Hamburger SV - Hansa Rostock
0 - 0

Det blåser positiva vindar i norra Tyskland
Hamburg går på uppehåll som serieledare.

Hamburg fortsätter att imponera i inledning av säsongen. Under söndagen kom lagets fjärde seger när Hansa Rostock besegrades med komfortabla 2–0.

Efter den sena missräkning i omgång två har Hamburg verkligen visat framfötterna. Krysset i Karlsruhe följdes nämligen upp med en övertygande seger hemma mot Hertha Berlin, men kanske än mer imponerande var segern borta mot Hannover då nordlaget spelade större delen av andra halvlek med bara tio man. Emellan seriespelet har Hamburg också hunnit med att avancera i cupen efter seger mot RW Essen.

Det var såldes ett Hemmalag som hade gott självförtroende inför söndagens drabbning mot ”svensklaget”, Hansa Rostock. Glädjande för chefstränare Walter var att nästan samtliga spelare återvänt från skador, mest noterbart var att kapten Schonlau återfanns i startelvan, något alla med Hamburgsympatier verkligen har väntat på. Därtill var Benes åter i elvan och även Pherai var tillbaka i truppen efter ett par veckors skadefrånvaro. Walter har mixtrat en hel del under inledningen av säsongen, kanske främst på de offensiva positionerna, mot Rostock föll valet på Dompe, Jatta och Glatzel.

Hamburg tog kommandot över matchen direkt. Det var ett lågt stående, försvarsinriktat bortalag som främst lade energi på att täppa till de farliga ytorna. Hamburg styrde och ställde, bollinnehavet var stort och man skapade ett par goda målchanser.  Visst, Hansa var uppe och hotade vid några tillfällen men känslan var att Hamburg hade god kontroll på matchen. Det skulle dröja, men sent in på tilläggstiden i den första halvleken kunde Ludovit Reis lägga bollen till rätta och skjuta in 1–0 till hemmapublikens stora jubel. Ett mål som säkerligen var mentalt tufft för gästerna.

Den andra halvleken påminde väldigt mycket om den första. Hamburg hade initiativet och Hansa försvarade frenetiskt runt egen box. Dödsstöten kom dock relativt tidigt när Benes skickade in 2-0 i den 48e minuten. Efter Benes fullträff blev egentligen matchen bara en lång promenad över mållinjen. HSV hade visserligen bud på ytterligare mål men den riktiga skärpen saknades och laget fick nöja sig med 2–0. Tre nya poäng inkasserades och efter fem spelade matcher leder Hamburg tabellen på 13 poäng.

Det känns verkligen annorlunda i år, på riktigt den här gången. Det enda undertecknad kan sammanfatta söndagens match med är – total kontroll. Bredden på truppen är betydligt starkare än i fjol, det finns fler alternativ, både i försvaret och i anfallet. Reis är för bra för Zweite, Benes har startat otroligt bra och Glatzel kommer att göra sina mål. Nu är också Schonlau tillbaka i elvan, fanns det något frågetecken tidigare var det möjligtvis försvarsspelet, med två nollor i ryggen och kaptenen tillbaka, kan man nog börja sudda ut det också. Kul att svenske, Hadzikadunic, har fått en stark start i klubben, framgångsrika svenskar har vi inte varit bortskämda med.

Vi måste också nämna att för tolfte hemmamatchen i rad var Volkspark utsålt, detta har aldrig hänt i klubbens historia. Det är verkligen inte för mycket att säga att det blåser positiva vindar i norra Tyskland. Nu väntar ett landslagsuppehåll, när Zweite är tillbaka väntar Elversberg och Osnabrück, två bortamatcher som bara ska vinnas. För tillfället är det ganska kul att vara Hamburgsupporter, hoppas den känslan får leva kvar hela vägen in i maj 2024.

Matchfakta:

Hamburger SV: Heuer Fernandes - Van der Brempt, Hadzikadunic, Schonlau, Muheim - Reis (90. Heyer), Meffert, Benes (77. Pherai) - Jatta (64. Königsdörffer), Dompe (64. Öztunali) - Glatzel (77. Nemeth)

F.C. Hansa Rostock: Kolke - van der Werff, Roßbach (75. Fröling), Rossipal - Neidhart, Dressel (75. Vasiliadis), Bachmann, Schumacher (46. David), Ingelsson (46. Kinsombi) - Pröger (75. Güler), Perea

Mål: 1:0 Reis (45.+6.), 2:0 Benes (48.)

Åskådare: 57.000 (utsålt)

Domare: Benjamin Brand

TV: Hamburg segrade hemma mot Rostock