Club Atlético de Madrid S.A.D 100 år

Club Atlético de Madrid S.A.D 100 år

Första delen i historien om Atlético de Madrid

Historien om arbetarklubben från Madrid som startar sitt 100 års jubileum lördagen den 26 april 2003! Det Spanska Fotbollsförbundet lät nyligen meddela att man tillmötesgår klubbens begäran om att få spela sin hemmamatch mot Osasuna på Vicente Calderón, just på självaste 100 årsdagen!

Bildandet:
Till en början var klubben en del av Athletic Bilbao. Några unga Madridbor var goda vänner med likasinnade från Bilbao. Man hade ett lag som innehöll spelare både från huvudstaden och från den Baskiska kuststaden. Laget var framgångsrikt på en regional nivå, även om laget inte deltog i något organiserat tävlingsspel. Men en spricka uppstod i laget när baskerna spelade en match i spanska cupen utan att några spelare från huvudstaden fick vara med. Missnöjet ledde sedermera till att Madridborna startade en egen klubb och Athletic Club de Madrid såg därmed dagens ljus den 26 april 1903. Att bli medlem i den nybildade klubben kostade två och en halv pesetas!

Samarbetet fortsatte dock och laget fick till och med hjälp av de vänliga baskerna med sin första tröjuppsättning, som var Bilbaos blåvitrandiga tröja med tillhörande svartblåa shorts. Man undertecknade även ett avtal med Bilbaoklubben, som innebar att man inte fick mötas i tävlingssammanhang. Lagen möttes dock i vänskapsmatcher mot varandra eftersom Athletic Club de Madrid fortfarande räknades som en del av Athletic Bilbao.

Klubbmärket 1903-1911

Den 20 februari 1907 blev Athletic Club de Madrid självständigt från den baskiska klubben, då man registrerade sig hos det Spanska Fotbollsförbundet. Det tidigare avtalet avslutades och bandet mellan klubbarna klipptes av definitivt. Madridklubben kunde nu gå sin egen väg. En ny styrelse tillsattes och med bland annat Ricardo de la Gronda som president. Några år senare ändrar laget sina tröjor till den klassiska rödvitrandiga överdelen med tillhörande blåa shorts. Den nya dressen gjorde premiär den 22 januari 1911 och har efter detta varit klubbens signum!

Klubbmärket 1911-1917

De första åren:
Året efter tillträder Julián Ruete Vinuesa som president och hjälper klubben att växa. Han var en starkt bidragande orsak till att klubben kan bygga ett nytt stadium. Premiär på ”Estadio de O’Donnell” är det den 9 februari 1913. Anläggningen som kunde ta emot 10 000 åskådare, en svindlande siffra på den tiden. I anslutning till fotbollsplanen låg bland annat två tennisbanor och en träningsplan för landhockey och baseball.

På den tiden rådde en vänskaplig relation mellan Real Madrid och Athletic. Som ett bevis på vänskapen klubbarna emellan lånade Athletic ut sin bäste spelare Luis Belaunde till Real när de skulle möta Barcelona i semifinal i Copa del Rey!

Fotbollen bedrevs fortfarande på en amatör nivå med regionala serier och det skulle dröja 15 år innan en nationell liga bildades med 10 lag i den högsta divisionen. Ett första steg mot en professionell inställning i den spanska fotbollen togs när Athletic 1919, anställde Pentland en engelsk tränare som utvecklade flera b-lags spelare till att ta en plats i första uppställningen.

Klubbens första framgång på en nationell nivå var när Athletic kvalificerade sig för final i den Spanska Cupen 1921. Copa del Rey som har spelats nästan varje år (undantaget 1937 och 1938) sedan starten 1902 är en institution i spansk fotboll. För motståndet i finalen stod dåtidens storlag, våra bröder från Bilbao och de var ofina nog att vinna finalen med 4-1.

Det ökande intresset för fotbollen ledde till att Athletic återigen byggde en ny arena som invigdes 1923, med en vänskapsmatch mot Real Sociedad och döptes till ”Estadio del Metropolitano”. Hur gick det i matchen? Athletic vann med 2-1.

Klubbmärket 1917-1939

Den spanska ligafotbollen präglades fortfarande av regionala serier och där segrarna i de olika serierna kvalificerade sig för den nationella Spanska Cupen. Men fler klubbar runt om i Spanien bildades och Förbundet beslutade att även tvåorna skulle få chansen att spela om Copa del Rey. Tack vare de nya reglerna kvalificerade sig Athletic för turneringen och tog sig ända fram till final mot FC Barcelona våren 1926. På väg mot finalen besegrades Cartagena, Real Betis och i en rafflande semifinal Celta Vigo. Väl i finalen mot katalanerna började Athletic mycket bra och tog ledningen med 2-0 innan Barcelona vaknade till liv igen och kvitterade. Madridlaget fick ett mål bortdömt innan Barcelona avgjorde matchen i den påföljande förlängningen.

La Primera:
Året efter började ritningarna för en nationell första liga ta form, de spanska klubbarna enades om ett seriesystem med tre divisioner liknande det system som engelsmännen använde. Ligan hade premiär februari 1929 och den nya spanska första divisionen innehöll 10 lag. Athletic de Madrid var en av utmanarna. De övriga lagen i premiär upplagan var Athletic de Bilbao, F.C. Barcelona, Real Madrid, Arenas de Guecho, Real de Union de Irun, Real Sociedad de San Sebastián, Real Club Deportivo Español de Barcelona, Europa de Barcelona och Racing de Santander. Athletic de Madrid slutade på sjätte plats denna premiärsäsong, men redan säsongen efter ramlar man ner i andraligan, efter en tiondeplats.

Under fyra år kämpar man för att komma tillbaka till Primera División, men slutar som bäst som tvåa. I sina försök att förstärka laget och ta steget upp, genomför man en för tiden spektakulär värvning av Arteche för en transfersumma av 20.000 psteas! Resultatet uteblir ändå och presidenten får lämna ifrån sig makten istället. Men än en gång finns räddningen vid det Spanska Fotbolls Förbundet, som beslutar att utöka högsta ligan till 12 lag sommaren 1934. Via en andraplats i Segunda División blir laget automatiskt uppflyttade till La Primera! Återkomsten slutar med en sjunde placering.


                                             Klubbmärket 1939-1947

 
På grund av det spanska inbördeskriget spelas ingen ligafotboll under åren 1936-1939. När ligan skulle göra en nystart hade Athletic de Madrid stora ekonomiska bekymmer och inte råd att betala några spelarlöner och än mindre några transfers. Det såg ett tag ut som om laget skulle bli tvingade att lägga ner sin verksamhet. Lyckligtvis fanns en lösning vid flygvapnet. Ledningen hörde talas om ett lag med duktiga fallskärmssoldater från enheten vid Aviación. De försökte få tillstånd av det Spanska Förbundet att spela i den första ligan, men nekades. Efter konstruktiva samtal mellan klubben och soldaterna, enas man om att ändra namn till Athletic Aviación Club. Lösningen är genial, Athletic får ett lag med duktiga spelare och spelarna från Aviación får spela i La Primera.

Klubben med det nya namnet får en flygande start när laget tar hem den spanska liga titeln för första gången våren 1940. Det bärgade mästerskapet leder till vilt firande på Madrids gator när klubbens första titel är ett faktum. Men deltagandet i La Primera hängde på en skör tråd, egentligen var man inte kvalificerade, då man slutat på elfteplats i ligan året innan inbördeskriget bröt ut. Men Oviedo hade stora problem med sitt plan och begärde uppskov av förbundet, på ett år för att komma till rätta med sin planbekymmer. Deras vakanta plats i ligan ersattes via en kvalmatch mellan Athletic och Osasuna, matchen som spelades i Valencia, vanns av Aviación med 3-1!

Läs del II här!

Källa; Atleticozone.com:

Niclas Boberg2003-04-21 23:05:00

Fler artiklar om Atlético