Lagbanner

Så fungerar expansions draften

Det är nog ingen hockeyintresserad som har missat att NHL kommer få sitt 32a lag till nästa säsong. Och innan dess så skall det hållas en expansion draft. Men hur funkar expansions draften som kommer hållas den 21a juli? Här kommer en kort förklaring på hur det kommer fungera.

Seattle kommer få välja en spelare från 30 av de 31 lagen. Det lag som de inte får välja från är Vegas. Vegas får heller inte någon del av de 650 miljoner $ som Seattle betalat för att få komma in i ligan.

Dock finns givetvis begränsningar i vilka spelare som Seattle kan välja. Lagen får skydda 7 forwards, 3 backar och 1 målvakt. Eller får klubbarna välja att skydda 8 utespelare och 1 målvakt. Lag med många bra backar kan tänkas använda det senare alternativet istället t.ex. Nashville. Seattle får heller inte plocka någon spelare som är draftad men inte har  NHL kontrakt. Eller en spelare som har ett NHL kontrakt men har haft det kortare tid än två år.

No movement clause (NMC)
En sak som kommer påverka vilka spelare klubbarna kommer kunna exponera till Seattle är de som har no movement clause i sina kontrakt. Dessa måste vara skyddade om de inte går med på att ta bort sin no movement clause. En anledning för spelare att gå med på att ta bort den är att de vet att de antagligen inte blir tagna av Seattle och då kan gå med på att göra det samtidigt som laget då kan skydda en annan spelare.
Två anfallare och en försvarare som lagen väljer att exponera till Seattle måste ha kontrakt över säsongen 2021/2022 och ha spelat minst 27 matcher förra säsongen eller 54 matcher på de 2 senaste säsongerna. Och en målvakt som har kontrakt.

UFA
En del spelare som kommer finnas tillgängliga för Seattle är UFA (Unregistered free agents). Det innebär att deras kontrakt löper ut och de kan flytta till vilken klubb som helst. Seattle kommer ha möjlighet att förhandla med dessa spelare en vecka innan övriga klubbar. Men att ta en spelare vars kontrakt ändå snart löper ut kommer inte vara vanligt. Varför ska du använda ditt draftval på en spelare du ändå kan få ta honom en vecka senare?

Regler för Seattle
Men vilka regler gäller för Seattle då? Vilka regler gäller för dem? Jo Seattle måste välja minst 14 anfallare 9 försvarare och 3 målvakter. Och ha över 20 spelare med kontrakt under 21/22.
Den totala lönetaks kostnaden måste uppgå till mellan 60-100% av lönetaket (48.9-81,5 M$). Ron Francis Seattles GM har sagt att han kommer försöka lägga sig lågt för att ha mycket löneutrymme för förhandlingar. Med ett fryst lönetak p.g.a. pandemin har löneutrymme blivit väldigt värdefullt.

Side deals
Det här är det som är kanske mest intressant. Men också svårast att veta något om på förhand. Klubbarna kan försöka förhandla med Seattle om vilken spelare de inte ska ta, men även att få Seattle att ta ”dåliga” kontrakt. t.ex. kommer nog en del klubbar i år försöka få till en deal där Seattle tar ett dyrt kontrakt eftersom lönetillgångar blivit så pass viktigt och Seattle kommer ha mycket löneutrymme.
Datum
Det finns några olika datum att hålla koll på inför expansions draften
17e juli klubbarna skickar in sin protection list till NHL, den publiceras senare på kvällen
18-20 juli Seattle har möjligheten att prata exklusivt med UFA spelare
21 juli Seattle skickar in sin lista med vilka de kommer välja till NHL. Och på kvällen kommer det hela presenteras på tv.

StefanBorjes842021-06-13 02:14:00
Author

Fler artiklar om Seattle