Ny seger för U 21-landslaget

”En munsbit för svenskarna”. Så lät det innan matchen. Ingen munsbit kanske, mer en dag på jobbet tycker jag. De blågula U-21 spelarna uppträdde mycket moget och hade full kontroll över matchen. Precis som Kim Källström sa till SvenskaFans.com efter matchen så bjöd moldaverna aldrig upp till match.

Z Ibrahimovic (83)

Ersättare: Christoffer Källkvist (mv), Mikael Antonsson, Per Nilsson, Jonas Lundén, Mattias Lindström, Patrik Jönsson, Fredrik Berglund (83).

Svenskarnas första riktiga målchans kom efter sju minuters spel. Det var ett inlägg från Kim Källström som mittbacken Nils-Eric Johansson så när höll på att nickade in. Kim verkade i rollen som framspelare redan då. Bara fyra minuter senare var det dags för Kim att slå ett nytt inlägg igen. Den här gången var det en spelare med mer målsinne som stod för avslutet. Det syntes, för Johan Elmander som jag talar om tryckte in 1-0 rakt upp i krysset på en chanslös moldavisk målvakt.

Moldavien var ofarliga och rent ut sagt tama i sitt anfallsspel. De hade en överdrivet stor respekt för svenskarna tycker jag. Något som man också hörde från deras förbundskapten efter matchen, som på presskonferensen såg mycket uppgiven ut. En bra chans hade de dock. På en frispark tio meter utanför det svenska straffområdet skruvades sig ett inlägg nästan rakt in i mål. Andreas Isaksson i buren fick sträcka på sig rejält och bekänna färg då han tippade bollen till en resultatlös hörna.

Nästa klara målchans var vår, och det var utdelning igen. Zlatan Ibrahimovic nickade elegant in 2-0 till Sverige när tio minuter var kvar av halvlek nummer ett. Precis som vid ledningsmålet var det Häckens Kim Källström som stod för sista passningen. Läckert och effektiv är två ord som passar bra när man beskriver Kims insats mot Moldavien.
Förutom Kim så var Stabaeks Christian Wilhelmsson mycket duktig. Han spelade som högerytter och kom gång efter annan loss på sin kant då tröga moldaver hade svårt att hänga med. Wilhelmsson var första halvleks stora behållning.

Andra halvan av matchen var ingen rolig tillställning vill jag lova. Det dröjde till den 69:e minuten innan jag plitade ner nya stödord i mitt block. Det var återigen Wilhelmsson som stod för finurligheterna. Den här gången lättade han bollen över en stillstående målvakt. Bollen gick i ribban dessvärre, ett kanonmål annars vilket han verkligen var värd. Denna delikatess till trots, Wilhelmsson och hela det blågula laget för den delen visade upp väldigt lite av den kapacitet man besitter. Man gjorde det man skulle inte mer. - Varför ta ut sig i onödan och riskera något, sa Källström efter matchen. Behöver man nämna att det var Kim som spelade fram till Wilhelmsson när han lobbade över målvakten?

Med risk för att upprepa sig. Kim Källström lät Pontus Farnerud få avgöra matchen då sex minuter återstod. Bra avslut, bra framspelning. Bra svenskt spel helt enkelt. Efter matchen begav vi oss till presskonferensen. Först ut var gästernas förbundskapten som berömde svenskarna om och om igen. Göran Göransson, vår svenska U-21 kapten, tackade artig för varje superlativ han fick ta emot. Vad som skrämde mig var när han precis som Tommy Söderberg inledde in första mening med ”säg såhär”. Man undrade nästan om det är något det kommit överens om tillsammans då de ska svara på journalistkårens så kluriga frågor.

Några spelare var också representerade på presskonferensen. Mest omsvärmad var Kim Källström och Johan Elmander. Båda två är omåttligt populära hos lokalbefolkningens yngre pojkar och flickor. Zlatan försvann först av alla, han visste väl sen innan hur lång tid autografskrivandet skulle ta. Vi pratade först med Martin Ericsson och sedan Kim Källström. Båda intervjuerna kommer finnas på Fan-Tv i slutet av veckan.

Spelarbetyg: (Skala 1-5)