Falk sammanfattar VfB II

"Das Mittelmaß entscheidet über Unsinn und Genie. –
Schließlich ist es von beiden betroffen
."
Ett tyskt citat från en herr Peter Jung speglar VfB IIs år. 
Det har varit ett nytt lag som kommit till Regionalliga Südwest detta år. Efter en miserabel tid i skuggan i Oberliga Baden-Württemberg och matcher mot Backnang, Bruchsal, Pforzheim och Villingen, så klev laget upp igen och ställdes emot mer beklädda lag som FSV Frankfurt, SC Freiburg II, Elversberg, Sonnenhof Grossasbach med flera. Frank Fahrenhorst, med bakgrund från Hannover, Schalke 04 och Werder Bremen, klev in som ledare för VfB II tillsammans med gamle spelaren Heiko Gerber och fick till sitt förfogande ett lag där man tappat ett par starka spelare i Grözinger, Kiefer, Bäutzner och Tomic , men framför allt lyckats behålla stommen, bygga på med nya intressanta spelare som backen Maglica från Göppingen, Hottman från Grossasbach, Wolf från Leverkusens U19 tillsammans med ett par U19-spelare som Sankoh, Grimm och Cetinkaya. När säsongen sedan startade så fick laget också ett välkommet tillskott i Holger Badstuber, som oväntat sorterades bort från A-lagstruppen. Det som vidare sker är att ledarstaben i VfB II alltsom oftast får ned spelare i A-truppen som inte får speltid eller behöver komma tillbaka efter skada. Här har spelare som Ahamada, Thommy, Massimo, al Ghaddaoui, Karazor, Mack, Aidonis och Egloff florerat. 

Laget som Fahrenhorst har haft till sitt förfogande har som ovan beskrivet varit ett rejält hop-plock och det har sällan eller aldrig varit möjligt att ställa upp med ett och samma lag. När vissa spelare har utvecklats och behöver luftas i A-truppen, så har de flyttats upp och ur VfB IIs träningsgrupp. De senaste veckorna har man sett målvakten Hornung, backen Maglica och forwarden Sankoh, som stampat och väntat på möjligheter. Då har andra spelare fått kliva fram som målvakten Schock, backarna Kleinhansl, Kober och Rios Alonso och forwardsen Zografakis, Richter och Katsanaras. 

VfB II ligger just nu på en åttonde plats i ligan och det är helt klart godkänt av nyuppflyttat lag. Möjligen kan det förändras under de avslutande tre matcherna, men de hamnar ungefär där.  Har de lyckats med sin roll som fostrande och utvecklande position i föreningen? Det är en viss tveksamhet kring detta. VfB har många spelare i A-truppen, som har bakgrund från VfB II eller U19 - Mack, Egloff och Aidonis är tre exempel. Men rätt få exempel. Mislintat har byggt ungt, men köpt in unga spelare som Ahamada, Cissé, Kalajdzic, Gonzales, Coulibaly med flera och detta har hållit tillbaka en hel del av utvecklingen. Nu har dock Mislintat sett över detta och man har sett att klubben aktivt börjat lyfta yngre spelare. Jordan Meyer, Jakob Suver, målvakten Kilian Scharner och även Maglica, Hornung och Sankoh. 
De spelare som under året stuckit ut är primärt Mohammed Sankoh(född 2003) som gjort 8 mål, mittfältaren Marco Wolf, forwarden Nicolas Zografakis, rutinerade Marcel Sökler - med 13 mål skytteliga bäst i laget hittills, men också 30 år gammal, samt backarna Kleinhansl, Kober och Rios Alonso. 

Nu blir det års-betyg på Schwaberna. 

Magnus Falk2021-05-27 13:03:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart