Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Stadion An der Alten Försterei i dess nuvarande form.

Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!

För fjärde gången i historien ska Union Berlin bygga om Stadion An der Alten Försterei. Den här gången handlar det om en total renovering av läktarna som efter ombyggnationen ska göra plats för över 40 000 åskådare. Hela 32 500 av dessa kommer bli ståplatser, vilket kommer göra arenan till Europas ståplatsrikaste. Dessutom kommer även andra faciliteter runt arenan att göras om.


Vid det här laget vet förmodligen de flesta att Stadion An der Alten Försterei inte är som andra fotbollsarenor. Stadion vid det gamla skogsbruket, som den heter på svenska, har en 104 år lång historia och har alltid utgjorts av en stor majoritet ståplatser. På det sättet är den unik i vår allt mer globaliserade och industrialiserade fotbollsvärld. Men i stället för att jag redogör för den långa historien om arenan hänvisar jag till en tidigare artikel här på SvenskaFans (https://www.svenskafans.com/tyskland/byggd-av-supportrar-for-supportrar-historien-om-stadion-an-der-alten-forsterei-630420 ) och fokuserar i den här krönikan på att beskriva den nya förändringen och ger mina personliga åsikter och tankar om den.

“Neue Alte Försterei”

Planerna om arenaförändringen offentliggjordes under torsdagens regelbundna styrelsemöte. Tidigare har prognosen varit att det ska äga rum redan säsongen 2025/26, men detta dementerades av president Dirk Zingler som menar på att det skjuts upp ett år. Det betyder alltså att själva ombyggnationen kommer att starta direkt efter nästa säsong och att Union med all säkerhet kommer att tillbringa en säsong i fiendeland, på Olympiastadion. Det är förstås lite trist, men i sammanhanget nödvändigt och förståeligt. Vad gäller ombyggnationen på nuvarande stadion, ska huvudläktaren utökas medan de andra tre ståplatssektionerna kommer rivas och återuppbyggas. Arbetet med det nya träningscentret kommer att inledas betydligt tidigare och faktum är att den nya stadion först kommer att påbörjas när det förstnämnda står klart. Jag rekommenderar er alla att ta del av Union Berlins officiella X-kontos filmer och bilder för att få en bättre förståelse om hur det kommer se ut.

Vad som är inkluderat i planerna:

- Arena med plats för 40 500 supportrar (32 500 ståplats)
- Nya supporterzoner
- Nytt träningscenter
- Nytt klubbhus med bar och shop
- Parkeringshus vid arenan

Reflektioner

Så vad tycker jag egentligen om allt detta?
Jo, som fotbollskonservativ vill man förstås alltid bevara det gamla, äkta och traditionella med fotbollen. Det var bättre förr och så vidare...
Och Alte Försterei är en sådan tydlig symbol för den sortens fotboll och värderingar. Nu ska ju stadion i och för sig inte förändras till något nytt Veltins-Arena, MHPArena eller vad nu de nya företagskopplade arenanamnen är. Men poängen kvarstår, samma själ och hjärta i det nuvarande Alte Försterei kommer bli svår att behålla i en ny form. Jag menar, dagens läktare är ju byggda av våra egna supportrar med deras blod, svett och tårar bokstavligt talat. Det är unikt.

1920 stod Stadion An der Alten Försterei klar i sin första form. Då bestod den av cirka 10 000 ståplatser. Sedan dess har den genomgått flera ombyggnader och under alla år har det varit en stor majoritet ståplatser. Klubbens ekonomi har också sakta men säkert förbättrats med de senaste årens framgångar och flera år i rad har man visat ett ekonomiskt plusresultat. Till och med i år, utan Europaspel och med flera misslyckade värvningar, lyckades man gå med vinst. Dessutom har det ökade trycket på biljetter medfört ett behov av en större arena. Exempelvis har medlemsantalet ökat till över 67 000 personer nu i oktober, 2024. Och för att “ta nästa steg som klubb” är det kanske rätt läge att göra en stor förändring.

Jag hör däremot till skaran som inte tycker ekonomi och utveckling alltid måste gå före allt annat. Det finns trots allt en identitet med klubben där stadion är en viktig del som måste bevaras. Kan man göra det är jag försiktigt positiv. För en arena med plats för fler supportrar är trots allt oundvikligt att bygga någon gång i framtiden, med tanke på den stora klubb Union Berlin har blivit numerärt och sportsligt sett. Den här utvecklingen blir i alla fall spännande att följa, precis som lördagens hemmamatch mot Borussia Dortmund klockan 15:30.

Fortsättning följer!

Carl Wass@CW_02s2024-10-05 13:37:11
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig