Lagbanner
Sjunde Habsrapporten: Ömsom vin, ömsom vatten

Sjunde Habsrapporten: Ömsom vin, ömsom vatten

Spelet fortsätter pendla upp och ner, men trots det fortsätter Canadiens att plocka sina poäng.

Briljans och bedrövelse
Årets schizofrena Montreal Canadiens fortsätter sin resa genom grundserien, och man gör det med tre segrar och tre förluster på de senaste sex matcherna. Jämnheten från förra året är som bortblåst. Man började det nya året med en klart stabil insats när man slog Dallas borta med 6-4. Det följdes upp med en bedrövlig förstaperiod mot Ottawa, även om man lyckades hämta upp och få med sig en poäng från den matchen. Därefter slog man Florida med 2-1, även om det inte var en särskilt imponerande insats. 2 dagar senare förlorade man mot Philadelphia i en totalt be-de-rövlig under-isen-insats som inte gjorde någon människa i Quebec med omnejd glad.
 
Och i sann 2013/14-Canadiens-anda följde man upp den matchen med årets bästa insats, by far, med att slå regerande mästarna Chicago med 2-1 efter förlängning i en match som på alla sätt och vis var helt fantastisk. Men ack den lycka som varar, 4-1-förlusten mot New Jersey Devils gick i samma totalt genomusla spår som matchen mot Philadelphia.
 
Matchen mot Chicago visar vad Habs kan vara. Jag tror tyvärr att matcherna mot Flyers och Devils är mer representativa för vad man är just nu. Fortfarande är man dock komfortabelt på slutspelsplats, så det finns fortfarande utrymme för att hitta sitt spel.
 
Målproduktionen sjunker kraftigt
Om ni tycker att det känns som att Canadiens gör färre och färre mål är ni helt rätt ute. Sedan november har lagets målproduktion sjunkit med 0,8 mål per match, vilket kanske inte låter mycket, men det är otroligt mycket. Över 82 matcher motsvarar 0,6 mål per match 66 mål. 0,8 mål per match är också ganska precis vad som skiljer mellan NHL-ledande St. Louis Blues och tjugoförstaplacerade Montreal Canadiens. Det hjälper ju inte heller precis att få så otroligt många mål bortdömda som Canadiens fått på sistone.
 
Plekanec en Selkekandidat?
Tomas Plekanec har länge varit en av NHL:s mest underskattade spelare, en lista som många gånger letts av Alex Steen. Men fler och fler börjar få upp ögonen för tjecken, och kanske var hans fantastiska insats i segern mot Chicago hans riktiga publika genombrott i ligan. På flera ställen pratas det om Plekanec som en möjlig kandidat till Selke Trophy, som ligans bästa defensiva forward. För oss som kollar på Canadiens vecka ut och vecka in är hans betydelse i defensiven ingen nyhet, men det är kul för Plekanec själv att han får mer uppmärksamhet för sitt fantastiska spel. Att hans jobb är viktigt är även något som det faktum att han utsågs till kapten för det tjeckiska OS-laget visar på.
 
Kontraktsläget inför nästa år
Den kommande off season har Canadiens några riktigt viktiga kontrakt att förhandla fram. Man har nio blivande free agents i laget, varav hela fem stycken på backsidan. Nyckelkontraktet nummer 1 är givetvis PK Subbans, som ryktas söka över åtta miljoner dollar per år över ett långtidskontrakt. På backsidan kommer det också bli viktigt att förlänga med Andrei Markov, som i en intervju med Dave Stubbs berättade att han vill spela resten av sin karriär i Montreal. Stubbs spekulerade i att Markov snarare är ute efter kontraktslängd än pengar, vilket kan bli en intressant diskussion med tanke på att Markov kommer få ett 35+-kontrakt. På backsidan blir också Raphael Diaz, Douglas Murray och Francis Bouillon free agent, och där lär väl (förhoppningsvis) varken Murray eller Bouillon få nya kontrakt.
 
På forwardssidan blir Lars Eller restricted free agent, och han lär ha en betydande löneförökning att räkna med från de 1,325 miljoner dollar han tjänar om året nu. Även Brian Giontas kontrakt lär gå ut, och där har Marc Bergevin låtit meddela att han gärna resignar Gionta så länge som han går med på en rejäl lönesänkning. Även Ryan White och George Parros blir free agents, och åtminstone Ryan White lär få ett kontraktsförslag.
 
 
Rapportens tre stjärnor
1. Tomas Plekanec

Tomas Plekanec spel har gått tvärtemot lagets, och bara blivit bättre och bättre ju längre säsongen har gått. Insatsen mot Chicago var kanske Plekanec bästa sedan slutspelet 2010, hans defensiva spel bar nästan ensamt fram Canadiens till segern.
 
2. Max Pacioretty
Max bara fortsätter att göra mål, och det börjar komma till den punkten nu när man undrar hur länge han ska kunna hålla i det här? Den känt streakige amerikanen är on pace för 38 mål, vilket vore personbästa. Det ska bli oerhört spännande att se vad Patches kan göra mot världens absolut bästa i OS.
 
3. Andrei Markov
Markov gjorde även han en av sina bästa matcher för säsongen mot Chicago, där han avgjorde matchen med sina två mål. Ryssen har haft det lite tungt på sistone, men den senaste tiden har han spelat upp sig rätt mycket.
 
Stjärnligan
1. Max Pacioretty (9 p)
2. PK Subban (8 p)
    Carey Price (8 p)
4. Tomas Plekanec (7 p)
5. Alex Galchenyuk (4 p)
6. Andrei Markov (3 p)
7. Lars Eller (2 p)
    David Desharnais (2 p)
9. Michael Bournival (1 p)

Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.
 
Canadiens senaste matcher
2/1 Dallas – Montreal 4-6
4/1 Montreal – Ottawa 3-4 (OT)
6/1 Montreal – Florida 2-1
8/1 Philadelphia – Montreal 3-1
11/1 Montreal – Chicago 2-1 (OT)
14/1 Montreal – New Jersey 1-4
 
Canadiens kommande matcher
16/1 Ottawa – Montreal
18/1 Toronto – Montreal
22/1 Pittsburgh – Montreal
24/1 Detroit – Montreal
24/1 Montreal – Washington
28/1 Montreal – Carolina
 
Lagstatistik
Record: 26-16-5
Poängprocent: 61,0%
Poäng: 57
Gjorda mål: 115
Gjorda mål/match: 2,45
Insläppta mål: 108
Insläppta mål/match: 2,30

Powerplay: 18,9%
PP mål: 31
PP tillfällen: 161
Insläppta mål i PP: 2
Penalty killing: 86,0%
Insläppta mål i PK: 22
PK tillfällen: 157
Mål SH: 5
Mål OT: 3
Tekningar: 49,0%
Vunna tekningar: 1443
Förlorade tekningar: 1504

Utvisningsminuter: 536
Utvisningsminuter per match: 11,4
Majors: 28
Misconducts: 1
Game Misconducts: 2
Match penalties: 0

Tacklingar: 956
Blockerade skott: 899
Giveaways: 370
Takeaways: 261
Skott: 1343
Skott per match: 28,6
Skott emot: 1394
Skott emot per match: 29,7

Individuella ledare
Mål: Max Pacioretty (20)
Assist: PK Subban (26)
Poäng: PK Subban (7+26=33)
PP-mål: Max Pacioretty (6)
PP-poäng: PK Subban (3+12=15)
Matchvinnande mål: Max Pacioretty (5)
Mål i OT: Max Pacioretty/David Desharnais/Andrei Markov (1)
SH-mål: Brian Gionta (2)
Skott: Max Pacioretty (146)
Skottprocent: Brandon Prust (13,8)
Flest missade skott: Tomas Plekanec (63)
Blockerade skott: Josh Gorges (126)
Bäst +/-: PK Subban (+10)
Sämst +/-: Douglas Murray (-10)
Tacklingar: Lars Eller/Alexei Emelin (84)
Utvisningsminuter: Brandon Prust (51)
Majors: Brandon Prust (7)
Tekningsprocent (minst 100 tekningar): Lars Eller (52,0%)
Vunna tekningar: Tomas Plekanec (470)
Takeaways: Brendan Gallagher (23)
Flest giveaways: PK Subban (51)

Mest speltid per match, försvarare: Andrei Markov (25:25)
Minst speltid per match, försvarare: Nathan Beaulieu (10:45)
Mest speltid per match, forwards: Tomas Plekanec (19:20)
Minst speltid per match, forwards: George Parros (4:03)

Räddningsprocent: Carey Price (92,7%)
Insläppta mål per match: Peter Budaj (2,14)
Shutouts: Carey Price (2)
Räddningar: Carey Price (1103)
Vinster: Carey Price (21) 

Oliver Åbondeoliver_abonde@hotmail.com@OAbonde2014-01-16 21:54:20
Author

Fler artiklar om Montreal