Ramon Sanchez Pizjuan, 2024-10-06 18:30

Sevilla - Real Betis

El Gran Derbi – Rivaliteten som alltid levererar
El Gran Derbi - Ingen Isco med denna gång.

El Gran Derbi – Rivaliteten som alltid levererar

Två gånger om året delas Sevilla när EL Gran Derbi står för dörren. Ikväll möts Sevilla FC och Real Betis på Ramón Sánchez Pizjuán i ett av säsongens mest laddade möten. Stolthet, tradition och makten över staden står på spel i en match som betyder så mycket mer än bara tre poäng.

Det är dags, tiden är inne, klockan klämtar och stunden har kommit. Den soliga staden Sevilla drar efter andan och delas i två. Storebror mot lillebror, rött mot grönt, ni vet vad som väntar. El Gran Derbi. Sevilla mot Betis, och scenen är Ramón Sánchez Pizjuán.

Förutsättningarna inför kvällens derby

Sevilla FC går in i matchen med blandad form, en spegelbild av fjolårets prestationer. Laget ligger på en bekymmersam 14 plats i La Liga, och har endast två segrar på åtta försök. Det största problemet hittills har varit målskyttet – laget snittar bara ett mål per match. Trots att Kelechi Iheanacho och Isaac Romero har visat prov på sin potential, har de ännu inte levererat det som Sevilla behöver.
Ett ljus i mörkret är att Sevillas uppbyggnadsspel har förbättrats. Laget klarar av att kontrollera spelet, hålla bollen och skapa chanser, något som saknades under förra säsongen. Däremot kommer avsaknaden av den rutinerade mittfältaren Saúl Ñíguez, som är skadad, vara kännbar i en match av den här betydelsen.

Betis hittar man några placeringar upp i tabellen och med en vinst mer än Sevilla så är man för närvarande på 10 plats i La Liga. Med en match i UEFA Conference League så sent som i torsdags (en 0-1 förlust mot Legia Warszawa), kommer Betis till derbyt med eventuellt trötta ben men ett starkt fokus på att slå sin eviga rival.
Sevilla har haft problem med målskörden och så är också fallet i Betis förutom om man heter Giovani Lo Celso. Argentinaren har hittat nätmaskorna hela fem gånger redan denna säsong och ligger på en delad tredjeplats med självaste Kylian Mbappe. Det gäller helt enkelt att se till att Lo Celso inte får några farliga lägen i kvällens drabbning. Vad som också är värt att notera är att storspelaren Isco fortfarande är borta.


Det som talar för Sevilla är hemmaplansfördelen. Ramón Sánchez Pizjuán är känd för att skapa en elektrisk atmosfär, vilket kan ge hemmalaget den lilla fördel de behöver för att ta hem segern, även om många menar att Pellegrinis Betis är ett snäpp starkare just nu.

Vad kan vi förvänta oss?
Med tanke på att båda lagen har haft problem med målskörden så förväntas matchen bli målsnål. Oddsen pekar på under 2,5 mål, men som alltid i ett derby är vad som helst möjligt. Med Sevilla som knappa favoriter är det ändå en match där små detaljer kan avgöra – en fast situation eller en individuell prestation kan vara det som ger något av lagen övertaget.

Frågan är, kan Sevilla utnyttja sin hemmaplansfördel eller kommer gästerna från Heliópolis att segra?


Gracias

Andreas Beckman2024-10-06 14:45:00
Author

Fler artiklar om Sevilla

Tuff start för Sevilla - När allt inte går enligt planen