Bundesligapanelen: Tidigare matchtider fel väg att gå

Bundesligapanelen: Tidigare matchtider fel väg att gå

Veckans kvartett i Bundesligapanelen diskuterar hulliganbråk, Mario Gomez chans att slå sig tillbaka in i startelvan samt om huruvida Werder Bremen äntligen har kommit på rätt köl.

Medverkande i veckans Bundesliga-panel:

Frank Sjöman
, der Altmeister
Johan Norrström, Werder Bremen-redaktionen
Rickard Olsen, Bayern München-redaktionen
Niclas Larsson, Borussia Dortmund-redaktionen


¤ ¤ ¤


Från Dortmund i helgen...

Schalke besegrade Dortmund med 2-1 i derbyt. Vad tycker ni matchen?  Dessvärre skuggas matchen av en hel del bråk mellan ultrasgrupperingar och polis. DFB funderar över tidigare matchtider, är det rätt väg att gå?

Frank Sjöman: Dortmund verkar, jämfört med de två senaste åren, han förlorat sin lätthet, sin bekymmerslöshet. Viljan verkar det inte vara något fel på men där de gulsvarta tidigare hade ett flyt i spelet blir det nu ofta i stället krampartat. De känner kravet att leva upp till det spel som det blivit beundrade för och så låser det sig i stället. Typiskt är att deras bästa match under hösten är den mot Manchester City – en tillställning där favoritskapet låg på motståndaren.

Sen tror jag att de litet lider av överflödets förbannelse. Årets och fjolårets värvningar har varit bra men de har ändrat hackordningen i laget, Klopp har roterat manskapet och tidigare givna namn får nu minskat utrymme. OCH framgångarna har också fört med sig betydligt mera lands- lagsuppdrag något som naturligtvis sliter på kroppen men även sätter sig i huvudet. Det är inte lika lätt att acceptera en bänkning eller att bli utbytt när man är landslagsuttagen.

Då är det (för tillfället?) en lugnare arbetsmiljö i Schalke, något som också syns på planen. Starkt dock att vinna i Dortmund. Jag trodde personligen att det skulle bli svårt att kompensera förlusten av Raul.

Publikbråken var de värsta i Tyskland sedan 2006 och det var ett antal allvarliga incidenter också i fjol men det tyska förbundet och proffs- klubbarna har haft flera möten i somras och i början av hösten. Det är absolut ingen tvekan om att de tyska fotbollsmyndigheterna har en betydligt seriösare inställning till oroligheterna än det svenska förbundet. Medan man i Sverige, utöver rent strutsbeteende, mest stryker fridstörarna medhårs så har man i Tyskland nu en katalog av krav på klubbar och supportergrupper. Om de inte efterlevs så hotar hårda åtgärder och sank- tioner såväl på det sportsliga (poängavdrag, skyhöga böter, tomma läktare) som personliga (förlust av supporterprivilegier, arenaförbud, böter, fängelse) planet.

Johan Norrström: Bråken denna gång verkar ju ha varit planerade redan i förväg, och den typen av sammanstötningar och provokationer är nog svåra av värja sig mot. Kommer dessvärre alltid finnas grupperingar som avsiktligt försöker provocera fram och skapa bråk. Tror inte att tidigare matchtider kommer ändra på det. Möjligt att man kommer åt de konflikter som uppstår på grund av fylla och tristess före match, men det är nog också allt. De som planerar att provocerar fram våld och bråk tar bara ett tidigare tåg till bortamatchen.

Rickard Olsen: Jag tyckte matchen var en väldigt rolig tillställning. Det böljade fram och tillbaka och det fanns lägen för båda lagen. Det var kul att se hur Klopp äntligen fick improvisera lite efter två år med i princip samma uppställning. Tyvärr för Dortmunds del gick det ju lite si sådär. Annars var det ju kul att se den viljan som Schalke hade. I de senaste Ruhr derbyna har de sett riktigt håglösa ut och det han ju inte varit något vackert spel från deras sida. Då har de velat ha en poäng med sig, nu ville man verkligen vinna och man gjorde det på ett välförtjänt och bra sätt.

Ja, huliganismen i Tyskland växer tyvärr igen. Det är inte som det var på 1970 - 2000 talet, men det är tyvärr på framgång. Hertha visade det flera gånger under förra säsongen och likaså gjorde ju Düsseldorf på ett fruktansvärt sätt när de gick upp. Värst och i en klass för sig var ju Köln och hela den här grejen med Pezzoni var ju rent ut sagt för jävlig. Nu small det till i Dortmund och det är ännu ett tecken på att det är på uppgång igen. Tyvärr har det ju blivit något av en cool status på att vara huligan. Slåss för ditt lag, stå upp för ditt lag osv.
 
Det är något som är fel i mentaliteten hos främst unga män, som måste ändras. Att man tidigarelägger matcher är för mig inte rätt väg. Vad spelar det för roll i slutändan? Kommer fansen vara mindre förbannade för att de står där klockan 12 eller för att de står där klockan 15:30? Jag tror inte det spelar någon roll. Skillnaden är väl att man börjar dricka ännu tidigare och man har mer tid för att slåss efteråt. Nej, lösningen för mig är att man sätter hårdare straff på det hela. En förseelse -> avstängd i tre år, en grov förseelse -> avstängd på livstid. Dessutom måste man sätta upp kameror eller i alla fall informera alla vakter om att vissa personer absolut inte får komma in och sedan borde man ge polisen information tagen från ultras hemsidorna och sätta bevakning på dem.  

Niclas Larsson: Liknande försök har väl gjort både i Sverige och England (även om det i det senare fallet snarare handlar om tv-pengar vid närmare eftertanke). Jag tror att det är fel väg att gå, dels för att det riskerar ta död på den fina traditionen i Tyskland att följa sitt lag på bortaplan (fans till klubbar i Zweite har i flera år beklagat sig över hur svårt det att få till resor till bortmatcherna), dels för att det finns så många fans som också åker långt för att se sitt lag på hemmaplan. Då tänker jag inte främst på svenska och andra utländska fotbollsturister utan fans som åker några timmar för att se exempelvis Bayern på Allianz Arena eller Borussia Dortmund på Westfalenstadion. Tysk fotboll bör i högsta möjliga utsträckning spelas på lördagar 15:30! Sedan förstår jag också tanken bakom förslaget, men det löser inte problemen i Ruhr som i lördags. Jag tror att de andra krafterna måste samla sina krafter och visa sitt missnöje med händelseutvecklingen, utan våld så klart, som för ett par decennier sedan.

¤ ¤ ¤


Mario Gomez.

Vi måste avhandla Bayern München. 5-0 mot Fortuna Düsseldorf, nytt rekord med åtta raka segrar i inledningen av säsongen och total dominans. Vad händer när Mario Gomez kommer tillbaka. Mandzukic måste väl ändå ha spikat sig fast i startelvan, och Gomez nu förpassas till bänken?

Frank Sjöman: Gomez är och har alltid varit en ganska enkelspårig spelare. Han finns i slutändan på anfallen och han sätter dit bollen. Och för all del, han jobbar duktigt bakåt. Mandzukic är mera komplett, deltar mera i spelet längre ner, faller ut på kanterna, röjer plats för andra. Och så är han en ”elakare” typ än Gomez, jobbigare att spela emot. Och dessutom i besittning av ett betydligt tuffare psyke än den i på den punkten fragilare Gomez. Så, mycket som jag önskar att snällhet (på fotbollsplanen och i livet) skulle löna sig så är nog dess värre Mandzukic nyttigare för Bayern.
 
Johan Norrström: Verkar ju ganska troligt scenario. Visst kanske det är en skadefri Gomez som återvänder, men knappast en Gomez i toppform. Det tar tid att komma tillbaka, och den tyske landslagsmannen behöver komma tillbaka i matchtempo. Troligtvis kommer man matcha honom försiktigt och ge honom mer och mer matchtid vart efter.

Rickard Olsen: Vad händer när Gomez är tillbaka? Bayern blir bättre - hoppas jag. Mandzukic har varit i kalasform och gjort ett fantastiskt över förväntan jobb och Gomez kunde knappast gjort det bättre. Även spelet har fått en bättre sammarbetsnivå, då Mandzukic kan gå ut på en kant och har en bättre förmåga att ta emot en boll och passa den vidare än vad Gomez har. Dock är ju Gomez i mina ögon världens bästa spelare i straffområdet. Det har saknats lite spets där inne ibland och jag hoppas att när Gomez är tillbaka, så kan vi vid låsta matcher variera lite bättre på topp. Vem som kommer vara startspelare är ju upp till Jupp, men inledningsvis bör ju Mandzukic vara förstavalet, något annat vore ju konstigt. Gomez är dock inte rädd för att kämpa tillbaka sin plats, det gjorde han en gång under van Gaal som hyste agg mot honom och han kommer göra det nu igen under Heynckes, som faktiskt gillar honom.

Niclas Larsson: Jag har sett för lite av Bayern den här säsongen, men är det någon som har imponerat på mig så är det Mario Mandzukic. Mario Gomez kan säkerligen få kämpa för att ta tillbaka "sin" plats, men det kanske är precis den sporren som han behöver? Och för att gardera mig, formen på spelare kan ju försvinna fort. För tysk fotbolls bästa på sikt, nu väger jag in landslaget också, skulle det nog ändå vara det bästa - att Gomez tar tillbaka sin plats alltså. Miroslav Klose blir inte yngre och bakom honom och Klose verkar ju Jogi Löw inte se särskilt många alternativ.

¤ ¤ ¤


Thomas Schaaf, Werder Bremen-tränare.

Efter skakig inledning på säsongen vann Werder Bremen med hela 4-0 hemma mot Borussia Mönchengladbach. Har Schaaf fått rätt på det hela nu, eller kan Bremen möjligen bli säsongens mest ojämna lag i Bundesliga?

Frank Sjöman: P.g.a. sin genom åren utmärkta och förnuftiga skötsel, för sin ofta djärva fotboll och för att man under Rehhagel i åratal var Bayern Münchens svåraste konkurrent har Werder Bremen alltid haft en solid plats i mitt hjärta och det är roligt när det går bra för dem. Dock vill jag inte värdera vinsten mot Mönchengladbach särskilt högt. Något är fundamentalt fel i Borussia. Laget har tappat sin kompakthet, delarna faller isär och Bremen kunde gjort ett par mål till. Och ligans mest ojämna lag? Nja, jag vet inte. Bortsett från topp och botten så vinglas det väl ganska rejält. Hannover? Mainz? Freiburg? Dortmund?

Dock är det sympatiskt med Bremens satsning på unga spelare. Ingen av de 18 mot Mönchengladbach var äldre än 26 år, fyra var egna juniorer och sommarens transferbestyr slutade på typiskt behärskat Bremenvis på plus/minus/noll. Heders!

Johan Norrström: Tror nog du har svaret i avslutningen av din fråga. Senaste 4-0 vinsten mot Mönchengladbach var imponerande inget snack om det. Den kommer lägligt både för laget och Thomas Schaaf. Men om sanningen ska fram så gjorde förra säsongens succélag Mönchengladbach en riktigt blek insats, och jag tycker det är lite tidigt att blåsa av faran redan. Ett nytt bottennapp kan vara bara en vecka bort. Schaaf måste börja inse att nyckeln till ett stabilare Werder Bremen, är ett stabilare försvarsspel. Visst är det underbart att se det offensiva Werder Bremen i sina bästa stunder, men de kan också vara frustrerande att se den till synes naiva och blåögda offensiven då inget fungerar. Schaaf måste försöka hitta en balans, och ett sätt att få alla lagdelar att fungera samtidigt. Annars är jag rädd att det blir bottenstrid.

Rickard Olsen: Bremen är ett av ligans yngsta och mest orutinerade lag och det kommer se svajigt ut under stora delar av säsongen. Schaaf är rätt tränare för att fixa sådana grejer, men det tar tid och en absolut topplacering i år är nog att gapa över lite för mycket. Jag tror inte alla problem är borta för att man vann en match, de är borta när de vunnit fyra - fem i rad och det tror jag inte de kan göra i dagsläget. Dock innebär ju lite medvind otroligt mycket för unga lag, det såg vi inte minst på Mainz för någon säsong sedan, så att de kan komma att prestera lite bättre nu är för mig ganska troligt. Om det kommer att hålla i sig? Troligtvis inte, tyvärr.
 
Niclas Larsson: Jag tror på det senare alternativet, åtminstone den här säsongen. Vi var väl många som tänkte oss det innan säsongen drog igång. Werder Bremen har ett spännande lag på gång, men vi får ge det lite tid. Dessutom är Borussia Mönchengladbach betänkligt svaga så här långt, eller vi kanske ska säga ojämna? Förlusterna av Dante (att han inte hamnat i Bayern tidigare är lite av en gåta så här i efterhand) och Roman Neustädter betyder mycket för defensiven, helt klart. Nu vrk jag kanske av lite från frågan, men det hör till. Min känsla just nu är att det säger mer om Gladbach än Bremen.

¤ ¤ ¤

Vi tackar Frank, Johan, Rickard och Niclas för saren!

Andreas Holmandyholm2012-10-24 11:00:00
Author

Fler artiklar om Tyskland