Falk sammanfattar säsongen: Lite ris och ros till de som förtjänar det

För er som känner till Stuttgart, så vet ni att det är en saga om många små orter som vuxit sig ihop till Stuotgarten långt tillbaka i tiden. Det är en stad i en gryta- "Stuttgarter Talkessel", omringat av vingårdar i nästan alla riktningar, i en prunkande Neckar som slukar staden med sitt väldiga vatten, ett vidsträckt rätt platt område åt öster mot Bayern och en stad som är full av internationalitet, stora företag, konst, kultur och musik. Det är också en stad som är full av Schwaber och fullt av ett lynne som gör att det alltid sparas, man är flitig, amn är lite gnidig, bevakar sin position och försöker hålla ihop saker.  Huvudmottot är som alla vet »Schaffe, schaffe, Häusle baue; und net nach de Mädle schaue. Und wenn unser Häusle steht, dann gibts noch lang kei Ruh; ja, da spare mir, da spare mir für e Geißbock und e Kuh". Mycket av detta har vi sett under året, fast kanske inte så mycket i fotbollslaget, som är på tok för internationellt, men i företagsledningen som har haft en jobbig resa under året. Så när jag nu sätter mig och lyfter fram tile ris, ros och Spätzle, så kommer föreningen att få en del slevar av den kalla gröten. 

Säsongens match: Bortaseger mot Borussia Dortmund med 5-1
Vem kunde se detta hända? Lucien Favres sista match för Dortmund. VfB hade inte vunnit i Dortmund på 13 år och gör 5-1 på BVB. En kross då de gick från 1-1 i paus till 5-1 i andra efter några riktigt vackra mål. Wamangituka 2, Coulibaly, Förster och Gonzales stod för grannlåten och Favre fick gå.

Säsongens Spelare: Wataro Endo
Japanen har varit enastående bra. Hans förmåga att täcka ytor, spela enkelt, vinna bollar och löpstyrka är en av Bundesliga främsta. Om man tittar i statistiken så är han den som vunnir flest närkamper i hela Bundesliga och när det gäller löpningar, så har han sprungit trea mest av alla i hela ligan. 33 matcher därtill och några mål, jo japanen har varit en mycket stark spelare och drivande i hela VfBs framgång,

Säsongens citat: "Ich habe den Kickbase geschaut, ucn ich Trottel habe mich nicht aufgestellt"
Sasa Kalajdzic gör två mål mot Borussia Mönchengladbach och är sur efteråt för att han inte satte upp sig själv i lagets interna "Managementspel". Fantastisk humor. 

Säsongens utropstecken: Sasa Kalajdzic
Hans första säsong i Bundesliga och österrikaren visar verkligen vägen med 16 gjorda mål och 8 stycken målgivande passningar.2,02m lång och enorm på huvudet. Han gjorde mål för VfB i åtta raka matcher och tangerade därmed Fredi Bobics gamla målrekord. Många mål på huvudet, men ibland som i matchen mot Augsburg så satte han dit foten också och vrickade förbi bollen. Ett stort utropstecken som slog sig in i Franco Fodas Österrikiska landslag som åker till EM2021.



Säsongens mest kontroversiella: Silas Wamangitukas mål mot Werder Bremen
Det kom en lång boll mot Werder Bremens målvakt. Tyvärr kunde inte försvaret ena sig om hur man skulle göra med bollen och då kom Silas Wamangituka och snodde bollen. Han petade bollen förbi Pavlenka i målet och stannade upp precis före mållinjen och väntade in honom. Sedan dunkade han upp bollen i mål. "osportsligt", sade Bremen. Jodå,lite kanske. 


Säsongens boss: Waldemar Anton
Värvningen av Anton från Hannover 96 var ett smart drag av Mislintat. Antons säsong i VfB har varit lysande och tillsammans med framför allt Kempf har han hållit ihop laget. Han har pekat, han har styrt , han har vunnit mycket höjddueller och visat upp ett smart spel tillsammans med Kobel. Han har vuxit ut till en verkligen viktig kugge i lagbygget oich den försvarsgeneral VfB saknat. 

Säsongens titan: Gregor Kobel 
Efter år av misslyckade målvakter,där målvakter som Raphael Schäfer och Przemyslaw "Pommes" Tyton sticker ut, så dök Gregor Kobel upp, Den bäste och mest komplette målvakt VfB haft sedan Jens Lehmanns korta tid i klubben. Kobel har det som en stor målvakt behöver. Bra räckvidd, strålande i luften, bra på fötterna, närspel som en handbollsmålvakt och bra taktiskt. En av Bundesligas bästa målvakter under året, men frågan är om vi får behålla honom. 

Säsongens mål: Silas Wamangitukas 80meters sprint mot Mainz
VfB ledde med 1-0 efter mål av Kalajdzic, Mainz satte en i ribban och VfB var på väg mot sin första seger hemma för året. Men 1-0 var darrigt ända tills kongolesen slog till med en löpning på 80 meter från eget straffområde, som bedövade Mainz och skickade segern till VfB. 


Säsongens Bananenflankenspieler: Borna Sosa
Med 128 inlägg och 9 målgivande passningar är tysk-kroaten en av ligans bästa vänsterbackar. VfBs anfallsstyrka - Sosa inlägg och Kalajdzic nick har visat bra resultat och den unga kroaten, som också har tyskt pass, har gjort enorma framsteg, Hans nackdel är defensiven som måste förbättras.

Säsongens bottennapp: 0-4 mot Bayern München
Det började ju så bra. Bayern München fick en spelare utvisade efter en kvart. Allt var upplagt för ett stort äventyr. En "Südschlager" värd namnet och en makalös möjlighet att hakapå i toppen och skaffa sig en tänkbar slagserie inför avslutningen och vägen mot Europa. Istället händer Fc Bayern München och de gör 4-0 på 35 minuter. Oj. 

Säsongens Party-Crasher: Naouriou Ahamada
Det skulle ju bli en bra möjlighet för VfB. RB Leipzig i en viktig match och en mycket bra möjlighet för fransosen Ahamada - som Mangala-ersättare - att sätta prägel på spelet. Det gick så där. Efter en kvart kom han fel i en tackling och åkte på rött kort. Raka vägen ut och partyt var över innen det började. 

Säsongens konung Midas: Sven Mislintat
Från Dortmund till Arsenal och sedan till VfB. Sven Mislintat har varit i stora klubbar, lyckats med en hel del, men i Arsensl lyckades inte han och Emery att komma överens. Han lämnade för VfB och har sedan visat sitt gudabednådade handlag med talanger. Under de senare åren har spelare som Wamangituka, Kalajdzic, Cissé, Couilibaly, Ahamada med flera lockats till VfB och slagit igenom. Under året har Mohammed Sankoh fått speltid och nu väntar Alou Kuol, Ömer Beyaz och Nikolai Nartey på att storma in i laget. 


Säsongens Vad-var-det-jag-sade?
Sven Mislintat sade inför säsongen:"Wir verfügen über sehr gute Qualität, sehr viel Potenzial, ein gutes Gerüst, eine gute Mischung - wir können uns auf die Bundesliga freuen.“
Han hade helt rätt den långhårige sportchefen. "Hut ab" eller som tysken säger "Chapeau". 

Säsongens diskussion: Philipp Förster
Jag har beskrivit honom förut. Lokalt uppfostrad, men kommen till klubben via Sandhausen och under året häfrigt diskuterad,debatterad, kritriserad av publiken, men ändock hyllad av Matarazzo som en av de viktiga spelarna i hans taktiska spel. Förster är en av länkarna i mittfältet som sliter, jobbar, är nyttig och jobbig att möta. En spelare som ger allt under en match och som Matarazzo vet var han har. Men publiken var inte helt övertygad ändå.

Säsongens misär: Den eviga debatten om data-transfer kring VfB 
Jag försökte beskriva denna under säsongen. Vad var det som hände och hur gick det til när VfB Fussball AG grundades och gled ur föreningen. En massa röstberättigade fick separata brev tillskickade till sig med anvisningar och hur dessa uppgifter användes har diskuterats. Till slut har man sett att VfB på ett felaktigt sett tillskansat sig och använt sig av uppgifterna och det betalades ut böter till klubben. 

Säsongens mediekrig: Hitz mot Vogt 
Att de orkade. Claus Vogt tog över som VfB-President när Dietrich gick in i väggen. En interimslösning som nu vill vara klubbens chef på heltid. Han har skickligt rullat sina idéer, men hans sätt att leda klubben har inte varit omtyckt. Det har baktalats, det har tagits finansiella och strategiska beslut som inte är omtyckta och större delen av ledning och styrelse har avgått. Thomas Hitzlsperger är VD för VfB Fussball AG och har kritiserat Vogt öppet och sagt att han vill bli chef för klubben. Kritiken har varirt stor i media,via Youtube eller press. Det höll på fram till mars när Hitzlsperger grävde ned yxan. 

Säsongens inte-igen: Nico Gonzales skador
Nicolas Gozales - en av de mest lovande spelare och framför allt en av de snabbaste spelarna gjorde sex mål i Bundesliga, kom med i argentinska landslaget innan han återigen fick syna sjukhusfilten efter en skada. Under året har han vid fem tillfällen haft olika sakdor och uteblivit från matcher eller träningar. I Februari klev han av efter matchen mot Leverkusen och efter det har han vilat.

Det var en säsong det. Nu går jag lös på VfB II

Magnus Falk2021-05-26 23:30:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart