SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 5. St. Louis Blues
Kan St. Louis Blues hitta ett lugn och en kontinuitet utan alla jippon?
Efter att ha blivit utslagna av ett snudd på oslagbart Nashville Predators kunde St. Louis Blues styra av planerna på att fira 50 år i ligan med klubbens första Stanley Cup-buckla. 50 år som organisation i en liga där få lag går säkra är såklart också någonting att fira men besvikelsen över att ännu inte ha vunnit överskuggar den ”meriten”. När Calle Järnkrok i våras satte 3-1-pucken i öppen kasse inför den elektriska hemmapubliken i Bridgestone var Blues 50-åriga ökenvandring ett faktum.
Men hoppas man på något i 50 år finns det ingen anledning att sluta på grund av en liten missräkning i Nashville. Speciellt inte när St. Louis Blues är ett stabilt topplag i ligan, inte missat slutspel på många år samt har en ung, spännande grupp hockeyspelare i laget.
Blues har inte direkt gjort någon helrenovering i sommar men några händelser som är noterbara är: spelare som inte riktigt levererade under slutspelet (Perron, Lehterä) ut, några nya spelare in (där Brayden Schenn är det största namnet), ett nytt långt kontrakt på Colton Parayko, farmarlaget Chicago Wolves delas nu med Vegas Golden Knights, samt att Martin Brodeur kliver av som målvaktstränare för att arbeta mer från kontoret.
St. Louis och GM Armstrong fortsätter på den inslagna vägen och det nya projektet: att bygga ett ungt, snabbt, offensivt St. Louis Blues. Stommen i laget är spelare som Parayko, Schwartz, Tarasenko och Pietrangelo. Spelare som har flera – förhoppningsvis framgångsrika – år kvar i Bluesdressen.
Det var mycket som hände förra året, 50-årsjubileum i ligan, första Winter Classic, tränarbyte, tapp av Shattenkirk, en målvakt som inte riktigt gick att lita på förrän i slutet av säsongen, spekulationer inför expansionsdraften med mera. Personligen var det första gången jag var på plats i St. Louis.
Den här säsongen är det mindre jippon vid sidan av rinken och allt fokus bör ligga på vad som händer på isen. Min förhoppning är att Blues och coach Yeo lyckas hitta ett lugn och en kontinuitet. Om allt faller ut väl kanske Bluesredaktionen får läge att bege sig över Atlanten igen när det börjar vankas slutspelshockey.
Målvakter:
Med en Martin Brodeur som målvaktscoach lyckades Blues tillslut hitta sin givna förstemålvakt som de så länge letat efter. Jake Allen klev fram under slutet av grundserien och tog med sig det solida spelet in i slutspelet där han tillsammans med Pekka Rinne var ligans absolut hetaste målvakt. Tidigare säsonger är det i slutspelet St. Louis målvakter ”chokat”. Den trenden bröts säsongen 16/17 och det är med ett stärkt självförtroende som Jake Allen nu går in i den här säsongen som en av ligans bättre målvakter.
Bakom Allen hittar vi den fullt godkända andremålvakten Carter Hutton. Hutton kom från Calgary inför förra säsongen och stod för stabila insatser de gånger han fick chansen. Om någon av dessa två blir skadade blir det med största sannolikhet Ville Husso som får dra på sig den blå tröjan. Den 22-årige finländaren som huserade i Chicago Wolves förra säsongen spelade där 22 matcher och hade en räddningsprocent på 92%.
Backar:
På backsidan har Blues – trots tappet av Shattenkirk – det ganska bra ställt. Försvarsgeneralen Alex Pietrangelo, veteranen Jay Bouwmeester, den snudd på komplette bjässen Colton Parayko samt Joel Edmundson, 24-åringen som verkligen växte under förra slutspelet och svarade för ett par matchavgörande mål. Dessa fyra utgör Blues ”top four”. Bakom dessa finns Carl Gunnarsson (en sannerligen stabil femteback) och Robert Bortuzzo. Bortuzzo tycker jag inte riktigt håller för spel i ett topplag i NHL och visade i slutspelet att han inte riktigt når de höjder som krävs. Därför ska det bli spännande att se om någon av Blues yngre förmågor tar chansen denna säsong. Parayko och Edmundson har redan visat att det går. De som är närmast spel är: Petteri Lindbohm, Jordan Schmaltz, Jake Walman och Vince Dunn.
Forwards:
Vladimir Tarasenko, Robby Fabbri, Jaden Schwartz, Vladimir Sobotka, Zach Sanford, Paul Stastny, Ivan Barbashev, Dimitrij Jaskin, Alexander Steen, Patrik Berglund, Brayden Schenn, Kyle Brodziak, Magnus Pääjärvi, Beau Bennett, Chris Thorburn, Oskar Sundqvist. Ja det finns en hel del offensiva spelare som ligger väldigt bra till för istid i NHL. Lägger man där till lovande yngre spelare underifrån som Tage Thompson, Klim Kostin och Jordan Kyrou så ser man direkt att konkurrens inte saknas i dagsläget.
I min mening är Fabbri, Tarasenko, Schwartz, Stastny, Steen och Schenn helt givna. Sedan är det upp till varje spelare att visa vem som är hetast. Det ska tilläggas att Berglund är axelskadad och borta första halvan av säsongen. Bredd finns men frågan är om det finns nog med spets?
---
Nyckelspelare:
Jake Allen, Alex Pietrangelo, Vladimir Tarasenko
Nyförvärv:
Beau Bennett – från New Jersey Devils – free agent
Nate Prosser – från Minnesota Wild – free agent
Brayden Schenn – från Philadelphia Flyers – trade
Oskar Sundqvist – från Pittsburgh Penguins – trade
Chris Thorburn – från Vegas Golden Knights – trade
Förluster:
Jori Lehterä – till Philadelphia Flyers – trade
David Perron – till Vegas Golden Knights – expansionsdraft
Ryan Reaves – till Pittsburgh Penguins – trade
Nail Yakupov – till Colorado Avalanche – free agent
Svenskar:
Patrik Berglund, Carl Gunnarsson, Magnus Pääjärvi, Alexander Steen, Oskar Sundqvist
Coach:
Mike Yeo
Yeo anslöt från Minnesota inför förra säsongen, började som assisterande men tog efter ungefär halva säsongen över huvuduppdraget då Hitchcock fick lämna organisationen. Efter att Yeo tog över gick Blues som tåget. Det ska bli mycket intressant att se vad Yeo kan göra med laget när han kan bygga vidare från hans fina inledning, forma laget under försäsongen och senare arbeta i lugn och ro under en lång grundserie. Känslan är bra, mycket bra.
Preliminär laguppställning:
Jaden Schwartz – Paul Stastny – Vladimir Tarasenko
Robby Fabbri – Brayden Schenn – Alexander Steen
Vladimir Sobotka – Ivan Barbashev – Dmitrij Jaskin
Magnus Pääjärvi – Kyle Brodziak – Beau Bennett
Alex Pietrangelo – Colton Parayko
Jay Bouwmeester – Joel Edmundson
Carl Gunnarsson – Robert Bortuzzo
Jake Allen (Carter Hutton)
---
Bästa nyförvärvet: Brayden Schenn
Blues har saknat en ”number one center”, Stastny har inte varit dålig men inte heller så bra som många hoppades på när han kom från Colorado. Många hoppades på en Tavares, en Bäckström eller en Duchene i sommar. GM Armstrong lyckades inte lösa någon av dessa men fick i alla fall till en skaplig trejd då han skeppade Lehterä och tog in Brayden Schenn. Istället för en supercenter har vi nu två stycken ”väl godkända” i Stastny och Schenn. Schenn är relativt ung (26) och duktig i powerplay. Tanken är nog att Schenn ska försöka ersätta Shattenkirks fina poängskörd i PP. Statistiskt sett ser det möjligt ut men de är såklart två väldigt olika spelare men med likheten att de står för många pinnar i numerärt överläge. Faller allt väl ut kan Schenn bli riktigt nyttig för Blues.
Värsta förlusten: Ryan Reaves
Tappet av Reaves kommer bli påtagligt i de tuffa, grisiga matcherna och inte minst i slutspelet. Han tröttade ut många motståndare med sitt fysiska spel, kan bli ett bra tillskott i Penguins. Sorligt nog är den så mäktiga fjärdelinan Reaves, Brodziak och Upshall nu nästan totalt utraderad. Bara Brodziak är kvar och Blues har tappat ett väldigt nyttigt vapen som irriterade många lag förra året.
Säsongens poängkung: Vladimir Tarasenko
Bara skador kan stoppa Tarasenko, målen kommer att trilla in. 40+ mål den här säsongen kan vi ändå begära.
Säsongens nykomling: Klim Kostin
Kan bli ett riktigt fynd för Blues. Draftad som nummer 31. Stor, kraftfull men ändå väldigt teknisk. Får han förtroende av Yeo kan han explodera. Storleken, namnet och talangen ger mig lite superstarvibbar. Klim Kostin, ett namn att lägga på minnet.
Säsongens genombrott: Robby Fabbri
En hemsk korsbandsskada grusade förra säsongen för Fabbri. Lyckas han komma tillbaka till 100% kommer han med sin snabbhet avgöra många matcher den här säsongen.
---
TRUPPEN:
---
REDAKTIONENS RANKNING:
Central Division:
1.
2.
3.
4.
5. St. Louis Blues
6. Winnipeg Jets
7. Colorado Avalanche
---
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.