Sportpark Ronhof Thomas Sommer, 2022-11-09 18:30

Greuther Fürth - Hamburger SV
1 - 0

Engelska veckan slutade med magplask
Hamburg föll borta mot Greuther Fürth.

Både Greuther Fürth och Hamburg hade chansen att ta sin tredje raka seger. En svag Hamburgstart och en usel andra halvlek gav segern till hemmalaget.

Efter en tung period med bland annat derbynederlag har Hamburg lyft sig rejält. Seger i toppmötet med Paderborn följdes upp med en stark viktoria hemma mot Regensburg och således reste Hamburg till mötet med Greuther Fürth fyllt med självförtroende. Nyligen nedflyttade Fürth har haft en tuff säsong och inför onsdagens möte placerade sig laget på en 14e plats i tabellen. Noterbart är dock att under lagets nytillsatta tränare, Alexander Zorniger har det blivit två raka segrar. Matcher som spelas mitt i veckan kallas som bekant Englische Woche och vid seger hade Hamburg chansen att kliva upp som tillfällig serieledare. Walter valde att ställa samma lag på benen som i mötet med Regensburg, alltså fick Königsdörffer, med sin höga utgångsposition, fortsatt förtroende som högerback. Värt att nämna är också att båda svenskarna Branimir Hrgota och Andreas Linde fanns med i de grönvitas startelva.

Hemmalaget visade ingen respekt för gästerna och valde direkt att sätta in en Dortmundinspirerad gegen press. Hamburg hamnade på hälarna och redan efter åtta minuter kunde Armindo Sieb öppna målskyttet, fint assisterad av Simon Asta. Hamburgs till synes apatiska start hade återigen kostat ett tidigt baklängesmål och Walter såg allt annat än imponerad ut. Gästerna skulle dock sakta men säkert arbeta sig in matchen och så småningom också ta över den. Pressen ökade och Fürth blev mer och mer baktunga, Glatzel hade en boll över mållinjen men blev avvinkad för offside. Någon majonnäs på räkan blev det aldrig, det vill säga mål. Hamburg gick till halvtidsvila i underläge 1–0.

Starten på den andra halvleken blev förmodligen inte heller som Walter hade tänkt sig. Hamburg slarvade både på offensiv och defensiv planhalva vilket i sin tur bjöd Fürth på ett par riktigt farliga lägen, DHF imponerade i målet men med halvtimmen kvar var det inte mycket som talade för HSV. Som helhet spelade kanske Hamburg sin sämsta halvlek hittills under den här säsongen och med bara fyra minuter kvar på klockan hade man fortfarande inte oroat Linde en enda gång. Kanske fick många supportrar lite hopp när nyinbytte Tillman sågade ner Amaechi på mittplan och tilldelades rött kort direkt. Sex minuters tillägg, skulle chansen komma nu? Nej. En uddlös prestation slutade i förlust och ska man vara helt ärlig förtjänade HSV inte mer.

Det är svårt att skriva saker som inte skrivits tidigare, mycket påminner om tidigare säsonger i zweite. Förlusten i Fürth är givetvis både en missräkning och ett bakslag. Den här säsongen har det verkligen funnits utrymme och möjlighet att dra iväg poängmässigt och skapa sig ett fint utgångsläge inför avslutning. Förluster mot St. Pauli, Magdeburg och nu Fürth kan komma att visa sig vara väldigt kostsamma när säsongen senare ska summeras. Den generella känslan är dock att Hamburg allt som oftast är det bästa laget på planen och i tanke på hur serien ser ut efter 16 omgångar finns det fortfarande hopp om en uppflytning.

Till helgen spelar HSV sin sista match innan VM-uppehållet, en seger där skulle innebära att man – precis som tidigare år – har allt i egna händer inför sista halvan. Av allt att tyda kommer det bli en lång och känslomässigt jobbig säsong - det är tur att man är van.