An der alten Forsterei, 2024-10-05 15:30

Union Berlin - Dortmund
2 - 1

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Kevin Vogt slog till med sitt första mål på ett decennium mot BVB (!)

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund

Union Berlin fortsätter segersviten på Alte Försterei efter 2-1 vinst mot Dortmund. Efter en knapp 1-0 förlust och en sämre insats senast i Mönchengladbach är man tillbaka i samma goda form som under säsongsstarten. Inledningen av Union Berlin satte verkligen tonen på matchen och i ärlighetens namn var Dortmund aldrig riktigt nära att kvittera. I denna artikel går jag igenom matchen och analyserar spelarinsatserna i stort med extra fokus på Union förstås.

Startelvor

Union (3-4-3)


Rönnow

Doekhi - Vogt/Querfeld - Leite

Trimmel - Kemlein/Schäfer - Khedira - Rothe

Woo Jeong-yeong/Skarke - Hollerbach/Haberer - Vertessen

Dortmund (4-2-3-1)

Kobel

Couto - Anton - Schlotterbeck - Ryerson/Bensebaini

Can/Sabitzer - Gross/Nmecha

Bynoe-Gittens/Malen - Brandt - Beier

Guirassy

Matchen

Som vanligt började Union matchen med ett intensivt tempo och en hög press mot motståndarförsvaret. Flera hel- och halvchanser skapades mot Dortmunds mål och deras försvar samt målvakten Gregor Kobel tvingades jobba hårt. Gästerna hade förutom bollinnehavet egentligen ingenting att komma med i första halvlek och därför var det bara en tidsfråga innan ledningsmålet för Union skulle komma. Det var genom en löpning med bollen in i straffområdet av Hollerbach som Nico Schlotterbeck råkar fälla anfallaren. Straff till Union och fram för att ta den kliver mittbacken Kevin Vogt. Han som inte gjort mål på nästan tio år och totalt 275 Bundesliga-matcher. Det syntes däremot inte vid straffmomentet då han kyligt placerade in bollen otagbart uppe i det högra hörnet. Målet var hans fjärde i Bundesliga-karriären och hela tre av dessa har kommit mot just Dortmund. Ett sällan skådat facit med andra ord. Precis i slutminuterna av den första halvleken skulle även ledningen utökas. En hörna från Trimmel lyckas skapa oreda i gästernas straffområde som inte får iväg bollen tillräckligt långt. Det utnyttjar Vertessen som med ett distinkt skott på halvvolley sätter bollen i nät bakom en störd och chanslös Kobel.

Andra halvlek är helt klart i Dortmunds favör och efter fina individuella prestationer av Jamie Bynoe-Gittens och Julian Brandt får en gammal Union-spelare läget till vänster utanför straffområdet. 2-1 och reducerat av Julian Ryerson och den gamla klyschan "släkten är värst" ligger nära till hands. I matchens sista del försöker de gulklädda få fram en forcering och byter in offensiv kraft i form av bland andra Marcel Sabitzer, Donyell Malen och Felix Nmecha. Men den blir aldrig så farlig då Union lyckas stänga ner deras offensiv på de flesta sätt. Djupledsbollarna och insticken antingen uteblir eller stoppas av den för dagen urstarka trebackslinjen med Doekhi, Vogt/Querfeld och Leite. I stället spelar Dortmund förgäves runt bollen i backlinjen och skapar inga speciellt farliga lägen förutom något inlägg.

Summerat

En otroligt bra första halvlek banar idag vägen för en imponerande seger mot regerande CL-finalisterna. Frederik Rönnow står återigen för en mycket stabil insats och målet av Ryerson var faktiskt det första dansken släppt in på hemmaplan den här säsongen. Trebackslinjen var som sagt en stor bidragande faktor till det och extra kul var det att Kevin Vogt fick sätta dit sin första boll efter ett decennium! Och extra plus till Diogo Leite som var så där jobbig att möta som bara han kan vara, älskar att ha en sådan spelare i laget! Mittfältet såg för dagen lite annorlunda ut gentemot tidigare matcher då kapten Trimmel och ynglingen Kemlein ersatt Haberer och Schäfer i tur och ordning. Båda två gör väldigt starka insatser och än mer imponerad är jag av Kemlein som knappt sätter en fot fel under sin startdebut i Bundesliga.

Den förre Dortmund-spelaren Tom Rothe kändes dock något svajig i matchens situationer och kanske var han något påverkad av digniteten på motståndet. Men det kan inte sägas om Hollerbach som återigen var helt briljant i offensiven för Union. För ett år sedan var han ute i kylan och inte ens med i Champions League-truppen. Snacka om omvandling och det går inte att nog påtala hur viktig han är för anfallsspelet med sin fart, teknik och arbetskapacitet. Fler poäng från hans sida och jag är övertygad om att landslaget och andra klubbar knackar på dörren. Vertessen ska förstås också ha beröm för sitt mål, men det släpper inte alls för honom i spelet och han tar ofta felbeslut när han får bollen vid fötterna. Arbetsinsatsen är det däremot inte alls något fel på och det samma ska sägas om Jordan, Tim Skarke och Woo Jeong-yeong med flera. Sammantaget får detta beskrivas som en riktig Bo Svensson masterclass!

Statistik från matchen

Målskyttar: Kevin Vogt, Yorbe Vertessen (FCU) och Julian Ryerson (BVB)
Bollinnehav: 36% - 64 %
xG: 1,31 - 0,66
Hörnor: 3 - 3
Offsides: 4 - 0
Frisparkar: 18 - 19
Skott: 12 - 8
Skott på mål: 5 - 4
Räddningar: 3 - 3
Gula kort: 4 - 4

Eisern!

Carl Wass@CW_02s2024-10-06 00:57:06
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig