DFB säljer den tyska fotbollssjälen - en epok går i graven

DFB säljer den tyska fotbollssjälen - en epok går i graven

Det tyska fotbollsförbundets samarbete med Adidas började 1950 och tar slut 2026 då DFB valt att välja amerikanska Nike som ny tröjtillverkare. Hur har detta skandalbeslut tagits emot av det tyska folket och vad har Adidas haft för historisk betydelse?

Måhända att jag låter som en gammal grinig gubbe nu, men att från och med 2027 inte se tyska fotbollslandslagen bära Adidas tre karakteristiska ränder på den vita hemmatröjan gör mig förbannad, irriterad och uppgiven för hur lätt det är att rasera ett förtroende och en gemensam identitet.

Sedan 1950 har Adidas från Herzongenaurauch i Bayern varit tröjtillverkare för de tyska fotbollslandslagen vilket var byggstenen för den nya nationella identiteten som behövde hittas efter Hitlers tyranni. Tyskland blev delat i två för att sedan återförenas, men Adidas var alltid där som en garant och som stått bakom det tyska fotbollsförbundet i svåra ekonomiska tider.  De fanns med när Helmut Rahn sköt hem nationens första VM-guld 1954 i Bern som är en av de största händelserna i tysk fotbollshistoria. De var där när Mario Götze avgjorde VM-finalen mot Argentina i Brasilien 2014, de har varit med genom hela den tyska fotbollshistorien under efterkrigstiden, men med någon nolla för lite i budgivningen mot Nike så var deras historiska stöd värd noll och intet. Under tiden med Adidas har herrarna även vunnit tre EM och damerna har två VM-guld och åtta EM-guld.

Det tyska ligaförbundet sköt sig själva i foten när de regelvidrigt ville sälja en del av medierättigheterna till utländska investerare som givetvis inte skulle få något att säga till om och att all makt fortfarande skulle vara hos föreningarna. Som tur var blev det kraftiga protester från fansen vilket tvingade DFL att backa och inte gå vidare med det tänka avtalet. Nu ger DFB upp en nationell identitet av samma anledning och den stavas pengar. DFB ”förstår” att folk är besvikna, men hävdar att de gör detta för att fotbollen fortfarande ska ha relevans och förbli den största sporten i landet. Ursäkta, men hur mycket markkontakt har ni i tornet tappat? Fotbollen kommer vara den överlägset största sporten i Tyskland även om ni valt budet från Adidas. Pengar är viktigt för utveckling och att hänga med, men vissa saker är heliga och fundamentala för den gemensamma nationella identiteten. Partnerskapet mellan Adidas och Tyskland har varit ett sådant och nu tycker förbundet att det inte är värt något längre. DFB orsakar i och med beslutet ett nationellt trauma då Adidas är synonymt med de tyska landslagströjorna och den tyska fotbollsidentiteten.

Hur den moderna fotbollen har utvecklats har länge haft en bitter smak i min mun och jag har framför allt sedan införandet av VAR, eller rättare sagt användandet av det känt en mindre samhörighet med sporten. Alla utländska investeringar, det extrema utökandet av VM, det uppenbara fifflet hos UEFA och FIFA eller förändringar av tävlingsformat. Allt är egentligen en bluff och inte värt ett skit så länge det dimper ner en eller två extra cent i den egna fickan hos beslutsfattarna där man kan strosa runt i glansen och vara på rätt ställe vid rätt tillfälle med rätt människor för att mediebilden, som är den enda sanna och viktiga förgyller ens egna existens.

Även om jag är svensk så kan jag inte förstå beslutet från DFB och reaktionerna från tyskarna har varit starka på sociala medier. Jag kommer aldrig att bli eller känna mig tysk, men jag som boendes i landet förstår deras raseri. Jag har varit intresserad och emotionellt investerad i den tyska fotbollen i snart 20 år så jag har någon form av förståelse för landet och deras relation till ”Die Mannschaft”. Rulla fotbollsförbundets president Bernd Neunendorf i tjära och fjädrar, ställ ut honom på torgen runt om i förbundsrepubliken och låt honom höra missnöjet. Jag är beredd att stå längst fram av alla och kasta första Brezeln.

När den tyska fotbollshistorien går in i en ny skepnad första januari 2027 så kanske det ska vara mitt slutdatum i landet. Jag har som mål att se 100 matcher med Hertha BSC innan jag överväger att flytta hem till Sverige och när det nya kapitlet inleds så vore det kanske bäst om de får hitta sin nya identitet utan mig?

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-03-22 09:00:00
Author

Fler artiklar om Tyskland