Lagbanner

“Dessa prospects borde Preds gå för”

Säsongen 2019-2020 står still och abstinensen är stor för oss som saknar hockey och även om säsongen ser ut att kunna startas senare i sommar med konstiga playoffs och liknande som kan eller kan inte komma igång så kan vi iställe sikta in oss på det som kommer hända nån gång med säkerhet innan nästa säsong och det är ju NHLs draft. 
Årets draft är något som ligan kommer försöka se till att göra så stor som bara möjligt då dom vill försöka få lika stor publicitet och uppmärksamhet som den amerikanska fotbollsligan NFL fick, där dom fick otroligt mycket större tittarsiffror än tidigare och krossade sitt tidigare rekord med lite över makalösa 55 miljoner tittare igenom draften, och första rundan hade 37% mer tittare än det draften som var 2019. Och detta är något givetvis som NHL är sugna på att efterlikna då ligan, som är en av de mindre av de “stora ligorna” i USA och vill göra samma sak för att kunna nå ut till mer tittare och kunna skapa ett stort jippo och engagemang som ska skapa mycket tittarsiffror och intresse runt ligan.

Förutom de topp rankade prospekten som pratas ständigt i media hela tiden så som Holtz, Raymond, Lafreniere, Byfield, Stützle och liknande som man hör andra prata om så känner jag att det kan va intressant att prata om lite om prospects jag känner kan vara intressanta för Nashville och dessa är de prospects som Preds bör gå för.

Även om jag vidhåller att det är ytterst viktigt att alltid går på i sitt förstaval bästa spelaren som finns tillgänglig vid det valet och inte fokusera sig på behov för mycket och välja bort en framtida stjärna för att man behöver någon truppspelare som man när som helst kan skaffa som FA (free agent) på sommaren så låter vi oss i denna listan underhålla oss med att Nashville som är vad jag tror i detta läge ganska nöjda i nuläget med sin backsida och sitt centerdjup  (och ingen vettig klubb som har okej målvakter i sin organisation draftar en målvakt i första rundan). Och därför så leker vi med tanken att Nashville väljer att leta efter en bra forward som kan komma in och göra poäng, vilket laget saknar om man bortser från sina två svenska i förstakedjan, då man även ser på senaste åren så söker dom en forward som kan byta positioner då Nashville senaste åren haft en hel del såna spelare i sin trupp.

Då det än inte är klart om ligan kommer starta ens upp igen och om det blir ett slutspel som Nashville deltar i så väljer jag att leka med tanken att ligan inte kommer igång alls och stänger ner, om vi utgår från hur ligan ser ut nu och då tänker vi att eftersom att det inte blir något slutspel så stannar alla lag inom draftlotteriet för att kunna hålla det enkelt och Nashville hamnar på den position man ligger nu,  där man är på en 19 de plats och för att vara realistiska inte heller låter dom vinna något draftlotteri utan att vi hamnar någonstans mellan att få välja mellan 10 och 15e val i draften. 

Vi kan ta tre spelare som kan finnas att ta som första val och kan falla i draften på grund av dumma GMs, fördomar och lite tur så kan nån av dessa tre spelare tas av Nashville.

1. Jack Quinn
Vi kan börja med att prata om en spelare som kan redan ha gått tidigare i draften men om han finns kvar så borde Nashville gå på honom då han skulle vara både i mitt tycke bästa realistiska spelare som kan vara tillgänglig och något som Nashville är i behov av att få in, och det är en winger som kan göra mål och då ska man ta unge höger forwarden och målskytten Jack Quinn (RW) från Ottawa 67's i OHL, Quinn kommer från en fin säsong där han har gjort på 62  matcher 52 mål och 37 assist (89 Poäng)med en plus/minus på +48.
 
Quinn som är kanadensisk medborgare skulle rent realistiskt kunna bli en högt producerande forward och målskytt i NHL om man ser på hur han har vräkt in poäng i kanadensiska juniorligorna och har senaste året fått om ett enormt genombrott.
I Ottawa har Quinn kampera ihop med sitt lags andra stora stjärna, Marco Rossi, som slutade på makalösa 120 poäng och tillsammans med Quinn och 21 årige Joseph Garreffa (90 poäng) dominerade OHL där alla 3 lirare slutade topp 8 i poängligan. Nashvilles egna top prospect från förra årets draft, Philip Tomasino fick ihop 100 poäng (40 mål och 60 assist) på 62 matcher.
 
Det finns många funderingar och tankar kring Jack som kan ses som fått spelat med sin ligas bäste spelare och även funderingar kring om han är en produkt av sin miljö eller om han skapat sin miljö själv där han tagit den möjlighet han har fått att spela med bra spelare och kunnat skina på den position han har fått i en kedja med bra spelare och kunna göra en hel del mål vilket har fått delade åsikter om Quinn från experterna. Av det jag har sett och letat runt kring Jack så kan han gå som allt mellan 6a och 23a i första rundan och av det jag har sett från olika rankingar och draftrankingar så är Quinn väldigt svår för experterna att tyda.. 

Bland experterna så tyckte TSNs draftexpert Craig Button att Jack är denna drafts bästa målskytt och även att hans mångsidighet gör han till en elit målskytt och det är något som Nashville verkligen inte har och lär göra honom till en attraktiv prospect att försöka ta i draften.




2. Anton Lundell
Som spelare nummer två i denna draft väljer jag faktiskt att om han finns tillgänglig (vilket vi i denna text låsas och även om han generellt sett på det flesta listorna går högt så finns det vissa listor som han faller i och då europeer tenderar till att ibland bli översedda för de “tuffa” kanadensarna ) för Nashville att ta in Anton Lundell som spelar i Finska högsta ligan i HIFK. 

Lundell är som en stor finsk tvåvägscenter som har spelat senaste 2 åren i Liiga och har på dessa två säsongerna fått spela 82 matcher och pumpat in hela 47 poäng, inte illa för en kille som fortfarande bara är 18 år gammal.
Lundell är i många scouters ögon en av de spelare i denna draft som faktiskt är redo för att spela i NHL redan nu och  även om han kan stanna kvar i Liiga även nästa år för att få spela mer så kan Nashville ändå vara nöjda över att han får stanna i en liga och i ett lag som han redan är bekväm med och kan fortsätta spela mycket minuter och spela mot män, vilket jag tror kan vara bäst för en spelare som Lundell. 
Detta tror jag baserat på att  Nashville i nuläget som Center då man har en bra och tung center sida med spelare som Duchene, Turris, Johansen, Granlund och Bonino med flera som alla kan spela som  centrar och även vikariera på en vinge för att fylla ut laget och det gör att jag känner att det skulle vara orealistiskt i nuläget för Lundell att få chansen redan nästa år.

Dessutom så har Preds förra års förstaval Philip Tomasino meddelat om att han är intresserad av att redan nästa säsong kämpa för att få spela i NHL och det är nog något som ledningen i Preds är sugna på då man har höga förväntningar och förhoppningar på 24e valet i 2019 års draft.

Nu tillbaka till Lundell och hur han är som spelare, han är stor, stark och smart. Kan skapa chanser, göra mål och assist och kan spela på båda sidorna av pucken. 
Han har ett bra handledsskott som är sådär lurigt att det inte ser ut som att det är farligt med likväl trillar in i mål och överraskar målvakten
Förutom alla highlights jag har sett av honom på youtube där han gör väldigt fina assist och mål så är det som står ut för mig med honom är hans förståelse för det offensiva spelet och avvägningen för när han ska skjuta och passa samt hur han ska röra sig på isen. 

Nackdelarna som vissa scouter tar upp är frågan om hur hög hans produktion är på NHL nivån även om det i mitt tycke är en smula överdrivet då han till skillnad från många andra europeer är ordinarie i sitt lag med mycket speltid och förtroende. 

3. Seth Jarvis
Som tredje och sista spelare som jag tror är mest rimligt att Nashville kan gå efter då denna spelare kan gå efter då denna kille ligger i ofta i rankingarna i mitten av första rundan och det är Portland Winterhawks forward Seth Jarvis.
Jarvis som är en poängstark och skicklig forward som sprutat in 90 poäng på 58 matcher och har med sin förmåga att spela både som center och winger samt med sin kreativa spelstil något som Predators verkligen både behöver och något som lär attrahera Poilie. 

Det jag ser även som något som gör att Jarvis som en rimlig kandidat som för att bli Nashvilles förstaval i 2020s draft är att då han kan både göra mål samt assist och även om han saknar lite storlek och tyngd så har han spelsinnet, vilket Preds tidigare visat att man bryr sig inte lika mycket om, där man låtit mindre ytterforwards som Viktor Arvidsson och Rocco Grimaldi fått tagit plats och blomstra i NHL senaste åren. 


Personliga favoriter  som jag hade själv försökt att drafta om dom skulle falla ner till andra rundan eller om man försöker knipa ett sent förstarundeval;   

William Wallinder (Back, Modo Hockey, personlig favorit som även i hård konkurrens lyckats sticka ut lite och med sin talang och spelstil fått experter sätta honom allt från ett mitten val i förstarundan till att vara ett andra val. Skulle chansen finnas så hade jag med glädje sett Predators gå för honom om han finns tillgänglig i slutet av första rundan eller i början av andra rundan.

Jan Myrsak (Forward, Hamilton Bulldogs), omdiskuterad och hoppar också runt på olika listor där vissa experter ser honom som en spelare som i rätt miljö kan växa ut som en top 6 forward. Gjorde flytten från Europa till Canada och OHL under säsongen och ser lovande ut med ett smart spelsätt och med ett bra skott.

Mason Alderson (forward Berwick Academy)  coolt andra val då han skulle vara en av de första draftade engelska spelarna ( Liam Kirk var den förste som blev tingad i 2018 års draft som 189de valet av Arizona), som spelar i amerikanska juniorligan USHS-PREP och snittar lite över 1 poäng per match där.

Emil Gilliusson@emilgilliusson2020-05-27 10:16:00
Author

Fler artiklar om Nashville