Schüco-Arena, 2022-02-19 15:30

Arminia Bielefeld - Union Berlin
1 - 0

Grus i maskineriet – tredje raka mållösa förlusten för Union Berlin

Det stämde inte riktigt för Union Berlin borta i Bielefeld. För tredje matchen i rad förlorade man utan att göra mål. Ett hårt kämpande Arminia Bielefeld drog det längsta strået när de också satte matchens enda mål. Det blev ytterligare en bitter eftermiddag för Union Berlin på bortaplan.

Man gjorde det alldeles för komplicerat

Det var Arminia Bielefeld som började med avsparken av första halvlek och fick direkt känna av pressen från ett Union Berlin som behövde göra mål. De första fem minuterna såg det bra ut från Union Berlins sida, men sedan jämnades det ut lite och Arminia Bielefeld kunde komma in i matchen. I tionde minuten hade de bland annat stolpträff. Matchen inleddes intensivt och Arminia Bielefeld kom ofta runt Union Berlin på högerkanten. Det var den svagaste punkten matchen igenom och det var också där den mesta pressen förlades. Efter cirka kvarten spelad kom Union Berlin tillbaka in i matchen och hade en bra period fram till tjugonde minuten ungefär. Runt femtonde minuten spelade de upp sig in i Arminia Bielefelds straffområde, men i slutändan gjorde de saker och ting för komplicerade för sig själva genom att trixa och konstla fram bollen med klackar och liknande istället för att göra enkla passar framåt. Chansen som skapades blev dessutom avblåst för offside innan spelarna lade märke till det. Union Berlin var kreativa och hittade ytor i spelet, men allt som oftast skickade dem ut bollen på högerkanten åt vindsnabba Sheraldo Becker som sedan skickade in bollen till straffområdet genom sina inlägg. Tyvärr gav inte alltid inläggen resultat vilket gjorde Becker märkbart irriterad. Det märktes nät det hettade till emellanåt och det började knuffas.

Mot slutet av första var man nära ledningen

Det hade kunnat gå riktigt illa i minut trettio när en bolljagande Timo Baumgartl precis hann stanna framför en utrusande Andreas Luthe som var på väg att ta bollen. Som tur var hann de precis stanna för varandra och de båda kunde andas ut efter vad som annars hade kunnat sluta i ett bedrövligt självmål. Union Berlin repade sig från faran och kom tillbaka när man i minut 33 först hade ett avslut på mål från Rani Khedira efter inlägg från Sheraldo Becker på högerkanten. Lite drygt sju minuter senare kom deras farligaste chans i matchen när hårt jobbande Sven Michel nickade en hård boll från Sheraldo Becker mot vänstra stolpen. Tyvärr gick den precis utanför. Första halvlek slutade mållös och Union Berlin hade lite att jobba på.

En pigg start blev sedan till mardröm

Den andra halvleken började bra för Union Berlin. De kom in i Arminia Bielefelds straffområde genom Taiwo Awoniyi, men tyvärr stämde inte den sista avgörande passen och det blev aldrig någon farlig målchans av det hela. Runt femtionde minuten kom Sheraldo Becker tunt på sin kant igen men bollen som nådde Taiwo Awoniyi gick över målet. Kort därefter försökte Sven Michel sig på ett konstnummer när han felvänd fick iväg ett bra skott som gick utanför vänstra hörnet av målet. Sedan kom en snabb vändning när Arminia Bielefeld öppnade upp Union Berlins täta försvar och snirklade sig igenom de rödvita benen och sedan enkelt satte in målet i den femtioandra minuten. Målet var illa för de rödvita och till råge på det fick även Dominique Heintz kliva av planen skadad.

Tron på kvittering levde kvar länge

Urs Fischer fick ställa om i sitt laget. Han bytte ut en försvarare och satte in Andreas Voglsammer som var tillbaka i sina gamla hemtrakter, men mottagandet blev ganska svalt och han utsattes för burop av hemmapubliken. Trots bytet behöll Arminia Bielefeld sitt tryck på Union Berlin och kom farligt nära 2-0 i sextioandra minuten, men bollen hade för mycket kraft och gick ovanför målet. Kort därefter var det Sven Michels tur igen, men han var offside när han skickade bollen ovanför mål inne i straffområdet. Union Berlin behöll trycket och Taiwo Awoniyi var ytterst nära att göra måla när han bara hade målvakten kvar efter att ha tagit sig förbi de båda mittbackarna, men målvakten Steffen Ortega gjorde sig stor och Taiwo Awoniyis skott träffade rakt på honom. Runt sjuttionde minuten hade Arminia Bielefeld chans på att göra 2-0 igen efter slarvig pass hemåt. Tur för Union Berlin var att Bielefelds anfallare inte var beredda på att misstaget skulle ske och de kunde sedan styra upp det igen. Union Berlin fortsatte att slarva och man skickade iväg passar utan några mottagare.

Intensiva slutminuter

Urs Fischer ville ha förändringar och i sjuttiosjätte minuten gjorde han dem när han satte in Kevin Möhwald och Keita Endo istället för Taiwo Awoniyi och Rani Khedira. Bytena gav effekt och runt minut 76 hade man chans på att göra mål, men som så ofta i matchen blev målchansen ofarlig på grund av bristande kommunikation och spelförståelse. Sedan kom Arminia Bielefeld på farlig kontring som satte Andreas Luthe i arbete. Han lyckades parera skottet. Ytterligare byten gjordes i hopp om att lyckas vända matchen till sin fördel. Niko Giesselmann och Kevin Behrens kom in istället för Bastian Oczipka och Sven Michel. Kevin Behrens avgjorde senast mot Arminia Bielefeld och man hoppades på att han kunde göra det igen. De sista minuterna av matchen blev ganska hektiska, särskilt under tilläggsminuterna svängde det fram och tillbaka. Kevin Behrens hade möjlighet att kvittera när han nickade bollen mot mål efter inlägg från Julian Ryerson. Efter det gav Kevin Möhwald på en riktig bjudning men som anfallarna inta var alerta på. Han reparerade sedan sitt misstag genom att avfyra ett hårt skott på mål, men som så många gånger förut gick den heller inte in. Många chanser men inga mål är väl vad som summerar Union Berlins nuvarande form ganska väl.

Förbättringar och lärdomar

I denna match syntes förbättringar från de två senaste matcherna. Man var lite mer kreativ och hittade passningar på andra ytor istället för att bara skicka iväg en massa långbollar och hoppas på det bästa. Det som ännu inte riktigt fastnat än är fortfarande effektiviteten framför mål och kunna förvalta chanserna bättre. Det skapades chanser och avsluten gjordes, men alldeles för få av dem träffade mål. Urs Fischer får även kommande vecka fortsätta med skotträning, men han måste också försöka intala spelarna om att inte överarbeta sina uppspel och istället göra det enkelt för dem själva. Nyckelorden inför nästa helgs match mot Mainz är avslut och effektivitet. Övar dem på det, så kommer de tillbaka starkare till nästa match.