Lagbanner
Del III: Spelarna som lyckats efter de lämnat HSV

Del III: Spelarna som lyckats efter de lämnat HSV

Genom årens gång är det flertalet mindre lyckade spelare som fått ett rejält uppsving i karriären efter de lämnat HSV. Det har nu blivit dags att rada upp dem.

Tidigare i den här artikelserien har undertecknad listat tio spelare som fått ett uppsving i karriären efter att de lämnat HSV. Nu har det blivit dags att rada upp fem nya namn som hade det motigt i Hamburg men som fick det att stämma kort efter de tackat för sig.
 

 
Tolgay Arslan – såldes till Besiktas för 450 000 €
Borussia Dortmund var det som upptäckte den då nyblivne tonåringen och skolade honom under sex års tid innan flyttlasset gick till betydligt fagrare Hamburg. Efter ett år där han fick testa på spel i Bundesliga lånades han ut till Alemannia Aachen i andraligan, och visade omgående att han var tillräckligt bra för spel på högre nivå än så. Väl tillbaka i HSV ville det sig aldrig riktigt då mittfältaren blandade och gav utan att få det att stämma fullt ut. Därför blev han 2015 – mitt under brinnande säsong – såld till Besiktas där det gick betydligt bättre och för två år sedan låg hans marknadsvärde på 7 500 000 euro.
 
Eric Maxim Choupo-Moting – lämnade kostnadsfritt till Mainz 05
Anfallaren huserar numera i PSG, men då han är född och uppvuxen i Hamburg var det i stadens största fotbollsförening han tog sina första stapplande steg mot att bli proffs. Dock var konkurrensen om speltid hård på den tiden och en svårare skada på menisken gjorde inte saker och ting enklare. 2011 lämnade han för spel med Mainz och därefter blev det Schalke och Stoke innan han slutligen blev lagkamrat med Neymar och Mbappé. 
 
Muhamed Besic – lämnade kostnadsfritt till Ferencvaros
Sammanlagt blev det inte mer än tre framträdanden i HSV innan förtroende för honom var förbrukat. Några månader innan han lämnade Hamburg ska han och den dåvarande tränaren Thorsten Fink varit i luven på varandra där Fink uppges ha tagit strypgrepp på Besic. Givetvis en ohållbar situation och den sistnämnde valde något förvånande att fortsätta karriären i Ungern. Det skulle visa sig vara ett mycket klokt drag, för bara två år senare valde Everton att öppna plånboken och betala nästan fem miljoner euro för att få över honom till de brittiska öarna där han valt att stanna kvar. 
 
Christian Nørgaard – såldes till Bröndby för 350 000 € 
Med tanke på närheten till Danmark borde HSV vara betydligt bättre på att scouta lovande spelare därifrån. Nørgaard ansågs vara en av andralagets mest framstående talanger, men fick aldrig chansen till spel i Bundesliga. Bara ett och ett halvt år efter sin ankomst återvände han hem till Danmark och spelade fem säsonger för Bröndby innan Fiorentina lade vantarna på honom. Nu är han ordinarie i engelska Brentford och hade sannerligen varit bra nog för att konkurrera om speltid i HSV.
 
Rouwen Hennings – såldes till St. Pauli för 200 000 €
Just nu innehar anfallaren femteplatsen i Bundesligas skytteliga tillsammans med fem andra spelare som också noterats för elva fullträffar. Utan Hennings till sitt förfogande hade Fortuna Düsseldorf förmodligen legat än mer pyrt till i tabellen. Vad många glömt bort är att det var i HSV han fick större delen av sin fotbollsutbildning, men som med så många andra talanger ratades han utan att ha fått en uppriktig chans att bevisa sig. I stället såldes han för en symbolisk summa till den bruna sörjan från Hamburgs sjaskigare kvarter.

» Del II: Badelj, Berg, Rincón
» Del I: Waldschmidt, Kostic, Tah

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-18 19:30:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV