Lagbanner
Genombrottsmannen Arvidsson: ”Jag försöker bara skapa kaos”

Genombrottsmannen Arvidsson: ”Jag försöker bara skapa kaos”

Viktor Arvidsson och Ryan Johansen om svenskens genombrott och succékedjan i Nashville.

En liten och tanig svensk som nobbades i draft efter draft sätter nu rejäla avtryck i NHL. Viktor Arvidsson är en del av en av NHL:s främsta kedjor och får ses som ett av de stora genombrotten den här säsongen.
 
- Viktor spelar med lite mer självförtroende och ”swagger”, berättar kedjekamraten Ryan Johansen för SvenskaFans när han jämför svenskens prestationer med förra säsongens.
 
- Jag försöker bara göra mitt bästa varje gång jag är på isen. Det har lett till positiva resultat med poäng och sådant, men det tar jag som en bonus, förklarar Arvidsson själv.
 
Och poäng har det blivit. 67 matcher har resulterat i 50 poäng, fördelat på 24 mål och 26 assist. Det ger honom en tredjeplats i den interna poängligan, bakom kedjekamraterna Johansen och Filip Forsberg.
 
”Svår för motståndarna att hålla koll på”
 
Viktor Arvidsson gjorde 56 matcher säsongen 15/16, men då blev det bara blygsamma 16 poäng. Förbättringen till den här säsongen är anmärkningsvärd och 23-åringen har tredubblat sin poängskörd med ett drygt dussin matcher kvar att spela.
 
Att kalla honom för ett av säsongens genombrott är alltså inte helt uppåt väggarna.
 
Poängen har trillat in i en stadig takt hela säsongen – som mest har han gått fyra matcher i rad utan poäng. Men succékedjan Forsberg-Johansen-Arvidsson blev inte en trio förrän en bit in på säsongen. Sedan årsskiftet har man huserat ihop permanent och Peter Laviolette har då fått en av ligans bättre kedjor.
 
- Vi spelar med mycket fart. Vi jobbar för varandra, backar upp varandra och försöker spela så snabbt som möjligt. Det är svårt för motståndarna att hålla tillbaka oss nu. Vi vill fortsätta med det, förklarar Ryan Johansen succén.
 
- Jag tycker vi har olika element i vårt spel som gör att vi blir framgångsrika. Filip kan göra mål från alla lägen och slå killar en-mot-en. Johansen är en framspelare, bra på att täcka pucken och skapar yta åt oss andra genom att dra till sig killar. Jag försöker jobba så hårt jag kan, få fram puckar till dem och gå på mål. Och skjuta när jag får läge för att bryta upp försvaret, fortsätter Arvidsson.
 
Målskytten Forsberg, playmakern Johansen och snabbskrinnaren Arvidsson är alltså den perfekta kombinationen – och de är noga med att berömma varandra.
 
- Det är väldigt enkelt att spela med honom, man vet var han är på isen, berättar Arvidsson om sin kanadensiske center.
 
- De är verkligen high end players. När Viktor trummar på med benen hela tiden är han så farlig och svår för motståndarna att hålla koll på. Det gör mitt jobb väldigt enkelt. Forsberg är hela paketet. Han kan göra allt. Jag kan prata om dem i dagar – det är två spelare i världsklass, fyller Johansen i.
 
”Får tacka Johansen och Forsberg”
 
Inför säsongen hade Nashville stora förhoppningar på sig. De målades upp som en av förhandsfavoriterna i tuffa Central Division och många förväntade sig en relativt smärtfri väg mot slutspel. Men så har det inte riktigt blivit.
 
Predators har fått kämpa kring slutspelsstrecket större delen av säsongen och kanske påverkade den omskakande Subban/Weber-traden mer än man trodde. Men Viktor Arvidsson har imponerat från säsongens första dag. Målskyttet och produktionen kom igång direkt och har hållit i sig hela säsongen.
 
 - Jag försöker bara göra allt för att laget ska vinna – det är mitt mål när jag är på isen. Att det sedan har blivit en del mål och poäng får man tacka Johansen och Forsberg för också, säger en ödmjuk Arvidsson.
 
Ryan Johansen och Filip Forsberg har etablerat sig som toppspelare i ligan. Forsberg har legat kring 30-målsstrecket tre säsonger i rad medan Johansen stadigt producerar en fin mängd assist och är en tvåvägscenter av klass. Med Arvidssons genombrott är hela kedjan fruktad.
 
- Varje gång vi kommer in på isen vill vi att något ska hända framåt. Vi tävlar mycket i kedjan och vill vinna varje duell. Vi skjuter mycket och det leder till mål, fortsätter Arvidsson.
 
”Jag försöker bara skapa kaos”
 
I poängligan hittar vi Viktor Arvidsson på plats 41, före spelare som Johnny Gaudreau, Claude Giroux, Logan Couture, Jonathan Toews och Patrice Bergeron. Men när vi tittar på produktion i relation till istid klättrar svensken en bra bit.
 
Bland forwards med minst 850 fem-mot-fem-minuter har Arvidsson (2,46) ligans tionde bästa P60, enligt Corsica. Det är exempelvis bättre än Patrick Kane, Tyler Seguin och Auston Matthews. Vidare har Arvidsson en G60 (1,02) som överträffar Brad Marchand, Jeff Carter, Joe Pavelski och Alexander Ovechkin.
 
- Vi ska vara en ledande kedja och vi försöker visa att vi vill driva laget. Joey ska vara ett nav i mitten, styra spelet och ge oss lägen. Sedan skjuter både jag och Filip mycket, berättar Arvidsson.
 
Och Arvidsson skjuter extremt mycket. Han har avlossat flest skott på mål i Nashville och i ligan är det bara Patrice Bergeron som skjuter mer än svensken i förhållande till istid. Arvidssons iSF60 ligger på 11,96 men hans skottprocent i fem-mot-fem-spelet ligger bara på 8,57%. Det kan till exempel jämföras med Patrick Laine (17,59), Sidney Crosby (14,29) eller Patrick Kane (11,76).
 
- Varje gång jag är på isen försöker jag få något att hända. Man skjuter från alla håll och kanter. Jag försöker bara skapa kaos. När vi spelar lite trögt försöker jag bara lägga puckar på mål för att få försvaret att lösa upp sig, förklarar Arvidsson sin fina statistik.


Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2017-03-15 12:00:00
Author

Fler artiklar om Nashville