Lagbanner
Preview inför slutspel - Nashville

Preview inför slutspel - Nashville


Nashville går in i ännu ett slutspelet och utmaningarna är stora men laget har fått ordning tidigare under säsongen och är en i mitt tycke något av en dark horse.

Laget som satsat hårt senaste åren så ut som  efter år av försök att utmana om Stanley Cup utan att lyckats att gå in mot denna säsongen där deras supportrar hoppades på en rebuild alternativt en retool, där man skulle skeppa iväg de spelare som har relativt med värde för att också försöka chansa att få skicka iväg de spelare i truppen som har dyra och svåra kontrakt. 

Men så blev det inte direkt då under off season som lagets General Managern David Poile meddelade att klubben hade andra planer är supportarnas önskningar,  då man ville ge lagets kärna en ny chans, och därför så skickades bara två relativt stora namn i väg i Kyle Turris och Nick Bonino, samt att man inte skulle förlänga med trotjänaren Craig Smith, för att skapa ett bra löneutrymme som många trodde Poile skulle fylla upp med en riktigt bra spelare efter hans tidigare förkunnande om satsning, många viskningar om både Hoffman och Hall, men icke.

Inför denna säsongen så tog det istället in tydliga roll och karaktärsspelare, som dels skulle tillföra tyngd och dels tillföra mer erfarenhet till laget i breddspelare som tillföra i lagets lägre kedjor och backpar i spelare som forwardsen Brad Richardson och Nick Cousins samt backarna Mark Borowiecki och Matt Benning som under säsongen har givit laget exakt det Poile hade tänkt, bättre djup och mer stabila spelare. 

Att även man lyckades förlänga med finska forwards duon  Mikael Granlund och Erik Haula samt den unge nye forwarden Luke Kunin,  samt även lyfte upp yngre spelare som till exempel finske stjärnskottet Eeli Tolvanen och under säsongen den tuffe grovjobbaren Tanner Jeannot var också viktiga delar i Poiles planer. 

Länge in i säsongen så såg det ut tyvärr för Predators del som att deras tid dock som utmanare och slutspelslag var över. 
Laget fick inte spelet att stämma alls och både tränare och spelare såg ut att inte riktigt veta vad dom skulle göra, att dessutom det radades upp skador eftersom på lagets viktiga spelare så som Filip Forsberg, Ryan Ellis, och underpresterande Matt Duchene, som alla har under 40 matcher spelade gjorde inte saken bättre och alla förutom laget verkade det som tänkte säsongen som avslutad i slutet på februari. 
Även rykten om att spelare som Ryan Ellis och Mattias Ekholm skulle bytas bort började florera friskt om laget.

Men sen kom vändningen, och vilken vänding det blev där det verkade som laget inte kunde förlora och tre av lagets spelare var nycklarna bakom vändningen, en av spelarna var såklart lagets ledare, elegant och kapten i Roman Josi. som för andra året i rad vinner Nashvilles interna poängliga och leder laget med sitt spelsinne och sitt magiska sätt att transportera pucken upp och in i anfallszon.
Med Josi på isen så har Predators alltid chans att skapa lägen och även om det inte pratas lika mycket om hans försvarsegenskaper som offensiva, så kan han definitivt göra det jobbet elegant också.

Lagets andra bakomliggande faktor är den tidigare nämnde Eeli Tolvanen, som var som en stjärna i mörkret som började skina när laget gick tuff som med sitt gudabenådade skott fick både laget och fansen att se att det visst finns en chans att det ska gå att slutspel trots allt när han sköt iväg sina bomber från tekningscirkeln och skapade en sevärdhet som laget saknat och med Tolvanen så kanske vi äntligen kan få en en högt producerande förstakedja tillsammans med Forsberg kommande åren.

Den slutliga och viktigaste spelaren för denna säsongen är lagets nya förstemålvakt i Juuse Saros, som tillslut tog det slutgiltiga och definitiva steget in i finrummet som en av ligans bättre målvakter.


Efter ett magiskt avslut kämpade sig Nashville in sig till slutspel och kommer därför möta Carolina Hurricanes i första rundan.
Nashville har under säsongen haft tungt mot Canes , som kilivt upp till en av favoriterna i hela liga, men ser med formen som Predators kliver in i detta slutspel med så finns chansen definitivt med att kunna avancera vidare. Laget vann sista 2 matcherna och har visat positiva tendenser.

Jag ser det som att det blir en jämn kamp på 6 eller 7 matcher där det kan lika väl slut i Preds som i Canes fördel.

Nycklarna för detta slutspel för Predators del kommer för mig vara dessa.

Saros fortsätter vara elit.
Ja, du som inte kollat på Predators denna säsong läste rätt. Saros tog ett kliv detta år och gick om sin mentor och klubbikonen Pekka Rinne, som tappat en hel del av hans spel och stjärnglans vilket gjort att Rinne har fått mer och mer under säsongen fått nöta bänk.
Saros har under delar av säsongen burit Nashville genom perioder och har sista matcherna innan slutspelet varit en gigant, trots hans lilla kropp i mål och kan definitivt snackas som ligans bästa.

Det finns en bredd i laget.
Om det är något som Nashville offensiv faktiskt har varit bra på under denna säsong så kan man faktiskt säga att det är många i laget som bidrar. 
Det känns som varje match så är det nya målgörare eller spelare från några av de lägre kedjorna som gör målen och hade jag enbart sett en match i taget utan att veta något om laget innan så hade jag haft svårt att säga i forwardsbesättningen vilka som är stjärnor och vilka som har precis spelat in sig i laget, spelare som Cousins, Colton Sissons, Rocco Grimaldi har alla visat att dom kan chippa in lite puckar här och där och skapar en bredd som gör att laget inte bara står still när stjärnorna inte producerar.

Stjärnorna levererar
Känns som exakt samma sak som jag skrev till förra säsongens slutspel, men faktum kvarstår, Nashville Predators har betalat sina stjärnor att leverera och det har inte hänt med undantag för Josi och Forsberg. Att endast haft 2 spelare som gjort över 30 poäng och inte ha en enda spelare på topp 100 i ligans totala poängliga är bara totalt underkänt och att dessutom fortsatt ha de dyra och värdelösa centrarna i Ryan Johansen som med sina 22 poäng på 48 matcher och Matt Duchene som mäktat ihop 13 poäng på 34 matcher när båda har runt 8 miljoner i cap-hit vardera gör att orden som kommer upp i huvudet är “trejd för vad som helst”. Dessa två herrar måste vara med och bidra för att Nashville ska kunna gå vidare och in i slutspelet.

Sluttips 
Preds vidare i en avgörande 7de match.
Preds - Cane 4-3
Saros räddar oss.

 

Emil Gilliusson@emilgilliusson2021-05-15 17:00:00
Author

Fler artiklar om Nashville