
Förlorade tekningar: 1316
Utvisningsminuter: 478
Utvisningsminuter per match: 11,7
Majors: 24
Misconducts: 1
Game Misconducts: 2
Match penalties: 0
Tacklingar: 807
Blockerade skott: 790*
Giveaways: 311
Takeaways: 222
Skott: 1018
Skott per match: 28,4
Skott emot: 1054
Skott emot per match: 30,1
Individuella ledare
Mål: Max Pacioretty (17)
Assist: PK Subban (23)
Poäng: PK Subban (6+23=29)
PP-mål: Max Pacioretty (6)
PP-poäng: PK Subban (3+12=15)
Matchvinnande mål: Max Pacioretty (5)
Mål i OT: Max Pacioretty/David Desharnis (1)
SH-mål: Lars Eller/Tomas Plekanec/Andrei Markov/Max Pacioretty (1)
Skott: PK Subban (120)
Skottprocent: Brandon Prust (16,0)
Flest missade skott: Tomas Plekanec (59)
Blockerade skott: Josh Gorges (107)
Bäst +/-: PK Subban (+10)
Sämst +/-: Douglas Murray (-11)
Tacklingar: Lars Eller (69)
Utvisningsminuter: Brandon Prust (44)
Majors: George Parros/Brandon Prust (6)
Tekningsprocent (minst 100 tekningar): Lars Eller (53,9%)
Vunna tekningar: Tomas Plekanec (414)
Takeaways: Brendan Gallagher (21)
Flest giveaways: Andrei Markov (41)
Mest speltid per match, försvarare: Andrei Markov (25:31)
Minst speltid per match, försvarare: Nathan Beaulieu (10:45)
Mest speltid per match, forwards: Tomas Plekanec (19:12)
Minst speltid per match, forwards: George Parros (3:56)
Räddningsprocent: Carey Price (93,0%)
Insläppta mål per match: Peter Budaj (2,05)
Shutouts: Carey Price (2)
Räddningar: Carey Price (972)
Vinster: Carey Price (18)