Sjätte Habsrapporten: The Beast of the East?
Trots att det är relativt tyst i media om Montreal Canadiens så stormar laget fram mot sin bästa säsong sedan storhetstiden på 1970-talet. Flera olika spelare nämns också allt oftare i diskussionerna om vilka spelare som ska vinna NHL:s olika troféer.
Efter lördagens seger över Toronto Maple Leafs har Montreal Canadiens plockat 87 poäng på 62 matcher och leder den östra konferensen. Habs är fem poäng före tvåan Tampa Bay Lightning i Atlantic Division och tre poäng före ettan New York Islanders i Metropolitan Division.
Montreal Canadiens har spelat 7-2-1 under de tio matcher som den här rapporten handlar om och målskillnaden var 31-17. Flera av lagets spelare tillhör eliten och nämns som förhandsfavoriter till olika priser som Vezina, Norris, Hart och Jennings. Även när det gäller Selke, Jack Adams och GM of the Year finns det dem som förespråkar medlemmar i Montreal Canadiens och det finns till och med optimister som redan spekulerar i President's Trophy, Conn Smythe och Stanley Cup.
Ett lag i harmoni
Montreal är just nu ett lag med en otrolig sammanhållning och spelarna verkar ha fruktansvärt roligt både under matcherna, på träning och under olika mediaframträdanden. Massor av spelare i laget har spelat lysande under de senaste tio matcherna och 15 av dem gjorde minst en poäng på de senaste tio matcherna. P.K. Subban har till exempel gjort 12 poäng och seglat upp som en verklig utmanare till Norris Trophy, Max Pacioretty, Andrei Markov, Tomas Plekanec, Alex Galchenyuk, Nathan Beaulieu, David Desharnais, Tom Gilbert och Brendan Gallagher har alla stigit fram och visat vägen på ett eller annat sätt.
De som vill tro att det finns spelare som inte trivs i laget och/eller med coachen Michel Therrien måste bli mer och mer innovativa för att kunna påstå att Therrien har tappat spelarna. Den ende spelare som i dagsläget kan vara missnöjd är Lars Eller men så som han spelat de senaste månaderna så kan varken han eller hans fans påstå att han förtjänar mer speltid än han har just nu. Eller var visserligen mycket bra senast mot Toronto och belönades med mycket speltid. Han fick spela näst mest av alla forwards i Habs, det var bara Tomas Plekanec som spelade mer än Eller och det tyder också på att Therrien fortfarande tror och litar på honom.
Vi bryr oss inte om plattmatcherna mot Edmonton, Ottawa och i viss mån Florida. Laget verkar höja sig när motståndet är som bäst, mot tre lag som i dagsläget ligger på slutspelsplats i Atlantic Division har Montreal följande statistik: Boston 4-0-0, Tampa Bay 1-1-0 & Detroit 3-0-0. Mot de fyra slutspelslagen i Metropolitan har Habs följande statistik: Rangers 2-1-0, Islanders 2-0-0, Pittsburgh 1-1-1 & Washington 2-0-0. Habs har otroliga 17-2-1 mot alla lagen i Metropolitan och 13-6-2 mot lagen i Atlantic (tre av förlusterna är mot Buffalo). Mot lagen i den västra konferensen har Habs 11-8-2 och ska under den kommande tio matchers perioden ut på en bortaturné till Kalifornien som kan bli tuff.
Skador
Montreal har varit väldigt förskonade från skador men under februari så kom det några i snabb takt. Tidigare under säsongen är den i princip bara P.A. Parenteau som missat matcher pga skada men i februari blev både Sergei Gonchar och Alexei Emelin skadade samtidigt. De tre spelarnas frånvaro har gett chansen till flera spelare från AHL att visa upp sig och framförallt Jacob de la Rose har imponerat stort. Nathan Beaulieu har fått ta på sig stort ansvar för att stjärnorna P.K. Subban och Andrei Markov inte ska bli helt slutkörda innan slutspelet och hade mest speltid av alla i en match nyligen.
Gonchar och Parenteau ska vara fit for fight igen men den stora frågan är var de ska in i laguppställningen. Gonchar återtog sin plats jämte Beaulieu i det andra backparet i senaste matchen mot Toronto medan Parenteau borde få chansen tillsammans med Tomas Plekanec och Alex Galchenyuk i den andra kedjan under trippen till västkusten. Veteranernas återkomst kommer att tvinga GM Marc Bergevin att antingen skicka ned några rookies till Hamilton Bulldogs eller trada till exempel Lars Eller som verkligen utmanas av de la Rose om platsen som center i tredjekedjan. När det gäller Alexei Emelin så är han tillbaka på is så om det inte händer något oväntat borde han vara tillbaka i spel under mars.
Fancy Stats
De som håller på med Corsi, Fenwick och DPO med mera har under hela säsongen tjatat om att Montreal Canadiens inte är så bra som lagets placering i tabellen visar och att deras resultat inte är hållbart. I februari har de här analytikerna plötsligt blivit betydligt mer lågmälda, anledningen är givetvis att Montreal under februari helt plötsligt tillhör topp tio i de flesta av de olika kategorierna.
Det är dessutom ett faktum att ”fancy Stats” människorna glömt en enormt viktig detalj. De senaste fyra säsongerna har Stanley Cup mästarna varit det lag som släppt in minst eller näst minst mål i NHL under grundserien. Både 2013 och 2011 möttes de två lag som släppt in minst mål under säsongen i Stanely Cup finalen och som det ser ut i dagsläget så kommer Habs vara det lag som släppt in minst mål när här säsongen är över.
Carey Price
Superlativen räcker snart inte till om man vill beskriva vilken säsong Carey Price stått för. Han satte ett nytt prydligt klubbrekord för raka vinster på bortaplan med 10 i senaste matchen mot Columbus och den siffran kan öka när Habs ger sig i väg på en tripp till västkusten. När det här skrivs så leder han målvakterna i NHL när det gäller GAA med 1,88, räddningsprocent med ,936 och antal segrar med 36, han är också delad tvåa när det gäller hållna nollor med 6 stycken.
Han har spelat 50 matcher hittills under säsongen men det är framförallt de senaste 25 som han verkligen har imponerat eller vad säger ni om följande statistik: 25 matcher, 20 vinster, 3 förluster, 2 förluster efter OT/SO, 1,38 GAA, ,951 SV% och 4 shutouts. Om man tänker på alla de fantastiska målvakter Montreal Canadiens haft genom tiderna (Bill Durnan, Jacques Plante, Ken Dryden & Patrick Roy är några exempel) så är det knappt man fattar att Price med nästan en fjärdedel kvar av säsongen bara är 6 vinster från att tangera klubbrekordet för antalet vinster under en säsong.
Jacob de la Rose
Den svenske nittonåringen har gjort stor succé och gjort 2 mål och 1 assist, samtidigt som han snittar 13:33 minuter per match vilket är mer än både Brandon Prust och Dale Weise. Jag har väldigt svårt att se att han inte kommer att få stanna i Habs resten av säsongen och även spela sina första matcher i Stanley Cup. Det kan faktiskt vara så att GM Marc Bergevin gör någon trade som han inte hade tänkt göra pga att DLR spelat så imponerande. Alla som kan franska (eller brukar använda Google Translate) kan läsa en lång och mycket intressant intervju med DLR i LaPresse som är den största franskspråkiga tidningen i Canada här: http://plus.lapresse.ca/screens/5e36846d-54db-4a16-9422-96374af5c397%7C_0.html
Av någon anledning (kanske det franskt klingande namnet) så är svensk media inte speciellt intresserad av att skriva om de la Rose eller Habs överhuvudtaget. William Nylander har fått mycket mer plats i media än de la Rose trots att han spelar i Toronto Marlies i farmarligan AHL. Hade Nylander precis som de la Rose gjort 2 mål i en och samma match framför sin hemmapublik så hade antagligen kvällsblaskorna haft honom på löpsedlarna.
Själv bryr jag mig inte speciellt mycket men jag tycker det är lite löjligt att svensk media bara bryr sig om vissa lag, vilket givetvis påverkar den del av den svenska allmänheten som inte är speciellt intresserad av NHL. Jag tror faktiskt att Montreal Canadiens tillhör de NHL-lag som har flest fans i Sverige efter Rangers, Flyers och Maple Leafs men de flesta av oss är antingen mycket unga eller veteraner liknande mig som varit Habsfan sedan 1970-talet. Vi har dessutom alla lärt oss att söka efter nyher om Habs på andra sidor än de svenska tidningarnas webbsidor.
Rapportens tre stjärnor
Carey Price blir utan stjärna den här gången trots att han är Habs bäste och absolut mest värdefulle spelare. Andra spelare som förtjänar ett omnämnde är Tomas Plekanec (8 poäng/10 matcher), Brendan Gallagher (8 poäng/10 matcher) och David Desharnais (7 poäng/10 matcher).
1. P.K. Subban
P.K. har på allvar blandat sig i kampen om Norris Trophy, under de senaste tio matcherna har han gjort 12 poäng och sammanlagt ligger han den 1 mars på förstaplatsen bland backarna med sina 48 poäng. I fyra av periodens tio matcher har han spelat mer än 30 minuter och han ligger på plats 6 när det gäller speltid med 26:03 per match i snitt. I februari har Subban spelat 14 matcher och gjort 15 poäng på sin väg upp i backarnas poängliga utan att för den skull missköta det defensiva arbetet.
2. Andrei Markov
Markov är den andra beståndsdelen i det som en hel del ”experter” på andra sidan Atlanten börjar kalla NHL:s bästa backpar. Precis som Subban så spelar Markov tuffa och många minuter per match men det verkar inte bekymra honom det minsta, under de tre senaste matcherna han har till exempel +10 i plus/minus. Han har gjort 10 poäng under perioden och ligger på plats 15 bland backarna med 39 poäng sammanlagt. Markov har spelat drygt 25 minuter per match i snitt och ligger med 25:04 på plats 12 i NHL, den 36-årige ryssen är minst fem år äldre än dem som spelat mer än honom.
3. Max Pacioretty
Pacioretty blev i torsdags natt den 20:e amerikanen genom tiderna som gjort 30 mål eller mer under minst 3 säsonger i NHL. Han har gjort sex mål under perioden och två av dem var GW, när det här skrivs ligger han på plats 18 i NHL:s poängliga med 55 poäng och på delad sjätteplats med John Tavares när det gäller gjorda mål. Om man räknar samman den här och den förra säsongen så är det bara Alex Ovechkin och Joe Pavelski som gjort fler mål i serien än Pacioretty som hittat nätet 69 gånger. Han har dessutom bäst +/- i NHL med +36 och han är delad tvåa i NHL när det gäller att göra poäng med lika många spelare på isen. Han har gjort 45 på i spel 5 mot 5 och 4 mot 4, 2 poäng i boxplay och bara 8 poäng i PP.
Stjärnligan
1. Carey Price (10 p)
2. Max Pacioretty (8 p)
3. P.K. Subban (7 p)
4. Tomas Plekanec (3 p)
5. Alex Galchenyuk (2 p)
5. Lars Eller (2 p)
5. Andrei Markov (2 p)
8. Dale Weise (1 p)
8. Jiri Sekac (1 p)
8, Brendan Gallagher (1 p)
Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.
Canadiens senaste matcher
10/2 Montreal – Philadelphia 2 – 1 OT
12/2 Montreal – Edmonton 3 – 4 OT
14/2 Montreal – Toronto 2 – 1 SO
16/2 Detroit – Montreal 0 – 2
18/2 Ottawa – Montreal 4 – 2
19/2 Montreal – Florida 2 – 3 SO
21/2 Montreal – Columbus 3 – 1
24/2 St. Louis – Montreal 2 – 5
26/2 Columbus – Montreal 2 – 5
28/2 Montreal – Toronto 4 – 0
Canadiens kommande matcher
2/3 San Jose – Montreal
4/3 Anaheim – Montreal
5/3 Los Angeles – Montreal
7/3 Arizona – Montreal
10/3 Montreal – Tampa Bay
12/3 Montreal – Ottawa
14/3 Islanders – Montreal
16/3 Tampa Bay – Montreal
17/3 Florida – Montreal
19/3 Montreal – Carolina
Lagstatistik
Record: 41-16-5
Senaste 10 matcherna: 7-1-2
Poängprocent: 70,2%
Poäng: 87
Gjorda mål: 165 (OBS mål i straffläggning räknas inte)
Gjorda mål/match: 2,66
Insläppta mål: 133 (OBS mål i straffläggning räknas inte)
Insläppta mål/match: 2,14
Powerplay: 16,5%
PP-mål: 30
PP-tillfällen: 182
Insläppta mål i PP: 2
Penalty killing: 86,0%
Insläppta mål i PK: 27
PK-tillfällen: 193
Mål SH: 3
Mål OT: 4
Tekningar: 53,6%
Utvisningsminuter: 631
Utvisningsminuter per match: 10,2
Majors: 23
Misconducts: 3
Game Misconducts: 3
Match Penalties: 0
Skott per match: 28,5
Skott emot per match: 30,2
Fenwick%, 5v5 close totalt: 50,5%
Fenwick%, 5v5 close senaste 10: 54,3%
Individuella ledare
Mål: Max Pacioretty (30)
Assist: P.K. Subban (36)
Poäng: Max Pacioretty (55)
PP-mål: P.K. Subban (6)
PP-poäng: Andrei Markov (4+14=18)
Matchvinnande mål: Max Pacioretty (8)
Mål i OT: David Desharnais (2)
SH-mål: Tomas Plekanec (3)
Skott: Max Pacioretty (238)
Skottprocent: Jacob de la Rose (18,2%)
Flest missade skott: Max Pacioretty (91)
Blockerade skott: Andrei Markov (128)
Bäst +/-: Max Pacioretty (+36)
Sämst +/-: Manny Malhotra (-8)
Tacklingar: Alexei Emelin (157)
Utvisningsminuter: Brandon Prust (102)
Majors: Brandon Prust (12)
Tekningsprocent (minst 300 tekningar): Manny Malhotra (59,9%)
Flest takeaways: Max Pacioretty (36)
Flest giveaways: PK Subban (86)
Mest speltid per match, försvarare: PK Subban (26:03)
Minst speltid per match, försvarare: Jarred Tinordi (12:04)
Mest speltid per match, forwards: Max Pacioretty (19:36)
Minst speltid per match, forwards: Drayson Bowman (06:30)