St. Pauli - Hamburger SV
3 - 0

Derbydrömmarna krossades - HSV hittade ett sätt att förlora
Schonlau tog rött och Hamburg föll mot St. Pauli med klara 3-0.

Allt var upplagt för fest men ett rött kort satte käppar i hjulet för Hamburg och det blev förlust med klara 3–0 i stadsderbyt.

Stadsderbyt hade kommit till stan. Tim Walter mot Timo Schultz. Topplaget mot bottenlaget. De vita mot de bruna. Hamburg mot St. Pauli. Fansen marscherade genom staden, arenan fylldes till sista stol, tifon vecklades ut, sången ljöd och slaget om hamnstaden tog sin början.

Matchen startade relativt trevande och båda lagen hade problem med såväl passningsspel som mottagningar. Med tjugo minuter spelade hade lagen skrapat fram varsin bra chans men för det mesta präglades matchen av mycket duellspel och kamp. Derbykaraktär är väl ett adekvat ordval för att beskriva tillställningen.

Redan när det annonserades att Deniz Aytekin skulle döma lördagens derby infann sig en känsla av oro i undertecknads kropp. Antalet gånger som domaren har dömt bort Hamburg går inte att räkna på två händer.

Och det slår aldrig fel.

Efter dryga halvtimmen skickades en utspark hela vägen fram till Amenyido som var på väg att springa sig till ett friläge. Schonlau – som befann sig någon meter bakom Amenyido – gav anfallaren en lätt knuff. Amenyido föll ihop som ett korthus och Deniz Aytekin tvekade inte en sekund innan han skickade upp det röda kortet och visade ut Hamburgkaptenen. Jag må vara färgad men att HSV och Aytekin inte är en någon bra kombination går inte bestrida.

Nåväl, tillbaka till spelet. Trots att Hamburg var nere på tio man blev det ingen markant i spelet. Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka, utan några större målchanser. Precis i slutet på första halvleken fick dock hemmalaget en fin möjlighet att ta ledningen, ett inlägg från vänster möttes i boxen och stolpen räddade DHF i Hamburgmålet. Men det första halvleken förblev mållös.

Efter Schonlaus utvisning valde Walter att gå ner på en trebackslinje istället för att byta in en ny försvarsspelare. Till den andra halvleken kom gästerna ut i med samma formation. Nu såg spelet mer ut som förväntat. St Pauli tog hand om bollen medan HSV backade hem och satsade på omställningar. Hemmalaget försökte avancera framåt men allt som oftast slutade anfallen med skott över eller utanför.

Men i den 61e matchminuten kom ledningsmålet. En hörna från höger skickades centralt och bollen möttes av svensken, Eric Smiths panna. Bollen seglade in till höger om DHF och matchens kändes förlorad redan där. Om det var någon som fortfarande trodde på poäng så släcktes det hoppet när Marcel Hartel tretton minuter senare satte 2–0. Med tjugo minuter kvar att spela var alla personer med Hamburgsympatier införstådda med att en ny derbyförlust kunde antecknas i protokollet. I slutfasen passade även David Otto på att utöka ledningen till 3–0 för att strö ännu lite mer salt i det där stora, öppna såret.

I ärlighetens namn är det svårt att veta vad man ska känna efter en insats likt denna. En del av mig känner knappt någon besvikelse överhuvudtaget, främst på grund av det röda kortet. När Schonlau blev utvisad var jag mentalt inställd på att det skulle bli förlust, det kom inte som en chock med andra ord. På något konstigt sätt så finns det samtidigt en påtaglig ilska inombords, en tomhet.

Att Hamburg har så bedrövligt svårt att leverera i viktiga matcher är gåta inte ens den mest välutbildade forskaren kan svara på. Faller man inte på egna misstag så hittar man alltid ett annat sätt att sätta sig själva i skiten. Det brukar heta: Det gäller att hitta sätt att vinna. Hamburg lyckas – främst i stora matcher – att hitta ett sätt att förlora.

Och att förlora mot den klubb vi alla avskyr och föraktar mest är, och kommer alltid vara, en stor besvikelse.

Antagligen kommer Hamburg att ta en stabil seger hemma mot Magdeburg i nästa omgång. Jag tror verkligen inte på något ras nu, klubben kommer fortsätta att tugga på och befinna sig i det övre skiktet av tabellen lång tid framöver.

Till slut kommer dock allt att ställas på sin spets. När det väntas en måstematch eller ett kval, vad händer då? Ska vi lita på historien så blir det en ny besvikelse att bearbeta.

Förresten: Scheiss St.Pauli.

Matchfakta:

FC St. Pauli: Vasilj - Saliakas (80.Zander), Dzwigala, Smith, Medic , Paqarada (86.Ritzka) - Irvine, Aremu, Hartel - Amenyido (71.Daschner), Matanovic (80.Otto)

Hamburger SV: Heuer Fernandes - Heyer (88.Bilbija), Vuskovic, Schonlau, Muheim - Reis, Meffert, Benes (65.Dompe) - Jatta, Glatzel, Königsdörffer (75.Kittel)

Mål: 1:0 Smith (61.), 2:0 Hartel (74.), 3:0 Otto (89.)

Publik: 29.546 (Slutsålt)

Domare: Deniz Aytekin.