Lagbanner
Derbyförlusten blev droppen – ytterligare en tränare har fått sparken
Tim Walter har fått lämna uppdraget som huvudtränare för HSV

Derbyförlusten blev droppen – ytterligare en tränare har fått sparken

Hamburg föll senast mot Hannover med sifforna 3–4. Det var tredje hemmaförlusten i följd och ett resultat som fick HSV-ledningen att öppna falluckan och vinka adjö till Tim Walter.

Det har sannerligen varit, precis som vanligt, en svajig säsong för laget i norra Tyskland. Skyhöga toppar har blandats med trånga och djupa dalar. Walterball har stundtals varit fantastiskt att följa men allt för ofta har bakslagen varit för många och för tunga. Visst, det går att hävda att om det inte varit för en osannolik avslutning i Heidenheim ifjol så hade Walter varit hyllad hjälte. Men, fakta är att HSV är kvar i 2. Bundesliga och har under de tre senaste hemmatcherna släppt in tio mål och kammat noll poäng. Försvarsspelet har sett svagt ut under egentligen hela säsongen och det var till slut det som kostade Walter jobbet. Många med mig var överens om att Walter redan borde lämnat sitt uppdrag under vinteruppehållet, situationen som klubben nu har hamnat i har länge känts oundviklig.

Att stå utan tränare är dock ingen ny företeelse, det har blivit vardag för klubben. Sedan säsongen 2009/2010 tills idag har HSV avverkat 21 tränare, (inräknat interimtränare) 21 (!). Att Hamburg har seriens bästa lag på pappret tror jag att de flesta håller med om, det handlar om att lyckas förädla talangen? Frågan på allas läppar är nu, vem ska få möjligheten att förädla talangen och kommer han att lyckas.

Det finns ett gäng kandidater som redan har nämnts som Walters efterträdare, Steffen Baumgart, Andre Breitenreiter, Raphael Wicky, Urs Fischer, Friedhelm Funkel och Thomas Reis. Undertecknad är svag för karismatiske Steffen Baumgart, senast i Köln, men även Raphael Wicky, som just nu leder Young Boys i Schweiz. Hamburg är fortfarande med i den absoluta toppen av ligan – vilket också säger en del om kravbilden – och målet är att ta steget tillbaka till Bundesliga 1. Vi kan bara be till högre makter att det blir en klok och långsiktig lösning.

Till helgen drabbar Hamburg samman med Hansa Rostock. Det är bekräftat att assisterande tränare Merlin Polzin kommer att leda laget, 33-åringen är inne på sitt fjärde år i HSV.  Trots att sportchef, Jonas Boldt tog beslutet att sparka Tim Walter alldeles för sent så har han fortsatt stort förtroendekapital. Sedan Boldt tillsattes har han tagit många viktiga och bra beslut för klubben, men frågan är om inte det här blir hans viktigaste beslut hittills.
 

Samuel Zurawski2024-02-14 20:19:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV