Lagbanner
17 x Auswärts: En lektion i supporterkultur

17 x Auswärts: En lektion i supporterkultur

Efter många om och men var den naturligaste platsen igår Rote Erde, Dortmunds U-23 lagets hemmastadion istället för Sinsheim, staden där Hoffenheim spelar, när BVB klev in på planen. Varför?

De flesta märkte nog att det var tyst på BVB-läktaren denna onsdagskväll. Supportrarna lyste med sin frånvaro. Övre delen av Dortmunds sektion på stadion var tom. En av de tomma platserna tillhörde mig. Trots att jag hade till och med omorganiserad min semester för att kunna närvara på matchen.

Istället stod jag på Rote Erde, stadion jämte Westfalenstadion, och stöttade Dortmunds U-23 lag i sin Regionalligamatch. Bojkotten av Hoffeinheim erbjöd en rejäl lektion i supporterkultur.

Även om de verkade vara självklart för alla jag talade med i Dortmund att de skulle bojkotta denna match var det inte så enkelt för mig. De jag har talat med har alla utryckt hur Sinsheim är den tråkigaste platsen på jorden och hur det enda som finns att göra där är simma på en närliggande badanläggning. När man vet att det är mycket bekvämt att bojkotta en match mot ett lag alla är totalt likgiltiga inför, i en stad ingen vill besöka, i en mitt i veckan match måste man fråga varför bojkottar vi denna match just nu.

Bojkotten i Hoffeheim under banner ”Kein Zwanni für ’nen Steher”, Ingen 20-lapp för en ståplats, är en i serien av aktioner som först tog form 2010 när BVB-supportrarna demonstrerade mot biljettpriserna i Gelsenkirchen. Utöver Dortmund arbetar supportrar från 1. FC Köln, Dynamo Dresden, FC Bayern München, 1.FSV Mainz, Hamburger SV, Hertha BSC och SC Freiburg under samma banner. Bundesliga har sett ett drygt tiotal demonstrationer som är kopplade till detta samarbete.

Det som förargade de svartgulasupportrarna denna gång var prissättningen av biljetterna i Hoffenheim.  Det var priset för den billigaste sittplatsen som stack i ögat. FC Bayerns Münchens och Borussia Dortmunds supportrar är vana vid att bli tvingade att betala extra för att se sitt lag spela på bortaplan. Någonting som kallas för ”topmatchpåslag” används till och med av dessa två klubbarna själva. De flesta verkar ha accepterat att man blir ekonomiskt bestraffad för att vara en supporter av dessa två lag. Men det finns gränser för allt.


BVB supportare bakom bannern " Här och inte i Hoffenheim, man måste kunna ha råd med fotboll" (fritt översatt)

Denna säsong blev priset för den billigaste sittplatsbiljetten i kategori A-match (Bayern och Dortmund) i Sinsheim nästan dubbelt så dyr som kategori B. Alltså 55 euro jämfört med 26 euro för t.ex. Mainz. Men att tro att det vekligen var enbart dessa knapp 20 euro som männsikor stod emot är naivt.

För i Tyskland, som vi flesta vår erfara genom bullret i tv-rutorna, är det supportrarna som är en del av produkten Bundesliga. Och oavsett hur mycket dessa supportare än hatar att vara en del av en produkt vill de fortsätta kämpa för sin rätt för att förbli det. För det är inte en självklart att den bråkiga alliansen mellan DFB, klubbarna och supportrarna kommer att fortsätta i all evighet. Vi har sett i andra ligor hur frodande supporterkulturer dör.

Och ibland lever förbundet och klubbledningarna väldigt långt ifrån den verkligheten de så gärna uttnyttjar när det passar för sina reklamkampanjer och häftiga slogans. Senaste i helgen fick vi se prov på detta när Dortmnds marknadsavdelning hade fiffigt nog målat över en legendarisk spelarcitat med en sponsorreklam utanför Westfalenstadion. Efter en massiv kritik på sociala medier har marknadsavdelningen lovat att korrigera sitt misstag. 

Så varför stod jag tillsammans med ca 1900 svartgula supportare på Rote Erde igår när vårt kära lag kämpade för sina poäng på en annan ort. Valet blev lika enkel till slut som de som jag hade talat med hade intygat. Det handlar om supporterkulturen, anledningen till varför jag tog klivet från hemmasoffan till Westfalenstadion. Jag vill att den fortsätter att höras och synas vart de tyska lagen än reser till.

Till slut skickade BVB tillbaka 800 av de till sig tilldelade biljetterna tillsammans med ett brev från Dortmunds VD Hans-Joachim Watzke där anledningen till returen förklarades.

Med facit i handen, Hoffenheim har lovat att skänka överskottet från matchen till BVBs träningscenter samt kommer att avstå från toppmatchpåslag framöver, var det absolut värt att missa mitt mål. Att märka att supportrarna fortfarande har makt ökar åtminstone mitt intresse för Bundesliga. Fotbollsligan där lagen än så länge är tvingade till att lyssna på sina trognaste följare, åtminstone stundtals.

Suvi LappalainenFrau_bvb2015-09-24 16:09:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?