FC Barcelona - Real Betis var egentliga målet för jihadisternas terrorattack 2017
La Liga-premiär i sorg: FC Barcelona vann 2-0.

FC Barcelona - Real Betis var egentliga målet för jihadisternas terrorattack 2017

Polisens utredning kommer fram till att terroristerna fick improvisera efter att en av sprängladdningarna gick av av misstag tre dagar för tidigt.

Den jihadistiska terrorattacken i Barcelona den 17 augusti 2017 med sexton dödade och hundratals skadade hade som egentligt mål att slå till mot La Liga-mötet FC Barcelona mot Real Betis på Camp Nou tre dagar senare. Också basilikan La Sagrada Familia i Barcelona och Eiffeltornet i Paris skulle attackeras samtidigt i en koordinerad attack.

Uppgifterna lämnades av polisens instruktör under rättegången som startade i Audiencia Nacional i Barcelona under tisdagen. Det rapporterar ABC de Sevilla och andra medier.


De två huvudåtalade Mohamed Houli och Driss Oukabir, med Said Ben Iazza som åtalas för att samarbeta med terrorcellen, under tisdagens rättegång i Barcelona.

Tre män står åtalade för att ha varit del av den jihadistiska terrorcellen vilken 2017 slog till i Barcelona och Cambrils. De män som ingick i terrorcellen dog samtliga under attacken, antingen av en sprängladdning som utlöstes av misstag i en lägenhet i Alcanar utanför Barcelona, eller dödades av poliskåren Mossos d’Esquadra. Ingen av de idag åtalade var direkt inblandad i terrorattacken men riskerar från 8 till 41 år i fängelse, vilket är vad åklagaren begär. Då ingår ännu inte åtalet för mord på de sexton dödade i dådet.


Spelare och domare före avsparken den 20 augusti 2017 på Camp Nou.

Vittnet, en polisutredare, vittnade muntligt och avlade att cellen med början november 2016 började söka på internet efter instruktioner för hur nybörjare kunde tillverka sprängämnen. Enligt polisen sökte gruppen även efter "möjliga objekt" att attackera. Polisutredaren redogjorde att terrorcellen sökte "210 gånger" efter information över domstolen Audiencia Nacional, muséerna Thyseen-Bornemisza och Armémuséet samt flygbasen i Zaragoza, men att dessa sökningar gjordes "lite slumpmässigt, utan ordning".

Däremot kom polisen fram till att terroristerna hade som mål att slå till den 20 augusti 2017, tre dagar efter den egentliga attacken, efter att ha hittat dagen markerad i en arabisk kalender. Sökningarna i männens mobiltelefoner pekar på att målet var La Liga-mötet mellan FC Barcelona och Real Betis, och särdeles "in- och utgångarna". I en av telefonerna hittade polisen exakta uppgifter som tidtabeller, tillfartsdörrar och fotografier.


"Ni kommer ångra er att ni föddes", säger en av männen i en film som polisen visade i rätten under tisdagen.


Barcelonas Las Ramblas dagarna efter terrorattacken.

Butiksbiträdet i FC Barcelonas supportershop har tidigare uppgett att åtminstone två av männen var i butiken och köpte souvenirer, vilket gör det troligt att terroristerna skulle låta sig passera som fotbollssupportrar.


Ruinerna efter huset i Alcanar, Tarragona, utanför Barcelona.

Enligt polisutredaren hade terroristerna "inte någon Plan B" utan fick improvisera efter att en av sprängladdningarna utlösts av misstag i Alcanar, vilket nödgade cellen att ändra planer och genast slå till. Enligt terroristernas reserutter och andra vittnen kom polisen fram till att de andra målen var La Sagrada Familia i Barcelona och Eiffeltornet i Paris.

Pablo Lizama Farias2020-11-10 20:30:00
Author

Fler artiklar om Real Betis