Tankar kring uppbrottet med Xavi och potentiella ersättare
Xavi lämnar Barcelona i sommar

Tankar kring uppbrottet med Xavi och potentiella ersättare

Efter en ny förlust och svag prestation i helgen som var mot Villarreal bekräftade Xavi på presskonferensen efter matchen att han den 30 juni, alltså efter säsongens slut, lämnar rollen som huvudtränare för Barcelona.

– Jag lämnar den 30 juni, det är över. Det är bara sunt förnuft för klubbens bästa som en Cule, säger Xavi enligt sportjournalisten Fabrizio Romano.
Barcelonas president Joan Laporta bröt sin tystnad efter Xavis besked under söndagsmorgonen. 

– Xavi informerade mig om att han skulle lämna i slutet av säsongen. Han ville avsluta säsongen och det är ett förslag som jag godkänner eftersom det var Xavi som föreslog det till mig. Han är en Barça legend. Han är en ärlig person, han handlar med fullständig värdighet och han är en person som älskar Barça, säger Joan Laporta enligt Barcelonas hemsida. 

Det har nu gått snart en vecka sedan Xavis beslut att kliva åt sidan i sommar och det har funnits tid till lite tänkande gällande beslutet samt funderingarna kring eventuella ersättare. Efter beskedet samt Joan Laportas ord går det att konstatera att något tränarbyte innan säsongens slut inte är aktuellt utan förhållningen får istället hålla sig till att ett tränarbyte sker i sommar. 
Därför tänkte jag nu sammanfatta mina tankar gällande uppbrottet, Xavis tid samt blicka framåt och ge mina förslag på ersättare där det kommer att vara blandat mellan lite önsketänkande samt mer rimliga val.

Xavis tid i klubben 

Den 44 årige gamla Barça-kapten tog över laget efter Ronald Koeman i november 2021 och kommer att ha tränat laget i drygt två och en halv säsong när han i sommar kliver åt sidan. Under tiden som tränare finns det framförallt en ligatitel att peka på. I slutändan tror jag ändå att med Xavis tränaregenskaper åt sidan att detta aldrig var menat att gå rätt. Xavi säger själv att han är en “Culer” och det har blivit tydligt att han är som en supporter till klubben vilket i slutändan varit ett problem. Han älskar klubben och kommer alltid att sätta den framför allt annat vilket jag tycker är tydligt i denna situation istället för att det är ett “fegt” beslut att kliva åt sidan när det blivit lite jobbigt. Han vill klubbens bästa och märker att det behövs en förändring. Jag tycker istället att det är ett moget beslut istället för något annat. 

Jag tycker också att det är viktigt att man klarar att skilja på hans tid i klubben som tränare respektive spelare. Fotbollsspelaren Xavi är en Barça-legend och har gått hela vägen från sin tid i La Masia till kapten för A-laget där han bärgade flera La Liga och Champions League-titlar. Detta ska enligt mig inte kopplas ihop med hans tid som tränare för laget som inte alls var lika framgångsrik. Viljan fanns där tillsammans med drömmen om att leda Barcelona till en ny storhetstid men dessvärre var det aldrig någonting som klickade. Jag tror helt säkert att Xavi kan bli en bra tränare i framtiden men kanske inte i en klubb av Barças kaliber.Tiden för Barça och steget han tog från Qatar var alldeles för stort samtidigt som hans tränaregenskaper inte räcker till.   

Efter Xavis beslut om att avgå till sommaren samt Laportas ord gällande deras kommunikation så står det som sagt i princip skrivet i sten att inget tränarskifte kommer att ske nu utan att det är till sommaren som vi får förhålla oss till. Därför tänkte jag nu gå igenom potentiella ersättare. Utifrån vem jag tror hade varit bäst lämpad, lite önsketänkande och förhållande till dagens situation har jag tagit fram sju olika potentiella tränare inför nästkommande säsong.       

Mikel Arteta, Arsenal

Samtidigt som det enligt min bok kanske hade varit det absolut bästa alternativet så är det också det minst sannolika alternativet. Den före detta mittfältaren har en bakgrund i Barcelona efter en tid i La Masia samt Barcelona B och med den bakgrunden samt faktumet att han är spanjor gör tanken gällande Arteta kittlande. Arteta har däremot spenderat större tid av sin spelarkarriär i Arsenal och har under senare år tagit klubben tillbaka till Champions League fotboll och titelstriden i Premier League Vilket gör känslan av att han skulle lämna det han byggt upp innan han avslutat det tveksam. 

Sedan är det också gällande Barças nuvarande ekonomiska situation ett stort frågetecken. Arteta sitter på ett kontrakt till och med sommaren 2025 och att Barça skulle kunna lösa spanjoren från sitt nuvarande kontrakt ses som högst otroligt. Det ska dock sägas att det under natten till måndag kom uppgifter på flera håll gällande att Arteta med ett år kvar på kontraktet vill lämna Arsenal i sommar, detta strax efter att Xavi annonserat att han lämnar. Kan det höra ihop på något sätt? Hoppas kan man, men samma rykte slogs däremot ner några timmar senare när bland annat Fabrizio Romanos gick ut med att Arteta kallat ryktet för “fake news”. 

Roberto De Zerbi, Brighton

Italienaren har de senaste åren slagit igenom med dunder och brak. Numera tränar han Brighton & Hove Albion och har tidigare tränat Sassuolo och Shakhtar Donetsk. Sedan han tog över efter Graham Potter i Brighton 2022 så har lovorden varit många och hyllningarna har öst över 44-åringen. De Zerbi i Barcelona är såklart en väldigt spännande tanke. Han har lyckats spela en fotboll med Brighton som sett till spelarmaterialet varit över förväntan där de förra säsongen lyckades ta en Europa League plats. Trots att det varit en tuffare säsong denna säsong så placerar de sig på en nionde plats med europa platserna inom räckhåll. 

Det som kanske hade satt käppar i hjulet för De Zerbi i just Barcelona är för att han är en tränare som aldrig ändrar sin filosofi eller sätt och spela. Många gånger har vi kunnat se siffrorna i Brightons matcher rinna iväg till fem, sex och sju baklänges mål samtidigt som De Zerbi håller fast vid sin filosofi och sätt och spela. Detta är något som absolut hade kunnat funka i Barcelona. Men där krävs det även att resultaten kommer på ett helt annat sätt än i Brighton. Den nuvarande formen kan även vara något som just nu inte talar för De Zerbi. Laget föll till exempel mot Luton tidigare i veckan med 4-0.  

Thiago Motta, Bologna

Den italienske före detta mittfältaren har likt Arteta en bakgrund i katalonien och Barcelona men har tillskillnad från Arteta en historia med A-laget där han nästan spelade 100 matcher under sex säsonger. Som tränare hade han hand om PSG U19 innan han tillbringat drygt fyra år i Italien där han för tillfället tränar det senaste succelaget Bologna. Bologna likt Brighton har goda chanser på Europa spel där man för tillfället endast har en poäng upp till Conference League. 

Mottas sätt och kvalité att jobba med yngre och talangfulla spelare hade varit spännande med tanke på Barças nuvarande trupp men likt De Zerbi så är det fortfarande en oprövad tränare på den absoluta toppnivån. Motta har under den senaste veckan ryktats starkt till att ta över Napoli efter avslutad säsong. Aurelio De Laurentiis, ägare av den napolitanska fotbollsklubben, ska ha varit i kontakt med Motta som ska vara positiv till en flytt men först efter avslutad säsong. Trots att Motta är oprövad så är det ett väldigt spännande namn och att ha honom i Barça hade verkligen kunnat bli en “perfect match”.

Rafael Márquez, Barcelona B

Den mest oerfarna av alla alternativ. Den före detta mexikanska mittbacken har likt Arteta och Motta en bakgrund som spelare i Barça där han var i klubben under sju säsonger. Idag leder han Barcelona B i Primera Federacion, den spanska tredjedivisionen. Där ligger de för tillfället på en sjätteplats med bra häng på uppflyttningskval i grupp ett av totalt två grupper. Som sagt, en högst orutinerad tränare där den enda erfarenheten finns från just Barça B och RSD Alcala från den spanska femte divisionen där han var juniortränare. 

Det finns dock tränare som lyckats gå från enbart juniorfotboll till den absolut största scenen och det främsta exemplet där är väl Pep Guardiola som vann två Champions League med Barcelona under tre säsonger efter att ha
kommer från Barcelona B. 

Luis Enrique, PSG

Återigen ett tränaralternativ med en spelarbakgrund i Barcelona. Däremot har han till skillnad från övriga alternativ en bakgrund som tränare i Barcelona. “Lucho” ledde laget under tre säsonger mellan 2014 och 2017. Där han bland annat ledde laget under Champions League triumfen 2015 och La Remontada mot PSG 2017. Idag är Enrique tränare för just PSG och har ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2025. Kontraktssituationen är såklart en sak som talar emot en återkomst till Katalonien samtidigt som känslan kring Enrique är att han är färdig med Barcelona. Han tog Champions League-titeln 2015 och har nu gett sig in på ett nytt projekt i Paris. 

I övrigt är jag inte helt övertygad av att Enrique för tillfället är en tränare som kan ta detta lag tillbaka till sina glansdagar. Tiden i det spanska landslaget får man ändå kalla för ett misslyckande. Utslaget av Marocko redan i åttondelsfinal i VM i Qatar och en semifinal i EM 2021. Att han skulle vara rätt man för Barça samt sannolikheten att han skulle ta över ser jag som ytterst liten.          

Miguel Angel Sanchez Munoz (Michel), Girona

Michel har tillsammans med sitt Girona tagit hela fotbollsvärlden med storm när de för tillfället placerar sig på en andra plats i La Liga, två poäng bakom serieledande Real Madrid. Ifall man ser till att sannolikheten att Arteta kommer är liten så är Michel mitt dröm alternativ. Reste i höstas till Estadi Olímpic Lluís Companys och spelade i stora stunder ut Barcelona. Michel har en bakgrund som ungdomstränare i Rayo Vallecano samt A-lagstränare i Rayo, Huesca och nu Girona. Han tog över Girona 2021 när de låg i segundan och har alltså på mindre än tre år tagit klubben från andradivisionen till titelstrid i en av världens bästa fotbollsligor. 

Något som skulle kunna göra att Michel inte blir ett alternativ är hans nuvarande jobb i Girona. Girona har i princip redan kvalificerat sig till nästa säsongens Champions League, det vågar jag sticka ut hakan och säga. Att han då vill fortsätta med sin succé och nuvarande projekt är något som hade kunnat sätta käppar i hjulet för Barcelona. Trots allt så är det ett rimligt alternativ samtidigt som det tillsammans med Arteta hade varit det absolut bästa alternativet. Barcelona bör gå all in för den spanska succétränaren redan nu under våren för att kunna presentera honom i sommar om ni frågar mig.

Hans-Dieter “Hansi” Flick, Arbetslös    

Personen som det under senaste dagarna har pratats mest om. Ska enligt uppgifter vara sportchef Decos förstaval. Tysken gick länge lite i skuggan när det gäller hans tränargärning. Under åtta år, mellan 2006 och 2014 var han assisterande förbundskapten till Jogi Löw och var med och avslutade den resan med VM-guldet 2014 under VM i Brasilien. Sedan dess är han mest ihågkommen från tiden i Bayern Munchen där han var huvudansvarig i drygt en och en halv säsong. Efter att ha tagit över efter den sparkade Niko Kovac under hösten av säsongen 2019/20 så körde Flick och hans Bayern över allt i sin väg under våren 2020 och tog hem den prestigefyllda trippeln. Efter tiden i Bayern så hade Flick en vad man ändå får anse, misslyckad sejour som förbundskapten för det tyska landslaget. Under sina dryga två år vid rodret lyckades Flick inte utföra något häpnadsvärt och blev utslaget redan i gruppspelet i VM 2022 i Qatar. 

Såklart så är han ett intressant namn. Tiden i Bayern Munchen är något som speciellt späder på det. Dock så är Flick en tränare som inte har allt för mycket erfarenhet liksom många andra potentiella alternativ. Tiden som förbundskapten senast är även det något som inte är särskilt övertygande.    
Sex olika alternativ där vissa är mer rimliga alternativ än andra. Vissa nämnts mycket på grund av att det hade varit ett bra alternativ som just tränare för Barcelona men där Barcas rådande ekonomi samt tränarnas situation i deras nuvarande lag talar emot. 

Slutligen tycker jag att det återigen är värt att nämna att Xavis legacy som Barça-legend inte ska påverkas av tiden som tränare som i slutändan får ses som misslyckad. Såklart vann han förra säsongen La Liga. Men två raka missade Champions League slutspel och den nuvarande säsongens resultat väger tungt i förhållande. Xavi har länge pratat om att vad han än gör så kommer han alltid ha media emot sig och jag tycker att det under tiden jag har följt Barça blivit tydligt att det är ett av de svåraste lagen i världen att träna. Barça har en särskild filosofi som alltid måste följas samtidigt som att resultaten måste komma.  

Gracias por todo, leyenda!

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-02-02 14:28:00
Author

Fler artiklar om Barcelona