Analys: Vårsäsongen

"Wandlung ist notwendig wie die Erneuerung der Blätter im Frühling"
Vincent van Goghs citat slår ned i Stuttgart som en blixt från klar himmel inför värsäsongen. När Bruno Labbadia anslöt till klubben i December det var precis som van Gogh sade." dags för förändring.". 

Var det tid för förändring?
Många var förvånade när Matarazzo fick lämna och därefter Mislintat, då de ansåg att de egentligen gjort ett bra jobb baserat på de magra resurser som används och att man tagit VfB från Zweite Bundesliga och under två år hållit kvar klubben i Erste Bundesliga. Parallellt har man växlat in möngder av talang i laget och även lyckats sälja av spelare man utvecklat till stora pengar.
Samtidigt såg klubbledningen att året visade på stagnation och att man inte tog sig ur de hjulspår man kört i de senaste åren. Resultaten hade inte förändrats från 2021/22, spelsystemet hade inte skapat mer säkerhet, värvningarna av Mislintat gav inte den spets man velat och efter pandemin, ombyggnad av stadion och avsaknaden av intäkter från pandemin så är nedflyttming ingen option överhuvudtaget. Man behövde en kraftull riktningsförändring och genom att lyfta bort både Matarazzo och Mislintat, så pekar man ut riktning framåt och med en kraftfull förändring.  

Hur skall det förändras?
Det har diskuterats mycket inom diverse forum och bland analytiker om hur Labbadias inträde i klubben kommer att göra skilland och hur man ser det. Tittar man in i den gamle skyttekungens träningsfilosofi så bygger han det mycket på riktigt  hårt arbete, detaljfokusering i träningar och att lyssna på rutinerade spelare. Räkna med att spelare som varit med ett tag-Anton, Führich, Endo, Mavropanos, Borna Sosa - kommer att få en hel del nya ansvar i laget. De skall leda de yngre nyfikna spelarna framåt. Labbadias ledarstil handlar om att få ihop laget, att jobba mot samma mål och att tillsammans hitta en framåtrörelse. Att han har varit framgångsrik i sättet att vända lagen han haft förut är klart. Har han den förmågan hos VfB? Jo, möjligheten finns. Från träningslägret i Marbella kommer notiser om hur aktiv Labbadia är med spelarna, hur han detaljfokuserar och styr försvarsspelet, som måste bli bättre under våren. 

Truppen
Det kommer att bli en del ändringar i truppen under januari. En del spelare hänger löst naturligtvis. Spelare som Juan José Peréa, Ömer Beyaz(tillbaka efter lån), Antonis Aidonis och möjligen Thomas Kastanaras kommer troligen att lånas ut. Labbadia kommer att vilja ha in spelare med erfarenhet och perspektiv. Det har ryktats om Duego Demme från Italien eller Joshua Guilavoqui, men av dessa verkar inget hända. På träningslägret hade han med två ynglingar för att känna på laget och just antalet spelare visar att Labbadia inte kommer att lyfta många yngre spelare under våren. Det skulle heller förvåna om Labbadia tar in en eller ett par mer rutinerade spelare i försvaret och anfallet. 

Enormt viktigt för VfB är att behålla Borna Sosa och Konstantin Mavropanos. Att Silas Katompa Mvumpa förlängde kontraktet var väldigt viktigt. Att vara kvar i Bundesliga är nummer ett-två-tre i prioriteringen. Alexander Wehrle har tagit en risk med att flytta Matarazzo/Mislintat och målet är solklart. Första matchen är mot FSV 05 Mainz- sedan Hoffenheim, Leipzig och Paderborn. Fyra matcher med viktiga fingervisningar. 

Nu kan vi köra igång våren. 

 

Magnus Falk2023-01-10 10:09:20
Author

Fler artiklar om Stuttgart