Det annorlunda livet i VfB
Tankar om hur livet förändras för VfB
Det är en ny tid i Schwaben. Med Champions League som hägrar till hösten och en mer eller mindre garanterad intäkt på närmare 20 miljoner EURO, så har klubbens finanser sanerats ordentligt och man har givit sig själv stora möjligheter att agera på spelarmarknaden. Det är ovant. Under slutet av 90-talet var klubben starkt skuldsatt och det var tack vare satsningen på ungdomarna, som man med hjälp av Magath tog sig till Champions league. Ungefär likadant har skett nu. Klubben lyckades inte förvalta det arv som Champions League gav, utan flera spelare lämnade klubben och man fick börja om igen. med Trapattoni och sedan Veh som moderator och tillsammans med en ny våg av unga spelare, kruddade med exotiska inslag, tog man sig ånyo till Champions League och denna gången skall man försöka förvalta det arv som detta innebär, dvs inte leva över sina gränser, inte betala skyhöga löner, inte accelerera i transfersummor utan behålla fötterna på backen.
Detta är mycket Horst Heldts ansvar.
Heldt, som av styrelsen fick förlängt till och med 2012, har fått ökat ansvar och sköter transferdiskussionerna tillsammans med sin kollega Jochen Schneider. Deras uppgift: Maximera nytta med minsta möjliga utgift. Låter som något alla borde göra och visst är det så, men VfB tänker verkligen göra det på rätt sätt. Horst Heldt ser på saken mycket nyktert. Han är fullständigt medveten om att namnet VfB nu är på allas läppar och att folk ser "Champions League", så tar man chansen och kasserar. Samtidigt kan inte VfB betala hur mycket som helst. Man kan inte som en del andra klubbar, utgå från att man år efter år hamnar i Champions League och vara skuldsatt. Det finns en budgetbegränsning, som Heldt har fått av herrar Staudt,Ruf och Hundt i styrelsen och denna skall innehållas.
Bara under de senaste veckorna har VfB fått känna på baksidan med att vinna Bundesliga och kvalificera sig för CL. Man söker förstärkningar till forwardssidan och har varit och ryckt i både Gomis, St Etienne och så Afonso Alves, Heerenveen. Det räckte med att man var där och nosade, så gick prislappen upp från 3 miljoner till 10 miljoner. Likaså när det gäller Ewerthon i Real Zaragoza. Heldt menar "solch ein Spiel, spiele ich nicht mit." Han menar att det måste finnas gränser för vad man lägger på en spelare. Fantasisummor som Bayern lägger ut, kan bara speciella föreningar göra och detta gäller helt enkelt inte VfB. Om man skulle misslyckas att spela i Europa igen, så kommer spelare med höga löner att dra ned klubbens ekonomi ganska kraftfullt och det har man inte råd med. Man skall vara nöjd och glad, menar Heldt, att spelare idag väljer att gå till VfB och har detta som ett bra alternativ. Så var det inte för några år sedan och det är laget, klubben och styrelsens ansvar att det så skall förbli.Till skillnad från tidigare, när det var svårt att värva goda spelare till klubben, så är dock dagens läge med Champions League-intäkter ett positivt problem och det är ett annorlunda liv för VfB.
Det är ett annorlunda liv än tidigare.
Källa: Stuttgarter Nachrichten, 27 Juni, 2007. Fritt bearbetat.