Lagbanner
Inför kvalspelet: Avgörandets tid är kommen – allt eller inget som gäller

Inför kvalspelet: Avgörandets tid är kommen – allt eller inget som gäller

I kväll har det blivit dags för den första tillställningen mellan HSV och Hertha Berlin där en plats i nästa års upplaga av Bundesliga står på spel.

Efter tre minst sagt frustrerande och fiaskoartade säsonger i följd tog jag inför den nuvarande beslutet att kliva in i den utan några som helst förväntningar. I stället ville jag bara fokusera på att njuta av en väldigt speciell säsong där ovanligt många storklubbar skulle delta – vilket innebar att det fanns flertalet godbitar till matcher att se fram emot.

Redan i premiären skulle min resonliga inställning ställas på prov efter att HSV stått för en större knall där favorittippade Schalke besegrades på bortaplan. Därefter följde en mindre smickrande period med bland annat ett svidande nederlag i stadsderbyt och jag kände att vi skulle gå mot en påfrestande säsong där glädjeämnena skulle vara få.

Nio månader senare kan vi konstatera att det varit ett oerhört turbulent spelår med höga toppar och minst lika djupa dalar. Det har många gånger varit rejält påfrestande att se Tim Walters manskap dominera matcher med ett stort bollinnehav och mängder med skapade chanser som ingen spelare lyckats förvalta. Under främst hösten måste vi ha slagit någon form av rekord gällande onödiga poängtapp då de oavgjorda resultaten radades upp på löpande band.

Samtidigt har det hela tiden funnits små glimtar av något väldigt lovande hos laget. Flera spelare har överträffat förväntningarna med råge och för första gången på länge har det känts som att det finns en entusiasm och vilja hos spelarna som tidigare säsonger varit en enorm bristvara.



Inte minst under sluttampen av ligaspelet har vi fått se prov på detta. För när det såg som mörkast och mest hopplöst ut gällande att nå en efterlängtad uppflyttning till Bundesliga höjde hela laget sig och lyckades skramla ihop tillräckligt med poäng för att klättra upp till tredjeplatsen i tabellen.

I och med detta avbröt HSV prenumerationen på fjärdeplatsen och har nu allt i sina egna händer gällande en återkomst till den tyska fotbollens finrum.

Härnäst väntar nämligen ett kvalspel mot Hertha Berlin där vinnaren belönas med en plats i nästa års upplaga av Bundesliga och även om det givetvis kommer bli tufft känns det på förhand som en allt annat än omöjlig uppgift.

HSV har den här säsongen flera gånger bevisat att man har vad som krävs för att mäta sig med de andra topplagen i andraligan och i cupen tog man sig hela vägen till semifinal innan årets stora succélag Freiburg visade sig vara ett nummer för stort.

Hertha Berlin däremot har varit allt annat än en succé och om det inte vore för att man i våras tog till det smått desperata draget att anlita demontränaren och tillika HSV-legendaren Felix Magath hade man troligtvis vid det här laget redan varit degraderade sedan ett par veckor tillbaka. För i ärlighetens namn har det allt som oftast sett ut som en hönsgård när huvudstadsklubben spelat fotboll och likheterna har varit slående med det HSV som för fyra år sedan till slut kapsejsade och tvingades ta adjö av Bundesliga.

Nu har man en sista möjlighet att undgå en ödesdiger degradering till ”det levande helvetet”. Den stora frågan är bara om Magath och hans spelare orkar ladda om efter den enorma dramatik som utspelade sig under den gångna helgens sista omgång där Hertha länge såg ut att gå mot ett säkrat kontrakt, men efter ett avgörande mål på övertid av bottenkonkurrenten Stuttgart skiftade klubbarna plats i tabellen. Något åtminstone jag känner en enorm tacksamhet över då Stuttgart hade känts som en svårare nöt att knäcka.



Det första kvalmötet spelas i kväll och kommer gå av stapeln inför ett fullsatt Olympiastadion där åtminstone 20 000 av åskådarna sympatiserar med HSV. Intresset för matcherna har varit kolossalt och vi kan räkna med att det kommer råda en elektrisk stämning inne på den pampiga arenan.

Som alltid när det kommer till den här sortens matcher brukar det handla om väldigt små marginaler. För den med minnet i behåll var det just små marginaler som avgjorde till vår fördel i kvalen mot Greuther Fürth och Karlsruhe för åtta respektive sju år sedan.

Till skillnad från då är bortamålsregeln från och med i år bortplockad och det finns därmed en än större fördel med att dubbelmötet tar sin början i Berlin. Av förklarliga skäl brukar klubbarna spendera en stor del av den första tillställningen med att känna på varandra och förhoppningsvis hålls siffrorna nere på Olympiastadion så att vi kan tvåla till Hertha ordentligt hemma på Volksparkstadion där vi bevisat oss vara starka.

För att knyta ihop säcken kommer jag fortsätta hålla förväntningarna nere och i stället låta ödet avgöra hur det blir – vilket är lättare sagt än gjort. För nu är vi ju otroligt nära det där vi strävat och längtat efter ända sedan den tungsinta dagen i maj för fyra år sedan när nedflyttningen var ett faktum.

Matchen startar klockan 20:30 och går att se på Viaplay.

Preliminär laguppställning: Heuer Fernandes – Heyer, Vuskovic, Schonlau, Muheim – Meffert – Kittel, Reis – Jatta, Glatzel, Vagnoman

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-05-19 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV