Halvtidsbetyg

Det går mot slutet av detta förfärliga år, som slagit sönder så mycket för oss alla. 2020 skall lämna oss- för evigt ihågkommet som "The Corona year" och året då ordet "pandemi" var på allas läppar. "ser du min skärm?" är meningen man frågat mest och "du är på "mute" har man nog sagt mest. Men fotbollen rullade på och efter hand släpptes den in åskådare, man hörde publikljud istället för bollstudsen och Bundesliga lommade iväg. VfB kom från Zweite Bundesliga. Jag var hyfsat skeptisk till lagets förmåga. Det gick inte som på räls i våras och Matarazzo/Mislintat var inte superaktiva på transferfronten heller, men jag bedrog med skapligt, VfB är en av de stora överraskningarna med sin sjundeplats och endast tre förluster på 13 matcher. 
Under de tretton matcherna har Matarazzo för det mesta använt sig av en trebackslinje och ett fem-manna-mittfält där oftast den hårt arbetande Endo spelat som mittfältslibero bakom ett rakt mittfält och två forwards. 3-1-4-2 således. Men han har också använt sig av 3-4-2-1 uppställning där Mangala-Endo blivit en dubbel-Sexa. I nio matcher har han använt sig av två forwards och det har givit flest mål. En match har en fyrbackslinje figurerat och det var i 0-1-matchen mot Wolfsburg. Misstänker att vi kommer att se en 3-1-4-2 framgent eller alternativt 3-4-1-2. 

Laget har gjort 26 mål fördelat på
Silas 7, Kalajdzic 5,Gonzales 4, Kempf, Castro, Couilibaly 2 var, Mangala, Klimowicz, Förster och Didavi 1 var. Målen görs från minut 15 och framåt. Likaså det insläppta,som också sker för det mesta efter minut 15, så laget har en stabil start på matrcherna. Framför allt lever laget på sin snabbhet där både Nico Gonzales och Silas tillhör de snabbaste spelarna i ligan, När de väl får upp farten är de svåra att få grepp på. Lägg sedan till Coulibalys dribblingsförmåga och Kalajdzics storlek och nickförmåga, så finns många möjligheter. 
Laget har släppt in 20 mål på 13 matcher och detta är något man kan anmärka på. Matarazzo har haft svårt att hitta den tredje länken i sitt försvar bredvid Kempf-Anton, som spelat de flesta matcherna. Här finns Kaminski, Mavropanos, Karazor och Stenzel att välja på. Det har väl utkristalliserat sig att Pascal Stenzel mer och mer blivit förstavalet och så är nog tanken i vår också. 

Något om lagets förmåga då och betyg. Jag väljer "Kickers" skala 1-6, där 1 är världsklass och 6 är oduglig. 

Målvakt
Gregor Kobel (13 matcher)  - 2,5
Den unge schweizaren har varit en av de stabilaste i ligan. Sällan en dålig match och en duktig spelare med fötter, på linjen och blick för spelet. 

Av de andra målvakterna gavs Fabian Bredlow chansen i cupmatchen mot Freiburg och skötte sg lysande, så bakom Kobel finns bra back-up. Här finns också Jens Grahl - en klassisk Ur-Gestein, så bara verkar trivas med att vara i klubben för speltid för han sällan. 

Backar
Waldemar Anton (10 matcher, varav en inbytt ) - 3,5
Hannover-nyförvärvet har långsamt hittat in i spelet och står för en bättre stabilitet och samförstånd med Kempf och Kobel. Gillar hans mentalitet och vilja. Han kan bli en riktigt viktig kugge för VfB i vår.

Marc-Oliver Kempf (13 matcher, varav två utbytt) - 3
Hessen-gossen har klivit fram mer och mer ur sin egen skugga. Stark i luften, två mål under hösten och en stabil röst i försvaret. Abwehr-Chef som man säger i Tyskland

Konstantin Mavropanos (5 matcher, 5 utbytt) - 4,5
Arsenal-lånet fick aldrig fart innan han blev skadad. Sedan har han verkligen blandat och givit. En hel del missar i markering och har inte snabbheten som man behöver i ett Bundesligaförsvar. 

Pascal Stenzel( 10 matcher, 3 inbytt,2 utbytt) - 3,5
Stenzel har vuxit som ytterback under hösten. Började skakigt, men har tagit mer och mer plats. Solida matcher på slutet med bra uppspel, bra kombinationer och samarbete med försvarskollegorna. 

Atakan Karazor(6 matcher , 2 inbytt 1 utbytt) - 4,5
Karazor hämtades av Tim Walter från Holstein Kiel, men jag tycker det är rätt klart att han inte håller i högsta ligan. En stark tacklare, men har dåliga uppspel och håller inte tempomässigt. 

Marcin Kaminski(3 matcher,2 inbytt, 1 utbytt) - 5
Polacken kom tillbaka från Fortuna Düsseldorf, inledde med en miserabel insats mot Freiburg och har efter detta haft det svårt att ta plats. Bra placeringsförmåga, men hans fötter saknar precision.

Mittfältare

Borna Sosa(10 matcher, 1 utbytt, 4 utbytt) - 3
Äntligen har han ankommit. Den unge kroaten kom med stora ord och talang till VfB, men hade väldigt svårt att övertyga inledningsvis. Denna säsong har han vänt många kritiker till sin sida. Hans defensiv har blivit bättre, sedan går han gärna med på sin vänsterkant för att slå inlägg och hjälper till i det offensiva spelet. 

Wataru Endo (13 matcher) - 2
Japanen är en maskin. Jobbar i det tysta, vinner upp emot 60% av alla närkamper, har hög passningssäkerhet och driver på laget. En av de absolit viktigaste spelarna i laget och bäste VfBaren under hösten.

Gonzalo Castro (12 matcher, 1 inbytt, 9 utbytt) - 3,5
Den rutinerade Castro skall vara en av dem som spelet snurrar runt och det har förvisso skett ganska mycket, men han har tappat en hel del i tempo och det märks. Hans ledaregenskaper är dock starka och som kapten leder han laget bra, 

Daniel Didavi(9 matcher, 2 inbytt, 6 utbytt) - 3,5
Vad säger man om klubbikonen- ja nästan - Daniel Didavi, som man gärna ser skall bära laget. Men hans år i VfB har varit mycket blandad. Han faller bort i matcherna, har hög felprocent på passningar och ser man på hans poängskörd så är 1 mål och 3 assist lite magert. 

Darko Churlinov(4 matcher, 4 inbytta) -
Den unge tysk-makedoniern har fått några inhopp i Bundesliga, men har inte gjort mycket intryck eller avtryck.Men han har en intressant snabbhet och acceleration, som gör att han blir intressant för Matarazzo att kasta in som joker eller när man vill ha något annorlunda. 

Phillip Förster(6 matcher, 3 inbytta, 3 utbytta) - 3,5
Den starke Förster har inte kommit in i laget ordentligt. Lite halvskadad och när han fått chansen har han inte helt tagit den. Han gjorde dock sitt första mål för klubben och har visat en fantastisk löpstyrka och frejdighet när han spelat, men har inte orkat hela matcher. Han har dock en hel del kunskap att bringa och han kommer att få en hel del speltid i vår.

Phillip Klement (9 matcher, 9 inbytta) - 3,5
Han kom från Paderborn för två år sedan med ett gott rykte. En gänglig spelare med möjlighet att göra mål på fasta situationer, men han har inte helt kommit till rätta. Nio inhopp och på tok för lite ansatser. Skapar dock en del och man ser att det finns potential.

Orel Mangala(12 matcher, 1 utbytt) - 2,5
Belgaren har gjort en fantastisk höst och imponerat. Man liknar honom med klassiker som Khedira,Pardo eller Soldo. Stark, bollvinnare, löpare och en dribbler som tagit fansen med storm. 

Lilian Egloff (2 matcher, 2 inbytt) -
Unge Egloff har tyvärr inte fått så mycket tid som fansen velat. Skadad inledningsvis och haft det svårt att komma ur blocken och med en stark konkurrens kring den offensiva rollen, så är det inte helt lätt. Egloff har en lysande blick för spelet och kan slå bollar med bra precision, men har endast fått sparsamt med speltid. Till våren kan det möjligen bli mer speltid.

Momo Cissé(1 match, 1 inbytt) -.
 Den store franske talangen hämtades av Mislintat och skall växa in i kostymen. Fick några minuter, men mest för att känna på tempot. Blir nog mer minuter under våren

Forwards

Robert Massimo(8 matcher, 7 inbytt, 1 utbytt) - 3,5
Den snabbe 20årige Massimo har en bra framtid att se fram emot. Bra bollbehandling, tekniskt säker, men saknar det lilla riktiga trycket framför mål. Har kommit in och givit anfallet fart. Skall väl primärt ses som en konkurrent till Nico Gonzales. 

Tanguy Coulibaly(12 matcher, 4 inbytt, 8 utbytt) - 3
Hans statistik talar för sig själv. Med i nästan alla matcher och när han ges tid, möjlighet och chans att glänsa, utmana och gå med i djupet på anfallet, så är fransmannen mycket spännande och skapar massor av ytor oich farligheter. Problemet är att han sällan håller en hel match. 

Matteo Klimowics(11 matcher, 6 inbytt, 5 utbytt) - 3,5
Den gänglige Klimowicz kom för något år sedan från Argentina. Mislintat höll honom lite granna i bakgrunden och han fick skapa sin profil i VfB II innan Matarazzo nu tagit fram honom i A-laget. Ganska lik Massimo i sitt sätt, snabb med boll, irrationell, men till skillnad från Massimo så hamnar han bättre i lägen framför mål. Ett mål och två assist är dock bra resultat för argentinaren. 

Sasa Kalajdzic(12 matcher, 6 inbytta, 5 utbytta) - 3
Österrikaren Kalajdzic är en av ligans längsta spelare och skapar mycket med sin längd och sin räckvidd. Han skapar en hel del farligheter, men han faller gärna ur spelet. Han har en stor och intressant framtid och det blir intressant att se hur han sköter våren. 

Silas Wamangituka(13 matcher,1 inbytt, 8 utbytta) - 2
Fransk-kongolesen Silas har varit en av ligans mest aktiva spelare. Snabb, irrationell, svår att få tag på och sju mål är mycket bra för honom. Framför allt är hans förmåga att komma i bra lägen intressant och han komemr att göra flera mål under våren. 

Hamad al-Ghaddioui(3 matcher, 3 inbytta) -
Tysk-marockanen kom från Jahn Regensburg och var en av de bättre när VfB gick upp i Erste Bundesliga. Under hösten har hans insatser i laget varit sparsamma dock. Han är en ren "striker" som skall vara i straffområdet, men i ett spelsystem där Matarazzo sällan spelar med en ren center, så får han begränsad med speltid.Annars har han bra kvaliteter med sin längd och styrka. 

Nicolas Gonzales(8 matcher, 4 inbytta, 1 utbytta) - 2,5
Sist är lagets förutbestämde stjärna. Nico Gonzales fick kliva in i det argentinska landslaget och göra mål och hans snabbhet, styrka och målfarlighet är saker som VfB har stor nytta av. Mislintat skrev nyligen ett längre kontrakt med honom. Argentinaren kom tillbaka efter en skada och har långsamt befäst sig som en av de tongivande i laget. Fyra mål på åtta matcher är bra facit och våren blir intressant.

Det var hösten det.

Magnus Falk2020-12-28 21:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart