WWK Arena, 2022-02-05 15:30

Augsburg - Union Berlin
2 - 0

Bortavinsten får vänta ett litet tag till
Urs Fischer har lite att fundera på

Bortavinsten får vänta ett litet tag till

Union Berlin var verkligen i behov av tre poäng för att hänga kvar i topp fyra. Ett väldigt taggat och välspelande Augsburg förlängde istället sin svit på hemmaplan mot die Eisernen.

Augsburg tog kommandot direkt

Det dröjde bara ett par minuter innan Union Berlin blev satta ur balans av ett väldigt bra spelande Augsburg. De var starka på sin hemmaplan och dikterade spelet redan från första minuterna. De rödgröna gjorde precis allt som Urs Fisher hade varnat för. Ett omdanat Union Berlin hade väldigt svårt att komma till spel. Ofta var de rödgröna framme och stressade spelarna med sin höga press och många löpningar de tog. Det ledde till att Union Berlin knappt kunde hålla i bollen, de tjongade allt som oftast upp bollen i banan i hopp om att någon skulle ta ned den så att de kunde få börja spelet uppifrån på Augsburgs planhalva.

Slarv från Union Berlin orsakade första målet

Trots total dominans från Augsburg de första tio minuterna, hade ändå Union Berlin chans på att ta ledningen runt den femte minuten. Då kom kaptenen Trimmel rusandes på sin högerkant, spelade vidare till blixtsnabba Sheraldo Becker som sedan skickade en crossboll in i boxen som nådde wingbacken Niko Gieβelmann på huvudet. Bollen gick precis utanför högra stolpen. Det var den vassaste målchansen hittills för die Eisernen som annars kämpade i motvind. Det första målet kom sedan i femtonde minuten efter oerhört slarvigt målvaktsspel av Andreas Luthe. En annars väldigt bra målvakt, visade tyvärr upp sin största svaghet vid detta mål. Han är inte så teknisk och snabb med fötterna. Även dålig uppsyn och dålig kommunikation från försvararna låg bakom målet som Michael Gregoritsch gjorde.

Kaptenen förhindrade matchen från att punkteras tidigt

Efter målet fick Augsburg extra självförtroende och luckorna i Union Berlins försvar var ganska så stora. De hade också fortsatt svårt att hålla bollen och fick jaga en del. I tjugofjärde minuten såg det ur att gå riktigt illa för Union Berlin efter att både trebackslinjen och Andreas Luthe blivit bortgjorde seglade bollen iväg mot mål, men precis när den var vid mållinjen kom en rusandes kapten Christopher Trimmel med ett ben till undsättning. Efter den chansen rätade det upp sig lite och Union Berlin hade ett farligt avslut på mål av Genki Haraguchi, som tyvärr studsade på några ben utanför. Augsburg hade väldigt fota många gubbar inne i boxen, vilket gjirde det svårt för Union Berlin att avsluta. Mellan minut 28 och 34 hade Union Berlin en kort period då de fick utrymme att spela sin typ av fotboll och rulla boll, men senare kom Augsburg tillbaka igen. De hade bland annat ett väldigt farligt distansskott av Andreas Hahn som träffade ramverket. Ribban darrade långt efteråt och Andreas Luthe hade tur att den var hans vän. Innan matchen slut, fick Gieβelnamm möjligt att på uppspel och inlägg nicka in den igen, men denna gång gick den precis över ribban istället. Det var det sista att hända innan domaren blåste av för halvlek och ett stressat Union Berlin kunde andas ut en stund och komma tillbaka starkare.

Andra halvlek började på samma sätt som första

Urs Fischer hördes under första halvlek ropa på sina mannar att ta det lugnt med bollen och inte stressa iväg. Detta var nog budskapet han försökte få in i truppen under pausvilan också. Union Berlin trodde fortfarande på att de kunde vända spelet, men Augsburg spelade på samma vis som gjorde det besvärligt för die Eisernen att spela sitt spel. Det var omöjligt och början av andra såg ut som hur hela första halvlek såg ut. Det krävdes byten för att något annat skulle hända.

Nyförvärvet fick visa upp sig

Augsburg fortsatte med sitt effektiva spel och runt sextionde minuten gjorde André Hahn ett tjusigt mål när han pangade upp den i nättaket bakom en chanslös Andreas Luthe. Anfallet framåt från Union Berlin var inte bra nog och det krävdes förändring. Kort efter målet kallade Urs Fischer till sig nyförvärvet Sven Michel från bänken och skickade in honom mot Andreas Voglsammer. Nyförvärvet tackade för sig genom att redan efter ett par minuter vara ytterst nära att göra mål på sin debutmatch. Runt minut 65 visade han sina kvalitéer när han satte bollen precis höger om stolpen efter att ha avfyrat ett lågt skott. Bytena haglade tätt från båda lagen i matchen i minut 75 möblerade Urs Fischer om igen. Han satte in Keita Endo mot Dominique Heintz, Kevin Behrens mot Taiwo Awoniyi och Bastian Oczipka mot Niko Gieβelmann. Bytena skulle ge effekt och särskilt Keita Endo, som inte fått spela så mycket, tog för sig en del och skapade mycket framåt. Farligast chanser hade Endo när han först i minut 78 hade ett avslut på mål efter att ha varit med i uppspel in i boxen. Andra chansen hade han en kort stund efter i minut 82 när han på nytt kommit in i boxen, men inte riktigt lyckades med det sista. Efter det blev det en hörna som målvakten enkelt kunde plocka. Det sista som hände innan slutsignalen var en riktigt farlig chans på distans av Noah Sarenren Bazee som satta Andreas Luthe i hårt arbete, efter att han kommit i full fart längs med högerkanten. Innan slitsignalen, hann Union Berlin med en frispark som räddades precis på mållinjen av målvakten. Augsburg vann matchen och Union Berlin får ta nya tag.

Ta lärdomar av denna match inför nästa match

Det var inte mycket som stämde för Union Berlin i matchen mot Augsburg. De hamnade tidigt i underläge och fick aldrig riktigt möjlighet av ett välspelande Augsburg att spela sitt eget spel. Spelarena kunde heller inte få ut sin fulla potential och det saknades kreativitet hos die Eisernen. Man passade ofta hemåt eller i sidled, inte så mycket framåt. Vissa kommer gärna vilja skylla detta på att en viss spelare hastigt avgick, men även med honom i truppen hade Union Berlin inte lyckats besegra ett mycket starkt och stabilt FC Augsburg på hemmaplan. Till nästa gång lär de också ha återfått ordinarie spelare från deras karnantäner. Av denna match har det nya Union Berlin mycket att lära sig av inför ett betydligt mer kvalitativt och svårare motstånd nästa helg. Då tar de emot Borussia Dortmund inför publik på hemmaplan.

 

 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-02-06 00:37:15
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig