Lagbanner
SvenskaFans rankar: 13. Nashville Predators

SvenskaFans rankar: 13. Nashville Predators

Nashville Predators har mer eller mindre prenumererat på slutspelsplats de senaste säsongerna, men inte gått hela vägen. Slutspel blir det sannolikt även denna upplaga, men mycket måste stämma om det inte skall ta stopp för tidigt igen.

Nashville Predators tog sig till slutspel som fjärde lag i Western Conference förra säsongen och slog på ett imponerande sätt ut Detroit Red Wings med 4-1 i matcher. Samma siffror blev det mot Phoenix Coyotes i conference-semifinalen, men dessvärre på andra hållet och under den serien med ett betydligt sämre spel.

I båset har man en av seriens mest respekterade coacher i Barry Trotz, om än vissa säkert kan ha inflikning på det påståendet.  Trotz har varit head coach för Nashville Predators i 14 år nu och är det någon i organisationen som suktar efter framgång så är det han.

I våras försökte sig Predators på att stärka upp rejält inför slutspelet  genom Hal Gill, Alexander Radulov, Paul Gaustad och även Andrei Kostitsyn vars bror redan var i klubben. Laget blev bättre men det var inte tillräckligt för att gå hela vägen.

Kommande säsong får man klara sig utan Ryan Suter, men på pappret  är det fortfarande ett lag som kan hota även de bästa lagen. Med bra speed och även många kilon fogar Trotz över en komplett trupp, där man som i alla andra lag dock måste prestera på topp om det ska bli någon större framgång.

Målvakter:

Nashville Predators har månne haft ruljangs på målvaktsposten under sommaren då man både släppt och värvat burväktare, men den solklara förstamålvakten Pekka Rinne står allt jämt kvar. Den långe finnen har radat upp ett antal fina NHL-säsonger nu och den förra säsongen spelade han inte mindre än 73 matcher i grundserien för spela ytterligare tio i slutspelet.

Bakom honom kommande säsong kommer rutinerade Chris Mason att stå även om både Sébastien Caron och Magnus Hellberg har flyttat in från tidigare klubbar. Mason är tillbaka i Nashville som han lämnade 2008 och har sedan dess representerat först St Louis Blues och sedan Winnipeg Jets (tidigare Atlanta Thrashers). Få har glömt Masons fina säsongar i St Louis men i Jets har han hållit sig mer i bakgrunden och det lär han få göra här också.

Backar:

När man pratar om Predators defensiv går det bara inte att undvika Shea Weber. Inte bara för att han storväxt, tung och smäller på i varenda närkamp utan för att han är lagets tveklöst viktigaste spelare och samtidigt en av ligans bästa backar. Weber kommer nu, förmodligen, att stanna i Nashville under en lång tid, då han signerade Philadelphias offer sheet i somras - och som Nashville senare matchade. 

I våras tradade Predators bland annat till sig en annan stor back, nämligen Hal Gill. Amerikanen är klok och stark i defensiven men hans skridskoåkning är inte i närhetens av exempelvis tidigare nämnda Weber. Gill tillhör en av de tyngsta i ligan med sina 110 – 115 kilogram, och är en klart kompetent back.

Bakom dessa två backar är det dock desto tunnare. Kevin Klein är en kille som gör sitt jobb, och ofta i det tysta. Klein har trots allt ett hyfsat skott men bör också använda det betydligt oftare då. 27-åringen kommer att behöva ta ännu ett steg den här säsongen.

Nyförvärvet Scott Hannan är en välkänd spelare i NHL efter att ha spelat i ligan sedan 1998. De senaste åren har han dock haft svårt att lyckas fullt ut och sedan han lämnade Colorado för Washington 10/11 har han också hunnit med en säsong i Calgary Flames.

Unge Roman Josi gjorde sin första säsong i NHL i fjol och får efter dryga 50 matcher sägas komma undan med ett klart godkänt betyg. Schweizaren kommer säkerligen inom sinom tid att ta betydligt mer offensivt ansvar, inte minst nu när Suter inte är kvar.

En annan spelare i backuppsättningen är givetvis Ryan Ellis, som besitter en enorm potential.  21-åringen är inte stor, men använder intelligensen som vapen i stället. Kommer givetvis att utmana om en plats i NHL-truppen. Dags för Ellis att slå igenom nu.

Större frågetecken sätter jag för Jonathon Blum, en spelare som visserligen har en del offensiva kvaliteter men som stundtals är slarvig bakåt.  Blum är dock bara 23 år, och frågan är egentligen bara om han verkligen besitter den potentialen som Predators såg i honom då han draftades som 23:e man overall 2007.

Tar vi en titt ner hos farmarlaget Milwaukee Admirals hittar vi exempelvis svenske Mattias Ekholm. Det blev bara två matcher i fjol, resterande del av säsongen var han utlånad till Brynäs med vilka han vann SM-guld. Nu ger han Nordamerika en ny chans och kanske tar han den i år?

Forwards:

En titt på forwardssidan och man hittar ett Nashville Predators med otroligt mycket fart under skridskorna. En av dem är exempelvis Martin Erat, som i flera år kontinuerligt producerat runt 50 poäng per säsong för Nashville Predators.

Även David Legwand har varit med länge i gamet. Han gjorde sin första ordinarie säsong i Predators 99/00 och är än i dag kvar i organisationen, nu som assisterande kapten. I fjol gjorde han 19 mål, vilket visserligen inte var nära hans personliga rekord på 27 mål men det är en förbättring sett till de senaste säsongerna. Legwand har också ett fint spelsinne, och blir viktig för Predators den här säsongen.

Mike Fisher kom från Ottawa Senators för cirka ett och ett halvt år sedan och under fjolåret gjorde han 24 mål på 72 matcher för Predators. Samtidigt stiger förväntningarna på Fisher, trots sin ålder på 32 år, och i och med att han under sin NHL-karriär i princip alltid legat mellan 20-30 mål så gäller det att den trenden fortsätter.

Ska man kolla på alternativ på winger-positionerna är givetvis Sergei Kostitsyn ett namn för de främre kedjorna. Vitryssen är fortfarande i början av sin NHL-karriär men har under sina två säsonger i Predators gjort 40 mål. Med rätt omgivning är jag rätt övertygad om att Kostitsyn kan komma att producera betydligt mer än så.

Svenske Patric Hörnqvist hade 27 mål förra säsongen vilket är on pace för hur han presterat under sina så här långt tre spelade säsonger. Hörnqvist har också en defensiv sida som är klart pålitlig.

Om vi tar en titt på de yngre spelarna i ledet kan vi börja med att nämna Colin Wilson. Han draftades i första rundan 2008 och har varit klart godkänd under sina två första säsonger, men nu är det dags att öka på skörden ytterligare. Detsamma gäller 24-årige Nick Spaling, en spelare med bra fart på rören. Dessa två spelare tillsammans med Craig Smith bildar en trio av mycket intressanta ynglingar (om vi nu kan räkna en 24-åring dit), som mycket väl kan bli betydligt mer poängproducerande i framtiden.

Matt Halischuk  är på samma nivå som de tre ovan nämnda men fjolåret var också hans första ordinarie NHL-säsong. 15 mål och 13 assist får anses godkänt. Paul Gaustad signades från Buffalo Sabres i våras och är en av ligans bästa tekare och också en grovjobbare av rang. En spelare som kommer få mycket speltid i numerärt underläge. Gabriel Bourque spelade ungefär en halv säsong i fjol och är bra material för en fjärdekedja.

Före detta Ottawa-spelaren Brian McGrattan mäter 193 centimeter och över hundra pannor och är inte att skoja med. Beroende på hur Predators agerar med sina talanger längre ner kan McGrattan få spela än mer.

Det ska också bli intressant att se om Brandon Yip kan få en hel säsong i NHL. För ett par säsonger sedan gjorde han 22 poäng på 71 matcher, då som rookie, och man ställer sig frågan vad man kan få ut av honom.

Underifrån finns det en hel rad av intressanta namn. Den 21-årige Taylor Beck kan mycket väl slå sig in i NHL-truppen. Cam Reid, som lyckats bra i så väl NCAA som WHL, lär inleda kommande säsong i AHL. Vill det sig riktigt väl kan det kanske bli entré i NHL redan nu. Vidare finns ju svenskarna Daniel Bång och Patrick Cehlin i farmarlaget och kommer att kriga för att få synas högre upp, men de kommer att få kriga hårt.

Nyckelspelare:

Pekka Rinne, Shea Weber, Martin Erat

Nyförvärv:

Daniel Bång  (AIK)
Joonas Järvinen  (Pelicans (SM-liiga))
Sébastien Caron (Tampa Bay Lightning)
Chris Mason (Winnipeg Jets)
Scott Hannan (Calgary Flames)

Förluster:

Anders Lindbäck (Tampa Bay Lightning)
Kyle Wilson (Tampa Bay Lightning)
Francis Bouillon (Montreal Canadiens)
Jordin Tootoo (Detroit Red Wings)
Alexander Radulov (CSKA Moskva)
Jack Hillen (Washington Capitals)
Tyler Sloan (Dallas Stars)
Ryan Suter (Minnesota Wild)

Svenskar:

Patric Hörnqvist, Mattias Ekholm, Daniel Bång, Patrick Cehlin, Magnus Hellberg

Coach:

Barry Trotz

Preliminär laguppställning:

Sergei Kostitsyn - Mike Fisher - Martin Erat
Craig Smith - David Legwand - Patric Hörnqvist
Colin Wilson - Nick Spaling - Brandon Yip
Gabriel Bourque - Paul Gaustad - Matt Halischuk

Shea Weber - Roman Josi
Hal Gill - Kevin Klein
Scott Hannan - Ryan Ellis

Pekka Rinne (Chris Mason)

Bästa nyförvärvet: Scott Hannan

Tunge Scott Hannan är som sagt välbekant för NHL-publiken. Under sina inledande år i San José Sharks och sen i Colorado Avalanche har backen mer eller mindre alltid varit en pålitlig spelare, med bra spelsinne och sargspel. Nu representerar han i stället Nashville, ett lag som på förhand känns kommer passa Hannan.

Värsta förlusten:  Ryan Suter

Det är inte direkt svårt att välja bland Nashvilles förluster. Ryan Suter är det klart tyngsta tappet. Till Minnesota Wild har Predators tappat en ledare och profil som inte viker sig en tum.

Årets poängkung: Martin Erat

31-åringen ligger alltid runt 50 poäng i grundserien i NHL och om Nashville Predators ska lyckas den här säsongen är det ett mer ett krav än en förhoppning att Martin Erat fortsätter på samma väg och till och med lite till. Förutsättningarna finns definitivt för bra mycket mer utdelning än tidigare.

Årets nykomling: Taylor Beck

Taylor Beck har förutsättningarna att bli en riktigt bra NHL-spelare, och det är bara en tidsfråga innan han på allvar får chansen i NHL. Med god form och lite flyt kan det mycket väl bli redan den här säsongen. Förra säsongen gjorde Beck 40 poäng i  AHL vilket bevisar att trots hans många kilon är en klart skicklig offensiv spelare.

Årets genombrott: Ryan Ellis

Vi minns honom väl från JVM och i fjol tog den då 20-årige Ryan Ellis sina första steg in i hockeyns absoluta finrum. Den lille, kvicke men ack så duktige backen gjorde defensivt inte bort sig och vi kan nog snarare räkna med att han slår igenom på allvar snarast.

###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13. Nashville Predators
14. Detroit Red Wings
15. Tampa Bay Lightning
16. New Jersey Devils
17. Buffalo Sabres
18. Ottawa Senators
19. Dallas Stars
20. Colorado Avalanche
21. Phoenix Coyotes
22. Florida Panthers
23. Toronto Maple Leafs
24. Anaheim Ducks
25. Edmonton Oilers
26. Montreal Canadiens
27  Calgary Flames
28. Winnipeg Jets 
29. New York Islanders
30. Columbus Blue Jackets  

Andreas Holmandyholm2012-09-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om Nashville