Genialitet eller dårskap? Endo till LIverpool

Genialitet eller dårskap? Endo till LIverpool

Jag fick ett SMS under förmiddagen. "Du som kan tysk fotboll, den här Endo är han något att ha?". Själv satt jag i möte, insåg att SMS kom från en LIverpool-supporter, hade misslyckandet med Lavia och Caicedo färskt i minnen och anade det värsta. 
Wataru Endo? "Leg-Endo" i VfB, klubbens nyligen utnämnde kapten för säsongen och lagets troligen bäste spelare.. till LIverpool? 
Tre dagar före Bundesliga? Vad är det som händer i VfB?

Mina första inledande tankar handlade mest om fullkomlig dårskap. Ett klocktent mis-management av Wehrle, Wohlgemuth och Vogt och ett lek med avgrunden. Alla som vet vad jag tycker om Liverpoool och vad de står för inser att "Faust" av Goethe kommer upp i huvudet. "Att sälja sin själ till djävulen". 
Jag försökte förstå. Jag ville verkligen försöka det. Jag försökte grubbla fram eller nöta fram genom att studsa idéer mot varandra, som vattenmassor skapar nya fåror i marken och som stenar som gnuggas hårt mot varandra alstrar värme,,, jag ville förstå varför detta skedde. Wataru Endo har varit klubbens bäste spelare de två senaste säsongerna; direkt ansvarig för att klubben hängde kvar 21/22 och en av Bundesligas bästa mittfältare 22/23. Det är den förste spelaren som Matarazzo, Wimmer, Labbadia och Hoeness sätter upp i laguppställningen, det är han som bär kaptensbindeln och han som leder laget ut på plan. Denne spelare säljer man till LIverpool. 
Jag kan kanske förstå detta om det sker i början av en sommarsäsong då pengar skvätts till höger och vänster och då rykten står tätare än en åskskur, men att ta beslutet tre dagar innan VfB skall inleda en Bundesligasäsong och med ett lag som man endast breddat och inte förstärkt, det är svårt att smälta; på gränsen till omöjligt. Hur skall man på kort tid få in en ersättare som kan axla Endos mantel, arbetskapacitet och ledarstil? Jag ville verkligen förstå det, men gav upp. 

Sedan började tankeknölarna om igen. Efter några timmars hårt förkovrande i media, i bloggar, i forum och därhelst information fanns, så började långsamt en bild komma fram. ;Molnen skingrades något och en lätt gråmulen himmel kom fram med någon form av förklaring. Jag har svårt att godta den, men det är en hyfsad förklaring. 
Wataru Endo- 30 år gammal- har ett kontrakt som löper ut om ett år och han har valt att inte förlänga det. Om ett år går han således vidare utan att VfB får en EURO. En annan sak som varit tydlig är att Endo verkligen vill pröva lyckan på de brittiska öarna någon gång i karriären. När så LIverpool FC dyker upp med 20-talet miljoner EURO i handen för en spelare som om ett år försvinner utan kostnad, så tog VfB beslutet att snabbt inkassera pengarna. Pengarna kom in på kontot och man valde att tillgodose Endos önskemål. 

Det är en förklaring och bakgrund, Är jag glad över detta "Faust-lika " skådespel? Inte alls. Men livet går vidare och Wohlgemuth måse nu agera snabbt. 

Magnus Falk2023-08-17 21:28:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart