Fjärde raka förlusten för VfB efter 0-2 mot Leipzig

Janne Andersson jublade möjligen när han läste hur Emil Forsberg gjort mål i Bundesliga igen. VfB-fansen var mest förbannade på hur Sky's kommentator Kai Dittman så klockrent hyllade Leipzig och pratade sig varmt för dem i kampen mot FC Bayern. Julian Nagelsmann var nöjd med segern mot ett decimerat VfB och Matarazzo insåg att Gregor Kobels insats var monstruös och förhindrade ett ras. 0-2 mellan VfB och Leipzig såg ansikten och färger, men endast en segrare och det var laget från Sachsen.

SSV Markranstädt hette en gång laget som 2009 blev uppköpt av en stor läskedryckskoncern. Laget fanns utanför Leipzig i östra delarna av Tyskland och sedan började marschen uppåt. Sakta men säkert, tålmodligt och med en plan, så har Dietrich Mateschitz med omgivning skapat en kraft inom Tyskland och Europa. Man kan tycka vad man vill om denna resa, man kan förakta, hata, starkt ogilla eller också lätt imponeras av hur resan gått till. Jag inser att det handlar om en massa pengar som är instoppade i föreningen, men samtidigt måste hela konceptet funka från juniorlag och uppåt, det måste fyllas på med spelare av rätt karaktär, spelsystemet måste formas, spelare måste fostras, förädlas, förstärkas och rätt spelare måste hämtas. Årets RB Leizpig kommer återigen att vara bland topp-tre i ligan. Bayern München kommer de naturligtvis inte att rå på, men om man snabbt tittar på laget så inser man hur strategiskt laget jobbet med ynglingar. Halsterberg,Orban, Kampl, Gulacsi och Forsberg sticker ut. De ligger alla runt 30 år. Sedan finns ett gäng med Sörloth, Poulsen, Henrichs, Sabitzer som ligger mellan 25 och 30. Resten av laget är yngre med stora talanger som Upamecano, Konaté, Mukiele, Nkunku, Haidara, Adams och Olmo. Till nästa säsong är redan Szobolszai klar och man har börjar slussa in Lazar Samardzic. Ett intressant monetärt lagbygge. 

Men de mötte ett VfB, som utan samma muskler ekonomiskt, bygger ett liknande lag med yngre spelare. Mot Leipzig så kom Ahamada in centralt och med Massimo, Kalajdzic, Coulibaly och Mavropanos fanns ytterligare spelare i den yngre delen av karriären. Tyvärr skulle det ta slut rätt abrupt för Ahamada som fick rött kort efter en tackling redan efter en kvart och Matarazzos tankar kring speluppbyggnad försvann direkt. Det blev snabb omställning. Gonzalo Castro fick kliva ned i banan och nu inleddes ett intensivt jobb i defensiven för att få undan bollarna från de framstormande Dani Olmo, Nkunku och de stenhårt jobbande Kampl, Haidara och Adams.
Det var Gregor Kobel som fick jobba mest och hans insats undert första halvleken var enastående. Två parader på framstormande Nkunku och Konaté var yppersta världsklass och det var med andan i halsen som det stod 0-0 i paus. 
71% bollinnehav för laget från Sachsen i första innebar att det var mycket "täcka ytor", "markera fri spelare" och hålla undan bollen från straffområdet för VfB. 
Tyvärr gick det bara 20 sekunder i andra så stod det 1-0 till hemmalaget. Dani Olmo slog ett fint inlägg till Haidara, som lyfte sig från marken och tryckte in 1-0. Sedan fortsatte bombardemanget. Läskedryckslaget skulle prompt in med 2-0; flera chanser kom, men Kobel var på plats och tryckte undan bollarna. Det höll tills Mavropanos skapade en straff och Emil Forsberg slog in 2-0. "Schluss, aus, fertig". 
Det hade sedan kunnat bli 3-0, men orban tofflade bollen helt ren över målet. 
Mot slutet fick världen se en ny spelare i Bundesliga, då Kalajdzic gick av banan och ersattes av holländaren Mohamed Sankoh, som bara 17 år gammal gjort en strålande säsong i reservlaget. Det blev några minuter och ett bra minne för honom. 
Fjärde raka förlusten dock och VfB får slicka såren och tillse att man får ett bra avslut på säsongen. 
 

Magnus Falk2021-04-26 08:36:44
Author

Fler artiklar om Stuttgart