Lagbanner
FIFA nobbar Europeiska superligan

FIFA nobbar Europeiska superligan

Kommer motarbeta och satsar i stället på första Klubblags-VM med 24 lag i Kina 2022. Gianni Infantino: - Som president i FIFA handlar det inte om Bayern München mot Liverpool FC, utan om Bayern mot Boca Juniors.

FIFA vill inte ha europeiska superligan. Efter att engelska Liverpool FC och Manchester Uniteds samtal om projektet kommit i dager har Gianni Infantino, FIFA:s president, uttalat sig i schweiziska Aargauer Zeitung och försäkrat att världsorganet inte ger grönt ljus.

- FIFA är fokuserat på att framgångsrikt uppdatera Klubblags-VM, vilken kommer innehålla 24 lag och första gången kommer hållas i Kina 2022.

Enligt uppgift ska Liverpool FC och Manchester United vara i samtal med ett dussintal klubbar från "The Big Five" - förutom England även Spanien, Frankrike, Italien och Tyskland - om att bryta sig ur UEFA:s Champions League och bilda en egen turnering. Därmed kan klubbarna enligt Gianni Infantino inte räkna med FIFA:s uppbackning.


FIFA:s president Gianni Infantino vid ett tidigare tillfälle.

Att inte accepteras av FIFA är allvarligt för planerna att skapa en europeisk superliga då världsorganet inte kommer skriva in turneringen i kalendern över världsfotbollen. Klubbar och spelare kan få svårt att kombinera deltagande i superligan och i till exempel EM eller VM, om spelarna tillåts ställa upp där alls. UEFA och FIFA har varnat att spelare och klubbar kan bli avstängda om de ställer upp i superligan. Gianni Infantino lägger till:

- Som president i FIFA handlar det inte om Bayern München mot Liverpool FC, utan om Bayern mot Boca Juniors. Liverpool har 180 miljoner supportrar i hela världen, Flamengo har 40 miljoner och 39 miljoner av dem bor i Brasilien. Liverpool har kanske 5 miljoner supportrar i England och 175 miljoner över världen.

Gianni Infantino vill att fler lag ska bli internationellt gångbara.

- Det är min vision. Ha femtio klubbar och femtio landslag som alla kan bli världsmästare.

Pablo Lizama Farias2020-10-24 11:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien